thumbnail

Tuesday, April 01, 2014

Pusat Sains Negara - Swimming Pool


Okeh..meh sini rapat rapat dekat-dekat nak citer nie..

Hujung minggu hari last cuti sekolah haritu aku bwk Syahmi Sufiya mandi kat sini..yang best nyer sebab ia free..yup...free..
Mula-mula ingat nak pegi mane-mane theme park tapi biler pikir-pikir dah la mahal penuh pulak, duit makan kat dalam tu lagi..aduhhh padahal mandi nyer takde la sampai sehari..ai is tak suka okey, rimas mak encik risau takut tak nampak anak sendiri nanti..ha ha ha..

(bajet ala-ala diva mak korang ni tapi tak sedar diri...huhuhu...)

Yang penting sebenar nyer aku cuma nak anak-anak selesa je..murah, mahal belakang kira..anak-anak yang penting..happy mereka happylah kami..
Lagi pulak aku kan ade anak kecik lagi la pentingkan keadaan yang selesa itu..

Ohhh mukadimah aku je dah 1 buku dah..padahal gambar tak banyak mane pun..!

See..aku ade anak kecik..korg tak caya!

Ok..ok korang tau kan Pusat Sains Negara tu kan?Hah tak tau?Aku dulu pun tak tau..hahaha..same je..
Okey tgk sini ye..

Aku tak nak citer la pasal dalam Pusat Sains Negara tuh, kalo nak korang kene pegi sendiri ye macam-macam event ade kat situ, best tau!Tapi sekarang ni yang aku nak cerita ialah swimming pool dia yang free tu..ala-ala cukup la takat nak mandi 2-3 jam, takde la nak rebut-rebut mcm kat pool KLCC tuh..lagipun kitaorg ni dari kenduri, just singgah sejam dua je.


Nice kan?Kitaorg siap fotogedix kat sini :)

view dari atas tangga yang mencanak-canak turun ke bawah..(jadi sila bayangkan waktu korang naik ke atas dengan budak 9 kg!hahaha...hazabedah kate ko!)

Panas ye?Ape de hal..

Ade 2 side

Nampak tangga tuh?Hah..tu lah tinggi nyer..

Side belah sini pulak

So boleh nampak kenapa aku suka pegi sini?
Tak ramai orang okeh..ini waktu cuti sekolah ye..pkl 3 ptg kitaorg dah terpacak berpanas kat sini, nasib baik ade tempat duduk parent yang menunggu anak yang berbumbung!

Kiri kanan atau di merata keliling korang ade alat senaman dan alat-alat sains untuk korang pelajari.Serius best weh pegi sini..ehhh bagi aku dengan eady la sebab tak stress sangat kot nak control anak dua orang tu..

Cuma satu je la masalah besar nyer pun..parking jauh giler, panas hazabedahh..panas giler wehh & toilet kotor...please la Pusat Sains Negara orang tak ramai kot sampai toilet tersumbat..pfffttt..tapi aku tak salah kan PSN ni sebab mentality org kiter masih dibawah paras sifar bab kebersihan nie...grrr....

Yang best nyer korang boleh berkelah bawak la bekal ke tikar ke kat situ sambil-sambil tunggu anak mandi..tak nak tikar duduk la kat kerusi-kerusi panjang bawah bumbung pun boleh :) 
Kedai makan kat pintu masuk PSN kire murah dan mampu poket la makan, so lepas mandi kalo rase-rase haus dan lapar sila la mencanakkan diri naik tangga tu ye..ha..ha..ha...

Ehhh...selingan..aku cakap panas kan?
Nah bukti!!

Seksi uuu...tapi ai tak feduli...ai tido jek!

So korang...rase-rase ade anak baya-baya anak aku boleh la terjah sekali sekala kat situ, jangan la selalu kang kene Sun Strok plak kang...serius panas weh!
Pagi-pagi dah buka dah kat sini, pukul 9 dah buka tapi pkl 9 waktu kat Malaysia ni adalah sangat panas..ha..ha..ha...korang nampak bape kali aku cakap panas?Tertekan aku...


CONTACT US
National Science Centre
Ministry of Science, Technology
and Innovation
Persiaran Bukit Kiara
50662 Bukit Kiara, Kuala Lumpur


Waktu Operasi

Pusat Sains Negara Kuala Lumpur

Sabtu hingga Khamis (9:00 pagi – 5:00 petang).
Tutup pada hari Jumaat.
Kaunter tiket hanya beroperasi sehingga 4:30 petang.
Pengumuman penutupan pada hari perayaan akan dimaklumkan dari semasa ke semasa.

Bayaran Masuk sila check kat sini ye tapi haritu kami masuk free je..rezeki kitaorg kot..
Aku is suka sgt PSN ni....syok wehh...masuk dalam pun syok!


nota kaki : TQ so much buat kwn saya yang saya kenal dari tadika Ayang sebab tak putus-putus bagi semangat..tgk..kemain semangat ai hapdet blog!he..he..he..
Yang lain pun aku nak ucapkan terima kasih sebab bagi aku semangat!

25 comments:

Nurzakiah Hanum said...

WOW FREE EK COMFIRM BUDAK2 SUKA

Amanda Suria said...

eh..masuk sini free betul ke? lor..PSN ni hari2 bukak ke hujung minggu je...SA nak bawak anak dara tu ke sini x lepas2 lagi...

Knor said...

tempat yg wajib pergi tuh..semua minat sains..

Ha Md said...

anak kecik yg besar dari ibunya.. tembamnya syakirah..

Nad MamaZN said...

xpenah p pool ni
sbb klu p psn mesti masuk dalam sejuk sket haha
lenkali kot terlajak ke sana bleh la kot kan
tak ramai org yg penting tu hihi

Fiza Rahman said...

Last gi pusat sains masa pameran dinosaur dulu. Tapi masa tu swimming pool ni tak bukak lagi.

Thanks wa. Bley bawa anak2 ke sini. Amboi dak domok. Panas2 pon steady jer tido.

Kesuma Angsana said...

mcm best aje, tp bila kata toilet kotor giler.. dah terencat sekejap ! hehehe

Hanis Azla said...

As-salam izwa..

ALHAMDULILLAH!!

yeaayyyyy semangat sudah mariiii.. he..he.. best juga tempat tu kan.. thanks for sharing.. selama ni tak pernah tahu pun.. ada masa boleh bwk anak2 lepak2 kat situ.. boleh byk sikit kalori akak terbakar naik tangga tinggi tu he..he..



Sue Bee said...

best nya budak2 kalao berendam satu badan dalam kolam..

Eye_nee said...

Tahu pusat sains..tp tak taupun ada pool...ni kalau Yana tau..mahu hari diulang minta nak pergi sini...budak domok itu kannnnnnnnn....haihhhh nak gomol2 jer dia tuuuu....

Kakzakie said...

Ye seronok anak-anak adalah seronok kita juga. Ada anak yg masih nak enjoy kenalah kita enjoy sama.

Tengok adik tu sedap betul dia lena dah tak kisah abang kakak mandi:)

Aziela said...

Best memang best, tapi 2 faktor yang pull back ialah toilet kotor dan tangga tinggiiii. Adoiii..x jadilah akak dik. Akak dah tua..hehehehe

Farah Waheda Wahid said...

lama betul tak jejak kaki ke PSN ni babe... apa2 pun i tetap nak cakap, ai loikee demok... tu dia, tidur tak berbaju lagiii....

lieyalatif said...

menarik nie...

Zura@Iwan said...

wahh..free best lahh
tk tahu pon PSN ada swimming pool ye..
ate bukan duk KL kan..lg la kan..haha
panas tul..mmg musim pns la ni...

Mia Kassim said...

Bestnya tempat ni tapi jauh lah pulak, nak menyeberang laut lagi :D

Kira Sakura said...

syokkkkk x ramai dan free itu hihihih. tapi bila panas2 tue, depa syok la berendam kita yg menunggu nie legam la jadinya hahahahaha

Daddy Ziyyad said...

tak pernah terfikir kat PSN ada swimming pool! Changing room ada tak? ke kena guna toilet nya yg kotor tu???

hainom OKje said...

Mmg sesuai sangat utk anak baye Idzwa ni

hainom OKje said...

Mmg sesuai sangat utk anak baye Idzwa ni

HeNRieTTa JoSe said...

Xpernah ke sana lg...tpi yg mni dekat sbrg jya dlu tu pernah la....tpi xde swimming pool...cumanya suka tgk alat mainan yg mnjana mnda...

Sukma Haron said...

Baru tahu kat situ boleh mandi manda...

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

saya semenjak kecik xpernah lagi jejak kt tempat ni.. stylo ar sis.. seronok bawak budak2 kn.. :)

Myra Jay said...

Asalkan anak2 suka kita pun happy kan :D

Ayang Noorainie said...

psstt... mak terharuu nok ade cipisan word ayang dlm entry gojes uu..

just my small opinion je tu..

tqsm for the appreciation..

xoxo,

ayang noorainie_mrspuex

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang