thumbnail

Wednesday, August 28, 2013

Murtabak Maggi Yang Simple


Amaran : entry agak poyo dari org jarang masak!hehehee..

Okey, semlm buatkan incik ed murtabak maggi yg mana saya hutang 39 hari lepas gara-gara tetibe air ketuban pecah dihari nak masak tu.

So..ni bahan-bahan : 

Bwg putih, isi ayam, hotdog cheese, maggi

Cheese slice, perencah, telur

1. Tumis bwg putih, masukkan isi ayam/daging dgn hotdog tu (isi dlm ikut kesukaan sendiri ye) 
2. Masukkan sedikit garam
3. Masukkan maggi yg telah dicelur tu, masukkan rencah & gaul sampai sebati.


4. Masukkan dlm pemanggang ajaib atau pun dry pan
5. Taburkan serbuk cheese atau guna cheese slice je pun boleh (ikut kegilaan sendiri terhadap cheese!)
6. Tuangkan telur yg dah dipukul supaya ia melekatkan semua bahan-bahan termasuk maggi berkenaan.
7. Tutup periuk/pemanggang ajaib berkenaan dlm 7-10 minit sahaja.
8. Tadaaaaa...siap di mkn!

Cheese yang telah cair meliurkan tekak!

Walaupun takde rupa tapi cukup rasa kata incik eady :)

Sebenar nyer masih belum berjaya sebab rupa dia agak tak cantik dan bagi saya pakai dry pan lagi senang dari pemanggang ajaib ni, susah nak bungkus maggi kalau guna pemanggang ajaib! (ala-ala nasi pattaya je sebenar nyer murtabak maggi ni!)

Ohh..hari ni nak try macaroni cheese baked pulak!

nota kaki : mood masak baru nak dtg.hehehe..kecoh sekampung!




41 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

IDAZS said...

so tempting la.. nakkkkkkk!

Cik Puan Rara said...

esok nk buat lah.bawak bekal ke opis.hehehe

ZazaMyMoon said...

rupa tak ada tak apa, janji ada rasa hhehehe keep it up!!

NM03 said...

tak cantek takpe janji sedap beb. aku plak tak reti mkn mutabak kalu bukan bulan posa. ape2 entah kan... hahaha

Aziela said...

yeayy...mood masak dah datang, mood blogging pun mariiii...hehehehe

Mimi Azirah said...

Sedapnye nk2 de cheese

Fiza Rahman said...

Rupa bukan ukuran. Yg penting sedap. Tak pernah buat lagi.

Cik Kumbang said...

sedapnya,terliur dah ni tgk
xpernah try lagi murtabak maggie ni,1st time dgr hihi

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

Assalamualaikum

maaf lama xsinggah sini

rupa xptg yg ptg rasanya tuh hihi

Kakzakie said...

Kakak tengok cheese cair tu buat terliur Izwa:)

Cho Zila said...

akak suka gak tapi anak2 akak tak berapa gemar katanya makan maggi cam biasa lagi sedap... tu yang jarang buat...

RamRamCute said...

bak kata orang tua-tua..."rupa tolak tepi janji ada rasa..tu yang penting"..sedapnya!

ros_reeza said...

sedap.. selalu kalau buat tak letak cheese.. nak kena try ni :)

beta kupu said...

lama dah tak buat...tp klu sy campur kan je skli megi n telur tu pastu masuk dlm kuali siap! hihi

Umi Qi said...

Sedap ye kak...pandai akak buat...nak cuba resepi akak beshhhh

wahida said...

aku dulu pernah buat...tapi tak berapa nak laku kat rumah...mkn megi mcm biasa katanya lagi best...huhu...

Asyifa Mustaffa said...

waa...masak plak da haaa...camtu pun nmpk sdap gak apa...selagi bole mkn tu...kira ok la...

*∽ IZAN ∽* said...

perghh!!! kecuq ayaq liuq tengokk!!
yg ni anak sedara k.izan teror buat.. mmg sedapp!

Mia Kassim said...

Klu dah en.Suami cakap sedap, luluslah tu....

Daddy Ziyyad said...

saya pun baru 1st time maka murtabak maggi ni..staff saya bawakan...boleh tahan sedap jugak

HeNRieTTa JoSe said...

yummmy...alaa....rupa xpenting....yang penting sedap...

psss...macaroni baked tu bleh buat pkai pemanggang ajaib x?rietta xde microwave..

Mimi Azirah said...

sedappppnyeeee

Qhaifa Nur said...

sedapnya...
ni rasa nak buat...

Ain Noraini said...

janji sedapkann..rupa belakang kira...

aizamia3 said...

part cheese tu yang tak tahan tu.. meleleh.. ;)

Kesuma Angsana said...

mmg bestlah, KA pun suka, rupa x cantik rasa sedap xpelah !

mama ila said...

pernah jugak makan dulu2..sedapp =)

Amanda Suria said...

Uish...terus terasa2 kat tekak ni nok....cedapnya...

Azian Elias said...

boleh lah mintka my chef buatkan nanti..

Myra Jay said...

My peberet... :)
Dulu adik rajin buat, tapi MJ tak pandai..hahaaa

Dhia Dirham said...

Sedapnya.. Nak try la :)

Hazmin Hamudin said...

Makanan yang simple tapi sedap ni.

Tina Othman said...

Bestnya

Baru tau cara masak murtabak meggi ni haha nanti bolehlah try

Bitt (double IS) said...

ala i maggi anakk beranak tak boleh makan pulak...pakai mee nanti ehehe

AdaM Hawa said...

sejujurnya x pnh masak murtabak maggie.. bile tgk entry ni.. tetibe cam nak try la pulak.. ;)

ashra said...

harus ngetest sebelum bersalin ni =p

PinKy MoMMa said...

entry murtabak maggi time posa pun ada lagi ni haishhh..peram lg la nampaknyer dlu

ieda immi said...

oh macam nie yee
simple .. akak buat lain sikit ekkee ;)

Wak Gelas said...

wahh sodappnyer makkk., ahHHee

Cik Iman said...

Pergh keju meleleh tu yang tangkap cintan haaaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang