thumbnail

Monday, March 11, 2013

Sembang Malam Hari


Entry panjang giler yeee...!!
(Mood sekarang lebih kepada bercerita & bercakap dgn blog sendiri)

Aku, jarang dapat bersembang secara berkualiti dengan incik hubby.

Kalau waktu pergi & balik kerja berapa lama lah sangat boleh bersembang kat dalam kereta tu, tambah pulak dengan 2 mulut yang sibuk jugak nak bercakap, nak terpekik kat dalam kereta tu..hehehe..Okey tu baru dua.

Setelah ntah berapa bulan lama nyer tak bersembang mlm, almaklum la org tido awal kan pukul 9 atau 10 dah tak kenal dunia dah (aku la tu!), malam tadi boleh pulak terborak lama sampai terlajak ke pukul 1 pagi!Ohhhh kesudahan nyer meloncat dari katil biler tgk jam pukul 5.54 pagi!Mau tak meloncat, biase pukul 5.15 dah bangun..(kenapa alarm tak berbunyi??)

Berborak menyembang tergelak-gelak macam orang bercinta gitu (jgn muntah ye!) padahal menyembang kisah anak-anak je, sembang sambil buat kunci kire-kire utk persediaan anak yang bakal lahir, untuk Sufiya yang bakal bertadika tahun depan & yang sudah-sudah tentu kunci kire-kire untuk baju, kasut, yuran sekolah Syahmi tahun depan.

Dalam berborak, tetibe incik hubby ckp "abg rase lepas ni cukup je la 3.abg tak boleh byg kalau kiter ade anak 4/5.." hahahaa...tergelak besar aku!Serius tergelak sebab gelakkan dia!Saja usik dia "bukan ke dulu nak 5?B okey je kalau abg nak 5 ni!" dengan laju dia ckp "ehh takpe la 3 dah la, abg takut yang mane bergayut kat leher yang mana paut kat kaki tu belum lagi dgn adik (Sufiya) terjerit-jerit panggil abah lagi!" ngeri ye bang!

Dulu, masa awal-awal kawin lagi dia dah ckp "abah nak anak 5 orang, paling kurang pun 4 tau!" baikk tuan saya takde masalah sebab bukan saya yang jaga anak!Pandai-pandai lagi order sape suruh..he..he..he..

Memang dia sangat suka budak, kini terbukti bahawa sambil berborak malam tadi dia ckp begini "abg rasa la kan abg tak boleh jauh langsung dgn anak-anak, kalau 1 hari abg tak layan atau dengan diaorg abg rasa bersalah mcm tak kena je hidup abg" err..touching kejap, sebab incik hubby ni adalah orang yg SANGAT SUSAH nak luahkan perasaan nie, dalam tergelak aku rasa mcm nak menangis.

Seterus nyer ntah apa cerita mengarut mula terkeluar sampai kitaorg tergelak-gelak mengalir air mata.Kesimpulan di sini dari sekarang sehingga ke hjg thn nanti kami kene sediakan 1 ribu sekurang-kurang nyer utk 3 anak.Mane utk dlm pantang, mane utk yuran tadika yuran sekolah, mane utk baju sekolah rendah mane utk baju seragam taska, buku latihan buku teks..uhhhh..mcm-mcm lagi rupe nyer.

Begini rupe nyer cerita abah mama yang excited giler anak nak masuk sekolah sampai terkeluar ckp "nanti anak tak nangis pegi sekolah ada org yang menangis kat luar tingkap kelas.." hehehe...aku la tu!

Yang paling lega ialah aku sendiri, mungkin kerana redho ini duit kutu yang aku dpt & bakal dpt lagi akan aku gunakan sebaik nyer utk anak-anak..inilah penamat perbincangan kami.
So tahun ini tiada entry berjalan sakan ye kwn-kwn!Mak rela duduk rumah demi anak-anak ye (konon nyerrrrrr.....hahahaa...ye ke nie?!)


**ini entry ditaip sambil berhenti beberapa ketika akibat gangguan gelak ketawa di luar sini & juga berhenti pegi dating mkn dgn kwn perempuan yg ku anggap kakak yg paling memahami diri ini..
(TO Kak Wanie : semoga ALLAH SWT berikan kegembiraan, kebahagiaan yg berterusan dlm hidup akak & dimurahkan rezeki yg berterusan,amin~!Thank's sebab belanje baby ni mkn pizza..hehehe...)**


nota kaki : ohhh lambat nyer aku publish!dari pagi sehingga ke ptg hari baru sudah ini cerita..

56 comments:

mama leen said...

hohohoi... ingatkan takda entry hari ni... tu yang sgt musykil.. hehe

Nurzakiah Hanum said...

ada rupanya

RamRamCute said...

adakalanya bila kita berborak dengan En Suami tak sedar hari dah ke pagi..macam susah sangat nak bercakap ye padahal duduk satu rumah aje pun..bukan apa bila dah ada anak2 nak bercakap denga En Suami in detail tu rasa mcam "takpelah nanti2 aje" gitu kan?

wantie said...

baru teringat kita pun tak sembang malam lama dah.. ... masing masing zzzz.. sebab letih. pas tu hubby kerja shift lak.

kalau sembang awal awal mesti anak anak pun join together. hahaha

pandai ayat awak tu " pandai pandai order. lucu lak rasa

Bitt (double IS) said...

hhehehehhe 5 khennn...anyway tak pe u...rezeki di tangan Allahkan...hope u happy2 je..jgn stress okehh...

wan nurul hezrina abd halim said...

komunikasi suami isteri mmg pentingkan..hehe ooo kira otw 3 lah nie ek.tulah nurulpun sama nie 2 org barupun dah fening..tapi bab bergayut kat kakitu mcm funny jer..hehe

♥ Wina ♥ said...

so sweet!

baca entry nie buat ai fikir, bile last ai borak² ngan hubby macam nie? kitorang lagilah tak sama jadual kerja uhuhhuuu...

peringatan untuk diri sendiri jugak nie esp tang $$$ tue..nx year anak dara dah masuk tadika hohohoooo :)

Ratu Hatiku said...

Bestnya dpt duit kutu... saya next month :D

::EIDA:: said...

ida ni name je satu opis ngn hubby, xde makne jumpe. kat rumah jugak jumpe.. huhuhuhu

SYANI said...

Sekali dapat berborak berdua dengan hubby memang leka.. tak sedar masa berjalan kan..

mrs puex said...

berpinau bijik mata menatapnye..mcm cerpen la pulok..hihihi...

xpe, tu namanya perancangan..x gituu??

Rozita said...

sweet kan bila dapat luangkan masa macam masa bercinta dulu2...

eLLy said...

Ramai yg cakap sangat mencabar nak membesarkan anak2 zaman sekarang.. sana sini nak pakai duit

~ yus ~ said...

baca ceita izwa teringat pasal diri sendiri. Akak walau surirumah, biasa bersembang dengan suami pun malam2 atas katil, masa tula paling lama bersembang...hihi. Citer anak2 juga. Suami akak dulu sebelum kahwin nak 6 anak, tp skrg dah nak masuk 5 ni, dia sendiri kesian tgk akak, 5 pun cukup dah kata dia...hihi...:)

Fiza Rahman said...

Slalu juga borak lewat mlm dgn hubby. Rasa seronok sbb tak der gangguan ☺☺

*∽ IZAN ∽* said...

wah bagus dah plan awal2 tahun lagi sampai hujung tahun. K.Izan pun monthly bajet plan dah siap sampai 2014 hohohoho.

sambut baby mmg banyak nak kena saving.. pelan pelan tak pe banyak lagi masa tu ;)

Iffah Afeefah said...

xpnjng mane la

hahaha br 3 da pening?

kemain lg kan hubby akk tu

Anis Athia said...

siap buat kira-kira lagi tu.. tak dapat bayang macam mana anis nanti bila dah berkahwin dan beranak semua tu.. hidup sekarang pun tak berapa terurus.. hehehe

luqman zakaria said...

hehe..bahagia2 selalu yer..terime kasih sbb singgah blog sy yer.

Asyifa Mustaffa said...

anak2 di dahulukan ye x...hehe....

Nurul Aini said...

hehehe..comel dan sweet sangat akak dengan suami akak.. Kelakor pun ada. Request banyak2, nasib baik akak nak je, tapi suami akak pula dah tak sanggup. Hehe..comel je. Semoga berkekalan sehingga ke jannah kak. Kirim salam dekat baby..hehe.

Maria Menado~ said...

kuar dah akhirnya... hukhuk. seronok baby ya, belum keluar dah ade yg manja-manjakan dia. hehehe.

[PCL] said...

pcl n mmD anak 2 org pmpuan je...kami mmg tak plan nk anak berapa, sudahnya sampai sekarang yg dua ni dah besar2..kekadang tu rasa sunyi plk bila anak tak ramai...masa riuh rendah tu dah berlalu...kalau blh nak riuh kembali...(nampaknya kena tggu cucu lah...kalau umur kami masih panjang) .

jeBateja said...

Uikk...den RM1300 stand by ooo..utk anak sekolah....

Remy hazza said...

sweet nya hubby akak..... siap main order2 lagi.... he3..... tape.. boleh order dua lagi....he3.....

Myra Jay said...

Bila sesekali berborak smpai xsedar masa berjalan..

shameel Iskandar said...

Berborak a.k.a berbincang masa depan anak2 amat bagus utk kerukunan rumahtangga dan utk menyedari tanggungjawab.

nea lopah said...

Romantik tapi lucu, Masa bercinta nk ramai mcm pasukan bola lah yer..dh keluar suku pasukan tak smpai dh surrender. hahaha

erna said...

hahaha...tergelak erna bila baca "ngeri nyer abg!" erna pun selalu dok usik suami nak anak banyak. tp dia cakap x nak banyak2. hehehe

dya bunga said...

yke xde berjalan sakan? hihi

p/s : sorry..dya lambat singgah kt blog ni.. :)

LiLy @ MaMaQiStInA said...

keperluan anak² harus diutamakan dulu.. :)

Nur Zulaikha said...

alahai sweetnya..huhuhu

mohon singgah entry ni dan komen..ade sesuatu yg ohsem..
http://wwwzuemygen91.blogspot.com/2013/03/fariz-izhan-abdul-hadi-siapakah.html

mamyharraz said...

so sweettt

sal ya said...

kadang2 suka sembang kosong dgn husben. dia pun kadang2 tibe2 dia blh cerita psl bola. hahaha... layan je la.

Fizalinolie said...

Hehe... Samala dgn fiza, ada masa tu bila borak dgn hubby sampai x sedar dah pukul 3 pagi.

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

a'a saya pun suka borak2 kosong ngan husband kdg2 tu citer pasal masa depan la kihkihkih

Tihara said...

akk ske borak dgn cik abam time dalam kete...byk betui idea masa tu :)

veesandii said...

assalamualaikum ... mmg banyak kena spend duit utk anak2 ...

Nieyl said...

singgah pagi...
wah!kena berjimat cermat la pas nie..tambah lg sorang...:)

are_lin@yu said...

sweetnya laki bni sembang hehe..moga bhgia hingga ujung nyawa eh..hihi

faraherda.razalan said...

Tapi mmg tau...sy pun mcm ni gak. Tgh2 mlm sibuk ajak berbual. Hahahaha...ms tu, mcm org bercinta. Terkekek-kekek. Buat lawak. Cite2 serius. Yelah. Time2 len, payah. Anak lak, kite nak berckp...die pun sibuk nak berckp. Adehhh!

tirahzairi said...

so sweet

HeNRieTTa JoSe said...

bgusnye siap ada perancangan....itu la yang sepatutnye...alaa, klu xde entry jln jln pown...entry baby bru ada.....lgi suke....

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

bagusnya bila ade perancangan hidup yang macam ni sis.....semoga apa yang dirancangkan akan berjalan dengan sebaik mungkin

Cho Zila said...

baguih dapat borak2 ngan suami.. akak kalau cakap ngan suami cam cakap ngan dinding tak menyahut... bosan.. kadang2 rasa malas nak bercakap cam letihjer..

KY said...

perbincangan untuk masa depan, bagus tu..maklumlahkan sekarang memang banyak keperluan diperlukan..

Pen Biru said...

boleh buat novel dah ni.hihihi

eB said...

eB pn ari2 bercerita... cam x pernah jumper plk... ha3

Kesuma Angsana said...

sweetnyer n3 ni KA suka!

Mas Zull said...

assalamualaikum mrs.eady...bagus tu ada perancangan masa depan...nak ada baby lagi yer tahniah2...:)

Aziela said...

Touchingnya. Tapi eloklah mcm tu. Berbincang untuk masa depan.

Nor Salmi said...

Komunikasi suami isteri mmg penting terutama berbincang ttg masa depan keluarga. Akak & suami dulu pun rancang nak lima anak. Alhamdulillah, termakbul juga..

ashra said...

So sweet..seronok sembang kan...baru tau,banyak benda nak kena buat....

Haha...kitaorang pun sama..insyaallah 3 setakat ni dlm perancangan.. :) dulu nak anak ramai gaks.rapi da meninggal sorang,den tak larat da...hahaha



munna said...

mmg kalau dah borak berdua je tanpa ganguan ... mmg boleh terlajak di buatnya

QasehnyaRania said...

hihi.. mmg kan kandag2 tak da masa nak berborak.. time mcm tu sekali curi dapat mengimbas kenangan lama..sampai tak sedar jam pon berganjak :)

take care kak :)

Violet Myu said...

So sweet.. insya Allah ada rezeki tuk anak2.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang