thumbnail

Tuesday, August 12, 2014

Mari Berceritalah!


Pelik la..

Asal masuk office je rindu 3 budak tu tapi bila dapat jumpe asyik la pening dengan diaorg.

Lagi-lagi dengan abah diaorg..asal jauh je kejap-kejap nak sms la nak whatsapp la tapi lagi pelik dalam sms dalam whatsapp pun bleh bawak bergaduh..kahkahkah..pening giler weh dapat bini mcm ni..nak betul je sentiasa lepas tu nak dia yang minta maaf..acanne tuh?? Feling-feling dia akan pujuk la konon tapi seperti yang maklum dia takkan pujuk punyer lah sebab dia bukan orang yang macam tu..hahaha..makan hati mak encik weyyy!

Lagi pelik dah 8 tahun kawin campur 2 tahun kenal (tunang 1 tahun) tolak tambah bahagi darab dah 10 tahun kitaorg bersama pun tetap lah besar harapan aku dia memujuk hati ini..
Giler hape 10 tahun pun tak pasrah lagi izwa oi!?

Tapi

Sesekali dia buat suprise tak kiralah bagi hadiah ke atau setakat sms jiwang ke berbulan aku boleh tersenyum tau...ape?ko ingat senang ke orang pendiam ni nak luahkan perasaan?Takde der..telan air liur je la ko tunggu sampai ke sudah memang takde..ha..ha..ha..

Jangan harap la ko tunggu sms "b..abang cinta kan b, abang rindu la kat b..." takde okeh..takde..yang ade "cuti dah apply?" ha tu contoh atau contoh lain "air kopiko abg dah abis la nanti b tolong belikan eh.." haaa..gitu! atau lebih tragis 1 hari pun dia tak sms ko..wakakaka..itu memang kes dia busy giler argh..jgn la harap ko jadi pungguk rindukan bulan la..baik ko tengok je gambar dia kat atas meja keje tuh..bersepah gambar gedix tu.
atau lebih kejam ko sms dia ajak gaduh sebab dia tak sms ko sehari..gitu konsep aku!
Ha..ha..ha..ha...

Eh...aku sebenar nyer nak cerita pasal anak..dah kenapa aku cerita pasal Eady plak..
Opss sebelum tu...ini bukan entry kutuk Eady eh..dia manusia yang paling baik tau. Abah terbaik, lelaki baik dan suami yang rajin..takat romantik giler bagi bunga bagai tapi pinggan sebijik pun malas nak basuh nak buat ape ye dak?tak tolong kiter sikit pun buat keje umah nak buat ape?? Penat la ko sensorang kat situ buat keje umah sambil layan sms jiwang..gitu eh?Mane ade manusia sempurna der..

Aduhh..lari tajuk ar nie...

3 buah labu

Ha..aku nak cerita pasal 3 budak nie..

Sekarang ni tengah pening dengan konsep pertanyaan Syahmi sejak-sejak dia die hard fun dgn ustaz ustazah kat sekolah.Asyik tanye "kenapa dia islam tapi tak pakai tudung?" "dia tak islam ke sebab tak pakai tudung??" "mama..abah kakak tu tak marah ke sebab dia pakai skirt??" " ehhh mama..kenapa kakak pegi jalan tak pakai tudung!" Dia tengah pening dgn konsep kenapa orang islam tak tutup aurat kat luar..pfttt..matik aku! Tengok tv pun dia komplen dah canne?Nasib baik aku tak suka tengok citer melayu weh..kalau tak setiap hari aku kene jawab pertanyaan dia kenapa org tu tak pakai tudung, tak tutup aurat..pfftt...

Solat masih lagi tak tinggal kecuali subuh tapi yang pening nyer baru abis zohor dah tanye biler nak solat asar..grrr..baru je abis solat asar dah tanye maghrib biler..ye la wehh..kalau sekali boleh la kalau dah setiap hari setiap kali giler tak stress..hahaha..konsep jam pun tak pandai lagi si abang Syahmi nie!

Ohhh..paling boleh diharap jaga adik bulat tuh..kalau harapkan Sufiya memang adik dah keluar pegi gigit kucing ar..Dia peduli ape asalkan mata dia kat tv.

Sufiya sekarang ni dah berambut lurus..hahaha..gigih mak ko ni bawak pegi rebonding sebab mak tok suruh..mak tok kate nak cucu dia berambut raya. Tak kisah la kakak sebab end up pegi taska pakai tudung jugak!Sufiya ni banyak M tau..asal suruh dia buat satu benda mesti ade je alasan dan sama macam semua perangai anak no.2 tu ade la kat dia..hahaha..kakak geng mama la sebab mama no.2 gak!
Keras kepala tapi lembut hati..ehemmmm... ;)

Adik bulat takyah citer la..banyak sgt kot pasal dia kat blog nie.
Dah nak masuk setahun sebulan dah tapi kata nak jalan memang tak la..hahaha..pemalas weh!Asal nampak muka orang je hulur tangan suruh dukung!Grrr..ingat dia ringan kot..
Berdiri meniti kat meja-meja dah boleh la tapi tak berapa nak rajin.Makan no.1, merajuk pun kuat nie..kalau orang tak amik dia tak dukung dia siap la dia nangis nangis mcm kene dera.

Arghh..lagi cerita lagi rindu wehhh kat 3 budak labu nie..
Harap yang terbaik untuk anak-anak, semoga sihat-sihat sentiasa, semoga sentiasa dibawah lindunganNYA bila jauh dari mata mama abah la ye..

belanje 1 gambar gedix giler.

Oh mai...rindu plak la dengan kesayangan-kesayangan hamba ini!
Cepat la sabtu ahad isnin selasa..Nak cuti berjimba.



nota kaki : aku rase aku ni homesick tapi tak aku tak sesuai jadi surirumah la!

32 comments:

NM03 said...

bejimba kat mane tu noksss

Nad MamaZN said...

bagusnya la hai abg long syahmi ni...

- said...

bagusnya syahmi.... :) ni best ni kalo dapat sound tepek depan2 kan..kan..hehehe...

Kakzakie said...

Syahmi sebenarnya melihat ayah/ibu sebagai cermin selain cikgu. Jadi bila melihat yg tak betul depan mata pasti dia curious..

Tiga permata ini kalau dekat dgn kakak memang kakak culik selalu ke rumah kakak. lagi-lagi yg gebus kecik tu - geram!

Jueliza Jamani said...

panjangnya... nanti lah aku baca.. kena time tak bz..

uncle gedek said...

Amboi!

Duduk atas lembu tu ke..?

haha

Kira Sakura said...

sokong kak!!! kalau romantik aje tapi nak tolong sebijik pinggan pun dasar pemalas. tak kemana jugak romantiknya itu ye dak.

alhamdulilah mana tau nanti abg syahmi boleh jadi ustaz jugak. amin amin

kakak sufiya bayang2 mama letewwwww ngehngehngeh larikkkkkkkkkkkkkkk

heiii adik bolat. meh aunty dukung meh. tapi dukung kejap je tau. lama2 nanti kawan sebelah jeling :p

asyifa mustaffa said...

Bdk2 kan..slalu ambik perkara bulat2 bila ustaz/ustazah bg penerangan....kita la nnti yg slalu nk kena explain balik...tapi bab ttup aurat tu...adoii mmg pening la nk bg tau cmne.....

Hanis Azla said...

As-salam idzwa..

senyum2 akak baca entry ni.. akak pun gitu.. kat ofis rindu.. kat rumah haru ha..ha.. apa2 pun yang penting kita bahagia dengan cara kita.. semoga ALLAH memberkati kehidupan kita dan keluarga insyaALLAH..

dilabangiWORLD said...

ala comeycomeynya anak anak ang ni
geram lah :-)

HeNRieTTa JoSe said...

rindu dak domok yang kiut miut tu...kang dah dapat kaki kata org, penat plak nak ngejar...

lieyalatif said...

same laa lieya pun takleh jadi housewife...balance laa kerja ngan family kan beb...

Nieyl said...

hebat seorang wanita yg bergelar ibu nie...

Zaza Abdul Latif said...

asek gaduh manja2 je korang kann.. elok hantok je kepala korang dua orang ni.. hahaha
ehh kalau nak lg best, buat anak sorang lagi.. baru lah sherashi bershama.. hahaha

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Sama la..pasrah jer dapat husband yg tak romantik nie.. hehehe..

Fiza Rahman said...

Ok lah tu. Gaduh² manja. Perbezaan yg saling lengkap melengkapi.

Bagus abam syahmi. Cantik rambut kakak sufiya. Adik mok mcm biasa, buat orang geram jer tgk dia tau.

mOoN IzzaN said...

haaaa.. comel je anak.. :D

ros_reeza said...

baguslah kak. gaduh-gaduh tu yang mengeratkan lagi kasih sayang sebab gaduh manje je kan :) hihihi

Lynda Che Lah said...

gulp!soalan syahmi terlalu byk dan buat pening..
sy pun klu sehari hubby tak sms ke hape mcm lain macam lah..tp klu sms/wassap tu nti timbullah bibit gaduh..ada je tak kena :p
syoknya nak cuti sabtu ahad isnin selasa..
entry akak mcm-mcm so komen pun mcm-mcm..
happy holiday kak Izwa

Daddy Ziyyad said...

Try la ambik 1- 2 months unpaid leave...baru tau sesuai ke tidak jadi " domestic engineer"...hihihih

Puan Awin said...

besar dh ank2 akak...sekejap je masa berlalu....

Azura Aziz said...

comey2 nya anak2 ;)

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

wah...rase makin ensem abg syahmi sebab dah nampak ciri-ciri Imam muda nih..hihihi....kakak sufiya pun cute...tapi tak boleh lawan Syakirah yang mmg boleh membuat kan melting ngan kecomelan dia

Eye_nee said...

gambar gedik yg budak 3 tu sgt comel ok...gambar gedik yg dua org tu kemain lagi...yg lelaki tu ok...hat yg pompuan tu...tak koser mak nak teruskan ayat...hahahahaha..

SELAMAT HARI RAYA SIS..MAAF ZAHIR DAN BATIN..TERKASAR WAKTU MENGOMEN..TERSASAR MENULIS...TERLEBIH-LEBIH BERGURAU..

KOSONG..KOSONG yer...

Mimi Azirah said...

sama la kite...kalo suami xwassup or sms mule cri psl gado

Hazmin Hamudin said...

memerlukan ketabahan jugak nak baca ni. Hehe.. Biasa la tu lelaki. ego nak pujuk tu tinggi sikit. Tapi dalam hati ada taman sebenarnya.

Hanim Hashim said...

hahaha comel 3 buah 'labu' kecik tu. Suami sayang tu, cuma nak zahirkannya tak reti kot. Alaaa macam pak2 kita dulu la, nak cakap i love u payah tapi kita tau dia sayang ke kita kan hehehe :D

Bin Muhammad said...

Perasaan kerinduan itulah anugerah Allah sebagai tanda sayangnya anda kpd mereka... Bersyukurlah...

eMMe said...

bestnye dah besar 3 buah labu ni.. sonok kan bile tgk gambar mereka ni.. hurm..saya lak jadi rindu plak kat twin... huhuhuh... amboi aply cuti ke mane tu idzwa..ikotttt....

Falsya said...

sama je la ngan somi aiii tuh...time nak blk umah otw dr opis baru la mcm "ooo hidup lg laki aku"..wkaakakaka..sbb time tuh je yg die akan kol..sepjg kat opis mmg idok leee..wassup pun idok...sobbss..

anak dh semakin membesar..kadang soalan smp terkedu xtau nak jawab mcm mana..nak bg jawapan pulak xleh sebarang kan..hehe

Zefa NorAsmara said...

Bagus Shahmi ni, besar nanti boleh jd ustaz ni.. :D

Lyn Yusoff said...

budak2 zaman skrg, pjg akalnya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang