thumbnail

Monday, February 18, 2013

Resepi Kuih Kertas / Kuih Gunting

entry monday bluesss....

Bahan-Bahan : Tepung Gandum, Majerin, Garam & Gula

Uli sampai lembut

Leperkan dan potong berbentuk 4 segi 

Goreng & sira dgn gula

Dah siap..inilah rupa nyer..

Ini adalah dari Chef Hubby aka Chef Eady & aku sebagai pembantu chef tukang basuh mangkuk & brg-brg yang digunakan juga sebagai tukang mkn bersama anak-anak..hahaha..

Kata nak buat sendiri haram tak reti!Incik hubby ckp makanan ni biase mak buat (mak mertua) masa diaorg kecik-kecik, juga salah satu makanan dia mase hidup bujang susah takde duit nak mkn..

Actually aku tak tau nama makanan ni..belasah je upload kat fb ckp tak tau name..sekali ade member bagitau nama dia ialah : Kuih Kertas atau Kuih Gunting (walaupun takde rupe kertas dan tak kene gunting pun kuih ni..hehehehehe...)

Incik suami aku mmg selalu masak, dia masak mmg sedap nak giler & aku mcm biase mmg tukang mkn & tukang basuh pinggan mangkuk..ohh tak lupa tukang sediakan bahan masak tu..kerjasama la kate kan :)


nota kaki : smlm harijadi incik hubby...next week kiter dating ye abg..hehehee..

38 comments:

Nurzakiah Hanum said...

senang dan nampak sedap

mama leen said...

apa yang penting??
kerjeeesameeeeee

:)

ashra said...

hehe.so sweet masak sesame
da lame x mkn kuih ni.sdpkan.

Mia Kassim said...

Simple jak rupanya nak masak kuih ni (padahal simple pun malas juga...hehe)...simple tapi nampak sedap

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

yummy..yummy..sedappp

Lulu Caldina said...

macam sedap..

FARAH deeb said...

ooo kalau kite kuih gunting lain ghuper nya. rasa pun pedas sebab bancuh ngan cili dan udang kering tumbuk hehe... Jemput singgah :) JJCM: Barracuda Cafe

beta kupu said...

klu tgk bahan cam sng je nak buat...padahal ssh gak kot....

Cho Zila said...

ni akak panggil kuih per yerk.. sebab kuih gunting akak macam farah deeb nyer.. bahan cam kuih siput tapi gunting2...

mamyharraz said...

umtungnya cik abg awk pandai masak ;)
sedap nampak kuih tu.

Amanda Suria said...

sweet jer kan...

Sidratul Muntaha said...

kasi up resepi
mahu bikin la buat kunyah2.
sedap wok!

Nens Collection said...

saya suka!!!
sedap..kudap2 dikala kelaparan
dan juga time xde makanan..hehe

MrS. F!zA said...

senang nya leh try ni..

♥ Wina ♥ said...

cepat, mudah & kreatif!

Eye_nee said...

Hepi belated besday buat suami kamu sis..nmpak cam senang nak buat kuih tu....tp mengikut horoskop akk ko yg pemalas masak ni..yg senang ni pun tah thn bila boleh dicuba...

AyueJean AJ said...

Senang je....
Tak banyak benda pun pakai kan... =D

wahida said...

eh, lain pulak kuih gunting nok...setahu aku ada cili kan...kalau x silap la...tapi laki ko mmg rajin...nampak sedap tu...nasib baik aku tgh diet gula...kalau x, mmg aku dah mintak sikit kat ko...hahaha...

Ratu Hatiku said...

suka kuih nie.. sdp..

~AmyLiana86~ said...

my fav jugak ni kak..dulu pernah la jugak buat..amy panggil kuih getah..org tganu la panggil..mudah je kan buat..tp bese amy buat panjang2....hehehe...ni rase cm nk buat nie.. =)

❤Kamsiah❤ said...

nampak mcm senang ja nak buat,kan...tp senang bg yg dah terer la..:)

Kesuma Angsana said...

sedap tu, KA pun suka but tanpa gula hehehe

are_lin@yu said...

sedapnya tgk..nk jgk..huhu

NM02 said...

menarik noks... aku nak try buat jugak la

Marsita yahya said...

easy and delic
http://my-mintroom.blogspot.com/

Rashila In Da house said...

kalo nak wangi lagi kan kita tambah minyak sapi ;)

ieda immi said...

simple !
bikin akak terliuq ajeee huhuh

Daddy Ziyyad said...

Laaaaa..ini la rupa rupanya kuih kertas ya....selalu dengar org sebaut selama ni..tak tahu rupa :)

Kakzakie said...

Kakak dulu masa sekilah pernah jual kuih ini Izwa. Ada yg sira gula ada yg sira sambal... sedap kan:)

Fiza Rahman said...

Eh...simple jer resipi nya.

Kancil 8349 said...

dah lama ndak makan

ayut said...

mudah bt ye ni...rajin gan tak jer ukurannya :)

Cik Puan Rara said...

hmmm bestnya.nmpk sedap.

Qhaifa Nur said...

senangnya...
memang sedap suka sira gula macam ni...

faraherda.razalan said...

Wow! Nmpk sdp ni! Tapi, nape takde exact resipi...nak trylah!

maszmadi said...

kalu mak masz buat, kuih ni kena guna gunting... potong memanjang guna pisau, pehtu potong guna gunting pendek terus dalam minyak panas, tu yang nama dia kuih gunting.. ada jugak yang sira guna lada merah tapi manis.. sedappp

Remy hazza said...

bila dah siap disira...nampak memang menyelerakan......

fieda said...

mcm sng jer ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang