thumbnail

Friday, March 21, 2014

Berkejaran ke Emergency Hospital!


Ohhh sebelum tu, aku EL hari ni sebab dah dekat 10 jam tak tido dari pkl 2 pagi..
Sebab nyer kami memantau Syakirah Irneena yang tak sihat buat pertama kali!

Dari taska

Bergegas ke klinik kat lobby office

Dalam pada doktor check dia berkeras suruh kami ke Emergency hospital sebab keadaan Syakirah yang bernafas secara laju!Sedangkan bila dpktor check paru-paru takde bunyi ape..

Berdebar jantung aku bila doktor paksa juga pegi sekarang ke hospital untuk kejar doktor Pead hospital sebelum habis office hour (waktu ni pukul 4 ptg) mane sempat dgn nak kejar ke Sufiya bergegas ke Kg.Baru amik Syahmi..

Doktor tulis surat pun secara laju-laju!

Dalam pada bergegas kami lambat jugak sampai ke Hospital Ampang!Pukul 5 lebih jugak sampai..dan terus kami di bawa ke Zon Separa Kritikal..


Alhamdulillah selepas 2 kali saringan (pembantu doktor & doktor pelatih) mereka katakan tidak ada ape-ape..tetapi kami tetap juga dirujuk pada doktor untuk mengesahkan semuanye adalah biase..



Sakit ape ni doktor? :)

Doktor ckp cuma demam, selsema & batuk biase..cuma keadaan pernafasan yang laju tu disebabkan ketidakselesaan hidung & laluan udara..tapi kenapa nafas mcm laju lain mcm je...ermmm...

Cuma kami diminta untuk memantau keadaan Syakirah supaya tidak berlaku apa-apa secara tiba-tiba dan kerapkan menyusu dia..

Maka kami berdua mengambil giliran..Eady mcm biase la abah penyayang, kejap-kejap check pernafasan anak, kejap-kejap dukung bila anak tak selesa..last-last dia duduk peluk je  Syakirah yang nak tido berpeluk..

Ohhh...9 kg tepat ye budak demok tu..bayangkan betapa penat nyer Eady dukung lama-lama..betapa lenguh nyer bahu dia duduk utk memeluk anak supaya dpt tido dgn selesa..

Syukur alhamdulillah..

Cuma aku menyambung dari pukul 2 lebih pagi tadi sampai skrg ni dekat pukul 1 tengahari dah ni dan Syakirah tetap tak berapa nak lena tido..
Ohhhh..doktor cuma bagi ubat batuk bagi laluan udara (dada) tu lapang je..dan ubat demam dari klinik..


nota kaki : 1st time Syakirah demam (sakit) dalam tempoh 8 bln ni.. demam nak besar!

32 comments:

Fiza Rahman said...

Berdebar2 plak membacanya. Alhamdulillah tak der apa². Memang risaulah klo anak demam. Tak tido kita dibuatnya.

Dak domok demam nak besar. Tapi badan maintain berketul. GWS dear. Rajin mkn ubat yer.

Lulu Caldina said...

cepat sembuh sayang

Kisah Si Dairy said...

alhamdulillah...moga baby cepat sembuh ye..

Farah Waheda Wahid said...

get well soon dear, teringat pulak babe masa anak buah iolss dulu demam dan dikejarkan ke emergency unit hospital, my mum jaga and memang kelam kelibut kitaorang... due to the same thing as demok...

and Ash pun kena sekali hari tu, demam, batuk, selesema...cuma tak ke emergency unit jer, iolss just bawak ke doktor pakar kanak2 and bagi neb... careful kalau baby ada batuk dan selesema takut ada reflux... reflux means macam lendir kat dalam tekak dan dada yang tak lepas, bila they olls menyusu boleh sebabkan tersedak... careful tau...

take care...

Nana said...

semoga cepat sembuh... :)

Nad MamaZN said...

moga cepat sembuh!

Kakzakie said...

Allahurobbi. Adik menguji mama/papa ye. Moga terus sembuh ye Syakirah. Auntie doakan dari jauh.

Rehatlah Idzwa.. kesian En Eddy juga.

Zura@Iwan said...

mmg resah kn bila anak tk sihat ni..
tmbh2 pertama kali plak tu..

semoga Syakirah cepat sembuh..ameen..

Kakcik said...

Jangan kata anak kecil, anak dah kahwin pun makbapa madih risau... maklah yang lebihnya bila anak sakit...

Z@i Z@mR33 said...

moga cepat sembuh ye...

ambil pengalaman sis ni tuk pantau ank sndiri

Amanda Suria said...

anak x sihat memang akan jadi kelam kabut..SA pernah dapat call dania jatuh masa kat sekolah...meraung2 SA kat opis macam org gila..last2 boss hantar balik..anak xde la teruk mana...tp memang wo...nak2 macam SA ni anak sorang je kan....

Nurzakiah Hanum said...

moga cepat sembuh

- AZIE - said...

berdebar jgk baca, moga cpt sembuh! 9kg fuhhh semangat

Eye_nee said...

akk baca pun cam emergency gitu ko..ku langkah2 perenggan nak cepat habis...semoga dak domok sembuh seperti sedia kala...

HeNRieTTa JoSe said...

klu rietta pown,...rietta panik jugak....moga dak domok comei cepat sembuh...

Daddy Ziyyad said...

berapa rate pernafasannya seminit?

Puan Awin said...

alhamdulillah syakirah xde pape...sempat lagi akak snap pic doktor tu ye ;)

Aziela said...

Izwa, apa tips nak snap pic doc depan2 mcm tu?

Nazayiena Ayiena said...

Alhamdulillah Syakirah xde apa2....
just pantau dia ajelahkan....
amboi tembamnya dia,tgk tu tgn dia....

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Alhamdulillah syakirah tak dak apa2.. aunty farah doakan semoga syakirah cepat sembuh yer..

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

alhamdulillah xde pape yg seriuskan.. hope cepat sembuh.. :)anak yg comel :)

mamyharraz said...

yg tgh baca ni pun berdebar
kalau baby sakit mmg panik
harap2 baby awk dlm keadaan ok.

Sukma Haron said...

Semoga segera sembuh....

Pha Is said...

smoga syakirah cepat sembuh, dan dapat membesar dengan sihat.. amiin..

Mia Kassim said...

Alhamdulillah.....demam nak membesar tu :)

Umi Qi said...

Berdebar rasa baca entry akak...Allah nsb xd apa2...cian dia

Mimi Azirah said...

Semoga syakirah cepat sembuh...kalo ank skit memg kute riao jdnye

aizamia3 said...

Memula baca berdebar-debar.. lepas tu siap baca lelaju nak tau apa endingnya..
syukur takde pape yang serius. moga dak Syakirah cepat sembuh hendakNYA.

aizamia3 said...

Memula baca berdebar-debar.. lepas tu siap baca lelaju nak tau apa endingnya..
syukur takde pape yang serius. moga dak Syakirah cepat sembuh hendakNYA.

Kesuma Angsana said...

mudah2an xde apa2 yg serius yer... kecut baca cerita ni !

Kira Sakura said...

moga semuanya baik2 aje. doa auntie dari jauh

Bitt (double IS) said...

i yg cuak bila baca tadi...harini baru dapat online..hope dia dah sihat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang