thumbnail

Thursday, October 31, 2013

Terapi 3S + 1S


Okey nyampah plak aku tgk muka sendiri kat entry tadi! Macam comel jek..macam cantik jek..muakakakaa...sumpah 40 kali ckp 40 kali gak gelak terkenangkan adik tu..sian dia wey!

Lama tak update pasal anak-anak..asyik pasal adik & gambar diaorg je kan..almaklum la mood aku tak naik lagi nak rajin menulis..TAPI..disebabkan Doktor DaddyZZZ ni aku terkesan plak nak update pasal anak-anak.

Mane tak terkesan..dari smlm aku tak khatam lagi blog beliau dari 1st entry..senyum-senyum sorang baca entry per entry..gigih ko!Opsss..kerja dah setel okey, bos pun xde 2 hari ni so jangan ckp aku mengular or makan gaji buta okeh!Giler ko..kang tak berkat bagi anak makan..

So...

Syahmi Irsyad & Sufiya Irdina

Ini dia..

Syahmi Irsyad Suhaidi

Syahmi Irsyad : dah 6 tahun lebih..perangai pun dah bnyk lebih..he..he..he..budak lelaki kan!
Asal balik tadika/taska je ade benda yang dia mintak!B-daman la, Ryu Kando la..pengaruh kawan-kawan sungguh.Walaupun selalu kene bebel kene marah dengan mama dia yang garang ni dia tetap maintain je mcm tu..dia dah biase sebab mak kan tarzan!

Dah boleh diharap sungguh abang Syahmi ni, bnyk tolong aku waktu dalam pantang hari tu, waktu aku tak boleh jalan sebab sakit lepas operate tu..isi kan air masak aku la, tolong amik kan kain la, lari-lari ke dapur amik benda biar aku tak bangun.

Oh lupa..dah pandai gaduh dgn si kakak tu..hahahaha..abis tu nak gaduh dgn sape lagi kannn...abang Syahmi ni sayang adik domok lagi dari si kakak sebab adik domok tak pandai jawab..ko mampu dengar dia ckp mcm ni biler kiter bebel sebab dia gaduh dgn kakak?


Sufiya Irdina Suhaidi

Sufiya Irdina : 4 tahun dah bnyk akal jugak nie, mulut pun bnyk sangat ckp.Masih lagi manja sangat!Malam-malam nak tido tetap nak abah dia tido kan..little bit sensitif skit Sufiya ni kalau kiter tinggi suara kat dia.Huhuhu..orang baru dapat adik kan..stail ckp dengan dia kene lemah lembut gemalai baru jalan..kalo ko ckp keras-keras dgn dia, dia akan keras la kat situ!Miahahahaa...dah pandai nak cantik-cantik mcm citer Sofia The Fisrt (sila google eh).

Yang best nyer Sufiya ni sayang adik teramat sangat..bangun pagi ke balik taska ke akan terpa adik dulu..cium semua kat adik!Dari kepala sampai la ke jari kaki adik dia akan cium!
Jangan ko kata nak amik adik dia..memang dia akan keras kat situ pegang je adik domok dia tu..

Hobi dia ni dengki kan si abang Syahmi..hah tak ke gaduh mcm tu?Pening aku..

Tapi


Sesungguh nyer adik beradik tetap adik beradik..

Bergaduh, bercakaran, bertolak-tolak tapi diaorang tetap rapat & tetap sentiasa bersama.
Sungguh pun asyik bergaduh tetapi mereka saling ingat mengingati..sekejap tanye "kakak mane mama?" sekejap kang dengar pulak "abang syahmiiii...abang syahmiii!!"

Okey fine..suara diaorang memang tertelan speaker ye..lagi perit kalau balik keje dalam kereta..memang boleh pitam dek kerana suara diaorg je!

Syakirah Irneena

Syakirah Irneena : 3 bulan 11 hari, budak domok ni tak banyak ragam setakat ni dari hari pertama lahir ke dunia.Duduk di wad yang katil nyer ade 6 biji tu berlawan-lawan suara budak menangis dia tetap maintain tido.Sungguh...aku yang tak boleh tido dek kerana suara baby berlawan-lawan kat wad.

Setakat 3 bulan 11 hari ni berat dah 7.2kg, alhamdulillah masih lagi susu badan sepenuh nyer.Ragam cuma menangis biler kiter keluarkan dia dari bath tub dia!Ahhh..sudah..lagi sorang anak aku hantu air!Kalau mandi tu lama pun takpe tapi jangan ko angkat dia memang dia jerit-jerit..ha..ha..ha..

Ni terapi suruh lari balik umah cepat okey!Wallpaper pc aku gambar nie..

3 S.I.S

Syahmi Irsyad Suhaidi
Sufiya Irdina Suhaidi
Syakirah Irneena Suhaidi

Cukup setakat 3S yang ade, lepas ni dah takde S dah..walaupun agak berat untuk aku menerima nyer tapi adalah lebih baik untuk aku jugak..

Lagi pun ade dah ade S yang paling best setakat nie..hi..hi..hi..

En.Suhaidi my BIG S

S ni aku sorang je yang punyer..ehhh salah...S ni aku kene share dengan mak mertua!
Hahahahaa.....


nota kaki : mcm ni la kalo dah jadi isteri & mama..dlm kepala asyik ingat anak & laki jek!

Spontan Khamis?

Mcm cantik je..mcm comel je..mcm cantik je..muakakakaka..sian ko dik!

Kali ni aku plak nak perasantan skit kat sini, EHHH...sesekali nak jugak..asyik anak je kannn..he..he..he..


Spontan la sangat khamis aku ni padahal ni gambar semalam, waktu aku baru sampai office!


nota kaki : org dah habis zaman pakai colour block izwa wehh!

Wednesday, October 30, 2013

WW : Bekal



Start keje dah start berbekal walaupun pagi-pagi bersilat berlipas kudung :) 
*lauk semua ibu yang masak..he..he..he..*
Coffee tu my birasku yang bagi suruh cuba.So far so good..baru sachet ke-2.Susu takde effect setakat ni.

Menjawab pertanyaan Adik Pinky Momma (adik la sgt ehh!hehehe..) pasal makan MEE GORENG MAMAK SEDAP GILER, teh tarik haritu dan walaupun ku minum kopi, neskefe (ye, aku ialah hantu caffeine! ye..ye.. aku sdg cuba kurang kan la nie...huhuhuu...) everything ku makan ku minum alhamdulillah setakat ni budak domok ok tak kembung tak meragam pulak, cuma sebelum makan-minum ape-ape ku doa bnyk-bnyk biar hasil nyer menjadi elok..setakat ni ku cuma pantang ais (ade gak terbabas sekali dua) & pedas giler je..


nota kaki : ni WW ko izwa..?tskkk..tak paham mak!

Tuesday, October 29, 2013

Update 3 bln 9 hari


Sila jangan boring dengan update bab Syakirah Irneena ye..he..he..he..

Nampak tak lengan sasa saya nii..?

Alohh..comel plak anak aku nie..miahahaha..

Tunggu turn nak injek nie..
Last check-up mase 2 bulan is 5.5 kg, sekarang ni 3 bulan 6 hari (hari sabtu lepas injek 3 bulan) is 7.2 kg!
Injek pun tak nangis, mungkin sebab lemak paha berlebihan sangat kot..keh..keh..keh..
Naik lenguh lengan nak menyusukan dia..


nota kaki : mcm mane gamak nyer manusia bleh buang baby kan?

Monday, October 28, 2013

Teh Tarik Place Paradigm Mall

INI SEMUA SALAH MEK JAH & SALAH KAK SURIA AMANDA!

Hehehehe...aku bukan boleh tgk entry makanan eh skrg ni!Gian nyer lagi teruk time menyusu ni dari waktu pregnant!Serius ckp..makan time menyusu mcm mkn utk 3 org..grrr...kdg-kdg sampai takut tgk diri sendiri!

Anak dara berpimpinan dgn abah dia..kemahinn...

Deco kat dalam simple je but nice & bersih

Menu & No.Order

Sirap Bandung, Sirap Bandung Laici & dah tentu la teh tarik kannn...

Mee Goreng Mamak sedap nak mampsss..

Sekali lagi nak tayang makanan sedap...dap..dap..dapp..

Set Nasi Kerabu ade offer hari sabtu tu..incik suami ckp sedap sambil tambah sambal belacan dia 2 kali.

Ni sambal dia!Pergghh..perah asam limau lagi..

Arghh..sekali lagi Mee Goreng Mamak sedap...terliur balik plak!Iskk..

Roti Milo abang Syahmi

Milo Dinasour abang Syahmi punyer jugak

Me & Mini Me! Ehh..yang ni tak jual laaaa...he..he..he..

Okeh..serius ckp..makan kat sini menepati tekak kitaorg!
Aku adalah orang yang paling cerewet bab makan mee ni..mee tak kembang la, mee kering la, mee rase kapur la..bla bla bla..org cerewet makan mee kata laki aku!
Tapi..dekat sini mee goreng mamak ni aku makan sampai licin kecuali sayur dia je..fuhh..sedap!Mee dia tak kering tak basah sgt tak pedas sgt..pendek kata cukup rasa la.

Nasi kerabu dia pun not bad kata suami ku, begitu jugak teh tarik dia..sedap!
Aku adalah org hantu neskefe tapi dekat sini aku bleh terima teh tarik itu :)

Setakat yang aku tau Teh Tarik Place ni ade kat Paradigm Mall & KL Sentral..tempat lain aku tak tau..korang google la eh!Aku ni pun tau sebab baca blog kwn-kwn gak.


nota kaki : lepas ni mgkn bnyk entry makanan..eh?kata aku diet...acanne ni?


Friday, October 25, 2013

Assalammualaikum!


Hai cik adik yang manis..

Alhamdulillah, jadual budak domok ni dah stabil..
Sebelum aku pegi kerja, susukan dia dulu pkl 6.15 pagi..dah susu tepuk-tepuk sikit bagi tido balik untuk senangkan mak tok dia nak sarapan nak sidai baju, nanti agak-agak dekat pukul 8 budak domok ni akan bangun mandi susu dan tido balik sampai pukul 11.30/12 tengahari.

Nanti pukul 12 tu dia main-main kejap sampai agak-agak ngantuk, dia akan susu balik dan tido sampai pukul 5 ptg, 5 ptg tu dia main-main sampai la pukul 6 time aku sampai umh!

Serius antara 3 anak yang ni paling senang la nak jaga..mlm pun mcm tu jugak!Bangun takat 3 kali je..Pukul 10 mlm, 1 pagi & 3 pagi..
Tak sabar nak tunggu sabtu ni utk injek 3 bln dia, tak sabar nak tau berat budak domok ni sebab sekarang tiap kali menyusukan dia memang sampai lenguh la tangan nak tampung dia!


nota kaki : HR dah bgtau mungkin dapat taska Januari ni :) dekat skit dgn aku nanti,senang nak susukan.

Wednesday, October 23, 2013

Labuan - KK - Kundasang - Tamparuli - KK - Labuan


Ohhh..mana nak mula nie?Cerita nyer sepanjang tajuk okey!
Tapi rasa nak pendek kan jadi senafas je..bleh?

Actually kami balik ke Labuan pada Sabtu (12/10/2013) rumah mak mertua..lepak sana 3 hari sampai Raya Haji (Selasa 15/10/2013), tengahari tu kami dah naik feri dari Jeti Labuan ke Jeti Menumbok (2 jam 20 minit) sebelum ke Kota Kinabalu (2 jam lebih ye dari Jeti Menumbok ke KK) 

Total perjalanan dari Labuan untuk sampaikan ke KK ialah 5 jam lebih skit. Di KK kami cuma transit utk tido 1 mlm sebelum bertolak ke Kundasang keesokan nyer....

Err..paham ke kronologi ni??Hahaha..aku baca kali ke-2 pun pening sendiri!
Tak paham pun buat-buat paham je la ye..he..he..he..

Dirumah nenek eady serta semua nyer :)
*Jangan tanya kenapa aku tak berbaju kurung!Panjang cerita nyer....ngeee...*

di rumah nenek eady (moyang syahmi sufiya syakirah)

budak domok!

ready to go - taken by syahmi

kami di atas feri!Wehuuu...fefeling titanic..hahaha..

U jump i jump?No la..u jump la sorg i tak pandai berenang!hahaha..

Gambar diatas adalah semua perjalanan kami ke Jeti Menumbok sebelum terus ke KK dgn menaiki kereta.

Keesokkan pagi nyer (16.10.2013) dari KK kami direct terus naik ke Kundasang terus ke May Homestay yang berada di Kampung Mesilou yang berhadapan dengan puncak gunung kinabalu.Ko ade bangun pagi terus tgk puncak gunung?Ha...takde tapi diaorg ade!

Kami singgah di pekan Kundasang, makan-makan sebelum masuk ke homestay..
Ohhh...sebelum tu kami singgah di Dairy Farm a.k.a New Zealand Malaysia!
Agak kecewa sebab kami tak masuk pun...hurmm...malas nak cerita selebih nyer kenapa..

Dah sampai ke salah satu tempat idaman!Alhamdulillah...walaupun takat luar je!

Cinta ku tertinggal di Kinabalu..

Sori gambar homestay tak ade almaklum la pegi dgn family mertua so malu-malu nak shoot sana sini sangat..he..he..he..

Pagi tu kami terus naik kereta untuk naik ke atas lagi (homestay kami duduk tu di paras pinggang Kinabalu ye..sejuk nyer sejuk beku!syokk..mandi mcm mandi air batu!) untuk amik gambar family kecik kami buat simpanan peribadi sendiri..

Salah satu nyer gambar kegemaran aku ialah ini..

Subhanallah..pemandangan disana adalah sangat-sangat menakjubkan!

Perjalanan kami hari Rabu itu ialah ke Kolam Air Panas di Ranau (kot?) dan tak kemana-mana lagi!Grrr...malas nak cerita lah kenape...sakit hati nanti kalo diingat-ingatkan..

Sedih skit percutian kali ni tapi aku tetap bersyukur sebab dapat ke tempat idaman aku, Dairy Farm (yang aku tak dpt masuk tuh..huh!) & ke Gunung Kinabalu..
Pagi Khamis selepas singgah di Strawberry Farm kami terus ke Rumah Terbalik yang terletak di Tamparuli.




Ohhh...yang paling syok ialah...dari naik gunung turun gunung jalan nyer pusing-pusing ala-ala bukit putus budak domok sorang tu tido aje!Jalan ke sana ke mari budak tu tak pikir ape dah susu tido tido susu, nak tangkap gambar pun susah nak dapat yang dia tak tido..ha..ha..ha..sabar je la aku!

Kali ni kami tak dapat singgah ke pulau sebab itu takde dalam perancangan keluarga mertua (percutian ni bukan percutian aku ye..) so harap-harap tahun depan kami dapat ke pulau.
Tahun depan percutian kami sendiri je...senang citer!Susah bawak orang cerewet nie..pfftt..

Ape pun..alhamdulillah! :)

nota kaki : fuh...dah dah..lepas kan nafas tuh!he..he..he..

WW : Hutang


Hutang duit harus diganti, hutang budi dibawa mati..

TQ Nuffnang!!

Hutang Nuffnang nak dibayar mcm mana dgn mood tak ada ni?
Huahuahuaaa....tggu la entry KK-Kundasang-Ranau kalo aku rajin ye!

Acanne nak update asal tgk gmbr je asyik nampak budak domok??


nota kaki : kejap lagi aku BW okeh sebab hari ni aku free..!

Monday, October 21, 2013

Di Mana?


Bersiaran dari rumah..kate ko!

Sebenar nyer patut naik keje jumaat lepas lagi tapi disebabkan balik rumah mak mertua di Labuan maka tambah 2 hari je lagi cuti (jumaat & hari ni - isnin) so tolak tambah bahagi 94 hari aku cuti..fuhhh..lama giler!

Maka..jangan salahkan aku kalo mood kerja tu tak dtg lagi walaupun rasa rindu membuak-buak kat org office!
Bleh lepak lunch, bleh ronda SOGO, gelak-gelak, gaduh-gaduh..TAPI..mana mungkin perasaan rindu kat sana dpt lawan perasaan bersalah kerna bakal meninggalkan dia dirumah..uhuksss..

3 buah hati aku!Adu..du..du..

Alahaiii..mcm mane nak tinggalkan yang tengah tu..si montel montel abah ni!Ehh..abah?Manja mama la..dah 3 bulan dah dia :)


nota kaki : mane mood ni?huwaaa...

Thursday, October 17, 2013

Lintas Langsung..


Lintas langsung dari paras pinggang gunung kinabalu :)
Kami bermalam di homestay paras pinggang Kinabalu.

Trr..trrr..tejuk!

Line ade takde ade takde..tapi syok!

nota kaki : mlm sejuk beku!

Monday, October 14, 2013

Bersiaran dari Labuan


Hello..hello?Anybody home?
Hehehehe..ehh keje ke korang? (soalan maut ni!)

Aku bersiaran dari atas katil kat umah mertua aku kat Labuan ni :) raya haji di sini & bakal beraya di atas feri nanti!

Kami akan ke Kota Kinabalu esok lepas solat raya & mkn-mkn.Cadang nak jalan ke KK, rabu ke Kundasang tido sana semalam, esok nyer balik ke KK balik.

Harap cuaca indah-indah aje sebab kat Labuan ni siang mendung berangin, mlm hujan je..sejuk!Tapi dengar-dengar KK hujan gak..eh?

*tapi sedih plak..nak berjalan dlm keadaan sakit ni..tetiba lutut ku krem sakit giler x bleh bergerak & tempat jahit sakit balik..akibat angkat beg berat kat airport haritu..*


nota kaki : tak syok nak berjln dlm sakit ni..

Friday, October 11, 2013

Happy Birthday Kakak Sufiya Irdina!



Selamat Harijadi buat anak dara manja abah ni kakak Sufiya Irdina :)
Semoga terus membesar sihat, ceria & semoga sentiasa dibawah lindunganNya,amin!~


nota kaki : pagi-pagi incik abah dah sibuk ajak pegi beli hadiah anak dara dia ni..


Wednesday, October 09, 2013

WW : Sama Berbeza



Mood nak taip entry hampir ke laut dah...
Help!

Aku hutang BW, nanti aku byr balik okey :) mood ke laut dah ni!


nota kaki : next week ke KK then minggu satu lagi dah start kerja!huwaaaa.....

Monday, October 07, 2013

Terasa Diriku Begitu Berharga!


Wahhhh...gitu ko!Tajuk kemain lagi..he..he..he..


1st time dibelikan wedges oleh incik suami,sebelum ni hanya heels & sandal je di kaki.Itu pun sandal yg hampir 4 thn disesah pakai!Almaklum la aku ni amat jarang bershopping utk diri sendiri dan aku sendiri memang bkn kaki shopping..aku lagi suka pegi makan & jalan sana sini :)

Ohhh...tudung adijuma tu pun dia yang belanje!RM5 je sehelai...murah kan?
Colour dia pun menarik!Cantikk... :)


nota kaki : sesekali di reward begini rasa sgt dihargai..


Wednesday, October 02, 2013

Tuesday, October 01, 2013

Give Away dari Pinky Momma..Saya Mahu Hadiah Ni!


Give Away dari adik cute kiter Pinky Momma.

Okey serius ckp memang nak sgt hadiah ni!!
Tapi 1st kene : follow blog beliau Pinky Momma ni, 2nd kene LIKE page FB Pinky Momma, 3rd kene LIKE page FB Savon De Bali yg dikatakan sgt awesome & menarik!Ai is memang dah tertarik hokey!Then kene tag 5 kwn utk ajak join sekali dua utk menang hadiah yg awesome itu...so nak tag : Wina CunAyang NoorainiAdik KumbangMama Jue & Cik Puan Rara utk ber-spa bersama-sama di bilik air sendiri eh..he..he..he...

Ni hadiah dia...super super awesome okey..

See...awesome tak?

Hah tak nampak..hurmm...okey okey..sila baca kat sini eh jenis-jenis sabun pilihan hati..

Ade ni..

Ha..yg ni utk laki saya kalo menang nanti..ha..ha..ha..

Saya suka!Saya suka!

Yang ni pun best!

Haaa...teruja tak?Ai is teruja mcm nak gilaaa...!

Oh...sebelum terlupa kene tulis slogan or kata-kata harapan yg menusuk kalbu supaya boleh menang hadiah nie..ha..ha..ha...

"Saya ingin pengalaman berspa di rumah dengan Savon De Bali kerana sejak dari bersalin & habis berpantang bulan lepas, saya masih lagi tak sempat nak membelai diri! Dan alangkah indah nyer kalau dapat berspa dengan sabun Savon De Bali ini kerana hanya dirumah sahaja saya ada masa utk diri sendiri iaitu ketika mandi..uhhh...alangkah indah nyer dapat membelai diri utk laki..ha..ha..ha..malah keterujaan melihat sabun-sabun Savon De Bali ini membuat hati teruja tak henti-henti!"

Huh..saya nak menang sebab saya nak hadiah ni!ehh..tetibe ber saya dengan sopan nyer :)


nota kaki : korg jom join..kalo menang aku nak 1 sabun ni tau!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang