thumbnail

Wednesday, September 05, 2012

Dimana Manis Nya?


Dah lama nak taip fikiran ini tapi dalam pada itu asyik taip dan padam..taip dan save...then delete..nak tulis nak sampaikan rasa mcm bersalah sebab diri pun bukan la sebaik mata diri pun tidak la sealim mana..

Tetapi

Kalau benda tu dah sahih dah nampak terang nyer salah jadi apa salah nyer saya tegur demi utk kebaikkan bersama...ye tak?..(ayat sedapkan hati sendiri ni...) dan mungkin dengan teguran ini kita/dia akan perasan bahawa "oooo..benda ni tak patut aku buat sebenar nyer..".. ini yang saya cuba sampai kan.Bukanlah nak membetulkan sesiapa bukanlah nak menunjuk diri ini baik tapi sekali lagi nak tulis ini hanya utk kebaikkan kita bersama...
(walaupun aku tak baik mana & memang tak baik mana pun)

Ia bermula dgn kebelakangan ini saya kerap ternampak,saya kerap terbaca di sini (blog) di FB, di twitter betapa KETERBUKAAN nyer orang bercerita tentang "hal dalam kelambu" sendiri...
Contoh secara umum & tidak melibatkan sesiapa dlm cerita ini : perlu ke bercerita tentang cycle period berserta tarikh yang lengkap pada umum?juga perlu ke memberitahu dunia "betapa aktif nyer kami minggu ini" pada semua?dan perlu ke bercerita secara detail apa yg kamu (suami/isteri) buat didalam diari peribadi yg terbuka ini?Perlu ke bercerita 'hal siang mlm' pada semua?

Bukan ke itu dah menjadikan ia sebagai menunjuk-nunjuk sehingga membolehkan orang akan mendoakan yang tidak baik utk kita bila terbit rasa meluat?Bukankah ini akan membuat kita berkongsi dosa bersama?

Bukankah rahsia itu sesuatu yang manis bila dikongsi dgn org yang tertentu sahaja?Maka dimana manis rumahtangga itu bila semuanya telah dicerita secara terbuka?
Tidakkah kita terfikir pada suatu hari nanti anak-anak kita akan membaca ini?Tidakkah kita terfikir betapa malu nya anak bila ber-ibubapakan kita sebegini rupa?Tidakkah terfikir dimana akan 'jatuh' nyer maruah suami/isteri itu apabila orang terpandang dia/kita diluar sana?

Ini juga adalah PERINGATAN PADA SAYA SENDIRI kerana kadang kala saya juga seperti terlupa terhanyut dlm kegembiraan kebahagiaan sendiri sehingga 'tertunjuk' apa yang gembira & bahagia itu (masih dalam kawalan 'kelambu' kah saya ni?contoh terdekat - entry angau saya inikah..terlalu terbukakah itu?sila tegur saya jika ia nyer YE )

Sila tegur saya secara peribadi di pm fb,e-mail,whatsapp,pm twitter juga bbm jika ada "keterbukaan dlm kelambu" yang saya buat sekira nyer saya sendiri tidak perasan, kerana kadang-kadang kita takkan nampak salah kita sendiri dan hanya orang lain sahaja yang boleh perasan apa salah kita dan saya akan buat benda yang sama pada org ini.
*peace no war & no hurt feeling ya!*

[walaupun saya anak bandar,bangga sebagai anak jati KL tapi saya sgt kolot bab ini seperti menepuk air terkena muka,kaki,betis sendiri & org lain berhampiran kita]

nota kaki : ohh..saya dah remove,unfollow org yg sebegitu di sini (blog),twitter & di FB demi utk kebahagiaan rasa,hati & 'catitan bahu' saya sendiri :)
nota kaki lagi : saya bukan org yang baik tapi saya sedang cuba menjadi yang baik sahaja...

49 comments:

Maria Menado~ said...

orite :)

msredcheesecake said...

ada juga terbaca kisah peribadi macamni.... sy sendiri cuba untuk tidak terbuka sampai macam tu sekali.... perangan perempuan mmg sika share semua cerita dgn org....

peringatan yg baik...

faraherda. razalan said...

Oh, ini kisah cerita aib sendiri ye? Sy ni, nak cite2 romantik suami isteri pun segan, inikan pule aib. Adehhh! Jauhkan!

SURIA AMANDA said...

yup setuju..sila la jauhkan...berdosa buka aib sendiri

- dieyana - said...

wah, ayat kamu tersusun rapi, beserta dengan sedikit bunga-bunga bahasa agar coretan tersebut tidak melukakan hati sesiapa. dieyana suka! (maaf, jika saya komen yg tiada kena mengena..;-) walau apa pun, dieyana sgt bersetuju dgn entri izwa ni, yang berupa teguran/saling mengingati sesama kita, utk diri kita juga, kan! Kita bukan yang terbaik, tapi apa yang kita nampak dan lalui, eloklah dikongsi bersama. tq izwa! :-))

♥ Wina ♥ said...

hurmmmm bagi wina, xde salahnye kalau kite nak bercerita tentang ape di dalam hati.perasaan kite tentang private life kite tapi biarlah ade limit...ade akal fikiran, fikirlah & pertimbangkan sendiri samada ape kite tulis tu boleh share dengan orang tak? kite semua dah besar & matang ;-)

berbalik pada entry izwa tu, I don't see what's wrong in that...biasa² je xdelah over sangat pun...salah ke nak kata kite sayang/rindu pada suami sendiri tapi berpada²..itu yg penting

so no worries la dear!

Rara Nasiha said...

tak tau la nak cakap macam mana. sekarang ni banyak yang terbalik. bila pasangan yang bercouple, tak da hubungan yang halal, orang dok komen sweet2. tapi bila orang yang dah kawin sweet2 pulak, orang kata menunjuk.

♥ ROS ♥ said...

Btul tu.. Patut jdrahsia..hmmm

FnF Simple Life said...

suka dgn cara penulisan kamu ;)

eLL said...

saya pun risau kot-kot la terbocor kisah dalam spender, eh dalam kelambu. wakakakakakakkk

mamyharraz said...

manis kata2 dlm entri awk kali ni akk suka.
ttg entry awk meluahkan rasa kasih pd suami tu tiada salah rasanya ;)

Qhaifa Nur said...

setuju...
hal2 rumah tangga dll kurang elok didedahkan utk tatapan umum.....mohon doa dariNYA utk peroleh ketenangan itu yg lebih afdal........

fiza said...

Betul tu. Hal dalam kelambu tak perlu lah nak di hebahkan. Peringatan utk diri sendiri juga.

So far tak der pon entry kebiruan dlm blog ko ni nok.

nur anis said...

betul kak...kalau saya yang belum kahwin ni baca, saya pulak yang jadi malu...

entry jiwang akak tu ok je kak..sweet je..:)

afzalsukasuki said...

haha betapa aktifnya kami?hahaha tu geng2 dah menapos dah tu aktif sepanjang masa hahaha

IntaNBerliaN said...

eh.. ada ek yg buat story dlm kelambu.. xpnh plak jumpa blog gitu...

Eye_nee said...

selindung lah sedikit aib itu...tak perlulah semuanya didedahkan...setakat mengatakan kasih sayang dan cinta kamu terhadap pasangan halal kamu..itu sgt2 lah manisnya..yg kurang manisnya bercerita tetang keintiman yg kamu lakukan....

eda_ej said...

huh.. ade ke orang cite bape kali romen dalam seminggu??? ishh.. malu lee..

Saleha said...

tulah, kadang kata tersalah bicara, kadang nota tersalah makna.. saya pun tak pandai menyusun kata..
selalu juga risau tercerita terlalu terbuka.. tp setakat ini rasanya tak pernah bercerita lg tentang keintiman kita suami isteri.. cuma untuk sminggu kebelakangan ini pernah juga melahirkan rasa yang tersesak dada.. sekadar berkongsi duka, bukan cuba membuka pekung di dada.. sekadar mencari sedikit kedamaian hati.. harap tak sampai jadi isteri durhaka

Noli@Ibu Wafa said...

ape2 hal suruh suami approve dulu ape yg nak sitayangkan kat umum kan..takyah la nk cerita sampai 1 dunia tahu rahsia rumahtangga yg kunun hebat gitu kn..
.

Liza Razak said...

betul tu sis..utk peringatan diri sendiri jugak sbb takut kdg2 menyinggung perasaan org lain tanpa disedari. mari kita cuba menjadi lebih baik :)

Alycia said...

Alycia pun tak suka bc citer camtu.. harap dijauhkan.. ingat-mengingat sesama kitakan ;)

L said...

hehe. nasib i tak kawen lagi.. huuu org sekarang dah tak tahu malu..=)

jemput baca..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/09/inilah-insan-yang-wajib-kita-cintai.html

Bitt (double IS) said...

status sana sini susah nak komen..so far u punya fb ok jek..hehhehe banyak pulau uuu...hehhee

saya pon lama tak meluahkan perasaan pelbagai di fb...mcm tak sesuai atok, moyang dok baca...belum lagi iskandar yg baca tak pasal2 kena explain lebih kan...

zila norazila said...

saya stuju,
apa yg perlu kita simpan haruslah disimpan x perlu didedahkan pada umum..harap2 msing2 tdk myalahgunakan laman sosial camnie kan.

Qasey Honey said...

ade ke blog yg cmtu..xpenah jmpa lg stakat ni..sdri pon kena bjaga2 jugak takut nti dlm syok mgupdate n3..habis tercite yg xsepatutnya pula..minta dijauhkan la..tq mengingatkan yer...

ieda said...

meluahkann rasa kasih dlm rumahtangga drasanya xsalah...yang salah tuu adalah cerita2yg mengiabkan ..contohnya apa yang izwa katakan itulahh

akk setuju sgt2 ..blog punn bukanlah tempat ygsesuai utk didedahkan semua2 tuu ...huhuhu kena fikir betul2 bila hendak menulis ...;)

etuza said...

sedangkan lidah lagi tergigit..tahniah

Kancil 8349 said...

kes berat nie

MizzTina said...

nk bercerita tu boleh, tp ada batasnya.. jgn terlalu terbuka sampaikan org menyampah.. tu je.. berpada² tu lgi elok.. :)


kena ingat selalu, manusia ni penuh dgn sifat hasad dengki n iri hati.. sy pun selalu beringat.. lagi² bab penulisan kt blog.. sgt berjaga².. chill k!!

wahida said...

'betapa aktifnya kami minggu ni?'

ekekek...cer ko ckp blog mana tu, aku nak terjah....haha...

sal ya said...

tak pernah jumpa lagi org yg bercerita lebih2. tapi tak ada la sampai bagi detail period. setakat ckp rindu secara kecil-kecilan ada la. hehehe...

Mrs. Norrie said...

oh...kadang2 benda2 yg tak patut didedahkan jgn didedahkan

kay_are said...

bende2 yang terlampau personal ni sebaiknye elak untuk cite kan.. tambah lak.. yang membace bukan orang dewasa je.. budak2 pun ade yang dah reti bace blog.. hmm

Dkna Abza said...

dkna setuju ngan pandangan akak kat entry nie.

pendapat dkna yang masih bujang nie akak rasanya tak manis dipandang orang, tak manis untuk dijadikan tatapan umum dengan bercerita terlalu terbuka kat alam maya nie...

maafla dkna bagi pendapat sekadar pendapat jer :)

~aYu~ said...

kdg ada benda kita bole share, ada yg tak bole share. bergantung pada orang juga yg menilai kita. ada yg rasa ok, ada yg akan rasa menyampah. sy juga kdg terasa ingin share rasa kebahagiaan atau apa saja benda yg kita suka atau tak suka tp memikirkan org akan rasa menyampah. kalau kat FB ramai yg komen dan like status kita takpela. tp, kalau takde yg like dan komen, paham-paham la sendiri kan.. :)

tamansyurga_87 said...

salam. setuju dgn akak.. semoga teguran akak ni bermanfaat pada semua dan ambil pengajaran. xsemua org berani membuat teguran mcm ni. Yg penting..sama2 perbaiki diri dan saling ingat mengingati yg mana baik, yg mana sebaliknya.. :) Semoga Allah mengira setiap tulisan akak dengan pahalanya.. ^__^

fizafantagirO said...

salam , setuju sangat dengan entry ni . sy pun kdg2 malu bila baca pasal cerita suami isteri yang tdk sepatutnya dikongsi sec umum . nk cerita blh , tp biarlah berpada .

Kesuma Angsana said...

ada cerita2 yg tidak perlu kita kongsikan dgn org len!

Lizzie Yasmin said...

ada cerita boleh share tapi ada yang tak. Sebab skip keterbuaan orang sekarang semua nak kongsi, padalah tak sedar kadang - kadang benda mengaibkan diri sendiri. :(
Ada ada benda tak elok pada sya pun, pls tegur jugak k. Sama - sama lar kita.

Nazayiena said...

Peringatan buat kita semua,fikir betul2 sblm nak tulis dan publish hal2 yg macam nie.

Cho Zila said...

akak jarang update status sebab giniler takut terlalut.. husband dah pesan akakni kalau gembira sangat mesti banyak buat salah...

MamaEma said...

agak-agak sy punya blog ada macam tu tak?...

Noraarfah said...

huhuhu....

Hanif Idrus said...

Saya pun sama..hal suami isteri tak pernah saya cerita pada sesiapa pun walu pada ibubapa saya.
Ini rahsia sulit..buat ap anak cerita keburukan atau gembiraan melampau anda pada orang ramai..

ct rahani said...

suka entry izwa nih.. sama2 la kiter ingat mengingatkan yer.. sy pun x suka klu citer dalam kelambu pun sampai nak canang satu dunia.. berpada2 la kan.. :)

nur said...

dear
ini adalah entry terbauk punye..
betul sangat tu..
kadang bila baca kita yg segan..

Sidratul Muntaha said...

ehehe..
psl ni rpanya org jdi kalut and terasa?!
by far
bab kelambu
haku lebih kepada lawak2 and base lapik2:
23cm or membunuh syaiton di mlm jumaat.
bab sayang menyayang tu kurang la sbb kami laki bini gangster la..
tima2 anibersari or rasa2 buang tebiat tu la baru kuar kat fb
tpinya jarang2 la
bukak fb pun hidup segan mati takmo.
tpi abgusnya teguran ni sbb..buat peringat diri kita sendiri jugak..
lagipun..
org tua ckp
syg jgn abis2kan
sbb mana tahu jodoh tak pnjng
lagi satu
klu benci pun jgn abis2kan..
org yg kita benci itulah yg dekat and membantu kita kala susah esok.
sape tahu?!
Allah itulah sebaik - baik dan Maha Perancang dan Maha Pelaksana..

~najwa~ said...

salam,

setuju dgn entry ni.

memang ada je mereka yang sangat terbuka,bab2 peribadi kat FB, siap kdg tu ada jenis yang maki hamun org tak tengok kiri kanan.....kita yang terbaca pun naik malu.


pendek kata,
Kita adalah apa yg kita tulis,
Penulisan kita tu secara tak langsung refleksi diri kita sebenarnya...

tapi tu lah,kadang tu maksud kita menulis tu disalah tafsirkan sesetengah pihak...
yang nak terasa tu apehal kan...eheheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang