thumbnail

Thursday, May 26, 2011

Tempat c-zer sakit....


Actually dlm saya happy-happy tu sebenarnya saya sakit sikit.Saya sakit kat tempat c-zer bersalin tu.
Sakit ni akibat dari saya buat kerja berat minggu lepas kat office,kan mase tu sibuk sgt nak 5'S so setiap hari mmg dari pagi hingga ke ptg saya mmg busy ke sane ke mari.Dah dasar perempuan kan mane reti nak duduk diam,betul tak?

nmpk arrow tu..sakit sikit je kat situ bkn keseluruhan jahitan...huhu....

Dari hari selasa sakit tu dah rase skit-skit cuma saya biar kan je tapi semlm dah sakit sgt saya pegi la klinik.Doktor scan tgk rupa nyer dah bengkak kat dlm yg cuma merisaukan doktor takut bernanah.
Mesti ade yang pelik kan sebab saya dah lame bersalin..Ye..doktor kata benda ni boleh berlaku tak kira walaupun dah lebih 2 tahun.Dulu mase dlm pantang mmg tempat c-zer tu ade bernanah sikit disebabkan benang,mase tu doktor dah bagi antibiotik utk matikan kuman.

Skrg ni saya diberitahu sungguh pun dah baik sebenar nyer masih ade lagi sikit-sikit sisa tu tertinggal & skrg ni saya terpaksa mkn antibiotik lagi utk kurangkan bengkak dulu.Minggu dpn saya kene jumpa doktor balik utk scan tgk keadaan tempat c-zer tu.Hopefully takde la nanah sebab kalo bernanah banyak mgkn saya akan diwadkan utk buka balik jahitan & cuci utk buang nanah.

Harap tak sampai ke situ kan,tapi yg tak best nyer doktor larang saya angkat berat & tak boleh dukung anak buat sementara waktu!Haiissshh..mane boleh mcm tu sebab nyer Sufiya ni dah la manja dgn saya sebab dia masih lagi menyusu badanHurm....ape nak buat..redah je la,biasa la dalam bergembira Allah turunkan sedikit sakit utk mengingatkan kita supaya tak lupa diri.Saya terima je sakit ni & saya memang sentiasa beringat bahawa bkn setiap hari kita boleh bergembira sekali sekala kiter kene berduka utk tau keindahan suka itu.. :)

Tapi kan kalau diminta mengandung & beranak lagi, saya masih sanggup meredahi nyer!
Skrg ni cuma 'proposal' je tak lulus lagi dari big boss kalo tak dah lame tambah!Hahahaa....
Saya sgt suka proses mengandungkan anak tu,sungguh indah! :)

39 comments:

IDAZS said...

gerunnya babe. hope semuanya akan pulih seperti sedia kala. u pun jgn buat kerja-kerja berat lagi k, take care.

owh suka juga 40 minggu nan indah itu :)

NM02 said...

ish.... jgn wat main izwa. nnt kalu jadi pape, kau jugak yg susah.

adik aku tu pun jenis kasar, so tempat jahit tu selalu je rasa sakit. pernah kuar air bisa tau...

Maya Mayana said...

hati2 yer demi kesihatan diri dan demi utk menjaga yg lain...kalau boleh rehatla dulu ikut nasihat doktor...

Norazrani Maamin said...

jg diri izwa..dgr nasihat doc..seram jea dgr psl jahit2 nie..ngilu rasenya...semoga cepat sembuh yea.. ;)

cheqna said...

jaga diri kak oi..
seriau plak rasa

wahida said...

sumpah seriau aku baca citer ko ni nok...ko kena dgr ckp doktor tu kalau ko tak nak bukak balik jahitan dan cuci bagai...kurangkan dukung sufiya tu yer...

aku harap semuanya dlm keadaan ok...banyakkan doa tau!!

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

cian akak kan.. sabar ye kak.. akak tu kena la selalu jumpe doc yerk... n ikut segala nasihat die n jangan la wat kerja berat2 sangat.. hope akak cepat sembuh

chichi said...

oooo yan pon selalu rasa perit kat tempat jahit tu bila buat kerja berat..anak dah nak masuk 4 tahun pon rasa lagi..

♥MiZz-siHa♥ said...

takot la pla..kt bersalin yg 1st pon c-zer...kdng2 anak suke dok atas perut..kdng2 dtg jgk bisa2 tu walupon dah hmpir 2thn jgk..kt pon kena kat tmpt yg sama..kat ujung tu..harap2 la xde pape..

zaidah said...

seramnyer .....klu bersalin c-zer memang kena berjaga2 daripada angkat berat n makan....

mamyharraz said...

mamyharraz doakan cepat2 sembuh ya :)

betul tu walau sakit mcmmana c-zer tak pernah serik nak ulang kembali mengandung utk kali kedua..ketiga.. ni lah naluri seorg ibu kan ;)

fiza said...

Siannya izwa, ngilu rasa bila baca. Tu yg payah klo c-zer ni kan, luar nampak dah ok, tapi kat dlm tu kita tak tau. My sis penah kena cuci luka c-zer w'out bius sbb jahitan terbuka & bernanah. Jgn angkat brg berat² tau.

Take care. Klo ada rejeki lpas nih, hope bley normal ☺☺☺

Daripada Mohd Ashraf Hafiz Abd Aziz kepada Aleesha Farhana

Harga MINYAK RON 95 Kekal

Rin_Aff said...

Allah sygkan kite...sbb tu kite diuji...spy kite lebih ingat kpdNya...

Menempuh alam hamil memang sesuatu yg amat indah...

myamyza said...

ouh.. takutnye.. saya pun czer gak 5 bulan lepas... tapi setakat ni tak ape lagi la.. kedepan tak tahu.. ngeri bile dengar dia nak buka jahitan tu!! huhu

rizaros said...

kak, mknlah gamat.. mgkin dlm xbrapa baik lg.. harap sumanya ok.. :)

ashra said...

pasni,kalu leh banyakkan rest k?jgn angkat berat2 sgt.. =p

suka ayat terakhir tu..
hehe.big boss saya da lama luluskan..tapi OUR VERY BIG BOSS,belum lagi luluskan.mudahan,diizinkan jugak tuk menambah.amin..

(sob sob)

Ati Masrif said...

mmg org bersalin czer ni
kena hati2 kalau boleh benda2 berat
tu jgn di buat...

baan kan nak pakai lamaaa :)

MataHati @ MH said...

actually, sya mmg x tahu apa2 pasal czer ni..
apa pun semoga cepat sembuh..

~ yus ~ said...

kena hati2 ya izwa. Akak memang takde pengalaman czer ni sbb semua anak lahir normal. Selalu takut kalau kena czer...

Emak akak pernah tau jahitan Czer dia kena jahit semula selepas habis pantang, masa lahirkan adik akak le tu..huhu, takut!

cik azeya said...

akak. takot nak beranak lah macam ni. :(

♥Mrs.Eady♥ said...

idazs : terima kasih,insyallah ku akan cuba buat keje ringan-ringan je :)

***************************************************************************************************************

nmo : mase dlm pantang je kuar air tu tapi doktor dh bg ubat mase tu..ku ni mmg jenis lasak skit...

*********************************************************************************************************

maya : yup,jaga kesihatan sndiri utk menjaga org lain,betul tu..:)

♥Mrs.Eady♥ said...

norazrani : terima kasih,insyallah ku akan cuba sebaik mgkn.. :)

***************************************************************************************************************

kak cheqna : ku sendiri pun takut kak..huhuhu...

*********************************************************************************************************

wahida : anak ko tu manja lebihhh..asyik nk berdukung jek...huhu...

♥Mrs.Eady♥ said...

top : terima kasih atas doa mu itu :)

***************************************************************************************************************

yan : jaga diri mu itu..sakit tau biler dah kene...

*********************************************************************************************************

siha : jaga elok-elok,jgn jadi mcm ku ini tau.. :)

♥Mrs.Eady♥ said...

kak zaidah : itu la kak,ku ni sebab lasak sgt...hurm...

***************************************************************************************************************

mamyharraz : yup,ku mmg tak serik sb mmg ku suka mengandung :)

*********************************************************************************************************

fiza : next mmg dah x boleh normal dah sebab dua-dua c-zer :)

♥Mrs.Eady♥ said...

kak rin : yup,itu sedikit peringatan alllah pada kite kan :)

***************************************************************************************************************

myamyza : jaga diri tau,jgn lasak mcm daku ni :)

*********************************************************************************************************

rizaros : insyallah saya akan cuba mkn gamat,dulu mase dlm pantang mmg mkn gamt pun..

♥Mrs.Eady♥ said...

ashra : tgh tunggu je proposal lulus.hikhikhikhik....... :)

***************************************************************************************************************

kak ati : insyallah..tapi mmg betul pun bdn nk pakai lame lagi nie..hihi...

*********************************************************************************************************

MH : terima kasih bnyk bnyk :D

♥Mrs.Eady♥ said...

kak yus : insyallah,saya cuma risau kalo sakit anak-anak je nnti berkicauan...sian diaorg...

***************************************************************************************************************

cik azeya : issyy...kamu ni beranak tu best tau,sakit mmg kejap tapi keindahan tu yg bertahan lama,jgn takut :)

nieda said...

takutnya baca entry ni..dah ler nieda pun czer. hopefully dijauhkan dari perkara buruk

cik azeya said...

still takot jugak. tak bersedia lagi memikirkan betape sakitnya nak keluarkan seorang manusia itu. huhuhuh.

follow sini balik kak. #188.
thanks follow kite.

:)

Mak Peah Bini Sood said...

kedua anak mak pun c-sect...take care darling mmg tak bleh angkat barang berat2...

ayu said...

izwa, kita baca ni dah rasa ngeri sangat2...moga tak de apa2 ye..

ajumohit said...

aui seriau nya dengar...jgn wat keje berat2 ye..tp mcmana nk elak kan, aduiyaiii

[-suziey-] said...

mmg camtu..sy pn kadang rs ngilu kalau letih angkat berat..dlm tu xbtl2 bercantum lg sbnrnya..nmpk luar je dh ok sepenuhnya..even kaakk sy yg dh 10 thn bersalin pn still rs gk ngilu dia tu..huhu

risa said...

betul tu sayam...kalau czer memang amik jangka masa panjang..memang kena jaga betul2 sebab benda tu kat dalam kite tak nampak...anyway, take care tau dear...makan pon kena berpada2...pasal mengandung dan bersalin tu..akak pon sukeeeeeeeeeeeeee

♥Mrs.Eady♥ said...

nieda : hopefully kamu tak ape-ape okey jadi kamu jgn lasak2 mcm ku ini :)

***************************************************************************************************************

cik azeya : nnti time kamu lupa dh sakit tu nnti!hikhikhik..

*********************************************************************************************************

mak peah : terima kasih mak :)

♥Mrs.Eady♥ said...

ayu : terima kasih bnyk ayu :)

***************************************************************************************************************

aju : itu la dh name nyer pmpuan kan mane reti tak buat kerja 1 hari...

*********************************************************************************************************

suziey : itu la ku ni baru je 1 thn 7 bln ntah ntah belum baik sepenuh nyer tak....

♥Mrs.Eady♥ said...

kak risa : i loikeeeeee tooooo yg part last tuh!ahaksss.... :D

Rahmah Ram Ram said...

uish!! sakitnya ...saya pun menghadapi kes yang sama juga..anak yang ketiga c-zer..cuba amalkan selama satu bulan makan pati ikan haruan polleney (satu botol sehari) sebab luka dalam kita tak boleh tengok..Insyaallah mujarab. Saya pun masa seminggu c-zer jahitan terbuka sebab tak duduk diam.

Apa-apapun cubalah mana tau mujarab.

Take care.

♥Mrs.Eady♥ said...

kak ramlah : insyallah izwa akan cuba,dulu masa pantang mmg tiap hari mkn ikan haruan...tapi mgkn xderezeki nak baik agak nyer...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang