thumbnail

Friday, August 26, 2011

~Selamat Hari Raya~


Selamat Hari Raya
Ampun & Maaf di Pinta..


still xde mood nak raya..............hurm....

Thursday, August 25, 2011

Hot Chat : Rindu?

Hot Chat hari ni topik nyer rindu pada siapa atau apa sempena nak raya ni?
Hot topik yang mengundang air mataku..
Hurmmm................mcm luahan daku smlm jek!

Sebenar nyer lately ni saya rindukan abah saya...............rindu sgt sgt!Bkn sebab abah dah takde...tak!Tapi rindu sebab dah lame tak jumpa, rindu kenangan dulu dgn abah...

Dulu setiap hari dari sekolah rendah abah akan hantar ke sekolah naik motor,biler naik sekolah menengah abah hantar setiap hari naik kereta.Bila dalam kereta abah akn ckp or nasihat sepanjang jln dgn nada lembut.Abah tak pernah marah anak-anak,abah tak pernah tinggi suara dgn anak-anak...rindu sgt!rindu sgt dgn abah skrg ni!(sebak.....sayu...nak nangis....)

Even bila nak dpt kerja abah juga yg teman interview & bila dihantar induksi ke Langkawi abah hantar sampai ke bilik hotel di Langkawi!Punya la baik abah punya la abah sayang kat anak-anak abah sampai tahap mcm tu.Bila saya dah masuk bilik hotel dah letak beg baru abah balik ke KL semula dgn menaiki bas...mase tu mmg sedih sgt sebab 1st time kene tinggal jauh dari abah...

Entah kenapa lately ni selalu teringat kat abah...bila doakan dia dlm semahyang mesti menangis..even skrg ni tgh taip pun saya menangis!Abah........kalau abah baca ni atau ada org bagitau abah psl entry ni...adik nak ckp yang adik sayang abah sgt sgt,abah la org yg paling adik sayang dlm dunia ini,masa adik muda or remaja adik bnyk melawan abah jadi adik minta maaf bnyk-bnyk diatas semua kesalahan adik pada abah...

Skrg ni walaupun adik jarang dpt jumpa abah tapi adik tau abah selalu amik berat pasal anak-anak & cucu-cucu abah dari jauh.Walaupun hanya sms atau call penghubung kita adik tetap berpuas hati..


Apa yang terjadi, apa pun yg telah terjadi adik tetap sayang abah..abah tetap no.1 dalam hati adik takde pengganti bagi tempat abah!
Bah..adik sayang abah sampai adik abis nyawa,bah..
Adik doakan abah sentiasa sihat,dilindungi allah selalu..
Adik tak tahu mcm mane nk gambarkan sayang adik pada abah...
(nangis.....................................)

sedih..nangis...dah 2 3 hari ni rindu kat abah!

Wednesday, August 24, 2011

"Segmen Tambah Follower : Edisi Kuih Raya"


 "Kuih raya kegemaran sepanjang zaman saya ialah.......batang buruk!"

CONTEST : APA TEMA OUTDOOR U'OLLS?


Jawab Contest nieh : 
  1. Apa tema outdoor anda? (pre-wedd, maternity, baby, child, family, couple n etc) : tema family! nak pakai kaler hijau kuning! :)
  2. contoh kalau pilih pre-wedd plak..nak tema ape? (klasik-jaman dulu2, dak sek, moden n etc)  : nak tema happening!
  3. prop's yg akan anda bawak? : payung,kipas,belon air,tikar...bla bla bla....
  4. lain-lain menda yg u'olls nak tambah...: nak tambah ape?oooo...nak tambah saya nak menang!!hahahhaa..... :)

Closing Date : 
31 Ogos 2011 jam 10 Malam

nak tag : 
1. idazs : haa..sebab dia loving couple with anak hensem!
2. wina : tag sebab dia ni ade anak 2 org cun & hensem!sesuai gitu!!
3. nmo : yg ni sebab couple paling HOT & SPICEY dlm malaysia okey!

yang lain kalo nak join terjah ler ikut link kat header tuh...nak tau ape hadiah dia...?

                                                              1) Sesi Fotografi Outdoor
2) 1x Makeup 
3) 50 biji Apam Polka Dot
4) Set Minuman  Kesihatan Cocoa Collagen dan Stoo Tey Cafe

5) 3 hadiah Sagu Hati :
50 biji Apam Polka Dot
Trial Cocoa Collagen Power Plus atau Stoo Tey Cafe 

~ WW : 8 - dia buat lagi......... ~


Dia buat lagi....
Itu ABAH ok bkn HABA.......!
Syahmi oh Syahmi...haruskan mama risau ni?

Gambar Sewaktu Zaman Persekolahan



Semasa daku tingkatan 5...yg mane daku?
Tak nak tunjuk...........mencik gambar tak cun mase nih!
Hahahahahaha................... :)
Ade la kat situ.............baris no 2 yg paling kanan sekali!mencik tak cun! :)

Tuesday, August 23, 2011

Raya?

Raya?hurmm..raya?.................
Setiap tahun mcm takde mood jek nak raya sebab raya ku mcm hari hari biase je..tak ade ape pun yg berubah...sepert-seperti biasa.....
Nak balik kg en.suami hurm....mcm tu lah...belum ada rezeki lagi nak beraya disana...
Kesian mak abah mertuaku....mesti tiap tahun mereka berharap anak lelaki mereka balik beraya dgn mereka kan...tapi apakan daya.....
Kesian kat en.suamiku juga...mesti tiap tahun berniat berhasrat beraya dgn mak abah dia kan...tapi apakan daya.....

Insyallah tahun depan ada rezeki umur panjang kami akan balik beraya di sana...Saya tak nak nanti apa-apa terjadi kat mak abah mertua baru nak menyesal...(semoga dipanjangkan usia & diberikan kesihatan yg baik pada mak abah mertuaku...,amin)

Pada mak abah...kami minta maaf kerana tahun ni kami masih lagi tidak dapat beraya dgn mak abah...& terima kasih pada mak abah kerana sgt sgt memahami keadaan & masalah kami....
Semoga Allah lindungi mak abah & semoga allah berkati mak abah selalu,amin....(ni la mak abah mertua yg terbaik di dunia.....)

Semoga allah tunjukkan kebesarannya padamu mgkn tidak sekarang tapi di masa hadapan insyallah sebab Allah itu Maha Kuasa juga kerana kita ada anak & kita juga tak nak anak or cucu kita buat mcm ni kan?

Ketahuilah bahawa Allah itu Maha Adil & Saksama...
Raya?hurm...................................

Monday, August 22, 2011

She's Critical..

Ku menangis lagi....hati ku sebagai ibu tersentuh kerana anak ini..


sedikit petikan dari entry ibu nyer....

salam wahai rakan2 alammaya ku......
ingat x lagi dgn puteriku, Dania Emelda Aqasha?? dy dalam keadaan tak stabil skrg...saya sempat meluangkan masa seketika ini, untuk menulis hanya untuk meminta jasabaik rakan dan taulan, samaada kenal saya atau pun hanya kenal di alam siber ini.....utk sama2 mendoakan kesejahteraan puteriku ini......

she's diagnose leukimia pd 12 feb 2011, dan skrg dah cycle yang ke 3...sepatut nye hanya mengambil masa lagi 3 minggu shj untuk menghabiskan cycle ini....dan selepas itu..masuklah maintanance di mana pu3 ku ini hanya sebulan sekali shj mendapatkan rawatan....

tapi, sesungguhnya Tuhan itu maha Penyayang....Dia menduga kami sekeluarga dgn ujian yang amat berat utk kami tempuhi......


kawan2.......
aku x akan minta duit......
tapi, hanya 1 minit selepas solat anda.....tolonglah doakan anak ku ini, Dania Emelda Aqasha dupaya dia dapat melawan penyakitnnya, supata dia kuat semangat......dan kuatkan semangat ku juga utk menempuh segala cabaran ini........1minit je!!!


lebih lanjut di sini kerana saya tak mampu utk membaca nyer lagi..
hanya air mata yg berkaca ketika ini terlalu kabur utk ku meneruskan....
ibu ni adalah ibu tunggal...............lagi bertambah dugaan dlm hidup nyer...

P/S : para ibu para bapa para sahabat...marilah kita doakan kesejahteraan anak ini & semoga diberi kekuatan & ketabahan pada ibu nyer....amin...

:: anak ini telah kembali ke pangkuan ilahi pada 3.19 ptg tadi beberapa ketika entry ini dipostkan..DariNya kita dtg kepadaNya juga kita kembali..al-fatihah.. ::

Setelah hampir 29 thn...

Hampir 29 thn usia ku di bumi ini...(bln dpn okey,ingat tau!hahaaha...) ni 1st time saya buat kuih raya tau!Hahahaha.............gasaaaakk.....
Itu pun atas bantuan Ayu Khairy yg sudi share & juga belikan bahan utk saya buat kuih itu!Peeerrgghh.......giler baik kwn saya bnyk pahala awak ayu... :) -sape-sape nak resepi sila terjah blog ayu je..ade bnyk resepi kuih raya..Juga dgn bantuan en.hubby tercinta dapat la saya membakar kuih itu menggunakan microwave oven!saya tetap tak reti guna microwave tu kalo bab bab membakar nih....huhuhuu....oh lupa..en.hubby suka dgn kasut itu...ngeee............. :)

bahan-bahan

coklat(cairkan) & rice bubbles

pembantu saya yg hensem! :)

sebelum dibakar

sesudah di bakar..

tukang rasa!!

Hoyeeee..........dah setel 1 bab kuih raya!
Kat rumah tu kuih raya mmg tak laku okey..yg laku hanya kerepek-kerepek jek..ntah kenapa mgkn sebab kami sendiri tak biasa mkn benda-benda remeh ni..selalu nyer terus mkn berat...huhuu..mgkn sebab tu kalo ade kuih-kuih kat rumah tu tak berapa nak laku.....hihihihiii............
So kwn-kwn yg lain...kuih dah ade berapa bnyk?

ppsstt.....daku takde mood nak raya!tiap thn mcm nie, benci sgt sistem gilir yg tak adil okey....
lagi benci dgn 'org' yg tak pikir org lain.............

Nanny 999!

Ha....hjg minggu saya jadi NANNY 999 tau bkn nanny 911 tuh!
Alaaaa cerita org putih yg bab-bab jaga & didik anak tu la...tak tau?Search je google tu ye...

Tak caya tgk nih!

minta simpati

resah gelisah!

Haaaa......hasil cara nanny 911 tu saya berjaya jugak suruh Sufiya duduk di kerusi itu selama 5 minit.Itu lah cara denda cara nanny 911 tanpa ada pukulan,tengkingan or jeritan.
Syahmi mmg dah beberapa kali kene dah!So far nmpk berhasil la benda ni biler ckp jek.."abg nk ddk kat kerusi ke?"...terus dia diam or tak buat perangai!

Dulu ye...sikit-sikit je saya nak naik angin...tapi skrg ni dah takde lagi.Cuma skrg ni tgh usaha dgn sufiya jek..hehehe..dia manja terlebih jadi air mata la cara dia nak minta simpati!But............kalo ikut cara nanny 911 tu kiter kene keraskan hati or pendek kata berhati kering la!Jangan kalah dgn air mata anak okey!...

Pada-pada yg nak ikut cara ni sila search kat YouTube tu..ade bnyk cara dia ajar kite bkn saja utk anak tapi utk parent pun ye jugak..Alhamdulillah cara nanny 911 ni sgt sgt membantu saya & hubby..malah kami dah kekurangan stress kecuali yg 'bab 1' tu je yg mmg takkan hilang stress nyer.. :)

Friday, August 19, 2011

Gambar Kenangan Terindah Bersama Keluarga


Gambar Kenangan Terindah Bersama Keluarga


Gambar ku yang paling mencipta memori bersama arwah onyang ketika ku berusia 8/9 thn rase nyer....

Utk si Jantung Hati..

Pagi tadi dah dpt dah duit gaji beserta dgn b***s nyer...jadi mengikut niat di hati sebelum ni kalo dpt la rezeki lebih sikit nak belikan en.suami tu kasut..

Ye la kasut dia sampai dah terbarai-barai tapak sampai bergam-gam.Ajak pegi beli asyik tak nak jek sebab risau budget lari.En.suami ni suka dulukan benda lain dari diri dia.

So dgn niat baik di hati...(cewah puji diri plak!hahaha...) saya terpaksa la menempuh detik hitam di Sogo tu..humakkaii....yg korg shopping last minit ni kenapa?Dah bersesak barat bagai dah...issyy issyy.........tu belum kire beratur nak membayar okey!

ngeri tgk dari atas!

Tapi saya pun sama gak ler sebab terpakse cari kasut tu la...hahahaha.....saya pun menyemak jugak kat Sogo tuh!(pandai je ckp org!)
Cari dlm sejam dapat la yg saya berkenan tapi tak tahu la en.suami berkenan ke tak..hahaha..belasah je la...dah tu sape suruh tak nak ikut time org ajak.. :)

utk cinta hati :)

Hope abg suka la ek...b belikan sebab dah tak mampu nak pandang kasut abg tuh..rase mcm nak humban jek!Hahahaha..................nanti raya pakai kasut baru ni tau..
i lebiuuu abg!ngeeeeeeee....~~~ :)


Tanggungjawab Anak Kepada Ibu Bapa

Entry Hari Jumaat...


  • Wang bukanlah satu-satunya medium untuk membalas atau mengenang jasa ibu bapa. Jangan tersilap konsep. Ramai menganggap dengan memberi wang kepada ibu bapa, maka dia beranggapan 'sedang' membalas jasa ibu bapa. Sedangkan membalas jasa ibu bapa lebih luas daripada itu.
  • Secara basic, kesemua adik-beradik bertanggungjawab menjaga ibu dan ayah tidak kira sama ada anak yang sudah berkahwin mahupun yang masih bujang. Walau bagaimanapun, dalam bab menyara (saya kira dari segi wang ringgit), adalah menurut kemampuan masing-masing. Menyara ibu bapa memang tanggungjawab anak (apatah lagi jika bapa sudah uzur dan tidak mampu menyara ibu), tetapi saraan itu adalah sekadar memenuhi KEPERLUAN ibu bapa dan bukan untuk memenuhi KEHENDAK ibu bapa. Kita kena bezakan keperluan dan kehendak. Lainlah jika anak mampu, bolehlah penuhi kehendak ibu bapa, tapi kena lihat juga, jika kehendak mereka bertentangan dengan syarak, tak boleh juga kita turuti. Saraan ini pula hendaklah tidak mengurangkan hak-hak orang-orang di bawah tanggungjawab kita sendiri pula.
  • Perkahwinan seorang anak perempuan dengan seorang lelaki pula tidak memutuskan hubungannya dengan ibu bapa dan tidak pula menghilangkan tanggungjawab anak kepada ibu bapa. Perkahwinan adalah penambahan kepada tanggungjawab yang sedia ada bagi lelaki dan perempuan, dan bukan pengurangan. Yang kekal ialah prinsip menunaikan tanggungjawab ikut kemampuan kita. Islam tidak menuntut kita lakukan sesuatu lebih dari kemampuan. Bagi lelaki yang telah berkahwin, kebajikan ibu bapa mertua juga menjadi tanggungjawabnya sebab status ibu bapa mertua adalah sama dengan ibu bapa sendiri. Rujuk Tangungjawab terhadap ibu bapa untuk lebih info lebih detail.
  • Hukum faraid sebenarnya ada berkaitan dengan tanggungjawab anak lelaki dan anak perempuan terhadap ibu bapa masing-masing. Maknanya berat menjaga dan menyara ibu bapa adalah lebih kepada anak lelaki. [NB: Amboi... bab mahukan harta lebih, laju saja ya.. tapi bab tanggungjawab yang turun BERSERTA dengan harta itu, purak-purak tak tahu pula ya...] Jangan nafikan kenyataan ini, jika benar tidak tahu, sila ambil tahu dan isi dada dengan ilmu!
  • Saya tidak nafikan, ada ibu bapa yang lebih selesa tinggal bersama anak perempuan, tapi itu bukan tiket untuk adik-beradik lain (terutamanya adik-beradik lelaki) boleh lepas tangan daripada bertanggungjawab kepada ibu bapa. Perbelanjaan makan minum serta ubat-ubatan yang diperlukan oleh ibu bapa harus dikongsi bersama adik-beradik yang lain.
  • Jika ada permasalahan dengan adik-beradik, bawa-bawalah berbincang. Carilah kata sepakat. Umur ibu bapa bukannya panjang pun. Selagi mereka masih ada inilah kita patut berebut berbakti kerana besar ganjarannya di sana nanti, insya Allah.


copy dari : http://sufiszu.blogspot.com/2010/03/tanggungjawab-anak-terhadap-ibu-bapa.html


Saya bkn ustazah..saya bkn yang terbaik tapi mari kita sama-sama jadi baik... :)

Thursday, August 18, 2011

Menyusahkan??

Hurm...sebenar nyer hati ni takde la sepanas tajuk tuh sebab dah biase kene..bak kater orang dah lali okey!

Cerita A : semasa taska tutup seminggu hari tu

Si Polan : ko cuti berapa lama?
Me : Seminggu la ikut taska tutup
Si Polan : lame nyer..ko tak gilir dgn suami ko ke?
Me : tak sebab aku menyusu badan
Si Polan : laaaa..susah la mcm tu!Abis la cuti ko!?
Me : takpe lagipun aku raya kat sini jek tak amik cuti pun..(dgn takde nada ckp)
Si Polan : issyy...tu yg susah tu kalo menyusu bdn nih!
Me : Hurmmm.......................(malas nak layan!)

Cerita B : on d way balik dari taska (rutin tengahari pegi menyusu)

Si Polan : eh ko dari mane?hari-hari aku tgk ko dari situ?
Me : dari taska
Si Polan : eh nape?anak ko sakit ke?
Me : tak lah,aku pegi menyusu.
Si Polan : laaaa...penat la mcm tu!
Me : takde lah dah biase tak rase ape mcm ala ala pegi Sogo jek..(nada sindir!)
Si Polan : issyy....susah la mcm tu..ko dah penat-penat byr kat taska biar je la diaorg bancuh susu bagi minum kat anak ko!
Me : aku byr utk jaga masa aku kerja jek, menyusu ni kerja aku!(sindir lagi!)
Si Polan : issyy...susah la kan menyusu nih...
Me : ntah bg aku tak susah pun org je yg menyusahkan!(sindir lagi!!)

Hahahaha...pendek kata aku tak kutuk tak hina tak kata ape pun org bg anak susu Formula ke Susu Badan ke sebab bagi aku itu adalah hak masing-masing............Ape pun kiter tetap nak yg terbaik utk anak kite.Betul tak kwn-kwn? :)

Spontaneous Thursday! - 9


Syukur PadaMu Ya Allah.....

sgt bersyukur kerana walaupun tak kaya tapi kami sederhana,
sgt bersyukur kerana walaupun ada duka tapi kami bahagia,
sgt bersyukur kerana walaupun carca merba tapi kami gembira,

Spontaneous Thursday! - 8


Mane Follower aku??
Pulangkan!Pulangkan!
Puuuuuuuuuuuuuulangkan skrg!

Kalo tak kang aku jadi Hantu Harum Tak Sundal Siang kang! :)

Wednesday, August 17, 2011

Gigih nih!

Sekarang ni saya sedang gigih berusaha menyalin resepi tak kire lauk atau kek yg paling simple & yg paling senang nak di buat!Hahahahahaa.......kalo yg remeh-remeh tu saya tak tau ape ke benda nyer tuh dah tu mane nak cari benda benda alah tu pun saya tak tahu!Mcm buat kek ade sesetengah benda tu jgn kater nak cari nak sebut pun tak reti!Hahahahahaa..................... :)

Bab lauk ni kire masak yg menggunakan bahan yg paling mudah cepat & simple....(ni dah kire mcm malas jek nih!huhuhuuu............).Ye la...dah 5 thn kawin masak nyer boleh di kire ape lauk nyer,sambal tumis(yg ni pakar okey..hahaha...),sambal kering,masak lemak cili api,sardin,masak kicap..Yang lain en.hubby je yg hebat!!Biar pun baru 1st time dia masak tapi tetap sedap mcm org dah masak berkali kali..haiisshh...

Nak masak yg sedap & simple tapi kami tetap nak diet!Hehehee....ade ke resepi masak masak mcm tuh? :)

pssstt.......1 je impianku kalo ada duit terlebih bnyk skit daku nak hantar en.hubby masuk kelas memasak yg ala ala chef tu sebab itu impian dia.

'bloglist bersama pilihan hati'


tarik tutup pada 18.8.2011 pada jam 12.00 am..

~ WW : 8 : My Lil Hero ~



Dah kwn balik dah.... :)

Tuesday, August 16, 2011

Balik Kampung??

Saya takde kg!Hoyeee.....saya anak jati KL!
Bangga?Bangga la jugakkk takyah nak tempoh jem tak henggat tuh..ngeee.....

Tapi sian kat hubby thn ni kat sini jugak....thn dpn insyallah raya kat sana, perancangan tu ade tapi biase mesti tak dpt punye..hurm..sian kat hubby & mak abah dia kan.
huhuhuh...isu same je tiap thn!!Hahahaha.....tak bleh ckp lebih nanti ade yg sentap!!!!
(padahal ni blog aku aku peduli ape nak ckp or tulis ape!tak nak sakit hati jgn baca blog ni!).

Tapi thn ni kami balik Labuan bln 11 sebab insyallah adik ipar saya nak kawin so trpaksa la balik bln 11 (tiket free sthn sekali so trpakse la berkorban) nak tunggu duit sendiri lepas hubby balik sorg je la jwb nyer...

Korg...takyah gaduh gaduh balik kampung belah mane nanti ye :)

ppsstt....syahmi buat dek je dgn ku tadi kat taska!padan muka aku!hahahhaa...

Bad Mom!


I'm a bad mom..... :(

Tadi saya naik angin dgn Syahmi...
Skrg saya menyesal & sgt sedih!
Rase nak menangis!!

Huwaaaa.........................mama yg jahat ke saya?
Oh gosh....rase nak lari ke taksa then peluk peluk cium dia utk minta maaf!!
Syahmi...mama minta maaf!Mama tak sengaja nak marah Syahmi tadi....

Mood : hari ni susah hati selagi tak dpt jumpa Syahmi lagi.............
Serius ckp..skrg ni rase nak menitik air mata........

Monday, August 15, 2011

Resepi Cheese Cake Yang Mudah

Setelah lame dan berkurun ckp nak buat kek la kuih la last-last sabtu lepas dapat jugak buat dgn bantuan en.hubby ku syg..nggee..... :) ye la takde dia tak masak la kek saya sebab saya tak reti pakai microwave oven kat umh tu. Yang saya tau on utk panaskan lauk jek!Hahahahahaa.......

Walaupun pakai tepung Cheese Cake segera agak berjaya jugak la saya membuat nyer dalam percubaan yg pertama tau!(Bangga sgt ooo.....hihihiii.....!).Jangan tak tau kat Tesco tu segala mak nenek tepung buat kek segera ade okey cuma rajin ngan tak rajin jek nak buat.(Ni aku la malas sgttt tau mkn jek!).

Petang tu tukang rase dia adalah Syahmi & Sufiya.Syahmi asyik ckp sedap sedap la mama...Sufiya mkn bertambah tambah..Saya ni tak sabar sabar nak tunggu berbuka sebab nak rasa.Hehehehe....iye la asyik suap anak mkn rase mcm nak mkn sekali jek sebab tak sabar punyer psl.Hahaha...

Okey okey..ni gambar nyer.


Mixer tgn baru buka dari kotak setelah 4 thn beli tak pernah guna pun!


Tepung Cheese Cake segera.Tambahkan 3 biji telur & 175 gram butter.


Kacau sampai kembang.


Dalam loyang. Manik manik warna warni tu atas permintaan Syahmi.


Bakar selama 25 minit dgn suhu 200c tapi pakai microwave oven saya tak tahu berape suhu dia sb itu kerja en.hubby.Hahahaa..pendek kate lepas ni takde dia saya tak buat kek okey!


Tadaaa....hasil nyer!!Yehaaa......lembut & gebus okey.


Close Up skit....nyum nyum...

Sape-sape nak cuba senang jek...yang penting ade oven la senang ckp nak kukus daku tak tau mane ke benda alah nyer kat umh tu..cari cari tak jumpe!Next week kami nak buat Cheese Cake Oreo.Nanti saya bagitau hasil nyer okey....

psstt..dlm kepala ni mcm mcm kek dah tersenarai ni...huhuhu..mood rajin masak sudah dtg walaupun pakai tepung kek segera..haahaha...ade haku kesah? :)

Isnin...


Isnin...?Isnin...?
Mengantuk nyer..................hadui!!
Tapi nak merajinkan diri utk setelkan kerja sikit then nak buat header baru.
Tak sabar nak tggu petang sb ada entry pasal Cheese Cake kami.

Pagi tak boleh karang terliur pulak...hihihihihi..... :)

Friday, August 12, 2011

Hasil Rentapan & Sentapan!!

Wehoooo......baru balik dari Matta Fair okey!!
Penat tapi puaaass.......... :)
Dah dpt hasil pancingan serta bonus tambahan!!!
Rezeki beb rezeki!Syukuuuuuuuuuuuur..... :)

So inilah hasil rentapan tadi!



A Famosa Resort with Combo Tiket.
1 mlm RM8 jek utk seorg & RM60 seorg utk Animal Safari,Water Park & Cowboy Town.
Tambah tolak bahagi total kene byr RM212 jek...

Ade rezeki lagi...dapat 3 hari 2 malam free okey ke Kemang Indah Resort,PD.
Syukur syukur syukur....



Syukur alhamdulillah....rezeki anak-anak.
Berjalan saje je la lepas nih...bln 9 ke Bukit Tinggi Pahang, bln 10 ke A Famosa Resort cuma PD ni je kami belum tentukan tarikh tapi kene pegi sebelum 12hb November 2011..hurmm...takpe ini kemudian.. :)

BTW..nak says TQ to my sister,my lil brother & my lovely hubby!!
U rock guys...love u all so much!!

psstt....mane nak cari duit nak berjln nih!ekekekekeke..pecah tabung gajah ar mcm nih!

Jom..jom!!



Jom la kiter lunch ni...!!
Jom kiter meramaikan lagi keadaan dgn bln puasa nih!Hahahaa....insyallah saya nak pegi mybe keseorangan or myb bersama kakak saya.Mgkn nak rembat ke A Famosa Resort or Genting je kot..Tak sure lagi tapi niat di hati mmg nak rembat something :)
Inilah mase nyer nak bercuti dgn kos yg murah!

Oh...insyallah saya akan ke Colmar tu bln 9 selepas harijadi saya & saya dpt bilik Family Room.
Ade 2 bilik & setiap bilik ade 1 katil king.
Nak tahu..yg saya terperanjat ni harga dia utk Family Room mcm tak percaya!!
Seriuss tak percaya okey!!


Package Includes:

- 1 night accommodation with breakfast
- Entrance pass to Colmar Tropicale, Japanese Village, Botanical Garden & Rabbit Park



Tak sabar nak cuti!!!Weeehooooooooooo............. :)

Thursday, August 11, 2011

Hot sgt!!

Okey sebenar nyer tgh HOT dgn org org nih...

1. Stalker tak berbayar ku!
2. Orang mengandung yg mengada-ngada!

Sebab :

1. Stalker : busuk hati!pendengki!jahat! syoh syoh syoh..aku tak kacau ko so ko jgn kacau aku!Toksah nak skodeng ape aku buat ape aku beli ape ape ape saje lah!Rimas okey rimas!Aku bkn artis aku bkn star aku bkn anak org kaya aku bkn anak jutawan!Aku duduk pun rumah setinggan okey!

2. Org mengandung : sgt sgt sgt sgt mengada sampai lgsg tak boleh buat kerja sampai 1 hari tido ape kejadah nyer?Giler ke ko malas ke?...bkn anak sulung okey anak beranak pinak dah tau tak!Tolong ar tolong jgn bagi alasan ko mengandung sampai ko tak boleh buat ape!Ko bkn sakit nazak ko cuma mengandung!Aku paham takat kemengantukkan tu sb aku pun pernah alami tapi ini lgsg lgsg lgsg tak buat ape kecuali dtg tido & balik!!Tu jek...ape da!Kalo awal-awal bln mgkn paham la tapi kalo dah semua bulan ko mcm tu ape kejadah nyer?

P/S : ini bkn entry marah..ini entry strees jek!Hahahaha.....geram!

Spontaneous Thursday! - 7


TUTUP BLOG!
Boleh??

Spontaneous Thursday! - 6 (Pakej Pulau Perhentian Please)


Pulau Perhentian..
Saya sdg cari pakej utk 10-12 org (full pakej)
Utk 4 hari 3 mlm,sape ade sape tau sila bgtau...

TQ :)

Wednesday, August 10, 2011

~ WW : 7 ~


Pakej Honeymoon 2H1M with full package!
Free pulak tu......nice one! :)
Dapat pun bercuti utk raya...syukuuuur alhamdulillah....

Apa Itu Disleksia dan Info Disleksia


Topik berat hari ni...bkn ape smlm saya terperasan Syahmi tulis abc & nombor secara terbalik.Bkn z to a tapi b terbalik,c terbalik,d terbalik,e terbalik & seterus nyer la mcm tu jugak dgn nombor 2 terbalik.5 terbalik, 6 terbalik jadi saya terus la tanya pada kwn-kwn kat Ratuhati di FB.

Syukur dgn feedback yg saya dpt sgt membantu saya, juga ada yg sudi bagi link utk lebih lanjut.
Ni saya copy paste dari link itu ye..http://www.infosihat.gov.my



Masalah Pembelajaran - Disleksia

Apa itu Disleksia?
  • Disleksia adalah sejenis masalah pembelajaran khusus yang kerap berlaku.
  • Kanak-kanak Disleksia mempunyai masalah menguasai tugasan sekolah walaupun mereka telah berusaha bersungguh-sungguh
    • Mempunyai keupayaan intelek yang normal
    • Telah mendapat ransangan dan pembelajaran yang mencukupi
  • Masalah asasnya adalah perbezaan cara otak berfungsi dalam menghubungkan simbol visual dengan bunyi     
  • Mereka mungkin mengalami kesukaran
    • Membaca : so far okey jek..
    • Menulis : menulis pun same cuma ade ada mase je dia tulis terbalik..
    • Memahami : so far ok jugak..
    • Mengeja : yg ni okey sebab buku cahayaku dia dah abis dah..
    • Mengira : yg ni pun okey sebab dia mmg pandai mengira..
  • Dianggarkan 4 – 8 % pelajar sekolah yang bermasalah disleksia
  • Kanak-kanak lelaki lebih ramai bermasalah Disleksia berbanding perempuan.
Apakah ciri-ciri Disleksia?
  1. Diperingkat pra sekolah mereka mungkin :
    • Lambat bertutur : dia ckp awal dari kecik..
    • Mengalami kesukaran sebutan atau rima : so far takde masalah..
    • Sukar menulis nama sendiri : tgk boleh je tulis nama sendiri..
    • Payah mengenal bentuk atau warna : yg ni dia pakar..bentuk ke kaler ke semua dia kenal..
    • Sukar memberitahu cerita yang telah didengarinya : yg ni paling okey sebab dia boleh cerita semua cd yg dia tgk :)
  1. Di alam persekolahan, kanak-kanak Disleksia mungkin :
    • Gagal menguasai tugasan sekolah seperti membaca, menulis, mengeja atau mengira
    • Tidak suka membaca dan mengelak dari membaca di kelas
    • Kesilapan semasa membaca huruf, perkataan atau nombor (Bacaan terbalik) :
      • 15 dengan 51
      • “was” menjadi “saw”
      • ‘b’ dengan ‘d’‘
    • Kurang koordinasi seperti sukar mengikat tali kasut : yg ni tak pernah cuba lagi..
    • Keliru dengan konsep masa seperti ‘semalam’, ‘ hari ini’ , ‘esok’ : yg ni kdg-kdg..
    • Kesukaran memahami, mengingati dan mengikuti arahan : yg ni mendengar arahan & sgt ingat ape yg terjadi..
    • Selalu tersalah letak atau hilang barang atau kerja sekolah : yg ni selalu sebab brg mainan dia bnyk giler kat umh..
Adakah individu Disleksia mempunyai keistimewaan?
  • Antara orang ternama yang juga mengalami Disleksia termasuklah ahli politik (Lee Kuan Yew), pelakon (Whoopi Goldberg), artis (Leonardo da Vinci) dan saintis (Albert Einstein)
  • Ramai yang berdaya imaginasi tinggi, amat kreatif dan mampu berfikir dari pelbagai sudut / dimensi
  • Bijak dengan kemahiran tangan atau sukan.
Masalah yang mungkin dialaminya
  • Salah sangka dan digelar sebagai malas, bodoh atau lembab : haaaa..yg ni sape ckp kat anak aku mcm ni aku lempang muka nanti okey!
  • Pembentukan imej diri yang sihat terjejas dan mengalami rasa rendah diri
  • Jika tidak dikenalpasti dan dibantu diperingkat awal boleh menyebabkan
    • Gangguan emosi (seperti kemurungan)
    • Masalah tingkahlaku (seperti melawan, kecelaruan tingkahlaku)
    • Rendah pencapaian akademik (menyebabkan keciciran sekolah)
Membantu anak-anak bermasalah Disleksia 

Langkah-langkah untuk membantu mereka termasuklah :
  1. Bantu kanak-kanak dan keluarga mengendali permasalahan ini dan bina keyakinan diri anak
  1. Rawat penyakit lain yang mungkin berkait seperti Gejala Hiperaktif dan Kurang Daya Tumpuan
  1. Pertingkatkan potensi pembelajaran anak melalui :
    • Terapi pertuturan
    • Latihan pendengaran dengan bantuan komputer
    • Pendekatan pelbagai deria (Menggunakan deria lain untuk membantu pembelajaran)
      1. Deria sentuhan (menggunakan lakaran atas kertas pasir)
      2. Deria pendengaran (menggunakan ritma atau bunyi perkataan/ huruf)
      3. Merasa pergerakan bibir
      4. Menulis huruf atau perkataan
  1. Langkah-langkah pemulihan :
    • Bantu anak menguasai maklumat secara beransur ansur
    • Pengulangan semasa mengajar (konsep ajar berlebihan)
    • Gunakan video atau kaset untuk belajar
  1. Program pemulihan khusus :
    • Ada sekolah yang mempunyai program pemulihan khusus untuk Disleksia
So pagi tadi saya pergi jumpa cikgu kelas dia bertanyakan pasal hal ni..cikgu dia ckp ini normal bagi kelas budak yg baru belajar menulis (kelas 3-4thn), cikgu dia ckp mmg diaorg akan biarkan & akan betulkan sikit demi sedikit..Cikgu biarkan bkn sebab ape nak diaorg belajar menulis sendiri tanpa ada paksaan so terbalik pun terbalik lah nanti baru diaorg akan ajar betul-betul & seterusnye betulkan apa yg anak-anak itu belajar..lega skit hati nih :)

Dan selepas memberitahu mr.hubby ku...ape yg dia ckp mcm ni jek "biase la bdk-bdk boring malas xnk buat ade mase ok ade mase tak okey,itu pun nak risau sgt lain la Syahmi tu umur 7 tahun ye kiter kene risau"..ekekekeke..pagi-pagi dah kene bebel...i love u lah abg... :) cool jek laki aku nih!

Tapi dalam hati ckp gak..ala biase la seorg mak mmg mcm ni ade sikit je tak kene ngn anak dah susah hati..ekekekek....dlm hati je ek...tak jwb pun en.hubby ckp,tak nak melawan okey..ngeee...... :)

Okey..okey...nak puaskan hati sendiri punyer pasal pagi tadi kat office saya suruh syahmi menulis sekejap...hahahahaha...mcm ni punyer mak pun ade!!!!!



cantik kan...pandai anak mama :)


Psstt..ibuku ckp “dulu adik (daku la ni) ngn kakak mcm ni la smpai umur berape..:) ” hikhikhik..malu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang