thumbnail

Tuesday, February 11, 2014

Sufiya Irdina






Aaaaa...dah lama kot tak cerita pasal Sufiya Irdina ni!

Kami panggil kakak....oh hoooo....kesian tau Sufiya, lately ni macam kurang kasih sayang sebab kami siang busy dgn Syahmi & Syakirah, malam pulak busy dengan kerja sekolah Syahmi pulak..

Waktu Eady temankan Syahmi buat kerja sekolah la time tu dia nak bercakap, nak ajak main la nak minta perhatian sebenar nyer....jadi biler dia menempel-nempel tu kadang kene marah..huhuuu..kesian giler arrr...berkesudahan dia akan menangis merajuk dan terus tertido..Aku pulak busy dengan Syakirah yang asyik nak susu tak nak dengan org lain, nak ngempeng sampai tertido maka waktu aku dengan dia memang sangat terhad.

Cuma seminggu dua ni Eady yang banyak habiskan masa dengan dia, waktu temankan Syahmi waktu tu Eady ajak dia duduk sebelah baca buku.Waktu nak tido Eady akan bercerita dengan dia..Aku cuma ada masa dengan dia pagi waktu mandi, bersiap & waktu hantar ke taska, aku akan minta dia ikut hantar Syakirah dulu baru aku akan berjalan berdua dengan dia ke taska.

Gambar ni pun aku amik mase tengah duduk menyusukan Syakirah, dia leka lipat kain!
Dia paling suka lipat kain, walaupun aku rasa nak nangis tgk semua kain bergulung-gulung gitu..ha ha haa...biler dia dah tido, abah dia yang lipat balik semua baju-baju tu.. :)


nota kaki : macam mana korang semua bahagikan kasih sayang & masa yg adil utk anak ye?

31 comments:

Lynda Che Lah said...

Kak Izwa..
kesian Sufiya..hihi..tapi nak buat mcm mana kan..dok di tengah2 antara abg Syahmi ngan Baby Syakirah..
pandai lipat kain wlupun bergulung tp takpe..salah satu cr dia expose diri dia pada mak ayah..Cayalah Sufiya!

Nurzakiah Hanum said...

rajin dia

SYANI said...

Dah boleh harap kakak..

Sometimes saya pun rasa tak adil bahagi kasih sayang sesama anak..

cheqna said...

kakak pakai ape kat leher tu kak oi..
hahaha
kesian kan..
memang terasa jauh gitu..tapi teruskan buat xtvt bersama..macam ko buat ni pun dah ok..tapi yang paling penting ko kena cakap ngan dia elok2...pasal dah ada adik..kakak kena banyak beralah...kena bahagikan masa betul2...biar dia faham bukan mama abah dia saje2 tak nak melayan dia..tapi ada sebab..jangan plak ko abaikan dia terus kak..sket2 nak marah.,..kakak datang menempel2 ko marah,...jangan kak..takut kesan buruk kepada psikologi kepada dia nanti ok

Farah Waheda Wahid said...

wah senanglah mak dia bila dia dah betul2 pandai lipat kain nanti...penampakkan tokohnya ringan tulang ni... Alhamdulillah... tak apa walaupun bergulung2 itu salah satu cara dia nak develop iq dia tu... he he he...

Nad MamaZN said...

Sedih gak kan..
Takpe pasni cuba cari masa utk kakak plak
Biar dia involve sama dlm apa2 je
Btul dah tu cara husband buat..
Takde la dia rasa terpinggir

Aziela said...

anak akak seketul jer....itupun rasa bersalah dengan dia sebab susah nak bahagiakan sama rata dengan papa nya... Oh, akak ada 2 baby besar. Tu yang payah tu...hehehehhe

asyifa mustaffa said...

Pakai bib baby ye kakak...comel je dia lipat kain...

Ntahlah...sama la..x juga nak ada .masa layan 4 anak..jenuh nak melayan memasing....

Cik Itah@RRP said...

salam. waa..rajinya dia lipat baju walaupun nampak agak kurang kemas hihi

~mama yang ayu~ said...

alolo... rajin dia tolong yer. sama je cam ayna. tak byk spend time dgn dia sbb sibuk jg baby. tgk homework kakak echa lagi..

NM03 said...

ok la tu kakak, kira rajin la jugak nak nolong mama kan... baguih dia...

ayu said...

Danial pun mcm tu gak...mcm kurg kasih syg je

Mas Zull said...

assalamualaikum izwa...rajin nyer kakak pandai lipat baju tu...:)

lieyalatif said...

olololo rajinnye die....anak dare solehah nieh..rajin tlg mama...

Kakzakie said...

izwa nampak tak sifat dan naluri sebagai anak dan kakak dah ada padanya. Terharu betullah sebab masih terlalu mentah tapi bijak..

Tapi bagus Eady buat balik bila dia dah tidur. Kena ucap terima kasih dan puji setiap kali dia buat izwa..

Mia Kassim said...

Rajin anak dara mama ni...bersungguh2 dia lipat kain baju tu semua wlupun setakat gulung2 jak...hehe

wantie said...

mungkin anak saya gapenya jauh, so tak de terasa sangat. bila si sulung wat homework, si adik lepak sebelah sambil menulis jugak..

lagi pun ada dua anak je kan. dah terasa time with spouse terhad la pulak. hikssss...

kata org yg berpengalaman. jgn sesekali si ibu terasa kurang kasih sayang sebab si anak akan turut rasa terdetik di hati..

Tapi tu lah kan, sebagai ibu sedikit sebanyak kita memang akan terasa. title ibu ni susah tau nak carry. tul tak?

aizamia3 said...

alololo sedih rasanya.. teringat kat anak2 akak.. huhuhu..

Amanda Suria said...

alahai...kesiannya Suffiya...xper la dia dah praktis jadi kakak yg sebenarnya tuh nok...

Zura@Iwan said...

alahai..
sian plak kan kdg2
try cari masa utk suffiya k
ya la..sy ni br ank sorang
so mmg tk de pgalaman lg..
hrp2 nnti kalau ada adik
irfan pun phm..

rajin taw suffiya ni..

Daddy Ziyyad said...

rajinnnnya...boleh buat menantu ni...hahahaha

Zamani Abe said...

wah rajinnnyaa.. rs sweet campur sian tgk si kecik ni lipat baju.. tak palah.. bagus juga si ayah tu sanggup lipatkan semua.. yg penting, ambil hati atas kerajinan yg ditunjukkan si anak

Kesuma Angsana said...

Aduh rajinnyer.. leh ambil jd calon menantu ni eh !

Cho Zila said...

ala akak lak rasa sedih.. isyh nak buat camnerkan anak memang perlukan kasih sayang...
tapi okjer kot dia melipattu.. nampak ngan merajuknyer..
moga Allah dapat memberikan kita kekuatan untuk menyayangi mereka sama rata...

MyLife Ria said...

rajinnyer kakak...

nak handle anak2 kecil ni kene banyak bersabar, kalau boleh slow talk n jangan marah (part ni mencabar betul), nnt terganggu emosi dia.

Ayang Noorainie said...

its ok iwa..pelan pelan kayuh..ayg ni ank dua pon dah kelam kabut..

rajin kakak tlg mama lipat kain ye...

terharu tgk..teruskan ye kakak..

Fiza Rahman said...

Samalah kita noks. Yg nombor 2 agak terabai sket lately. Sian khenn.

Babe, nak booking buat menantu boleh...hahaha...

Eye_nee said...

anak2 akk diff mereka 6 years sis..so tak der lah istilah mcm kasih sayang tak sama rata...bila sulung tadika yg kedua lahir bila yg kedua di tadika yg kecil lahir....pandai kakak lipat baju..cara dia lah kan sis..2 thn lgi ni pandai dah dia lipat cara yg betul...

Kakzakie said...

Suffiya auntie dtg pagi ni nak tengok lagi Suffiya lipat baju...

Sima said...

Izwa... bila si adik dah tdo p la kat dia peluk even dia dah tdo. betul dah cara eady buat tu.. even dok pantau syahmi buat kije, ajak je sufiya join sekali. dia menempel tu sebab dia terasa lonely. mmg nak perhatian. jgn marahkan dia ya... pujuk elok2. mmg penat jadi ibu dan ayah.. bertabahlah.. :)

JunAina said...

Akak anak2 semua dah besar sikit jadi biasanya mak yang rasa terpinggir sebab anak2 sibuk dengan aktiviti masing2.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang