thumbnail

Wednesday, July 02, 2014

Aku Benci Kuala Lumpur!


Selamat Menyambut Puasa semua walaupun dah puasa dah hari ke-4, masih belum terlambat nak ucapkan kan?Mood nan hado nak update cerita..

Cerita pun biase-biase..sahur, masak, berbuka, solat, sahur balik gitu la..

Oh..cuma nak mention kuat-kuat ni AKU SANGAT BENCI KUALA LUMPUR SEMASA BULAN PUASA sebab jem di bulan puasa memang luar biase..penat okey..stress lagi..sabar dah tentu la kene sabar, kalau aku tak sabar pun tetap kene hadap jem jugak kan, so aku sabar je..jangan nak suruh aku sabar lagi eh..
Biase sampai rumah pukul 6.10 paling lambat, sempat masak tapi di bulan puasa aku sampai umah pukul 6.50 tambah hujan aku sampai rumah pukul 7 mlm..boleh?

Nak BENCI KUALA LUMPUR SEMASA BULAN PUASA lagi sebab barang basah barang kering semua jadi mahal berganda-ganda..stress mak encik bila belanja barang dapur naik sekali ganda...gila apa?Alasan nelayan tak turun laut mase puasa..kejadah?Kalau dah nelayan tak turun laut apesal daging & ayam pun mahal?Kenapa sayur pun mahal?Peladang pekebun semua tak turun laut gak ke?Ke nak bagi alasan musim panas ni diaorang tak turun ladang dan kebun?Pfttt...bulan puasa ni korang semua cuti dari kerja ke canne ni?

Apesal mahal gila ni?Apesal jem macam nak gila ni?Uhhh...tak mo la cerita tu..stress haku..
Aku benci KUALA LUMPUR waktu bulan puasa...grrr....

Next..

Alhamdulillah, hari ahad dapat masak untuk semua, macam biase menu Ayam Kicap Lemon menjadi pilihan mereka..di gu kan dengan ape eh?lupa dah aku..sambal ikan bilis dgn tauhu kot...alhamdulilah jugak Syahmi berpuasa tanpa paksaan dan yang lebih alhamdulillah nyer solat dia pun tanpa dipaksa oleh sesiapa..kuasa cikgu & ustazah memang power la bagi aku..ustazah dia duk bla bla bla dalam kelas je, balik terus dia buat tanpa sesiapa suruh...

Life macam biase je, shopping raya kat Sogo haritu..aku termasuk dalam kategori orang giler bershopping dihari kejadian..1st time aku buat keje macam tu disebabkan ibu..he..he..he..

Baju raya tahun ni takde..guna je tahun lepas punyer, kuih raya ke kerepek raya ke pun tak pikir lagi sebab aku raya sini je..ye aku raya kat KUALA LUMPUR ni je..aku kan anak jati KUALA LUMPUR.

Tapi aku cadang nak bercuti mase raya ke-6 sampai raya ke-8 kot..takat lepak PD pun lepas kot..almaklum la..orang KL mane nak pegi lagi time raya..shopping kompleks?lepak tengok tv je?Tengok wayang?Gitu la...so korang kalau ade kampung rajin-rajin la balik kampung ye.

Oklah...kering tekak bebel kat sini...hahaha...
Takde mood la nak update blog..kbai!


nota kaki : kalau jadi pegi PD duduk apartment masak sendiri, kedai sure tutup.

37 comments:

Nurzakiah Hanum said...

ermmmmmm apa nk komen nie

Nuriesya Nadia said...

Sep sikittt kak ! Kita pun raya kat KL je. Raya ke 2 time orang ramai dah balik kg. Kita ? Membuta dekat rumah tak pun membongkang depan tv. :P

Kira Sakura said...

kan kak. rasa sama je kat mana pun. time bulan pose mesti extraaaaa jem. semua pun kalut nk balik awal kot =.=

Jueliza Jamani said...

panjang giler aku nak baca.. nanti baca balik.. baca sepintas lalu jer.. hahaha.. sabar makcik.. jangan hangin2..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

sama lah...tak koser nak layan jem..huhu

faraherda.razalan said...

Update mcm ni pun, best je. Hehehe....kt cni pun sama. Klu posa je, jln meroyan jem. Mg benganglah! Tp posa xblk awal ke wak?

pena rozie said...

Mmmm.... Jgn meletir byk sgt tau...kureng pahala puase. Hehheehe.....

Dee said...

Kecik hati saya baca sbb saya anak jati kuala lumpur yang awk benci tu..tp nak buat camanakan..redah jelah..inilah kehidupan di kota besar :-)

Nieyl said...

sabar..sabar kan..
biasa la KL tuh..skrg nie bukan takat KL je jem teruk time pose..tempat nieyl nie pun samo..
berlumba nak balik..


p/s: jom klik iklan ikea ..:P

mama leen said...

Apa nak kata lagi ye.. harap gandakan kesabaran. Chill peace yow

Ibu Lala said...

Sama la. Smlm pun jem x hingat. Tension.

Mia Kassim said...

Sabar2 .... mmg byk dugaan bulan puasa... yg sangat x tahan jalan sangat jammed, balik rumah dekat nak berbuka dah ... huhu

safurara said...

saya pon pelik kak.semalam sy sampai rumah 6.50,dah kenapa?!!! yg cina nya pon sibuk nak balik.berlumba lumba dgn kita.aku pon dah x paham kenapa kak.

Mimie_Zatun said...

jem sana sini.. hurmm..

Fiza Rahman said...

Dah lah dok Kl. Keja pon kat KL. Memang org KL lah...hehehe...Nnt raya dtg umah erk sbb iols pon KG kat KL jer. Kg pandan tu jer.

Memang sesak lah bila posa ni pon. GI keja balik keja sesak. Dah lah posa.

Kakzakie said...

Itulah sterssnya jadi org bandar ye.. jalan jem, harga barang naik, kampung tak ada huhu...

NM03 said...

inilah namanya dugaannnnnnnn

Montana said...

Tengah2 dok hangin tuu..bleh ada perkataan next noo..seolah2 reda dalam masa yg sangat singkat..ahahaha...sabaq2...releks2..apa2 pun terima kasih sebab berkongsi...xcerita pun kami pakat2 xtaw apa jadi kat sana jugak...Selamat berpuasa..jaga muka jgn sampai jadi 3 segi(sebab tahan marah) hehehe..melawak ja noo

Montana said...

Tengah2 dok hangin tuu..bleh ada perkataan next noo..seolah2 reda dalam masa yg sangat singkat..ahahaha...sabaq2...releks2..apa2 pun terima kasih sebab berkongsi...xcerita pun kami pakat2 xtaw apa jadi kat sana jugak...Selamat berpuasa..jaga muka jgn sampai jadi 3 segi(sebab tahan marah) hehehe..melawak ja noo

Dee said...

No hal lah idzwa..gurau2 je tu..k dee pun raya kl..takpe raya kt mana pun yg penting bersama keluarga tersayang :-)

Eye_nee said...

hahah..kan dah kering tekak...awat dok membebel bulan2 posa ni cheqqqqq oiiiii....nnt Pi PD naaaa,,,rendam dlm pool lama2 sikit bg cool down sumer benda hang dok rasa meluat kat kolumpur masa puasa ni....

Fyna Ahmad said...

dulu fyna duk kl jgk. huhuhu.. samalah. x suka.

Mas Zull said...

assalamualaikum izwa...semuanya tensionkn lebih2 lg dlm bln puasa mcm ni...

Mar Mansor said...

kesabaran diuji bila tiba bulan puasa..ujian tu..semoga terus sabar..

IDAZS said...

memang kena ada kesabaran yang tinggikan! oh nasib baik sejak aku tukar WP2 ni pukul 6 dah sampai rumah.. tp harini tataula. sebaba jalan hang tuah ke times square ada tanah jerlus! huwaaaaaaaa

Aziela said...

Wah...Syahmi makin hensem la. Go..go...Syahmi...

Akak shopping brg dapur kat pasar2 kat luar KL dik.. Sama ada Melaka, atau PD. Eh PD? Yer, baik masak sendiri kalau tak nak melabur di fast food sepanjang percutian..hehehe.

Our Story said...

sabar banyak2 yer.... :)

Selamat Berpuasa

Nad MamaZN said...

tambah lagi jalan mendap kt tmesquare sana dengar citernya...lagi la jem huhu

Siti Asiah said...

kurus puase tau hangin2...hehe
jangan marah yea...:)

ZazaMyMoon said...

kalau bulan puasa kat kolumpor ni kau cuma boleh masak on weekend je.. kalau weekdays mmg susah nak sampai rumah awal.. aku yg rumah dekat ngan opis ni pun rasa terkangkang kangkang nak balik masak.. mana nak gi PARAM lagi.. karang kalau laki aku sorang je pergi aku sentap.. nak jugak ikut si laki tu pegi PARAM.. hujung2 aku masak dah mcm cartoon hahahha

Bin Muhammad said...

Benci tapi sayang...hehe
Nampaknya kalau berjaya menempuh segala cabaran dan dugaan dibulan puasa ni...pasti banyak pahala dan ganjaran yg anda dapat. Be positive ye... :)

DrCat said...

salam singgah dan salam ramadhan..;)

Julia Johari said...

Hahahha bagus entry akak...saya pun nak ckp benda sama...benci gak duk KL time bulan poser...jemmmmmmmmmm!

Falsya said...

memahami sgt bab2 jalan jem kat kl nie..haiyooooo mmg lain mcm jem nye..ngam2 smp time buka pun ade...

psl org kl raya kat kl pun paham jugak..mmg xtau nak wat ape..first day raya dh gie mall mana2 pakai baju raya..aiii is very the selamba..baru la semangat raya (padahal xtau nak gie mana wat ape)..;)

Cik Anita said...

Salam Ramadan.. Jangan marah-marah. HEHE.

Rindu la dengan Kuala Lumpur, rindu dengan bazar di KL juge. Lagi-lagi dah duduk terperuk di hujung benua ni.. hee

Mimi Azirah said...

uit xsgka lak bulan pose brg brg kt KL naik...apa alasan diorg bg memg xlogik..

QasehnyaRania said...

gandakan lagi kesabaran itu kakak. hihi
sy ppn raya kl jgak thn ni.best jugak tu gi bercuti bawa anak anak kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang