thumbnail

Tuesday, January 31, 2012

Terkena Jugak?


Aku terkena jugak penyakit M ituuu?Aduhaiii...entah kenapa sejak cuti-cuti hari tu tak rajin betul nak buka blog..Entah kenapa...aduhaiii...ingatkan penyakit ni kene kat kwn yg preggy jek...tak sangka ku pun kene!

Adeess..penyakit oh penyakit!Nyaaah ko penyakit MALAS!
Oh tidak....ku bukan malas tapi ku sedang memikirkan sesuatu yg penting utk hidup kami...



nota kaki : sdg berhibernate buat seketika utk memikirkan sesuatu benda yg tidak boleh dikongsi disini kecuali di Secret Group sane jek....

Monday, January 30, 2012

Santapan Minda!



Buku ni dah lame dapat..free plak tu siap dgn autograf En.Amin ni masa kursus kat Hotel Vistana tahun lepas.Ala korang mesti kenal En.Amin ni kalau korang selalu layan TV AlHijrah..(tgk ke tak tak nie??hehehehe....)..Dulu baca sepintas lalu sekarang ni baru la baca dgn penuh penghayatan.

Eh eh...ade 1 lagi buku tak khatam khatam lagi baca nyer...ntah biler nak abis pun saya tak tahu..
Buku ape?Nanti la saya tangkap gambar & bagitahu..... :)


nota kaki : sekali sekala membaca buku macam ni bnyk memberi kesedaran dan pembelajaran...
nota kaki : tak sempat pegi umh korang....!!adeess......adeess.....aadeeesss lagikk!

Akulah Juara AJL Yg Sebenar Nyer!


Tak caya?Percayalah!
Sebab saya adalah Juara Anugerah Just Like & Share kat Fb mase contest yang dianjurkan oleh My Minimuffin tahun lepas..hehehehehehe....

Alahai bukan dapat kete atau duit 35k la menang nie..Setakat menang Kek Pavlova je tapi kan kek ni memang sedap gilakkk...terbaik ar!1st time rasa kek ni cuma agak manis skit la bagi kami ntah la kalo ikut tekak org lain sebab kami ni mmg kureng skit dgn makanan manis..huhuuh...eh eh ape pun kek ni memang heaven ar!Sedaaaaapp....nyum nyum nyummm...(masih lagi terbayang kesedapan nyer!)





Terbaik kan?Nyummm nyuummm!!
Korang kalau nak order kek ke minimuffin ke pegi klik je My Minimuffin.
TQ My-minimuffin (FB) / My Minimuffin (Blog) ye kerana menganjurkan contest itu & terima kasih atas kek yang sedap giler nie :)


nota kaki : red velvet kek dah rase,pavlova dah rase..tinggal rainbow kek je belum!Ade sape-sape tak nak belanje saya?or nak bagi advance kek harijadi ke..?kekekeke....saya terima je :)

Friday, January 27, 2012

Kereta Idaman Syahmi!



Ini kereta kami jumpa di Melaka mase on d way ke Segamat.
Syahmi apa lagi dituntut nyer nak kereta nih!Umakkkaiii..ingat singgit 2 hengget ke?Huhuhuhuuu...tapi sgt kagum dgn owner kereta ni sebab dlm kereta dia ni selaga mala Otomen!Serius tak tipu..dari bantal,lapik kat seat,kipas,sarung kotak tisu semua la sampai ke lapik kaki ko!Giler arr...eh eh..kitaorg skodeng mase owner kete ni masuk dlm kedai!Hahahahaha........owner ni ade 2 org anak laki!

Sudah nyer sepanjang jalan sampai ke Segamat Syahmi tanye nape tak belikan dia kete ni?
Huhuhu....lesen pun kamu takde nak oi! :)


nota kaki : bleh tak nak ngidam mini cooper?ngeee..............

Thursday, January 26, 2012

Khamis Yang Spontan...?


Teringat kata-kata abah : "bagi duit setiap bulan bukan bermakna tanggungjawab sebagai anak tu dah tertunai atau dah berbayar lagi-lagi anak lelaki kerana sampai mati emak/ibu tu tanggungan dalam tanggungjawab dia..."




#almaklum la sekarang ni kan duit dijadikan "bayaran" untuk melepaskan diri dari tanggungjawab tu...




nota kaki : setakat bagi duit setiap bulan sudah dikira selesai tanggungjawab tu ke..?

Wednesday, January 25, 2012

Mane Nak Mula?


Mane nak mula kan cerita?Huhuhu...mood ke laut nak bercerita menulis menaip!

Cerita pasal cuti...?Itu yang payah nak mulakan tu....bkn tak seronok malah amat menyeronokkan!Giler tak giler punyer seronok berjalan sakan dari pagi hingga ke tgh mlm.Hehehehe....dah tu kene pulak penangan durian dari pagi tengahari petang sampai ke tgh mlm selama 6 hari!Tak caya??Caya la.....abah mertua tu asal nampak je kedai jual durian mesti suh berenti makan tak kire la kat Kl ke kat Melaka ke kat Segamat ke!

Ye la kat Labuan durian mahal so ape lagi abah sesah abis abis biler sampai semenanjung..anak-anak menantu ape lagi join sekali la..hahahahaa....(skrg berat dah naik mencanak-canak!salah sape..salah abah la..kekeke..dari abah sendiri sampai la abah mertua...suka benor bagi anak menantu makan bnyk sehari ntah bape kali makan la haiiii.....kekekeke...:D)

Penat letih tapi seronok...jalan 7 hari rasa sekejap jek..huhuhu.....(duit pun mcm air gak lerr....huhuhu...)


Lepas ni plan nak pegi Grand Lexis tu pulak sebab Krabi confirm tak pegi (walaupun tiket dah beli..huhu..takpe takpe takde rezeki kat situ..lgpn Allah dah ganti dgn kemenangan ke Grand Lexis ni,yg nilai dia sekali ganda lebih sikit dgn tiket ke Krabi tu...).Mybe nak pegi hjg bln 5 kot sebelum anniversary kitaorg 2hb Jun tu..(ingat nak pegi time anniversary sekali baucer tu kene pakai sebelum 21hb Mei daaa....hehehe..kire advance beberapa hari jek sambut anniversary la tu kan...)


eh eh..dah selesai pun cerita....hahahahaha... :D


nota kaki : nak kumpul duit ni sebab birasku ajak pegi jln kat KK raya nanti...tak sabar nak tunggu bulan 8!

~ WW : Bkn Disana! ~


Bukan kat Korea bukan kat Paris...(tak mampu lerrr....) sekadar di Malaysia jek :D


nota kaki : sdg mencari mood nak bercerita cuti lame-lame..hehehehe...tggu je la ye... :)

Thursday, January 19, 2012

Ubat Terbaik!







Oleh kerana seminggu lepas kehilangan suara & bersuara ala-ala rockers ni la ubat yang sebetul nyer utk melegakan tekak!Muahahaahahaa...........sedap weehh!!
Tak caya?Pegi try beli & makan... :)


nota kaki : saya bkn duta produk ini!keeekekkeee...
nota kaki lagikkk : eh eh..autopublish nie...tgh cuti :D

Wednesday, January 18, 2012

~ WW : rock vs muslimah ~


Yo yo...!!

Assalammualaikum...


Anak dara dah makin besar uuuu... :)



nota kaki : minggu ni entry semua autopublish sebab ai tgh cutiii.....

Tuesday, January 17, 2012

Safi Rania Gold!




Akibat terpengaruh dgn kawan-kawan yang ramai makai produk ni saya pun terjerumus sekali sedangkan selama ni saya tidak ade set produk muka nie.Ape saja sabun yang ada di dalam bilik air itulah pencuci muka saya.Sampai kan en.suami pun pelik bila saya beli set ini sebab dia tahu selama ini saya memang tidak ada produk kecantikkan muka! :) 

"Kecantikan tidak mengira usia" - itu kata iklan produk ni la..(tapi bleh ke jelita mcm duta dia tu biler makai benda nie?bulu mata palsu satuuuuuuuuuuu.....!hahahhaa...)


nota kaki : tak tahu nak tunggu hasil lepas makai ke tak sebab tak pikir nak tunggu hasil ape!
nota kaki lagikkk : ai tgh cuti uuu...autopublish la minggu nie :)

Monday, January 16, 2012

Jom SMS!





Joooomm....beli, sms & menang!(itu pun kalo menang la...tak menang jgn marah ai pulak!heheheehee...)

Ni kire dah abis takde kerja la ni masuk semua contest yang ado!Tapi harapan tu tak besar la...ape kan daya tuah selalu tak menyebelahi saya kan..sobsobsob...hehee...


nota kaki : taip laju-laju sebab nak setelkan keje sebelum bercuti esok!wehuuu...!! :D

Tako Tao?







Pernah rasa?
Ntah nak kate sedap pun tak nak kate tak sedap pun tak!



nota kaki : minggu ni malas nak citer bnyk..tinggalkan entry autopublish bergambar je la....

Friday, January 13, 2012

Peraduan Blog Paling Cun


Di tag  oleh : Kak Ramlah Ram Ram TQ kak :)


Nak tag : Ayu KhairyWinaAyangKak Lia dan Idazs (hadiah duit kooo....baik join!heheehe..)

Taip Laju-Laju!


Sampai office on pc sambil sarapan terus berlari-lari anak ke rumah kamu semua...
Sambil sebelah tgn memegang sudu dan sambil sebelah lagi memegang tikus dan papan kekunci (ye ke ni bahasa dia nie??hantam saja la labuuuuu :D)

Ye..lepas waktu office mmg takde makne lah pc or notebook pada saya....yang ado Perdana Menteri saya yang cinta dan ahli parlimen saya yang tersayang dirumah tu!
Selepas pukul 5 adalah waktu utk saya dan PM saya mengendalikan negara dan politik ciptaan kami berdua..Kami la pihak penyokong dan kami juga lah pihak pembangkang!Hahahaa...ahli parlimen hanya perlu menunjuk protes atau membuat muka manja sahaja!

Oh ho......nak cerita......semalam adalah hari bersejarah kami kerana buat pertama kali ahli parlimen saya yang paling tua makan ayam!4 tahun ajar dan pujuk langsung dia tak nak makan malah rasa pun tak nak!(adakah kerana sepanjang saya mengandungkan dia hanya ayam sahaja yg saya boleh mkn??sampai dia membenci ayam??hahahaha....entah!)

Tetapi betapa kuat pengaruh kartun oh lebih tepat lagi pengaruh Upin Ipin yang membuatkan dia makan ayam dgn sendiri nyer!Oh anak..........!Jadi jgn kata mak ayah tak pandai didik anak jika sudah besar mereka tidak menjadi seperti apa yang kita kehendaki kerana pengaruh luar lebih besar dari pengaruh mak ayah........nauzubillah!

Dan tercipta juga sejarah semalam di dalam kereta berkumandang lagu bangau oh bangau dan pak mamat ada kebun yang lirik ciptaan nya di bantai dan di tibai oleh ahli parlimen itu dengan bervolumekan sekuat hati nyer!Diulang diulang diulang sehingga ke rumah!
1 jam berkumandang lagu itu sehinggakan kami rasa hendak gam dia dari naik kereta kami!Hahahaha............pening dan kelakar!Tapi..itulah kegembiraan kami kerana dia masih tidak kenal erti masalah dunia seperti kami....maka itulah lagu yang menerbitkan senyuman dan gelak tawa kami kerana pening dgn dia..(terima kasih Allah...syukur alhamdulillah)



nota kaki : masih tidak boleh masuk rumah kak Ramlah Ram Ram..so sad...even pakai pc lain....hanya keluar sekadar loading sahaja... :(

Thursday, January 12, 2012

Kak Ramlah Ram Ram...!


Calling For Kak Ramlah Ram Ram..


Akak.........izwa dah seminggu tak boleh masuk blog akak ni nape??
Asyik loading jekkk then biler abis loading gambr ni je keluar..yg bwh bwh tak de...loading nyer pun lame dari pagi sampai petang pun still tak boleh buka blog akak....

Kwn-kwn yang lain boleh masuk tak?Cer cuba.....nnti bagitau saya tau...

Hari tu blog si Ujang ni ha...loading dari pagi sampai ptg baru bleh masuk....so ape lagi...mmg komen abis-abis ar bgtau tak bleh masuk tapi blog akak mmg loading takat gambar tuuu jek!Adeess.......why why why??



nota kaki : musti akak ingt izwa tak pegi umh akak kan... :(

Oh hoii...kerja vs cuti!!



entry di edit semula...hari tak betul sedunia bak kate cheqna "dah lame ke ko tak betul kak" betul la tu..hahahaha....rase mcm dah lame sgt tak betul nie...gagagagaga... :D


Eh eh..nak cerita psl benda lain dah melalut ke lain plak!
Ni entry pepagi tadi....pastu hilang!Ciss...

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Aaaaaaahh.setelkan kerja 2 kali ganda sebab minggu depan nak cuti!
Aaaaahh..cuti?!Mcm mana nak cuti kalau bnyk benda yg menggangu fikiran!
Cuti pun tak seronok begini sebab kerana cuti bnyk benda yang terganggu dan mengganggu...ahhh tidak!

Kerja!kerja!kerja! Ahhh...tidak!
Cuti!cuti!cuti! Ahhhh....tidak jugak!


Kerja tak semangat..cuti lagi tak bersemangat okey!
Takde rasa nak pegi jalan okey!


nota kaki : bkn semua org paham masalah kita & mereka hanya pandai berkata-kata!ahh...


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++


nota kaki semula (hahaahha...) : moh la kiter kerja sambil tak sempat nak jeling umh kwn!ciss....taip ni pun lelaju selaju papan selaju!ciss lagi! :D
 

Ohh..Orang Utan!



Orang utan dtg office aku!Eh eh bkn laki ko wahida oiiii...!Tapi FM orang utan ni yang dah sampai..hahahahaah....suka suka suka!!Ai memang suka ngn FM tauu...

TQ wahida!Dapat je terus buat entry ni dgn laki ko pun tak sempat balik lagi dari office aku..hakhakhak...(ntah kenapa aku tetap malu ngn laki ko...ishh ishh isshh....:D) eh eh..kim salam kat dia tau.. :D


nota kaki : jomm kerja!kerja!kerja! :D

Wednesday, January 11, 2012

~ WW : senyum ~




Hari bisu ek...?
Okey..kerja kerja kerja! :)


nota kaki : dah pupus abis dah idea nie...nak buat autopublish pun xde idea!

Tuesday, January 10, 2012

Kepupusan!


Agak kepupusan idea walaupun bnyk cerita nak dikongsikan cuma malas nak fikir mencari perkataan yg sesuai utk ditulis disini...hurrmm....

Cuti dah diluluskan dari 17hb - raya cina itu...tapi kenapa agak tidak teruja?
Adakah kerana kerja yang melambak ini?
Adakah kerana mood yang tidak menentu ini?
Atau adakah kerana asyik pening dan nak muntah setelah masuk waktu petang?
Hah!jgn salah sangka.....bkn itu!
Mgkn kerana tekanan darah yg agak tidak menentu kerana sedang berdiet semula ini?
Hah!jgn salah sangka lagi........diet ku adalah dgn makanan okey!

Oh...dari tidak ade idea menulis sudah siap 1 entry...haahaahhaa.... :)
Mari kerja...siapkan apa yang patut supaya hati senang dan lapang bila nak bercuti...
(padahal lambat lagi nak cuti nyer.........kakakaakka...)


nota kaki : biase la ptg-ptg dah nak masuk waktu balik msti jadi tak betul!hah... :)

Pembedahan untuk Ovarian Cysts - part 2

Syukur Alhamdulillah ibu (adik iparku) dan kandungan selamat dan sihat tapi kita sambung ilmu pengetahuan ni sedikit lagi ye..sambung copy dari Dr zubaidi:

Saya ditanya oleh seorang wanita yang amat risau apabila diberitahu bahawa dia menghidapi Ovarian Cyst. Beberapa pertanyaan juga berkisar tentang persoalan yang sama. Kebanyakan mahu tahu sama ada ovarian cyst itu perlu dibuang atau tidak.

Saya serba salah menjawab soalan terbuka sebegini. Seharusnya yang bertanya memberikan pengenalan (ta’ruf) sama ada dia sudah berkahwin, berapa umurnya dan bila dia didiagnosakan menghidap ovarian cyst.

Pesakit ini seharusnya memastikan adakah ketumbuhan cyst itu tidak merbahaya (benign) atau ia adalah ovarian cancer yang boleh meragut nyawa.

Bertanyalah sehingga faham

Jika pesakit itu tidak mengetahuinya, seeloknya bertanyakan pada doktor yang merawatnya. Antara soalan yang perlu ditanya:
  1. adakah ovarian cyst itu adalah ketumbuhan cyst yang tidak merbahaya (benign) atau pun ovarian cancer?
  2. berapa bilangan cyst yang terdapat di situ?
  3. adakah ianya melibatkan kedua-dua belah ovari?
  4. adakah masalah-masalah lain berkaitan dengan sakit puan yang mungkin dihadapi oleh pesakit itu?
  5. bagaimana dengan peluang untuk hamil?
Jika soalan ini masih tidak dijawab kerana masih dalam ’kawasan kelabu’, iaitu doktor tidak dapat memastikan keadaan pesakit yang diperiksa, maka bincanglah tentang apakah langkah seterusnya yang akan dilakukan oleh doktor untuk mengetahui dengan jelas dan tepat apa yang berada di abdomen wanita itu.

Adakalanya ovarian cyst itu hanya diketahui dengan cara tidak sengaja kerana pesakit mungkin tidak mengalami apa-apa sakit perut atau masalah lain. Ovarian cyst hanya diketahui apabila melakukan pemeriksaan ultrasound abdomen dan pelvic secara rutin.
Semasa bekerja di hospital juga, saya selalu berjumpa dengan kes di mana pesakit wanita disangkakan menghidap acute appendicitis tetapi apabila dilakukan pembedahan didapati ianya ovarian cyst yang telah pecah.

Ovarian cyst bukan bersifat penyakit

Pada wanita yang normal, setiap kali kitaran haids, organ ovari akan membentuk gelembung dinamakan ovarian follikel. Ia mengandungi ovum, yakni benih wanita. Selepas ovum dikeluarkan, ovarian follikel ini akan mengecut, tetapi ada sesetengahnya terus membesar melebihi 2cm. Ini dinamakan ovarian cyst.
95% daripada ovarian cysts adalah benign, iaitu tidak merbahaya. Ia adalah  ‘bukan penyakit’, iaitu bersifat semulajadi bagi fisiologi wanita.

Ovarian cyst terdapat pada hampir semua wanita yang mempunyai ovari terutama pada usia subur. Namun kadang kala ia menyebabkan kemudaratan pada pesakit seperti pesakit megalami sakit di bahagian bawah abdomen, rasa kembung abdomen, sakit pada payudara, rasa letih, masalah ketidaksuburan dan sakit kepala.

Selain dari ovarian cyst yang normal ini, terdapat juga beberapa jenis lagi yang saya tidak bincangkan, antaranya dermoid cyst, cholate cyst of ovary dan polycystic ovarian cyst. Oleh itu pesakit haruslah bertanya kepada doktor yang merawat sama ada ovarian cyst itu adalah ovarian cyst yang biasa (yang dinamakan physiological cyst) atau ianya cyst yang tidak biasa (abnormal).


Bilakah pembedahan itu perlu ?

Pembedahan bukanlah cara rawatan yang mesti dilakukan ke atas setiap pesakit. Jadi setiapovarian cyst tidak semestinya dibuang melalui pembedahan.

Pembedahan hanya dilakukan dengan tiga tujuan, pertama untuk melakukan biopsy. Jika doktor mengesyaki ianya mungkin kanser, maka sedikit contoh tisu diambil bagi menentukan sama ada ianya kanser atau bukan; kedua untuk membuang ovarian cyst itu jika ianya mendatangkan masalah yang teruk kepada pesakit (eg sakit perut, ketidak-teraturan kitaran haids etc) atau saiz diameternya melebihi 5 cm kerana bimbang akan pecah dan kesan-kesan lain, dan ketiga untuk melakukan pembuangan ovari jika ketumbuhan ovari (yang disangkaovarian cyst biasa) telah disahkan sebagai ovarian cancer.

Walau tidak semua ovarian cyst mesti dibuang, namun semua kes ovarian cancer mestilah menjalani pembedahan pembuangan ovari. Bagi ovarian cyst yang bukan kanser, dan tidak mendatangkan masalah pada pesakit, doktor akan menimbang antara risiko dan kebaikan pembedahan itu. Pembedahan akan dipertimbangkan jika:
  1. Ovarian cyst itu berlaku di kedua-dua belah ovari.
  2. Ovarian cyst itu melebihi saiz 5cm (3inci).
  3. Ovarian cyst itu masih kekal (tidak berkurang saiznya) selepas 2-3 kitaran haids.
  4. Pemeriksaan ultrasound menunjukkan ovarian cyst itu bukan jenis yang biasa, (functional ovarian cyst)
  5. Pesakit mempunyai ketumbuhan ovarian dan disamping itu…             
  • pesakit tidak pernah mengalami kitaran haids langsung atau
  • pesakit adalah gadis remaja.
  • pesakit telah menopause.
  • menggunakan pil perancang kehamilan 
Walaupun saya menuliskan beberapa kriteria di atas, namun tidak bermakna jika puan mempunyai ovarian cyst dan menepati kriteria di atas, puan harus dibedah. Ianya bergantung kepada pertimbangan doktor. Dia akan menimbangkan kebaikan atau keburukan pembedahan itu. Jadi berbincanglah dengan doktor yang merawat anda.

Sebelum membuat keputusan untuk melakukan pembedahan, doktor selalunya akan membuat pemeriksaan CT scan abdomen supaya dapat melihat dengan lebih jelas imej bagi ovarian cyst itu.
Doktor akan mengesyaki pesakit mengalami ovarian cancer berdasarkan
  1. imej CT scan abdomen, dan
  2. laporan pathology tisu yang diambil, atau
  3. jika salah seorang anggota keluarga pernah mengalami penyakit kanser ovari, atau
  4. wanita itu sudah mengalami menopause atau
  5. saiz ovarian cyst itu tidak menjadi kecil walaupan setelah 2-3 kitaran haids.
Pemeriksaan darah CA-125 juga membantu mendiagnosa sama ada pesakit menghidap penyakit ovarian kanser atau tidak. 

Ia boleh berulang

Ovarian cyst boleh dikeluarkan tanpa mencederakan organ ovari. Teknik ini dinamakan sebagai (cystectomy), ini bermakna hanya ketumbuhan cyst saja yang dipisahkan dari ovari. Kesuburan wanita itu akan kekal.

Namun begitu ketumbuhan ovarian cyst yang baru boleh muncul. Ia boleh terjadi di ovari yang sama atau ovari di sebelah satu lagi ataupun selepas pembedahan cyctectomy. Jika wanita itu sudah ‘lengkap keluarga’nya dan telah menopause, kadang kala doktor mencadangkan keseluruhan ovari dibuang (oophorectomy).

Saya berharap wanita yang mengalami ovarian cyst mendapat faedah dari artikel ringkas ini. Apa yang saya tulis adalah sebagai panduan untuk memahami sama ada pembedahan perlu dilakukan atau tidak. Ianya bukannya ‘rules of thumb’  bagi seorang doktor dalam membuat keputusan. Jika masih tidak jelas, bolehlah berhubung dengan doktor yang menjaga puan. Menghubungi saya melalui inbox di fb atau email amat dialu-alukan.

Wa allahu a’lam.

Ovarian Cyst Semasa Hamil - part 1

Entry khas utk adik iparku yang baru berkahwin bln 11 yg lepas di Labuan yang mengalami ini dgn kandungan berusia 5 minggu (kandungan tidak diketahui status nyer sehingga kini)

Juga entry ini juga dishare utk pengetahuan kita bersama ye...copy dari Dr Zubaidi :


  • cysts berlaku kepada kira-kira 1 dalam 1,000 wanita hamil. Kebanyakan cyst ini tidak berbahaya (bukan kanser) dan didiagnosa oleh doktor secara tidak sengaja ketika melakukan pemeriksaan ultrasound untuk mengetahui perkembangan bayi dalam rahem. Oleh kerana organ kilang telur ovari terletak berhampiran dengan rahem, maka ia mudah dikesan.

  • Saya selalu menasihati wanita hamil yang didiagnosa mempunyai ovarian cyst agar bertanya saiz dan jenis cyst yang mereka hadapi. Ini dapat diberitahu oleh doktor yang melakukan pemeriksaan ultrasound berkenaan.
  • Baru-baru ini saya menerima pertanyaan dari rakan FB. Beliau runsing kerana telah didiagnosa ovarian cyst ketika hamil.

“Salam doktor, saya telah didiagnosa mengalami ovarian cyst berukuran 3.2 x 2.8mm ketika melakukan pemeriksaan ultrasound untuk kehamilan saya. Menurut doktor yang memeriksa, jika saiz ovarian cyst semakin membesar kemungkinan saya akan dibedah. Ini merisaukan saya. Walaubagaimanapun doktor meminta saya datang semula pada umur kehamilan saya memasuki umur 20 minggu untuk memeriksa semula perkembangan saiz ovarian cyst saya. Hati saya sangat risau kerana saya baru hamil 11 minggu. Kehamilan pertama pada 2008, saya keguguran ketika berusia 13 minggu. Pada kehamilan kedua 2009 saya mengalami keguguran lagi, juga ketika kehamilan berusia 13 minggu. Ini adalah kehamilan ketiga setelah berkahwin 5 tahun dan kami belum mempunyai anak lagi.
Saya ingin bertanya, adakah ovarian cyst merbahaya kepada kehamilan saya  dan bila pembedahan perlu dilakukan? Sekian. Terima kasih.”

  • Sebelum ini saya ada menulis tentang kekeliruan setengah wanita tentang kaitan ovarian cyst dengan masalah ketidaksuburan mereka. Mereka menganggap bahawa ovarian cyst boleh mengganggu kebarangkalian mereka untuk hamil. Ini adalah anggapan yang salah.

Rujuk : “ Apakah kaitan ovarian cyst dan ketidaksuburan” http://drzubaidi.com/blog/?p=2058

  • Ramai juga wanita yang hamil dan didiagnosa sebagai ovarian cyst bertanyakan kepada saya, apakah cyst mereka perlu dibuang. Sekali lagi, ia bergantung kepada jenis dan saiz ovarian cyst itu.
  • Jika pemeriksaan ultrasound menunjukkan bahawa imej ovarian cyst itu mengandungi cecair saja,  kemungkinan ia adalah tidak merbahaya (bukan kanser). Namun ini gambaran kasar.Pemeriksaan lebih detail harus dilakukan.
  • Pemeriksaan darah untuk mengetahui kepekatan CA-125 dan pemeriksaan CT scan abdomen membantu doktor memastikan jenis ovarian cyst yang berada di abdomen seorang wanita.
  • Jika ovarian cyst adalah jenis yang tidak merbahaya dan saiznya kecil (kurang 5cm) selalunya doctor tidak melakukan apa-apa kerana ia tidak mendatangkan mudharat kepada wanita hamil dan bayi dalam rahemnya. Biasanya doktor akan melakukan pemeriksaan ultrasound secara berkala untuk mengetahui perkembangan saiz ovarian cyst itu.
  • Tetapi jika saiznya sudah membesar melebihi 5cm, dikhuatiri cyst itu akan pecah, berdarah atau berpintal. Ini akan menyebabkan komplikasi yang lebih serius ketika hamil. Selain menyebabkan ketidakselesaan dalam abdomen, ovarian cyst yang besar boleh memberikan tekanan secara fizikal pada punci kencing dan rahem, seterusnya menyebabkan keguguran dan kelahiran pramatang.
  • Untuk saiz ovarian cyst yang kecil, pembedahan hanya dilakukan jika doktor mengesyaki ovarian cyst itu adalah jenis kanser.
  • Apa yang berlaku jika wanita hamil tidak mahu melakukan pembedahan walaupun ovarian cyst telah besar melebihi 5cm, sedangkan beliau tidak mengalami apa-apa masalah ketika hamil?

Doktor tidak dapat berbuat apa-apa jika pesakit tidak memberikan kebenaran untuk melakukan pembedahan membuang cyst. Pesakit harus bertanggungjawab terhadap keputusan yang diambilnya dan doktor perlu menasihatkan dan memberikan penjelasan lengkap kepada pesakit mengenai risiko-risiko pembedahan dan risiko-risiko jika tidak dibedah. Pembedahan ini pula harus dilakukan ketika umur kehamilan memasuki fasa trimester kedua (selepas 16-20 minggu).

  • Antara risiko jika tidak dibedah ialah dikhuatiri ovarian cyst yang besar dan tidak dibuang, akan pecah, berdarah atau berpintal (twist). Jika ini berlaku, pembedahan emergency harus dilakukan. Pembedahan secara tergesa-gesa ini bukan sekadar membuang cyst pada ovari tetapi berkemungkinan juga terpaksa membuang keseluruhan organ kilang ovari.
  • Pembedahan emergency juga mengundang risiko dan komplikasi yang lebih besar. Antaranya ialah reaksi alahan keterlaluan terhadap ubat bius, pendarahan yang banyak dan kecederaan pada organ sekitar rahem.
  • Antara organ yang mungkin tercedera ialah pundi kencing, usus dan saluran darah. Kerosakan pada saluran fallopian dan rahem juga boleh berlaku.
  • Selain itu risiko jangkitan kuman selepas pembedahan emergency adalah lebih besar dari pembedahan biasa.  Jangkitan kuman boleh disyaki jika pesakit mengalami rasa bengkak dan sakit pada abdomen, demam yang tinggi, keluar lendiran gelap dan berbau busuk dari faraj atau keluar nanah atau lendiran busuk dari tempat jahitan pembedahan.
  • Kesimpulannya, untuk mengelakkan risiko komplikasi yang memberikan kemudharatan yang lebih teruk, selalunya doktor akan mencadang membuang ovarian cyst jika ianya dianggap terlalu besar walaupun ketika sedang hamil.

Namun walau bagaimana pun , nasihat saya berbincanglah dengan doktor yang merawat kerana setiap pesakit tidak mempunyai masalah yang serupa.
Wallahu a’lam..


Monday, January 09, 2012

Bangkok Station Ampang Waterfront

(lupakan yang sedih..mari kita bercerita psl gembira..:D)

Salah 1 tempat mkn paling best kat Ampang.


Bangkok Station Ampang WaterFront

Siakap 3 Rasa

Siakap Stim Limau (sedap giler babas ni!)

Otak Otak Seafood (Pedas giler dan paling terbaeeekkk!!)

Tom Yam (sedap jugak ni!)

Ayam Masak Merah

Udang Asparagus

Udang Sos Tiram

Udang Goreng Tepung (sedaaapppp wehh!)

Telur Dadar.

Yang dirai kan - ibu kami

Sebenar nyer adik kami la ajak pegi mkn konon-konon nak belanje tapi biler time bayar dia gelak-gelak pulak..ciss....Kami meraikan harijadi ibu kami yang ke 58 (kotttt) heheehe tak ingat la pulokk...ngeee.....

So total semua mkn RM183.Bagi kami masih lagi dlm kategori murah sb kami tambah lagi 1 jug fresh oren,nasi putih 2 dan telur dadar 1.Terima kasih pada Ayu Khairy sebab mempromosikan kedai mkn ni kat blog dia..hehehehe dpt gak tumpang mkn makanan sedap giler nie!


nota kaki : hati kini berlagu riang uuuu...alhamdulillah... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang