thumbnail

Friday, November 04, 2011

Jatuh Cinta Lagi.....!!


Hati ku dah terpaut..terpaku..terkelu...terkedu...
Terjatuh cinta pada ini!


Nikon Hybrid



Nikon 1 J1 & Nikon 1 V1


Nikon 1 J1 dan Nikon 1 V1: Dua Kamera Hybrid Baru dari Nikon



Kamera tanpa cermin (mirrorless) dengan lensa yang dapat diganti-ganti (interchangeable lenses), tampaknya menjadi trend di dua tahun terakhir ini. Selain Sony, Panasonic, Olympus dan Fujifilm, tampaknya Nikon, sebagai pemain lama, tidak mau ketinggalan untuk ikut ambil bagian dalam produksi kamera yang dikategorikan sebagai kamera hybrid ini.

Nikon mengumumkan kehadiran Seri Nikon 1 yang terdiri dari dua model, yakni Nikon 1 J1 dan Nikon 1 V1. Kedua kamera yang mereka sebut Advanced Camera with Interchangeable Lens (A-CIL) ini dilengkapi dengan sensor CMOS yang memiliki kemampuan ‘high speed’ dengan resolusi 10,1 megapixel. Pada seri Nikon 1 ini juga ditanamkan prosesor dual core baru EXPEED 3 yang diklaim mampu mengurus data lebih cepat dan lebih besar. Untuk fitur rekam video, seri Nikon 1 menawarkan 1080p video HD sampai dengan 60 fps (frame per detik) untuk merekam video maksimal 20 menit secara terus menerus. Pengguna juga bisa merekam pada 1200 fps untuk efek gerak super lambat.

Kamera hybrid besutan Nikon ini telah diperkaya dengan berbagai fitur menarik. Salah satunya adalah penggunaan lensa terbaru dari Nikon CX-mount yang telah dilengkapi dengan image stabilization dan fitur crop factor 2,7x lens focal length. Meskipun akan memiliki lensa sendiri yang kompatibel, seri Nikon 1 ini juga dapat menggunakan lensa DSLR Nikon (F-mount) dengan menggunakan adapter khusus.
Untuk fitur modus pemotretran, terdapat salah satu fitur yang cukup unik pada kamera seri Nikon 1 ini, yaitu Smart Photo Selector. Modus ini mampu mengambil 20 gambar pada 30 frame per detik. Dari semua gambar tersebut, Anda dapat menyimpan 5 gambar terbaik pilihan Anda. Baik Nikon 1 J1 maupun Nikon V1 juga mendukung pemotretan dalam format RAW.
Kedua model dari seri Nikon 1 ini juga dilengkapi dengan layar LCD berukuran 3 inci TFT. Untuk Nikon 1 J1 LCD-nya memiliki kualitas warna 460.000 dots, sedangkan untuk model V1 LCD-nya mempunyai resolusi warna yang lebih besar, yakni 921.000 dots. Nikon 1 V1 ini juga sudah dilengkapi dengan kehadiran electronic viewfinder (EVF). Perbedaan mendasar lainnya adalah keberadaan built-in flash. Nikon 1 J1 memiliki built-in flash, sedangkan Nikon 1 V1 tidak memilikinya, namun terdapat hot shoe untuk menambahkan flash eksternal.
Nikon 1 J1 memiliki dimensi ukuran 106mm x 61mm x 29,8mm dan bobot 234 gram (body only). Kamera ini dikemas dengan body yang menggunakan bahan material komposit aluminium dan tersedia dalam beberapa pilihan warna seperti hitam, silver, putih, merah muda, dan merah. Sementara itu Nikon 1 V1 mempunyai ukuran 113 x 76 x 43.5 mm dan bobot 294 gram (body only). Kamera ini hadir dalam dua pilihan warna, hitam dan putih.


Dan dan daaaannn....saya jatuh cinta sangat dengan yang ini!!!!!!

*

*

*

*

*


Pink kaler.....kalau dapat sepadan dengan jam tangan saya!Eh eh eh....ape kene mengena nyer?Hahahahahaa...................... :D
(dari semalam menatap gambar benda alah ni jek...ape kess......ngee....~~)



nota kaki : dapat nyer ntah biler lagiikk...hahahaha...mengidamkan je dulu.. :)

nota kaki lagikkk : abg oh abg...b nak ni sebagai hadiah anniversary tahun dpn boleh?kira hadiah advance laaa....boleh kan kan kan?Kekekekek.....(fengsan laki mak sebab minta barang harga tak hagak-hagak.... :D)

21 comments:

nieda said...

cantik tu kaler pink

Anum said...

sama la kita.. anum suka warna hitam

mrs puex said...

kalau ade kaler pepel lagik la ai teruja uuuu...:D

masih setia ngn compact nikon pepel ai..:D

kayzie said...

wahh menarik tertarik memang da bomb..:)

fiza said...

Idamanku jugak. Suka kaler merah. TApi ntah bilalah bley dapat.

bujal X said...

saya pakai kamera henset je kak~hu~~

ayu said...

kamera dah ada, nak cari hp plak..haha...bt, cantik laa

ashra said...

Pink! =P i loikeee....

Yan said...

Hee..Good Luck.. mengidam terus sure boleh dapat.

Ct Aja said...

jatuh cinta gak.....

Ati Masrif said...

kalau ada duit mmg kak ati
nak sgt..kamera pun tgh rosak..huhu~

eB ezrin said...

kamis etia ngan canon.. hik3 ;p
SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA dari kami yer :)

ikatankasihku said...

memang patut pun jatuh hati...cun tu....
pink color tork....!

munna said...

mmg cantiklah...lagi2 warna pink... semoga tercapai hasrat di hati ye

Alin Marlini said...

dah 2 tahun ngidam kamera gini..tak tercapai hasrat lagi..hehehe

merahitujambu said...

pink gitu

ieda said...

nie yg akak tgh cari .. tgh kumpul duit .. tgh nak pujuk2 hubby ... ekekekek ( nak pujuk atiii ) :))

selamat hari raya aidiladha dikk

msredcheesecake said...

dah berjangki mengidamnya kat msred... kiut la...sesuai dgn kita kan?hheee

THE LEKAT LEKIT STORY said...

kalau ada la org nk bg kita hadiah ni.. minta la bkn kaler pink.. kekekeke

EZAN IDMA said...

waaa bestnye klo de org hadiahkan :)

NM02 said...

aku pun tgh usha yg ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang