thumbnail

Friday, November 30, 2012

Terpahat diDinding.....dan diHati..


Rentetan kes smlm yg sebenar nyer takde la ape sgt salah dia, sekadar buat adik dlm kereta je tapi mungkin dia rasa sgt bersalah berkesudahan sehingga sebelum tido mlm..
Dan sebenar nyer aku tak pun marah dia, cuma bercakap dia adalah abang dan sepatutnya dialah yang jaga adik bukan buat adik bukan bergaduh dgn adik..

Bersambung nota nyer yang dia tampal di dinding, pesan dia..kalo Syahmi dah tido nanti mama tgk kat dinding tau..


This...

Actually Syahmi ni adalah org yg sangat segan utk minta maaf secara berdepan & ini adalah cara dia..mgkn bagus bagi aku tapi secara peribadi ape yang aku takut dia tak mampu minta maaf secara berdepan dengan orang lain, nanti...
Tapi..ada banyak masa lagi kan?Harap aku dan incik hubby dapat ajar & didik dia cara yang betul utk meminta maaf..*pray for this*

nota kaki : Syahmi adalah anak yang sangat fragile...

53 comments:

Kakzakie said...

Punya hati yg halus Syhami ni. Tapi ego tinggi tau org macam ini tak mudah dipijak. Besar pasti jadi pemimpin yg tegas. Anak saudara akak dulu macam ini. Keras tindakan tapi lembut hati.

Sekarang dah ada isteri dan ketua bhg marine sebab dia engineer di Kertih (Petronas)

Norhaizan hakim said...

Selalunya anak sulung memang begitu, nampak fragile tapi sangat kuat peribadinya. Banyak masa lagi untuk ajar dia bagaimana meminta maaf secara berdepan.

mamyharraz said...

oklah ni dia ada cara sendiri utk ungkapkan rasa maaf..takpe slow k nnt makin besar mesti dia berubah ;)

ieda said...

so sweet ..
insyaallah dikk .. still have time utk tunjuk dia cara yang betul ..
but for kids the way dia tunjuk perasaan bersalah adalah yg terbaik .. kerana kanak2 nie payah nak bercakap , mereka lebih suke meluahkan dengan kata2 .. its normal ..
x per .. still have time .. ;)

Anum said...

kebanyakan anak sulung memang cm tue

MAZLIZA ABD RAZAK said...

pandainya dia (",)

fiza said...

Cara syahmi nak minta maaf...so sweet.

Halimaton Hanafee said...

alahai syahmi.....tp okeh lah jugak kak die nakmintak maaf..ada setengah2 budak tak hingin nye die nak ckp maaf..apatah lg nak tulis gini kak..huhu

Hanis Azla said...

salam izwa..

good boy syahmi.. setidak-tidaknya dia masih tahu yang kalau dah buat salah perlu minta maaf.. anak-anak akak pun jenis macam tu.. selalu tulis aje kalau nak minta maaf.. kalau kita cakap suruh minta maaf secara berdepan barulah dia org nak buat.. insyaAllah, harap2 semakin mereka membesar, mereka akan boleh meminta maaf secara berdepan dengan sendirinya..

♥ Miss Hearty ♥ said...

walaupon dgn cara tu dia mntak maaf kira ok la sbb ade jgk rse nk mntak maaf bila buat salah.

♥ Wina ♥ said...

dalam hati ade taman Syahmi nie..

sebak tengokkk :(

Amanda Suria said...

mmg kena bagi didikan awal supaya in the future dia tau tanggungjawab dia sebagai abg..

Puan Ira said...

sejuknya ati mak tgk..

mummy alisha said...

alololo... sweet.. tersentuh hati ibu..

Mrs Lurve said...

syahmi...lembutnya hati dia

siti fatimah said...

hmmm...risau gak kan kalau terbawa bawa sampai ke besar tak berani nak minta maaf depan depan.


mmm.... tetiba teringat bila time gaduh ngan suami, tak mau explain depan depan sebab takut berlarutan gaduhnya. Jadi guna surat selit kat cermin solek. kikikik....

Qhaifa Nur said...

jarang skrg budak minta maaf tulis surat...syahmi ni lain sikit...bila dia tulis mcm ni mama sure akan lembut hati....dlm pada tuh kita ckap elok2 dgn dia...insya allah dia akan faham....

tamansyurga_87 said...

salam kak. terharu je baca nota maaf syahmi. moga syahmi jadi anak soleh.. nnt boleh minta tips kat akak, cara didikan anak..utk setakat ni, insyaAllah..dah nmpak cara didikan akak yg berkesan, sama ada secara sedar atau berdasarkan permerhatian anak2 terhadap cara ibu ayah dia. ibu ayh cth terbaik perkembangan akhlak anak2 kan. :)

Ratu Hatiku said...

Alahai...so touching :D

man said...

bagusnya anak dia..hehehe

aizamia3 said...

so sweet..
kalau ai lah.. nangis dah ni..

SYANI said...

Sungguh2 Syahmi mintak maaf ye..

Dee said...

sweetnya..maybe dia ego sis..tapi takpe..pelan2 kita cakap, kalau minta maaf tu lebih mulia di sisi Allah, masuk syurga..dapat pahala..mungkin akan galakkan dia utk minta maaf..

iietamalek said...

ala sedihnyer..tpi mmg ade budak akan tulis untuk minta maaf..

salam kenal sis

Mia Kassim said...

sian dia....sedih pulak tengo dia selit2 nota gitu...

Mimie_Zatun said...

boleh simpan sbgai kenangan nota2 ni..
bgsnye abg syahmi..

Bui Junaidi said...

ANAK2 BUI KALAU BUAT SALAH,MINTA MAAF KAT DEPAN2 TERUS..HEHE

Mimie said...

sweetnye dia...bagus syahmi nih,,,dia punye cara tersendiri nk mntak maaf

munna said...

terharu bila dpt nota mcm ni dari anak2 kan... dlm hati ada taman lah syahmi ni...

~aYu~ said...

alololo.. terharunya.. sebak lak baca tulisan dia tu..

Bitt (double IS) said...

alahaii comelnya dia tulis yg dia tak buat perangai tu..hehehe

HeNRieTTa JoSe said...

sangat sweet...bg rietta ini pown dh kira mnta maaf...lama lama nanti dia akan sebut maaf itu dengan didikan makayah dia...ssah jugak nk dgr bdk bdk skank mnta maaf...coz mak ayah sndiri xminta maaf....sangat puji sikap syahmi...walau tak ucap dengan bibir, dia ucapkan atas kertas...

Cho Zila said...

alahai luluh hati bacanyer yerk.. anak akakpun gitu kalau dah buat salahtu bila mintak maaf ngan mata keciknyer tu hati akak rasa bersalah pulak.. padahal salah diaorang tak besar manapun...

Papa Mifz said...

bagus Syahmi yer, at least dia mintak maaf kan walaupun guna cara tampalan tuh...separuh budak susah gila nak mintak maaf...hehe

Mama Adam said...

sweetnya syahmi...

rostina76 said...

sayu hati baca nota Syahmi. walau apapun cara dia minta maaf itu menunjukkan dia betul2 ikhlas. teruskan bentuk hatinya agar lembut & ikhlas. In Sha ALLAH Syahmi bakal menjadi insan yang baik budi pekertinya ;)

Fizalinolie said...

Wah! Pandai syahmi minta maaf... Siap tulis nota lagi :)

Entri terkini : 100 TEMPAT PING ENTRI

tirahzairi said...

so sweet

Remy hazza said...

taching bila dia buat camtu kak.... terasa dia ikhlas mintak maaf.......

ashra said...

Izwa...
Touching nye......sayu hati.
Lagi bila anak da pandai menulis ni kan...kadang rasa cair hati ni...

Izwa,setuju pendapat izwa.
Saya adalah orangnya.saya tak pandai mintak maaf depan2.saya mesti menulis.dari dulu sampai sekarang...

Takpe izwa..
Syahmi muda lagi..banyaks masa.mungkin hati syahmi lembut...dan mudah tersentuh.cam saya..hehehe

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

sweet jer cara syahmi minta maaf

pha is said...

comel.. tapi betul juga, takut nnti sampai ke besar jadi tak selesa minta maaf berdepan dgn orang..

Hanif Idrus said...

Anak. ...yg sensitif..kikikiki

Dunia Wilma said...

Sweetnya Syahmi ^_^ Kalau anak buah Wilma, Wilma paksa minta maaf on the spot...Siap besarkan mata lagi...Nak tak nak, dorang terpaksa minta maaf...Hehehe...

cerita best said...

hahah lawa tulisan hahahah sama mcm adk pakjoe je

Kesuma Angsana said...

sweetnyer die

Mr. Firdaus Windey said...

Alahai suweett nyerr.. Comel..

Nur farahiza said...

shami nie mmg seorang yang peyayang and pemalu dalam diam diam kan ,,
biase org pemalu or takot nak mintak maaf mesti akan buat mcam nie , ta pun beli hadiah , sbb tak tahu nak mintak maaf mcm mne ,

Myra Jay said...

Anak yang baik Syahmi ni, memnag nampak keikhlasannya :)

mama leen said...

cian syahmi.. mama selalu marah syahmi ke?? hehe

Ema Blog said...

touching and sweet

Syaz Blackrose said...

alahai.. kena jaga hatinya betul2.. didiklah dengan penuh kesabaran insyallah.. anak yang baikni..

QasehnyaRania said...

comelnya tulisan syahmi yg 1 st tu:D
in Shaa ALLAH kak..
syahmi anak yg baik..
pelan2 ajari dia utk minta maaf secara lisan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang