thumbnail

Monday, July 02, 2012

JAWAB - BE...ME?Helppppp Me Please!


Okey ini jawapan yang dapat dari entry be..me helppppp me please! tu ye...
Sila klik kat gambar utk tulisan yg lebih jelas & boleh di baca...






1. So jawapan di sini mengikut komen MJ ialah (ikut pemahaman saya,kalau salah betulkan saya semula ye) : 

BE - tu ialah iklan yg sudi menapak/menaja blog kite,selagi iklan tu menari di blog selagi tu kite akan dapat RM bergantung pada jumlah pengunjun (UV) setiap hari. Tak perlu buat iklan/kempen melainkan ada org klik iklan tersebut then kiter akan dapat income dari situ.

ME - bilamana iklan BE itu telah tamat tempoh dan tak akan bertambah lagi maksud nyer tempoh dia menaja blog kiter dah habis. (betul ke ni pemahaman saya nih??)


2. Penerangan Kak Yus yg panjang lebar boleh dishare dgn org lain (mengikut pemahaman saya sekali lagi) :

BE - iklan yg running di blog kite. Earning bergantung kpd UV (pengunjung setiap hari).Kalau UV tinggi/ramai insyaAllah nilai BE tu tinggi. Dan tambahan bonus kalau ade org klik pada iklan kiter tu. 

ME - pula adalah BE yg telah tamat tempoh, campaings tu pula adalah iklan yg sekali sekala muncul, ia tidak termasuk dlm kategori iklan dari BE & setiap 1 klik akan dpt la 25 sen.

Kebiasaan nyer org lebih suka pada BE yg sedang running sb earning di kira berdasarkan jumlah pengunjung setiap hari (lebih ramai dtg lebih bnyk la nilai BE tu) tapi kalau campaigns tu if takde org klik tak dapat ape lah...dan kalau ada BE kene rajin update & BW supaya traffik lebih tinggi kalau tidak BE tu tiada guna disitu...(ini adalah pemahaman saya berdasarkan komen Kak Yus tadi ye...

(**Err..yg sponsored tu bkn Nuffnang yg sponsor yg tu adalah donate saya pada kempen ape ntah yg Nuffnang pernah buat (rasa nyer mase tu kempen WWF ke selamatkan Penyu gitu la..donate melalui duit yg ade kat Nuffnang tu je so saya klik je la derma..)**)


Okey..pada yang lain-lain yang komen juga JUTAAN TERIMA KASIH saya ucapkan sebab sudi menerangkan & yg penting saya baca setiap komen okey..Sangat-sangat membantu dan yang penting sekaligus komen-komen tersebut membantu kwn-kwn yg lain yg blur seperti saya jugak!Hehehehehee......



nota kaki : biase saya update bkn sebab BE tapi sebab MOOD...mood rajin bnyk la entry..kalo mood malas,jawab nyer pandang je la blog sendiri!Hahahaha...

26 comments:

are_lin@yu said...

nice info dear ;-)

Kesuma Angsana said...

tq info yg berguna utk blogger baru mcm saya

Khairul Hakimin B. Muhammad said...

apdet sebab mood tu betoi

hihi ;)

ct rahani said...

gud info.. faham jugak la sket2.. hehe..

IntaNBerliaN said...

alhamdulillah.. dh btambh ilmu
:-)

etiey.com said...

dari dulu paham ala-ala kadar je kikiiki...

btw mmg dah ramai pun yg dapat income dari berblog ni kan

cheqna said...

same
mood rajin n ada masa terluang banyak la n3..kalau tak..huh..
macam hari ni..dah berapa dah n3 cheqna keluarkan..3 ke 4 n3..=)

Kakzakie said...

Ok... nampak gayanya Izwa dah betul-betul understand sebab dah boleh explain well:)

~ yus ~ said...

kenapa Izwa letak ME dalam kurungan untuk campaigns tu. Campaings earnings bukan ME ya, ME adalah BE yang sudah tamat tempoh. Macam MJ cakap tu, tapi campaings earning tu yang bahagian bawah selepas ME tu, biasa dia tulis campaings dan jumlah earnings yg kita dapat kan. Itu yang akak maksudkan, iklan yg sekali sekala muncul, lain dari BE yang running, bila ada earnings, dia adalah dekat situ.

Apa pun, dah betul dah penerangan izwa tu, cuma takut izwa konfius, ME dan kempen earnings sama...

ieda said...

ekekek dulu bab2 BE nie yus jugak yg tolong akk ..

dia lebih paham bab2 nie ..
alhamdulillah persoalan izwa dah terjawab .. kalau akk mau terbelit menerangkan nyeee .. paham lain , tulis lain , terangkan lain ekeke ;)

cik najihah said...

sy pun baru tau huhu

mama aleen said...

hmm.. xpaham gak ni.. xpe la..hehe

Si Matatajam said...

Yes dah paham dah... Tq...

Cik Sara said...

ohhhhh...eheh..sampai ke sudah saya tak faham be..me ni..^^,

kakcik said...

Terima kasih berkongsi info.

Kakcik rajin juga cek 'status' nuffnang kakcik walaupun nak naik RM1 sehari pun payah! :)

pok amai-amai said...

Heheheheh! Awak, tq sbb usaha share info ni.

=D

Prettywrite said...

tq kak..da paham sikit2..hehe.
tp yg geramnya ada jugak iklan yg running tp tader payment pun from nuff..huhuh..suka2 jer dia nak menempek..ho3..

MamaEma said...

dah tak kisah pun kat blog ada BE atau ME..hehehe

aizamia3 said...

info yang menarik untuk dikongsi bagi mereka yang tak faham.. ;)

Kathy Tuah said...

sy pun ikut mood..kehkehkeh..

eda_ej said...

dah lame berblog tp tak pernah dapat BE.. insan terpilih je kot..

Tina Othman said...

tak penah tau pun BE tu apa hehe

kay_are said...

baru tau.. patut r sume orang suka bile dapat be.. earning die depend kat traffic, xyah tunggu orang klik.. baru faham..

Bitt (double IS) said...
This comment has been removed by the author.
Bitt (double IS) said...

sama mehh kena ikut mood...hehehe

anisalya said...

ok... skg ni br la fhm.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang