thumbnail

Tuesday, June 14, 2011

Syahmi oh Syahmi!

Kisah di hari Ahad di suatu parking lot...
Sedang en.hubbyku tercari-cari parking....

Syahmi : Mama,kiter nak cari parking ke?
Saya : Ha'a, kenape syg?
Syahmi : tu ade parking tu! (parking OKU)
Saya : tak boleh, itu parking tuk org sakit.
Syahmi : Haa...boleh la sebab Syahmi sakit perut ni!
Saya : Hurm.....(terdiam dlm confuse sb nak tergelak pun ade!)


Okey...sape pernah hadapi mcm ni?
Saya bkn tak nak explain dgn Syahmi mase tu sebab sebelum ni pun pernah jadi mcm ni. Saya dah terangkan yang parking tu utk org sakit like org takde kaki tak boleh jalan & dia akan terus bertanye soalan lain "kalo takde kaki mcm mane org tu bwk kereta?", "kalo sakit kaki mcm mane org tu tekan kete (minyak)" dan bla bla bla bla..........sehingga tak berkesudahan..............!!

Cuma saya tak berani sebut perkataan cacat itu sebab pernah terjadi semasa umur dia 3 tahun dia berckp dgn nada yang kuat "mama org tu cacat takde kaki!"..Ya allah nasib baik mase tu org tu tak dgr kalo dengar saya tak tahu cara bagai mana saya nak menyorok!
So that sejak hari tu kami dah decide yang kami takkan sebut sesetengah perkataan yg kami anggap sensitif pada org lain. 
Dulu dia pernah terpandang bdk yg tak sempurna dia akan terus bertanya "Mama nape dia tu?", Saya akan cuba jwb "Dia sakit" & dia akan terus bertanya tanya tanya & terus tanya...

Saya melalui fasa berckp dgn bdk yg petah berckp sehingga saya yg kehilangan kata!
Sebab Syahmi akan terus bertanya sehingga dia puas hati!

Cuma skrg ni saya menghadapi masalah mcm mane nak terangkan pada dia sesuatu benda or perkataan itu.
Huhuhuhu........mcm abah dia ckp "anak dah serupa mcm mama,bnyk ckp" Hahahahaha............

Psstt....27hb ni Syahmi 4 tahun...dah besar anak bujang mama nih! :)

15 comments:

mrs puex said...

kes syahmi sebijik cam aireen..akn bertanya dan bertanya smpai die puas hati.. dan kekadang die akn berckp dgn lantang..tu yg kite risaukan..takut org lain kecik hati kan..tp sbnarnye ngn ank2 nih kite kene ckp perkara yang betul dan benar..

tp tu la yang payahnye..hihi...kes kite serupaa la iwa..

ajumohit said...

hehehhe kelakar la syahmi ni...budak2 mmg cmtu kan, selagi tak menjwb soalan dia, diorg akan tya je..tp bagus la kita explain coz itu mnjana minda diorg kan

:: noremy bte rahmat :: said...

heehehehhe..mencabar gak kan....
tp kalo tak salah nor,anak tu bijak cerdik tu...dalam fasa pembesaran anak-anak,umur 4-5 tahun adalah kemuncak...pegawai psikologi kat opis nor selalu ckp mcm tu...


p/s: jom join giveaway ni http://noremyrahmat.blogspot.com/2011/06/1st-giveaway-princess-house.html

risa said...

bebudak yg banyak tanya ni minda dia dok berpikir sentiasa..why and why
selalu ada pertanya kenapa dan kenapa...kalau ikutkan penat dan malas memang tak kuasa nak jawab semua kan? tapi sebenarnya kalau kite diam lagi bahaya sebab dia akan rasa kecewa dan mula pikir bukan2..at least jawab satu ayat yg terus boleh matikan pertanyaan dia tu...hehehehe
macam ni..ALLAH bagi dia sakit sebab ALLAH sayang dia..kan kan

ashra said...

haha..comelnyeeee syahmi.
seronok gak melayan budak2 bercakap ni.pelik2 je bunyinya.hehe

fazilzura said...

wakakaka, aduyai lawak tui ..

emmm rs nye syahmi dh cukup besor dh , so kene story betui2 kt dia, takut dia dpt info salah

mamyharraz said...

comel sgt jwpan syahmi ;)

jwpan budak kecik mmg tak tercapai dek akal kadang... anak akk pun mcmtu..ada je jwpan yg kelakar..

Mommy Fara said...

Amma Solei! Nie yg scary menunggu masa Aydin petah bertanya itu ini. Err, bagi tips? Heheheh....

ieda said...

hahahah mcm2 hal syami tuu .. cute sbb budak2 nie lebih keletah bila mereka dlm usia tu tau dik ! :))

elly hamzah said...

btol lah...bukan senang nak explain pd budak2 yg baru nak belajar macam2, jenuh nak pk ayat yg sesuai.

♥Mrs.Eady♥ said...

ayang : jenuh tau nk mensoal jwb dgn ini bdk....

***************************************************************************************************************

aju : huhuhu....kdg-kdg smpai rase malas nak layan!x baik kan?hehehe...

****************************************************************************************************************

noremy : huhuhu...mak yg dh terpsiko nih! :)

♥Mrs.Eady♥ said...

fazilzura : kdg story betul pun dia tnye lain pulak sb tak paham!hehehehe....


***************************************************************************************************************

mamyharraz : mmg pun tak tercapai dek akal ku!kekekeke....

****************************************************************************************************************

mommy fara : adeess..ku pun tgh korek tips nih!hehehe....

♥Mrs.Eady♥ said...

kak ieda : fuh ini fasa yg mencabar ni kak! :)

***************************************************************************************************************

elly : itu la kang pakai ayat betul dia x paham gak :)

fiza said...

Biasalah tu. iman pon pernah tanya soalan mcm tu gak. Sampai tak terjawab di buatnya ☺☺

♥Mrs.Eady♥ said...

fiza : itu la pot pet pot pet....jenuh nk jwb :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang