Thursday, March 07, 2013

Spontan Khamis vs Borak Khamis.


AMARAN : ENTRY INI SANGAT PANJANG MENGARUT NYER!TAK NAK BACA SILA TEKAN X SEGERA. 
*ini bukan entry marah atau luahan perasaan tapi lebih kepada borak ye..he..he..he..almaklum la skrg ni org ckp aku ni garang macam mak beruang matahari!*

Nak berspontan tak reti la hai tapi kalo nak borak tu takde masalah.
Giler ape aku ni borak sorg-sorg dalam blog nie!??Ha..ha..ha.. :)

Takpe la kan blog aku suka hati aku la nak borak ke nak mengarut ke..so..lets begin, aku nak cerita ape yang ade dalam hati & otak aku nie.

Biler org tau aku dah mengandung kebiasaan orang akan tanye - ehh ko tak mabuk ke?anak-anak ko tak meragam ke?kenape perut ko kecik giler?eh kenape ko tak kuat mkn?eh kenape ko tak pakai baju mengandung lagi nie?eh kenape kau tak bagitau pun ko mengandung?eh kenape org tak tau ko mengandung?Eh eh..kemain lagi soalan ko kan..

Okey meh sini nak jawab!Aku tak jawab kat luar sebab aku malas nak buka mulut skrg nie,abis-abis pun senyum jek..(aku cerita kat sini sebab aku tau dia skodeng sini setiap hari..he..he..he..i lebiu stalker kipassusahmatiaku!Tinggi trafik aku nie..) : 

-Aku tak mabuk dari anak pertama, anak-anak pulak memang jenis tak banyak ragam & tak meragam kecuali mak je yang kuat meragam..hehehe..manja kemain..err..silap..mengada kemain!

- Perut aku kecik ke besar ke aku tak peduli yang aku peduli dia sihat sejahtera kat dalam ni cukup makan minum semua so far dua-dua anak biler keluar 3.2kg & 3kg (sihat la tu kan?)

- Pasal makan ni bagi aku la kan tak perlu la kau makan mcm org giler mase mengandung lepas tu dah beranak kau bising kau gemuk lemak tak turun, so better mkn yang berkhasiat & makan ikut waktu je.

- Pasal baju mengandung ni ikut org la sape yang TER-EXCITED LEBEY tau mengandung je terus pakai baju mengandung padahal baru nak masuk 2 bln kot.Macam aku bukan tak excited tapi aku lebih kepada relax-relax je takyah nak kepoh atau kepochi sgtttt.... :) if sampai 9 bln boleh sarung baju kurung aku belasah jek.

- Again aku bagitau aku bukan jenis KEPOH atau KEPOCHI sampai semua benda nak bagitau orang beb, ade benda kiter cerita ade benda kiter simpan je sendiri lagipun aku bukan kau yang TER-SANGAT EXCITED LEBEY sampai war-war sampai ke hjg dunia.
Lagi kurang orang tau lagi kurang soalan akan ditanya pada aku, tu konsep aku..

Okey next situasi : 

Setiap hari aku paling suka BW atau masuk ke blog yang ada gambar makanan, sebab aku sekarang ni tengah sibuk cari idea nak makan ape setiap hari.Selera makan aku adalah sangat-sangat teruk, kalau 1 hari tak makan pun aku mampu sebab takde selera punyer pasal tapi kalau dapat sekali makan memang aku makan banyak.Biase aku mkn sikit org lain yg akan habiskan, kebiasaan incik hubby la yang habis kan!Sory sayang...

Selera aku lebih kepada makan yang masak dirumah, lagi-lagi yang incik hubby masak (see kan dah kata aku mengada kali nie..he..he..he..) tapi tak mampu la nak minta dia masak hari-hari, dia pun penat layan & uruskan anak-anak sementara dia bagi aku rehat lepas balik kerja, paling tidak pun minta dia masakkan hujung minggu je.Itu pun sekali sekala..

Sekarang ni setiap hari aku akan bawak bekal nasi & lauk dari rumah, yang menjadi masalah makan tengahari kat office jek.Macam semalam tak makan mlm pun..terus tido.Sudah nyer 3 kali check-up doktor bising berat tak naik tapi anak alhamdulillah membesar mengikut usia nyer & kata doktor anak besar!Oh hoo..anak ku mane ade yang kecik mase lahir..

*tetibe teringat ikan bilis mek jah a.k.a Wahida hari tu, punyer la aku kedekut tak nak share sampai tetibe incik hubby habiskan yang part paling last aku boleh tersentap!Err..aku adalah orang yang PALING SUSAH nak merajuk tau..punyer tragik berebut makanan!*

Okey ape lagi?Banyak sangat ckp sorg, pikir mcm-mcm sampai aku lupa dah nak ckp ape lagi nie..hehehe...Rasa mcm dah terlebih mengarut pun ade dah nie.

Oh sebelum terlupa, kalau jadi plan sabtu ni nak marathon tengok wayang dengan kwn-kwn perempuan aku!Incik hubby & anak-anak boleh merewang ke tempat lain sementara mama pegi berjimba-jimba.
Harap-harap jadi plan kami ni :)


nota kaki : ehh..org pregnant boleh main boling kan?Rase nyer mcm dulu juara bowling dulu pun main jugak mase dia pregnant kan??
Ehhh..ini bukan entry marah tau...ini entry aku mengarut keboringan kat office nie..hahahaha...

61 comments:

Nurzakiah Hanum said...

hai sis
sama la kita

♥ ROS ♥ said...

Org ni semua xkna..asalkan kita sehat sudah.kikiki

~ yus ~ said...

Izwa, dah join juga pregnant ya? Tahniah! Peduli je cakap orang Izwa, yang penting kita happy. Akak pun dah masuk 6 bulan ni baru ada pakai baju mengandung, tu pun sekali sekala,lain2 bantai seluar dengan t-shirt muslimah saja...hihi.

beta kupu said...

Tahniah sis, hope bb lam tu sihat hendaknya...bese la, org ni suka nau menanya macam2, xkepochi xsah! haha

mama leen said...

hahadoi.. panjangnya... hehe sama la.. kat opis i pun ramai stalker.. tapi malas nak amik pot.. janji i hepi..

♥ Wina ♥ said...

fuhhh! mesti taip laju² kan sama dengan perasaan yg membuak² tue eheheheee

4feet8 said...

err.. sabar. sabar. duduk. tarik nafas. lepas. tarik nafas. lepas. senyum.

asalkan baby sihat, alhamdullillah..

nieda said...

yang penting take care k

NM02 said...

yang penting kau jaga diri ok

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

i like ur style sis...semoga sihat-sihat selalu o.k..:)

Mia Kassim said...

Meluahkan perasaan ni......ok noted...hehe

Tina Othman said...

tahniah izwa, baru tau ni hehe, patut aritu nampak kakrisa ada komen ngidam2

are_lin@yu said...

pedulikan apa yg org ckp kan..mlut org tak blh ttp..hehe

Daddy Ziyyad said...

eh, saya pun suka masuk blog penuh gambar makanan..hahaha...tu lagi bagus dari masuk blog gambar artis...:P

Dee said...

eh..jangan main bowling..jangan angkat barang berat2..lebih baik berhati2 lah..

tapi bab pakai baju mengandung, makan kuat tak kuat, muntah tak muntah..tu pilihan masing2..dan bahagian masing2..apapun dee doakan agar segalanya dipermudahkan buat u ye sis...

Maya Mayana said...

oh izwa dah mengandung yer? tahniah...terbaca komen kak yus rupanya dia ngandung juga...:)

samalah kita lebih2 lagi dh masuk anak 3...kalau nk kepochi sangat nanti org kata riak pulak...orang ni susah nk faham...tk beritahu pun bising juga...

Efa Nur said...

panjangnye karangan..hihihi

take a good care sis! :)

nea lopah said...

Org peknen ni tak semuanya sama..ada yg suka makan, ada yang tidak. Part perut besar ke kecik tu tak jadi isu pun...asalkan baby sihat. Tapi kdg2 bz body ni semua nk ambik port. lemas kan??

Dkna Abza said...

panjangnya spontan khamis heheheeee

Mama Vogue said...

Ok cara melepas perasaan yg paling best..!
Part masing2, cara masing2 dan life masing2..kan!

eLLy said...

ok kat blog saya ari nie ada gambar makanan :p

Qhaifa Nur said...

blog citer kartun hari ini ...
makanan tak ada sori he..he..

RamRamCute said...

dasat sungguh simptom orang mengandung membebel ni...hikhikhik!

Ratu Hatiku said...

hihihi...oklah tu maknya xkuat mkn janji bby dlm perut sihat..

LiLy @ MaMaQiStInA said...

yang penting mama & baby dalam perut sihat Alhamdulillah..

Kesuma Angsana said...

singgah dtg bila sakit berkurang. TQ doanyer ye

Alin Marlini said...

congrats darling..jgn kesah apa org citer buat semak kepala jek

wantie said...

org semua tak kena. mcm aku ni gemuk gedabak ok je. asal sihat sudah le. bising wat pe nak suruh kita jai mcm dorang ke?

jgn fikir ttg org fikir tentang baby lagi best tau. bahagia tau ngandung. i jeles ni. nak ngandung jugak boleh?

Papa Mifz said...

den dah lama sangat tak main boling...huhu

Nizam Ijam said...

tahniah :)


saya dah update... hari malang saya...

Aziela said...

Luahan perasaan macam nie memang menyihatkan. Keep it up ok...

Kakzakie said...

Betul tak semua boleh dikongsikan, kalau gitu tak ada privacy dah. Kakak dulu pregnant tiga-tiga anak pun tak mabuk Izwa tapi kakak selera makan malam kuraaaang sangat. Kalau siang ok tapi asyik mengantuk aje..

Lain org lain tak sama kan..

Cho Zila said...

tau dah mesti boring ni.. akakopun kalau boring nak merapujer... biasalah izwa tak semua orang samakan... lantak orang ler....

sue zainun said...

huhu banyak tanya plak ye ..hihi apapun time pregnant mmg kuat makan..itu lumrah..hoho sekali sekala ngada2 xpe..:p

maszmadi said...

erm, ni kira pembawakkan ke hape ni, mengarut kat blog sorang2..... hehe
tahniah izwa..

Tihara said...

tu lah manusia dah org ngandung pun ditanya mcm2..org tak ngandung lagi lah..

haidar abdullah said...

ok

aku dulu pun tak sgt pakai baju pregnant

sampai tk boleh zip kain kurung atau seluar aku barulah aku pakei bj preg.. haha

tu pun baju preg yg ala2 fancy sikit la.. buklan typicalnyer baju preg huhuhuhuhu

Nurul Aini said...

Semoga baby dan ibu sihat2 selalu..Lain orang lain dia punya pesen kan kak..hehe..Ada yang mengandung dia tak mabuk ada yang tak.

Maria Menado~ said...

congratz sis.... hehe. baru tahu..

hehe. akak saya mabuk dasat. saya harap saya tak nati.. hehe.

=)

Anis Athia said...

Takde pengalaman lagi.. Huhuhu.. Main slow2 je lah kowt bowling tu.. Risau jugak kan.. Hehehe

lieyalatif said...

Moga sihat!!

Nens Collection said...

Leganya xde alahan ms ngandung..nens alagan mmg 4 5 bln melepek la..huhu

mamyharraz said...

sy kalau mengandung mmg tak nampak dunia sbb mabuk! huhu

sal ya said...

bab baju tu mmg tak pernah ada maternity dress. muat semua baju yang biasa sampai bersalin pun. apa pun take care ye.

missSenget said...

mampu gelak je part sentap berebut makanan tu..kah3..

tapi kite xpernah rasa lagi..
kene ketawa slow2 je.. :p

MrS. F!zA said...

biasalah mulut org..mana penah berhenti bckp..ekeke

mrs puex said...

janji sihat sejahtera masa preggy pon dh syukur alhamdulillah kann??

enjoy n be happy ye mama..:D

Hanis Azla said...

Salam izwa..

Alhamdulillah.. rezeki izwa senang waktu mengandung.. rezeki juga sebab tak kuat makan sebab nnt tak payah susah2 nak back to normal kan.. yang penting izwa dan baby sentiasa sihat.. take care dear..

ps : nak mengada dengan suami tu perkara biasa.. klu tak kita mengada siapa lagi kan..

aizamia3 said...

mulut orang bkn boleh tutup.. yang penting kita tau keadaan diri kita.. selagi tak menyusahkan diri dan orang lain go on je.. ;)

Qaseh Suhaida said...

tahniah mengandung....

bagusnya kena morning sickness..
semoga sihat selalu

nea lopah said...

Selamat hari wanita. jemput baca n3 khas hari wanita d blog nealopah utk kawan2.

MaMa Rey said...

owh Mrs.Eady pregnant ya..tahniah ya..
time preg memang mcm tu kan selera jadi turun..tapi sy bila dah msk 6 bln selera naik menggunung..berat bn pn naik menggunung jg hehe

AmyZana said...

Cik puan tak mengidam ke ? Mak saya time mengandungkan saya kalo tak silap dia mengidam nescafe. Tp yg peliknya bila saya dah besar, saya sangat2lah anti nescafe. Pening wo minum nescafe

Nens Collection said...

selagi larat angkat boling tu..main jek..sy awal2 preggy pon main jugak..tp x singguh2 la..sbb x terrer..hehe

ashra said...

hehe..rezki badan izwa kan...senang mengandung dan menjaga. suka tgk izwa satu famili...

usah peduli lah cakap orang..orang mmg kepochi manjang kan...

pstt: huwaaaa.....jeles....gi tgk wayang dgn kawan kawan perempuan.bila lah saya nak dapat nikmat tu.hehe

wan nurul hezrina abd halim said...

janji kita tak sakitpun masa tuh..pedulik jer org dok kata..hehe bukan badan depa..btw tahniah yer dah bape bulan?anak num3 ek?

Iffah Afeefah said...

erk ade org kate rahim jatuh angkat berat2

=='

leceh jdi pempuan sbnrnye heee

Myra Jay said...

Manusia mmg suka bertanya, myra pun dah mangli 3 thn soalan yg sama

Etuza Ezawarna said...

salam kenal blog anda, sangat bagus perkongsian..http://ezawarna-warnakehidupan-etuza.blogspot.com/

Miss Volvo said...

ho patut la kite blog pasal makanan laju je komen :P

Kesuma Angsana said...

moga dipermudahkan semua urusan yer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sweet Muslimah

SweetMuslimah.com
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang