thumbnail

Thursday, March 21, 2013

See The Jawapan!


Fuuuhh..lap peluh kejap!Busy skit pagi tadi sampai mkn pun tak sempat lagi..
Last-last terus brunch sambil menaip entry ni..he..he..he..multitasking kan :)

Okey people sila take note ni ye, dari blogger Daddy Ziyyad yang juga seorang doktor bertauliah.
Penjelasan dari beliau yang terang & jelas.

sila klik utk penjelasan tulisan di situ ye..

Pada yang tak baca soalan pada entry yang lepas, mari sini aku taipkan sekali lagi persoalan nyer : 

Dr. Daddy Ziyyad betulkan saya dgn kenyataan ini : perut kecil tak semestinya anak di dm kecil, perut besar tak semestinya anak didalam juga besar begitu sebalik nyer. Ada orang kulit perut nyer nipis & ada orang kulit perut nyer besar sebab itu kiter berbeza keBESARan perut semasa mengandung.

Menjawab soalan Dr. Daddy Ziyyad berkenaan due date saya : sepatut nya 05.08.2013 kalau ikut 40 minggu tetapi oleh kerana ini adalah kandungan yang ke-3 selepas kedua-dua anak yang lepas dilahirkan melalui kaedah c-zer maka yang ke-3 ini tiada lagi option lain akan dilahirkan secara ceaserean juga.

Tarikh akan kami pilih kemudian (mungkin 22/07/2013 atau 23/07/2013, masih lagi dlm perbincangan bersama incik suami & doktor). In shaa Allah akan di c-zer dlm minggu ke-38 (itu pun kalau takde masalah sebelum minggu ke-38), almaklum la Sufiya Irdina di keluarkan secara c-zer tepat pada minggu ke-37.

Kedua-dua anak lahir tak cukup 40 minggu, Syahmi Irsyad lahir pada tepat 8 minggu (berat 3.2kg) & Sufiya Irdina dilahirkan tepat pada 37 minggu (berat 3.0kg) , dari skrg kene lebih bnyk berhati-hati tak boleh dah nak aktif sgt mcm dulu-dulu utk elakkan terbersalin sebelum minggu ke-37.He..he..he..almaklum la mama nyer sihat-sihat je sampaikan kdg-kdg ke sana ke mari mcm terlupa ade baby dalam perut nie.

Cuma perut/kulit perut je agak sakit & perit bila batuk atau bersin mungkin kerana kesan c-zer yang terdahulu, tak tahu la kan aku cuma mengagak sendiri je tapi memang betul rasa mcm ada kulit perut & perut ni yang luka terkoyak je, sakit yang datang  & pergi.

Apa istilah dia?Uterine rupture in pregnancy?ye ke?memandai je aku..(masih lagi meng-google benda ni tapi tak jumpe yang dalam bahasa Melayu..kekeke..bukan tak boleh baca BI tapi istilah BI nyer terlalu tinggi utk aku paham lagi-lagi dgn istilah medic, memang pengsan la aku nak baca & kaji!)


nota kaki : sibuk-sibuk pun sempat lagi cari tempat nak bercuti nanti..kihkihkih..*incikhubbyjgnbacapartniye!*

32 comments:

Dkna Abza said...

akak ada masalah kesihatan ke? nape 2 anak yang terdahulu c-zer?

aLyNnZ said...

Takpe yg penting selamat..baby ke3 ni dah tau jantina ke? Sorry kalau alynn termiss n3 sblm ni..seronok tgk ibu2 mengandung nie..

Nurzakiah Hanum said...

x pe la sis asalkan akak selamat n baby selamat

[PCL] said...

kau due datenya bersamaan 16/8 , blh la join pcl selebret bufday..heee.

nens cellection said...

owhhh..gud info 4 me n others ni

Imaan09 said...

teringat kisah beranak izwa y lalu.. kali ni semoga baby dpt keluar dengan aman damai dan mamanya sihat2

Mayang ABDUL RAZAK said...

x kisah cara mana pun asalkan bby dan mummy baby selamat.. tp mmg betul kekdg ada yg perut besar tapi bb lahir kecik aje tp ada yg perut kecik tapi bila bb kuar besar...

Puan Awin said...

jaga diri ye kak...jgn katif sgt pasni...

** bunting pelamin? ramai yg teka gitu tp saya lum wat upt lagi ;) **

Rozita said...

akak tak pernah risau pun perut kecik ke besor izwa.. yg penting bayi dlm tu sihat...

aizamia3 said...

print screen bagi kat orang yang banyak mulut tu.. hehehe.. ;)

Cik Anita said...

ouh.. baca entry ni terpegang perut sendirik. Barangkali akan kelihatan besar sebab perut yg tebal..hee

Lulu Caldina said...

nape semua c-zer kak?? semoga dipermudahkan.. jom holidayyy

Nazayiena Ayiena said...

Betul tu x semestinya perut kecik bb pun kecik.....semoga sihat dan take care selalu.

ieda immi said...

yes setuju !
sbb masa akak dulu semua besar , macam ngandung kembar sekali kuar sorang ..
faktor ape erkk masam tuu
kata dr genetik dan air yg banyak .. hurmm ;)

Fiza Rahman said...

Izwa, kamu tak boleh bersalin normal sbb tulang punggung kecik ker? Sbb adik pon mcm ni juga. Dr cakap dia memang tak boleh bersalin normal. Memang kena c-zeer.

Tak per lah, janji ibu dan baby sihat dan selamat.

Take care yer.

Aziela said...

Yang penting kita bahagia kan Izwa...

LYAfrina said...

wah... tu jawapan terbaik & info jugak buat kt semua

Adi Zhaf said...

wah begitu.. nice info =)

Nora Karim said...

Moga keduanya selamat n sihat... dan moga Allah permudahkan semuanya...

Remy hazza said...

tak kisah perut kecil atau besr...yg penting ibu dan anak sihat walafiat.......

working mom... said...

In Sha Allah Izwa...semoga Allah melindungi kamu dan baby.... :) amin

~aYu~ said...

betul.. perut besar xsemestinya anak besar.. asalkan ibu & anak selamat..

Bitt (double IS) said...

yang penting keduanya sihat dan selamat...

Mia Kassim said...

Anak besar atau kecil....kita terima saja yg penting ibu da anak selamat dan baik2.....

ashra said...

yang penting sihatkan...insyallah

Cho Zila said...

dah rasa dekat yerk masa nyer... moga dipermudahkan semuanyer...

Mimi Azirah said...

betapa lamanya sy tak singgah blog nih smpkan tak tau akk dh pregnant...huhuhu

Kesuma Angsana said...

tq share info2 mcm ni yer

nieda said...

Semoga semuanya selamat

nea lopah said...

semoga baby dan mumy selamat. X kisah lah ikut tingkap pun kan?

PinKy MoMMa said...

sebab mak baby keje dekat ngan kl hehehe..nampak sogo macam best je kan..tu yg lupa baby kat dalam tu...

tak pe izwa, enjoy da moment ;)

Golden Rose said...

betul tu...sha dulu pun perut besar gak but dr ckp tak semestinya bb besar...maybe air ketuban, placenta etc tu...amzar 3.2kg masa lahir

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang