thumbnail

Thursday, April 17, 2014

Bird Buta - Part 1


Iyo..bebird anak bujang sorang tuh..
Asyik terkencing sampai 1 tahap kencing dalam seluar sebab takut ustazah marah..

Ade ke ustazah sound dia suruh pakai pampers dtg sekolah sebab dia asyik terkencing je, sudah nyer sanggup la dia tahan sampai kencing dalam seluar dari kene marah..huhuhuu..sian anak bujang saye :( dah la dia tu manje :(

Ehhh..ustazah ckp je kot tapi Syahmi tu biase la semua nyer nak takut..he..he..he..

Semalam bawak dia pegi klinik, then doktor tunjuk yang rupe nyer bebird dia dah buta..menurut doktor biase budak yang baru free diapers & budak taska yang biase kene ni, basuh ala kadar sebab banyak sangat nak main nyer..

So doktor klinik bagi surat refer ke doktor pakar yang specialist pasal ni & boleh sunatkan dia, doktor biase tak boleh buat benda ni..(kata doktor tu ye..aku pun tak tau sgt bab ni..so sape doktor meh komen skit..)

Rujuk ke Hospital Pusrawi..

Anggaran 3k..amikkoo nangisss tapi mungkin boleh dimasukkan bawah skim kanak-kanak sekolah rendah dan MUNGKIN harga nyer sekitar bawah 1k je..MUNGKIN 1k je?
nangissss lagik....t___________t

30k..lai..lai..ha..ha..ha..

Giler jual anak?!Sampai titisan darah terakhir pun aku takkan jual budak ni ar..gurau je :)

Now tengah pikir, tengah cari info lagi bab nie..ohhh tengah pikir duit nyer jugak..ha ha haa..nangis mak nak!tapi takpe la kan duit boleh dicari kan..anak sakit lagi susah hati..

Nak call klinik pakar tu untuk set tarikh nak dapatkan doktor tu dulu almaklum la pakar kan bukan setiap hari dia ade kat klinik, selepas dapat jumpa baru boleh tau tarikh nak sunat nyer, tarikh nak warded..

Uhhh macam lama je..sian kat anak aku..


nota kaki : mungkin kifarah dosa kami ni..


43 comments:

cheqna said...

3k???
x pelah..anak lagi penting...
moga semuanya dipermudahkan Allah deh =)

Nurzakiah Hanum said...

ANAK SEGALA-GALANYA

mama tisya said...

bole tahan mhl ek...tktau psl bird buta sbb blum ada ank elaki..smoga syahmi ok

Azura Aziz said...

smoga syahmi ok lps ni...

Nad MamaZN said...

cuba cara tradisional?

apa2pun moga jumpa penyelesaian nya, dipermudahkan segala urusan dan moga syahmi cepat baek..

ksian dia, bleh jd kurang keyakinan pd diri sbb takut kat cikgu n malu kt kawan2..

Nieyl said...

Cian Syahmi...
Semoga dipermudahkan urusan..

rostina76 said...

dugaan dari ALLAH utk Izwa & hubby… redha & byk2 doa ye sis….inshaallah semoga syahmi sembuh cpt2…btw itule kdg2 tugas pendidik ni bahaya juga tau. sbb kdg2 kita tak tau masalah kesihatan murid. silap cakap murid take it seriously…..pepepun semoga everything goes smoothly especially the cost

ZazaMyMoon said...

kau nak package terhebat x?
meh sini aku tlg selesaikan masalah anak bujang ko.. KASI POTONG HABIS.. HAHAHAHAA (ehh aku joking je tau) hehehe

mama leen said...

ayoh.. ada juga hasben kata dia takut kalau buta.. memang sakit.. try berubat kampung la idzwa

Amanda Suria said...

moga dipermudahkan...ada penyelesaiannya tuh..cer tanya klinik2 lain mana tau ada yang boleh buat...cer tanya Doc Daddy Ziyyad tuh...blogger macam2 ada..dia kan doctor...tabah ok.

Aziela said...

Izwa, hospital gomen tak boleh ke? Sekarang banyak hospital gomen yang setanding dengan private tau. Bukan apa, kalau 3k duit sendiri, ermm..tersedak juga kan. Tapi sebab mak akak dengan makcik2 pun ramai keje hospital gomen, akak suka juga gomen nie. Cuma nak kena tahn dengan melangut kat hospital la. Follow up banyak, appointment banyak. Kena sabar sikit.

Ha Md said...

EH, pusrawi bukan panel ke..? dia cas juga ya..?

Kesuma Angsana said...

sampai 3k ker.. xde alternatif lain ke , cara tradisional ke apa ke. or minta or consult dr lain dulu.. KA x pernah tau tntang bebird buta ni... susah juag ye,, apaun bertabah & moga dipermudahkan yer

Tina Othman said...

Pulak

Mahalnya kos dia

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

alahai ...misti ade tu rezeki syahmi Insyaallah dipermudahkan hendaknya ...get well soon ensem boy

ayu said...

Alahai syahmi..kesiannya...izwa..try pm kak hana seman..minta pendapat husband dia menerusi husband dia since husband dia tok mudim ..mana tau ada cara penyelesaian..take care ye, muahhh

ayu said...

Eh..terbalik..minta pendapat husband dia menerusi dia sebenarnya

Cho Zila said...

ehm mahal gak.. tak pernah taupun yerk.. alahai anak memang ibu dan ayah akan cuba sedaya upaya jugakkan.. mintak pendapat doktor lain juga kot..

Kakzakie said...

Syahmi dah besar sikit Idzwa.. anak buah kakak baru 2 bulan doktor dah detect terus aje sunat. Ibunya baru habis pantang kena jaga baby sunat pulak. Tapi cepat baiklah Idzwa. Anak buah kakak dulu buat di KPJ Johor tak sampai 2K. Warded pun sehari aje..

Harap Syahmi pun sama cepat urusan dan cepat sembuh..

el said...

aah betul tu
cari alternatif lain pulak
cari info2 dlm internet
mn tahu boleh buat cara tradisional
tya pada mereke2 yg pernah alami situasi cam ni

Ayang Noorainie said...

penah drg pasal bird buta ni..
tp dun wori lps sunat in sya allah abg syahmi bertukar jd dewasa..
ok, auntie nak chop..kikikii..

semoga urusan iwa dipermudahkan..

amin...

Tihara said...

moga dimudahkan, amiin

Mimi Azirah said...

3K???gulppp telan air liur....sy 1st time dnga psl bebird bute nih

::EIDA:: said...

3k? mak ai. xpe la kak. untuk anak kan.. redho jela. mesti ade hikmahnye... 1st time ida dgr pasal buta bird niiii

sue zainun said...

1st time dengar..sb anak perempuan semua..
tp try dulu tanya2kan siapa yg tau kaedah secara tradisional..lpstu baru decide mana 1 nak pilih..

HeNRieTTa JoSe said...

Bleh pkai ins x? Sian dia...

Amy said...

first time dgr bird buta...mahal psl swasta...kalau hosp.kjaan...murah aje...tapi kalau PUSRAWI , jumpa ketua pakar kanak-kanak..kalau dr.tu masih keje kat situlah...

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

betol ke kak syahmi menangis biler kena gertak cm tu je... cm ne la sy mase kecik2 dulu ek.. lupa lak.. ntah2 sama je kut cm syahmi ni.. hehe

Aisy Nasiha said...

Dugaan ada anak lelaki ya.. semoga urusan ni berjalan lancar ya.. duit boleh dicari, saya setuju.. sian anak..lama2 kalau dibiar nanti takut dia jadi rendah diri...

Myluv - Syl said...

insurans tak cover ke izwa. takpe. duit boleh cari. :)

Mama Safiy Arfan said...

apesal sunat mhl mcm tu? Dia sunat ape?? sunat biasa tu xleh ea?? risau plak, sy ada ank laki2....cmne nak detect ye.

Fiza Rahman said...

Wa...aku ingatkan bird pasal yg syahmi lukis tu. Rupanya bird lain. Tak sempat baca entry sebelum ni lagi. Bz bee.

Nak kena check bird kimi skali lah....hehe..Mahal juga kos nya. Smoga ada jln penyelesaian dan smoga dipermudahkan urusan olehNYA. Sian syahmi.

Mia Kassim said...

Alala siannya....tak pernah pula dengar tentang ni. Lepas ni nak checklah sebab ada dua orang anak lelaki kan...huhu

Moga segala urusan berjalan dengan lancar...

aizamia3 said...

Moga dipermudahkanNYA.

ain.ya.nun. said...

1st time dengar pasal bird buta ni Idzwa.

Apapun, semoga dipermudahkan segala urusan ye agar dapat sembuh seperti biasa.

Nora Karim said...

kalau dah dapat surat refer bukan boleh pakai insuran?

alololo siannya dia... Moga segera sembuh sayang!

QasehnyaRania said...

sian dia.
smga di permudahkan hendakNya

Mas Zull said...

assalamualaikum izwa...sabar yer mohon pada Allah semoga dipermudahkan semuanya...:(

p/s cian nyer...

Kira Sakura said...

mcm pernah dengar pasal bebird buta tue. adik kira pun buta jugak. anak sedara sekali. tp time sunah takde smpi 3K kak. tapi tak pasti la kes syahmi mcm mana.

moga dipermudahkan semuanya amin

Nurul Farahizzati Zakaria said...

adik zizie tak tahu la bird buta ke tak.. tapi dia pernah mcm xboleh nak kencing.. sampai haritu nak berkhatan pun, ada masalah.. tak ingat pulak apa doktor cakap..

sal ya said...

Xpe. As long as anak sht, it dh ckp. Yg lain blh usahakan lg kan? Huhu...

Myra Jay said...

Setiap kita akan diberi ujian, ujian untuk menguji kita sebagai hambanya dan sebagai tanda ingatan Dari Nya untuk kita.
InsyaAllah mudah2an cepat sembuh ye

Bitt (double IS) said...

3k untuk kos sunat?? konpius

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang