thumbnail

Thursday, June 05, 2014

Resepi Ayam Goreng Kicap Lemon


Hujan ye...meh la layan entry aku nie..hewhewhew..

Hah..ni lagi sekali nak mengaku phoyo.. ;) tapi nak share jugak.Kalau tak guna kat korang mane tau berguna kat orang lain.ye dak? Semangat kemain lepas tgk komen menggalakkan kat enrty Macaroni Goreng senang haritu..hewhewhew..ni yang semangat nih! :) TQ korang.

Okey, kali ni nak share Ayam Goreng Kicap Lemon..sebenar nyer resepi aku biase main hentam je tapi biase yang hentam tu la yang Eady & Syahmi suka pulak! Sufiya pulak dalam fasa memilih makan so susah skit nak pujuk dia makan. Syakirah takyah cakap laaa semua dia hentam kalau dapat!Hahaha..serupa mak dia daa..

Ehh panjang plak cakap!
So korang..kalau ade ayam/daging goreng yang tak habis makan waktu lunch bleh dimasak semula untuk waktu malam tau!Sempoi giler la nak buat nie..

Bahan-bahan

1. Ayam goreng / Daging goreng yang tak habis tu (atau ayam/daging mentah - goreng dulu)
2. Bawang merah, cili masak (utk Eady pakai cili padi biase nyer)
3. Cili Boh
4. Kicap Masin
5. Lemon/Limau
6. Sedikit gula

Tumis bawang (dan cili padi/cili masak kalau nak pedas), masukkan cili boh sesudu (atau 2 ikut suka), masukkan ayam/daging yang dah digoreng kunyit, gaul rata, masukkan kicap masin (ikut suka nak banyak mana) last sekali masukkan gula (ikut rasa juga, aku letak 3 cubit jek) & perah limau.Nak sedap pakai lemon ye..kalau takde lemon asal limau pun bleh je.

Gaul rata bagi sebati dan dah siap!
See..senangkan!Kejapppp je siap..yang lama tu nak goreng ayam jek..ayam yang isi jangan goreng garing sgt nanti keras, kalau ayam ade tulang takpe sebab nanti lemon tu serap kedalam jadi lagiiiii sedap!Nyumssss...sangat okeyyyy :)

Tadaa! 

Korang boleh letak sayur sebenar nyer kalau nak, biar nampak cantik skit rupe nyer..takde la kosong mcm nie..tapi aku takde idea nak letak sayur ape sebenar nyer..korang ade idea?

Biase aku guna balik je ayam/daging goreng yang tak habis tuh so takde la membazir sangat dan takde la aku kene cari idea untuk menu lain untuk dinner..jimat mase aku!
Ohhh..tak lupa la untuk anak dara tu..ade lauk dia!Takkan takde kannn...

Mesti boleh teka kan?

Sup su'un untuk anak dara besar, bubur carrot kentang untuk anak dara kecik.

Setakat ni aku dengan Eady memang suka makan benda yang semua rasa..pedas, masin, manis, masam..ala-ala 3 rasa tapi kitaorg punyer 4 rasa!Kerlassss ko kalau bab poyo ni izwa..hahahahaha...yang seronok nyer Syahmi pun sama layan makan macam nie.

Cuma kalau nak masak lauk ni kene ade 2-3 jenis sebab sorg suka berkuah, sorang tak suka berkuah, sorang suka pedas, sorang suka kering..jenuh nak pikir nak masak ape hari minggu tau..kang malas nak pikir asyik la masak spageti atau macaroni je..hahaha..tak berkembang langsung skill masak aku kalau macam nie.


nota kaki : korang jangan la gelakkan aku..hahaha..nampak kelakar kan?

31 comments:

lieyalatif said...

wow menarik ayam lemon tu.... nanti nak try ler...

Nieyl said...

nieyl suke masak kicap..
tapi nak try la..

NM03 said...

klu aku, letak cili api dan bawang...

ZazaMyMoon said...

fulamakkk chep izwa skrg mentop dalam bidang masakan.. hehehe
Wehh nnt aku try eh recipe ayam ko tu.. :))

IDAZS said...

wow!!! boleh try ni

Aziela said...

Izwa, langsunggg tak nampak kelakar. Nampak rajin dan sedap lagi ada. Fuh...kagum...kagum....

Kira Sakura said...

makanan simple biasanya lagi berselera makan kak. ayam kalau dapat cicah sambal belacan lagi pergghhhhhh

Nad MamaZN said...

simple jek
leh try ni nnt
tq share!

Lynda Che Lah said...

Kak Izwa..
nyummy..cadangan nak letak sayur kubis bunga, carrot potong panjang, ngan jagung muda..takpun letak cendawan butang..simple tp mengancam

Knor said...

MENARIK N NAMPAK SENANG..BOLEH CUBA JUGA NTI

adianiez AIDA said...

menarik...
aida pun skang wajib ada sup kentang karot gitu.
utk mat ijat :-)

Eye_nee said...

Perghhh kamu pun dah maju setapak lg dah sis yer..dah boleh up N3 masak2 ni...clap..clap..clap utk kamu...Nnt boleh akk cuba jugak..sempoi2 mcm ni pandai lah akk..cer yg komlikated..berjenuh nak ingat bahan2...

Mime MF said...

mcm best..mcm sedap je...:D

Fiza Rahman said...

Ok...kat umah ada ayam. Cuma limau jer nak kena beli. Alaaa...hari ni ada pasar malam. Postpone masak lah...ekekeke...

Tapi ayam tu nampak sedap. Tapi klo aku letak daun kunyit utk ganti limau ok tak...muahahaha...

PoohGumux said...

perghh...bestnye..boleh try buat ni..menu baru utk family...tq izwa

Tihara said...

mmg menarik ayam tu :)

el said...

amboiii dah kuar dah masterchef depa tu hahaha..jarang sgt letak kicap lam mn2 menu yg ada lemon..ni boleh try ni hehehe

MAZLIZA ABD RAZAK said...

wah..nti leh try, mesti sedap kan

Siti Asiah said...

nampak sedap je ayam tu, blh try ni...asiah ni hantu ayam...hehe

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=6412411455362030172&postID=8836222636922052859&page=1&token=1401956603829

Lyn Yusoff said...

selalu klu tak habis ikan goreng buat msak kicap, pun sedap gak..
sup2 tu hirup tanpa nasi pun sedap gak..

msredcheesecake said...

Dapnya ayam tu... tapi kalau akk tak berapa suka lemon2 ni....

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

bil arajin ni boley try ...cam simple dan sedap je

Sukma Haron said...

belum pernah try lagi ayam lemon tu....

sue zainun said...

yeahhh mmg sedap

::EIDA:: said...

letak lemon?boleh tryyyyyy.... tapi kalau malas jadik le ayam kicap je. hihhiii

QasehnyaRania said...

blh try ni tp kna cri aym dlu.lain lain bhn dh ada

Mia Kassim said...

Ayam tu nmpk simple tp menarik :)

Wak Gelas said...

sodappnyer makk.,ahHKs

Zamani Abe said...

kecur air liurrrr

Mimi Azirah said...

Sedapnye leh cuba nti

hainom OKje said...

Boleh cuba ni...mcm sedap jer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang