thumbnail

Wednesday, July 25, 2012

Mengidam Kuih Puteri Mandi...la pulokkk!



Ni saya google cara nak buat kuih ni yang paling simple & senang paham..
Saya copy ni dari blog ni ye fromintankitchen.blogspot.com.

My Kitchen's Recipe
Puteri Mandi

Bahan ke-1 : 250 gm tepung pulut, sedikit garam & pewarna jika suka
Cara : uli tepung pulut dgn air garam hingga menjadi doh. Bulat-bulatkan adunan,picit sedikit ditengah nyer sehingga berlekuk.
Jerang air hingga mendidih, masukkan tepung satu per satu hingga timbul dipermukaan.Angkat dan masukkan dlm air ais. Ketepikan.

Bahan ke-2 : 1 biji kelapa muda (diparut), 1 keping gula Melaka, 250 ml air & secubit garam.
Cara : masak gula melaka bersama air, kelapa parut dan secubit garam sehingga menggelegak dan sedikit pekat.Masukkan tepung yg direbus tadi dan bolehlah dihidang.


Bulan-bulan puasa ni mmg tekak hari-hari mengidam mcm-mcm..hehehe..tapi alhamdulillah sampai skrg masih lagi mampu berpuasa sambil berdiet (pssttt..i dah turun beberapa kilo tau..hehehe...) so skrg ni tekak nak mkn kuih puteri mandi la pulokk..Setiap thn beli kat kedai makan kat bawah office ni tapi sejak thn lepas dia dah start jarang buat & sedih nyer thn ni mmg dia tak buat!Huwaaa.......

Sooo..alternative skrg ni ialah buat sendiri ye..(kalau rajin) hehehe....harap sgt rajin ahad nih,kenape ahad?sebab sabtu kami nak berbuka puasa dgn kwn-kwn kami yg kami kwn dari zaman bujang dulu!Yess..almost 8-9 years berkawan dan setiap thn mmg ini salah 1 aktiviti kami.Jadi ahad je la yang free (doa-doa saya ade mood nak buat utk tekak sendiri!)

psstt...buat kuih ni senang je mcm buah melaka..cuma malas je yg terlebih sgt nih!mcm mane??


nota kaki : bln puasa ni korg biase mengidam mkn ape?

28 comments:

Cik Awin said...

awl2 puasa ni nafsu mkn sy agk berkurangan...lum teringin nk mkn pape...tp agk addict ngn tau fu fa skrg ni...menu wajib tiap kali berbuka puasa...

Alin Marlini said...

aohayai..teringin kena buat tu...hehehe

cheqna said...

my kuih wajib di bulan poser..

IDAZS said...

beb, aku teringin buah melaka aka onde2. weekend ni la buat :)

Zana Adieyza said...

kalau teringin tu, mmg kena cari gak.. sebab nak buat mmg sgt "M".. hihihi.. tp kalau dh mmg xde tu, terpaksa la gagahkan diri utk buatkan..

kalau jadi buat hari Ahad tu, sila pos ke zana eh.. x pun tlg makan utk zana.. hihihi

Daddy Ziyyad said...

tak pernah jumpa lah kuih ni...ni kuih org pantai timur ke?

♥ Wina ♥ said...

semalam baru 1st time tau buah itu buah melaka ahahahahhh

puteri mandi nie x pernah makan..sadis tak?

p/s; ape latest update tentang 'itu'?

Masz Sidek said...

kat sarawak tak de jual ni... kalu nak rasa... kenalah buat sendiri...

Hanif Idrus said...

Selamat berjaya....
Aku kalau bulan posa ini aku memang mengidam kuih bakau manis yang hangus2 punya..pehhh!!!

fAtrinA said...

erkkk apa beza puteri mandi-onde2-buah melaka ek?

fiza said...

Owh....tidak. Kejam tau noks. Daku dari belum posa lagi dok cari kuih nih. Tak jumpa². SIap cari resipi tapi tak terbuat² gak. Payah gak cari kuih nih.

Psstt...klo buat bagi lah org sini sket...hehehe...

Farah Shamsudin said...

macam-macam ngidam ni yee.. samela kite..nak buat tak bersempat la dear.

mummycda said...

Tak penah try lagi...nampak warna warni kan....menarik....bulan pose nie macm2 mengidam.....hihihi

Qasey Honey said...

ehemmmm...jgn share aje tau...pstikan buat jugak...hihii...pstu htr sikit ke umh QH..haha

Cik Puan Rara said...

nmpk sedap sbb banyak kaler.hehee

BERT said...

fav saya jugakkkk!!! tapi tak pnh jmpa lagi kale2 camni la

mama aleen said...

saya pun duk belek blog dia gak ni.. :)

Qhaifa Nur said...

mengidam juga nih.......
sedapnya......

ct rahani said...

suker jugak puteri mandi nih.. kuih sepanjang zaman.. hehe..

maszull said...

assalamualaikum mrs.eady...memang sedap pun puteri mandi ni...:)

ariana said...

Akak kalau nk mkn kue ni...biasanya beli..x rajin nk masaknya..huhu.

Bln puasa ni akak suka masakan ug jarang jumpa sikit..mcm sayur pucuk ubi masak tempoyak..atau pergedil ke..

daddydee jedi said...

kat kampung selalu dapat...dok kl ni malas nak beli pasal skit sangat...nak buat nak cari kelapa muda tu yang susah..

ni my fevrat jugak ni time puasa....

nida husna said...

tak pernah makan pun kuih ni... =)

Tina Othman said...

hihi part buat sendiri yg lemah tu, apapun goodluck ye izwa

ieda said...

ekekke akk skrg wajib tiap2 kali berbuka ada nie .. atau bdak berendam .. hurmmm bazar ramadhan ada jual dik ;)

Mrs. Norrie said...

tak pernah mkn dan tak pernah jumpa pun...sadis sungguh

MamaEma said...

mak mertua rajin buat kuih muih..so, menantunya dapatlah merasa juga...hehehe..memang nak buat tu jauh di mata..

Adylia Qarissa said...

suka makan tak pandai buat ehhehee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang