thumbnail

Wednesday, July 16, 2014

Resepi Ayam Buttermilk


Ayam buttermilk aku ni versi derhaka resepi yang wina bagi..
(wina, ai tak letak link u tau ;)

Seriusss..kalau dari dulu aku tau resepi ni sap sap soiii dah siap memang ini je makanan anak aku kot!Baik aku ulang-ulang dengan semua haiwan yang ade..hahaha..senang gila kot!
Sedap plak tu..ehh..ini bukan puji diri sendiri tapi ini Syahmi dengan Eady yang cakap sedap.
Kalau tak sedap takkan Syahmi makan bertambah ye dak..

live dari dalam kuali mase buttermilk tengah menggelegak.

Lemak-lemak berkrim disukai ramai..nyumss!
Bahan pun sikit je guna.

Tepung goreng ayam, ayam, butter (aku guna salted butter), susu cair, setengah kuib ayam, cili masak sebatang dan daun kari je.
 *orang lain mungkin goreng ayam pakai serbuk kunyit & serbuk kari tapi aku pakai ape yang ade je kat umah*

Cara-cara : 

1. goreng ayam sampai garing & ketepikan
2. cairkan butter sampai menggelegak berbuih
3. masukkan kuib ayam
4. masukkan susu cair (nak pekat, nak banyak kuah letak banyak ye)
5. masukkan cili masak dan daun kari

biar menggelagak kejap..

6. masukkan ayam tu dan gaul bagi sebati.

dah siap!

saya suka guna 2 benda ni

So korang..boleh la cuba ye!
Aku ni gigih la seluk IG wina & whatsapp dia nak tanye cara nak buat.Ohhh..lupa..aku tak pakai garam sebab butter aku dah bergaram lagipun dah ade kuib ayam tu dah cukup dah.
Semalam aku masak sorang je sebab eady busy setelkan anak-anak ;)


nota kaki : lepas ni nak buat ikan stim halia pulak la.

41 comments:

Jueliza Jamani said...

nanti aku nak try jugak la.. hahahah...

lieyalatif said...

mmg sedap nieh...nasi panas2 mau bertambah...lieya pun suke kalo kuah byk gini....

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Perghhh nampak sedap tue.. nak bookmark la resepi nie izwa... =D

Nieyl said...

wah~sedap nie...Nk try nie..

Aziela said...

Wah...macam sedap jer Idzwa....akak nak trylah juga...

mama tisya said...

mmg mudah kn..lastyear kita wat ayam..this year wat udang..nanti nk try wat ketam plak

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

Kakzakie said...

Kakak pun sama macam Idzwa suka masak yg cepat dan ringkas. Yg penting sedap pada keluarga kita:)

Mia Kassim said...

Mmg nmpk sedap dan simple gitu :)

fazianbatrisyia said...

yg ni mmg da lama ingin nak cuba....harus cuba ni...eh...wajib cuba ni...

- AZIE - said...

mudah ja..nak cuba!!

Zaza Abdul Latif said...

arrghh senang.. ko tunggu aku gi beli butter nanti.. aku nak try buat plak.. skrg aku nak print recipe kau dulu.. yang ikan steam tu cepat sket buat.. nanti aku nak recipe jugak.. hehe

DYatie said...

Isi ayam je eh pakai? Nak cuba buat gak. Heee.

♥ Vna ♥ said...

kihkihkihh nak letak link apenye? blog pun dah tutup :)

sharing is caring..I pun ade cilok resipi u jugak ngeeee

Daddy Ziyyad said...

sebab saya tak geti masak, maka saya akan minta wife saya tgk entry ni, dan cuba buat..hihihihih

Fiza Rahman said...

Ok...bahan² dah ada kat umah tu. TInggal nak beli susu cair tu jer. Mu tunggu versi aku plak yer wa...hehehe...Kecur ailio iols tau.

LYAfrina said...

Yummm.. nampka sedap la.. x pnh lg msk macam ni.. nk cuba jugak

Lynda Che Lah said...

esok buat!

Julia Johari said...

fuhhhh tgk pun tau sedap yang amat ni sis hebat lah kak izwa aummmm

:: Cik Viva :: said...

kakak opis pun ckap tepung bestari ni sedap..nk try lah

Nad MamaZN said...

oo mcm kak amy mamatisya buat ritu kan?
sedap x? masakkan, haha

Shark Kay said...

waduh..
gambr live yg x tahan tue.
mmg terbaik nie.
licin kuali :)

Eye_nee said...

Amboi2 sedapnya lah hai..yg senang2 mcm ni laju jer lah akk nak try...

Hanis Azla said...

As-salam izwa..

Ya ALLAH.. memang dah telan2 liur ni.. nampak sedap sangat.. baca resepi pun macam senang.. harap2 akak tak malas nak membuatnya he..he.. TQ ya share resepi yang ohsem ni..

IntaNBerliaN said...

nampak sedap... nak try la nanti :-)

Kira Sakura said...

kak senangnyaaaaaa nanti blk weekend nk buat la. kat sini memang beli aje la. kang jenuh gaduh dgn uwais dia nk ikut ke dapur hihihi

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

waaa....boleh try ni!

Mas Zull said...

assalamualaikum izwa...mcm sedap jer..x pe nanti boleh try buat...:)

asyifa mustaffa said...

Ok..! Bole cuba buat...besok la...ayam da habis stok hri ni...hehe...

Zana Adieyza said...

TQ kak share resepi.. nak buat nanti.. :)

aizamia3 said...

hehehe.. sap sap soi je kan.. ;)

HeNRieTTa JoSe said...

yummy...boleh cuba hjg mggu nie...

sudipVSsenduk said...

wah! bestnya!! biasa guna udang je, tak terfikir pulak ayam pun boleh.

adianiez AIDA said...

wow! brg semua ada.
mcm boleh try heh heh heh...
minta izin kidnap resepi ekk...

maszmadi muhamad said...

erm, manis x?.....

Hamidah Mahmud said...

Macam nak try gak ni..tp tunggu anak2 ada kt rumahlah

BaTiK_PiNk said...

Idzwa.....saya ada cuba resepi Idzwa ni..tapi tambahbaik dengan tambah beberapa batang cilipadi....maklumler org Melaka, apa2 lauk mesti nak pedas...overall memang sedap resepi ni...tq ye sharing resepi ni...

Cho Zila said...

memangpun sedap... tuler selalu gitukan tengok orang masak isyh susahnyer sekali eh mudahjer kalau tau dah lama masakkan....chewah

Kayna said...

Fuiyoo.. bagus ni untuk buat masak berbuka cepat.

ros_reeza said...

boleh try jugak :) thanx for the recipe...

dalila said...

Yummehhh..dapnyeee..nk try buat tp bahan xckp lg plak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang