thumbnail

Monday, October 31, 2011

Bila Anak Pandai Bercakap!

Situasi 1 :
Syahmi : Mama..............rahmat tu ape? (gara-gara tgk Upin Ipin la ni!)
Me : rahmat tu benda baik....
Syahmi : Oooo....rahmat tu mcm abah?
Me : (dgn tersenyum lebar....) ha'a...abah tu rahmat mama,rahmat syahmi,rahmat adik...
Syahmi : Ooooo.....abis tu sape yang tak rahmat?
Me : ...ermmm...(muka dah start ketat!sebab dah tau takkan tamat perbualan nih!)

Sambil tu dalam hati ckp "jangan la ko jumpa sape-sape yang name Rahmat..mati aku!" Hahahaha....

Situasi 2 : 
Syahmi : mama mama....tengok Syahmi dah sikat mak!! (kucing kat umh name mak sebab asyik beranak jek!hahaha..tak boleh blah..)
Me : haaaaa...?! (sebab terkezut tgk kat tgn dia sikat ku!!!)

Hurm...........ni yang susah anak bijak sgt sgt nie :)

Situasi 3 : 
Syahmi : mama...tadi Syahmi tak sembahyang sebab Syahmi ber*k...
Me : laaa...abah mane?sape tunggu abg tadi?
Syahmi : abah sembahyang laaa...tadi mak tok yang tunggu...
Me : abis tu nape tak sembahyang lepas ber*k tu?
Syahmi : alaa....kang abang ganti la dgn sembahyang 1 lagi tu..kan kiter banyak kali sembahyang....
Me : errmm.....(malas nk ckp lagi sebab dia dah rela nak solat tanpa  paksaan so malas nak bebel lagi..)

Tunggu la ko besar skit nak nanti mama membebel la kat ko....hahaahaha.............

Korang yang dah ada anak yang bakal dapat anak yang bakal beranak-anak sila siapkan kuda-kuda ke singa-singa ke kalau dapat anak mcm nie...........haru!Setiap hari ade je soalan yang mencabar minda serta buah pinggang korang...hahaahahahaa........tapi kalo tak layan kesian pulak sebab ini je mase dia dgn kita kan kan kan esok dah besar silap silap dia dah tak geng dgn kiter (sob..sob..sob...minta tak la kan..)

nota kaki : saya sentiasa doakan utk kamu kamu kamu yang belum ade rezeki anak lagi...doa saya semoga korang dapat rase salah satu nikmat dunia ini ye,amin!

nota kaki lagikk : hari ni agak busy sediakan dokumen utk Lembaga..singgah rumah kamu kamu kamu kejap kejap ye..ini pun buat save tambah then buat lagi save tambah lagikk then  boleh publish..hehhee...

.........

28 comments:

fiza said...

LOL...syahmi the clever boy. Memang unexpected kekadang soalan dorang nih, tak tau nak jawab apa kekadang.

Kakzakie said...

Biar dia banyak tanya sebab dgn banyak bertanya dia akan banyak tahu

cheqna said...

budak2 akan bertanya dan akan berhenti sekiranya mereka mendapat jawapan yang memuaskan hati mereka
memang lumrah budak macam gitu =)

ieda said...

ahahhaha budak2 dikk .. x akan berhenti bertanya bila mereka rasa jawapan x sama dgn apa yg mereka fikirkan ekkeke :)

Cik Ecah said...

kdg2 kte org dewasa xtau nak jwb mcm maner kan..sbb soalan dia tu menyebabkan kte plak kene berfikir utk jawab haha...

org kata budak2 bnyak tanya ni bijak kan :)

Amy Syaquena said...

ala comelnya..saya suka lihat telatah kanak2 seperti nie tapi bila la rumah saya ni akan kedengaran bunyi tagisan dan riuh rendah kanak2 huhu..sabarrr

wahida said...

anak aku si abang tu pun byk tanya sampai tak terjawab..huhu...soalan pelik2 lak tu...kehkeh...

ayu said...

hariz pun sikit lagi macam tu la izwa..huhu

SumeSakan said...

alahai cerdok nih budak nih....layan kan aje kan bebudak gini..makin di tanya makin banyak yang dia belajar...kan?

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

hurmm...

Hanis Azla said...

bijaknya syahmi.. dgn anak2 mmg kena bersiap sedia dgn jawapan.. anak sulong akak yg dah 12 tahun tu pun masih ada byk benda yg dia nak tanya.. he..he..

Qhaifa Nur said...

hanya kita ibu yang mengerti setiap patah perkataan anak2 kita terutama yg baru nak bercakap...

macam anak saya aeish 2 tahun sekarang gian nak bercakap...

eB ezrin said...

hik3.. kdg2 x terjawab kan? ;p

ashra said...

comel je syahmi ye.memang kdg2 kita pun naik haru nk jwb pe the bestkan

kayzie said...

hehe..comel jek..

Fara said...

Hahahahah!

Sy sdg bersiap-sedia menghadapi anak yg bakal keletah! Hiks~

mrs puex said...

ayg baru ade sorg puteri yang sgt bijak dan becok..kekadang tuh klo kite anggukkan pon die tanye kenapa mama angguk??haih...Mak Redha..:D

kekadang tuh sonok bile berbalas cakap ngn die..hihi..

:: Mrs.Eady :: said...

Kak Fiza : sgt becok & bnyk bebenor pertanyaan dia setiap hari! :)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Kak Zakie : itu la patut nyer kiter kene bnyk terangkan tapi kdg-kdg kiter penat jugak kan....

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Cheqna : udah mcm iklan burung murai tu!hahahahaahaa....

:: Mrs.Eady :: said...

Kak Ieda : itu la kak..........selagi tak puas hati selagi tu laaaa.....

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Cik Ecah : kdg-kdg terkedu!hahaahha...

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Amy : itu la biler dia tido jadi sunyi sgt sgttt....

:: Mrs.Eady :: said...

Wahida : same la nih....aduyaiii...

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ayu : siapkan kuda-kuda..kekekkeek...

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

SumeSakan : itu la bijak kan sampai mama dia tak terjawab..kekeekek....

:: Mrs.Eady :: said...

TOP : hurrrmmmmmmmmmm.......... :)

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Kak Hanis : kiter yang jadi kene bnyk membaca utk sediakan jawapan!heheehe..

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Qaifa : betul..hanya kiter je yang paham kan :)

:: Mrs.Eady :: said...

Kak Eb : ha'a mmg kdg-kdg tak terjawab! :P

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ashra : kdg-kdg tak terjawab..samapi kiter yg terdiam!hahahha...

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Kayzie : comel sampai tak terkata :)

:: Mrs.Eady :: said...

Fara : siap kan kuda-kuda!yeaahh...

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ayang : becok yang dirindui selalu!hahaahah...

Anum said...

nie la bijak namanya

MamaEma said...

memang jenuhlah nak menjawab soklan2 cepumas dr anak2 yang sedang membesar

Imaan09 said...

hahaha..tp ada soalan y bahaya klu kita xjawab, sbb masa kecik2 ni laa derang nk set mind pasal menda2 tu.. tp serious tergelak2 baca.. bab kucing tu y xtahan tu..siap guna sikat mama..

MrS. F!zA said...

byk tnya cepat belajar kak..hihihi

mama aleen said...

bijak btul syahmi ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang