thumbnail

Wednesday, October 23, 2013

Labuan - KK - Kundasang - Tamparuli - KK - Labuan


Ohhh..mana nak mula nie?Cerita nyer sepanjang tajuk okey!
Tapi rasa nak pendek kan jadi senafas je..bleh?

Actually kami balik ke Labuan pada Sabtu (12/10/2013) rumah mak mertua..lepak sana 3 hari sampai Raya Haji (Selasa 15/10/2013), tengahari tu kami dah naik feri dari Jeti Labuan ke Jeti Menumbok (2 jam 20 minit) sebelum ke Kota Kinabalu (2 jam lebih ye dari Jeti Menumbok ke KK) 

Total perjalanan dari Labuan untuk sampaikan ke KK ialah 5 jam lebih skit. Di KK kami cuma transit utk tido 1 mlm sebelum bertolak ke Kundasang keesokan nyer....

Err..paham ke kronologi ni??Hahaha..aku baca kali ke-2 pun pening sendiri!
Tak paham pun buat-buat paham je la ye..he..he..he..

Dirumah nenek eady serta semua nyer :)
*Jangan tanya kenapa aku tak berbaju kurung!Panjang cerita nyer....ngeee...*

di rumah nenek eady (moyang syahmi sufiya syakirah)

budak domok!

ready to go - taken by syahmi

kami di atas feri!Wehuuu...fefeling titanic..hahaha..

U jump i jump?No la..u jump la sorg i tak pandai berenang!hahaha..

Gambar diatas adalah semua perjalanan kami ke Jeti Menumbok sebelum terus ke KK dgn menaiki kereta.

Keesokkan pagi nyer (16.10.2013) dari KK kami direct terus naik ke Kundasang terus ke May Homestay yang berada di Kampung Mesilou yang berhadapan dengan puncak gunung kinabalu.Ko ade bangun pagi terus tgk puncak gunung?Ha...takde tapi diaorg ade!

Kami singgah di pekan Kundasang, makan-makan sebelum masuk ke homestay..
Ohhh...sebelum tu kami singgah di Dairy Farm a.k.a New Zealand Malaysia!
Agak kecewa sebab kami tak masuk pun...hurmm...malas nak cerita selebih nyer kenapa..

Dah sampai ke salah satu tempat idaman!Alhamdulillah...walaupun takat luar je!

Cinta ku tertinggal di Kinabalu..

Sori gambar homestay tak ade almaklum la pegi dgn family mertua so malu-malu nak shoot sana sini sangat..he..he..he..

Pagi tu kami terus naik kereta untuk naik ke atas lagi (homestay kami duduk tu di paras pinggang Kinabalu ye..sejuk nyer sejuk beku!syokk..mandi mcm mandi air batu!) untuk amik gambar family kecik kami buat simpanan peribadi sendiri..

Salah satu nyer gambar kegemaran aku ialah ini..

Subhanallah..pemandangan disana adalah sangat-sangat menakjubkan!

Perjalanan kami hari Rabu itu ialah ke Kolam Air Panas di Ranau (kot?) dan tak kemana-mana lagi!Grrr...malas nak cerita lah kenape...sakit hati nanti kalo diingat-ingatkan..

Sedih skit percutian kali ni tapi aku tetap bersyukur sebab dapat ke tempat idaman aku, Dairy Farm (yang aku tak dpt masuk tuh..huh!) & ke Gunung Kinabalu..
Pagi Khamis selepas singgah di Strawberry Farm kami terus ke Rumah Terbalik yang terletak di Tamparuli.




Ohhh...yang paling syok ialah...dari naik gunung turun gunung jalan nyer pusing-pusing ala-ala bukit putus budak domok sorang tu tido aje!Jalan ke sana ke mari budak tu tak pikir ape dah susu tido tido susu, nak tangkap gambar pun susah nak dapat yang dia tak tido..ha..ha..ha..sabar je la aku!

Kali ni kami tak dapat singgah ke pulau sebab itu takde dalam perancangan keluarga mertua (percutian ni bukan percutian aku ye..) so harap-harap tahun depan kami dapat ke pulau.
Tahun depan percutian kami sendiri je...senang citer!Susah bawak orang cerewet nie..pfftt..

Ape pun..alhamdulillah! :)

nota kaki : fuh...dah dah..lepas kan nafas tuh!he..he..he..

37 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnya

IDAZS said...

seronoknya.. bilala boleh sampai sana

mamyharraz said...

teruja tgk puncak kinabalu.
dah pegi pun rasa nak ulang lagi dan lagi.
biasalah kalau jln ramai2 mesti tak sama pendapat..itu biasa hehe.

PinKy MoMMa said...

jauh dah budak domok rambut pacak tu berjalan..si kembor paling jauh KL jer hahaha..apak eh tegas sgt..mama pasrahhh..

Amanda Suria said...

bestnya ko dah sampai sini nok...aku lom jejak2 lagi...nanti la..kena buat wishlist betul2..

Ayang Noorainie said...

sonoknye tgk..tmpt idaman semuorg kot iwa..huhuhu..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

teringinnya nak pergi Kundasangggggg ..huhu

Falsya said...

Hi kawan baru..hehe..kite pun dh jd kawan baru awak jugak..;)

Tingin nk gie tmpt yg umah terblk tuh.. Hehe

JunAina said...

Akak kalau gi Sabah gi pualau tu wajibbbb....

asyifa mustaffa said...

Perghhh....cite cam x ikhlas jek...mcm tetekan...klau da jln ramai2 tu...adat le ada yg x bole nak ngam...ye dok??? Main agak je ni....kikiki....

Nak gggggg kundasanggggg !!!!!

ZazaMyMoon said...

kalau izwa sedih dgn percutian kali ni, tp zaza ttp tgk uolls happy.. best je tgk gambar2 menarik..
pssttt tak sabarnya nak ke KK december nanti.. nak amek gmbr cantik2 mcm izwa.. especially nak ke Kinabalu, new zealand, pasar philipine & rumah terbalik tu.. hehe

Bitt (double IS) said...

cantik gudasang ni..family saya pon dah sampai tapi anak dia je tetinggal hehehhehee cantik2 gambo...

Kesuma Angsana said...

wah cantik2 pic2 kat sini yer

fizafantagirO said...

Insyaallah, one day, fiza akan sampai jgk ke sabah ni :) teringin nak p tgk pulau cantik kat sana :)

ros_reeza said...

ala,, nak pergi jugak rumah terbalik tu.. menarik :)

Puan Awin said...

wah...best nya dpt g dairy farm tu even x masuk...kita ritu x singgah kat situ...g kundasang, then ke ranau...x bermalam pun...g balik hari je, ptg trn balik kat kk, lgpn time tu ngh morning sickness teruk...

wantie said...

eh.. cer tanya suami kamu tu. kalau org luar ke sana teruja gila gila sebab tempatnya subhanallah cantik.

dia yang menetap di sana sejak kecik mcm mana perasaan yer.

❤Kamsiah❤ said...

cantiknya pemandangan gunung kinablau tu...haii bila la ada rezeki utk kesana...

Mia Kassim said...

Happy je dlm gambar...hehe takpe tahun depan datang lagi, mana tahu ada rezeki kita jumpa :D

HeNRieTTa JoSe said...

Teringat kenangan hujung thun lpas....tpi rietta xke labuan....trus flight ke kk...kundasang, pulau...tamparuli tu, driver unser sj bwak tgk jambatan...umah terbalik xpergi....rindu larr kedamaian di sana....

Rosmiza Ali said...

Salam kenal dear.. 1sti time singgah sini.. Cantik tema blog ni.. Jarang jumpa tema kaler cani.. Lama tak jalan2 kat Sabah.. Dulu asal ada duit lebih sikit laju jer gi mandi manda di poring.. Skang dah duk jauh ni payah dah la nak pegi sana lagi.
ZON PERMAISURI CHOMEL

Myra Jay said...

Bestnyer jenjalan di Sabah..

Walaupun penat tapi hati puas kan :D

Fiza Rahman said...

Bestnya. Cantik2 gambar. Macam kat oversea.

Kakzakie said...

tapi bagusnya adik tak banyak kerenah - daripada menangis lebih baik yg jenis suka tidur Izwa, senang nak jenjalan...

Tina Othman said...

Tgk kundasang teringat dejavu dikinabalu

ieda immi said...

sangat cantik dan best !
besar dah si kecik tuu ;)

aizamia3 said...

sangat menarik.. ;)
pemandangan gunung kat belakang tu cantik sangat.. ;)

faraherda.razalan said...

Entri ni bt sy tmbh geram. Hahahaha! Pttnye kami anak beranak ke KK bln 4 thn dpn. Alkisah terpaksa kensel n tiket burn gitu je sbb ms tu lom smpt g abs pantang 44 hari.

=(

NM03 said...

tgh plan nak repeat sabah tapi nak santai kat karambunai je plak

huhuhu... pitih ooo pitih...

Eye_nee said...

Alahaiiii cantekkknya gamba yg cam ada kabus2 kat blkang tu...ko cam kat obersee sis...

adianiez AIDA said...

sungguh best.
aida ni ntah bila nak jejak sabah...

Sukma Haron said...

salam perkenalan singgah sini....
memang best ler picture kat gunung tu...menarik......

Nora Karim said...

seronoknya... saya tak pernah smpi sabah lagi... kena masukkan dalam list travel la gini... hehe

::Misz sunsWeetz:: said...

join ni yok http://gacontestsunsweetz.blogspot.com/2013/10/reddelima-giveaway-part-1-by-dunia.html

pha is said...

jauhnya berjalan..

QasehnyaRania said...

ok jugak ni

jauh budak domok dibwa berjalan ye

Kira Sakura said...

macam boleh paham je ayat last akak tue huuu sabar sabar.

kitorg pergi sana dulu pun sebab adik ipar kawen. xdpt jugak jln byk tempat sebab perjalan yg panjang. rugi masa kat atas jalan je huuu.

dan kira yg demam. kat ladang lembu tue sejuk yang amatttttttt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang