thumbnail

Wednesday, October 29, 2014

Gajet


Amboii ramai nyer bagi idea :) thanx korang. Sayang korang ketat-ketat *hugs* 

Bukan tak nak cerita pasal anak, takut update selalu pasal anak kang korang boring pulak. Macam aku sorang je ade anak. Ye dak?

Lagi pun perkembangan diaorang macam budak-budak biase jugak. Yang bergaduh tu bergaduh macam biase la, kejap baik kejap gaduh paling tak tahan gaduh dalam kereta waktu balik kerja t____t stress sangat sampai rase nak letak luar kereta..ha..ha..ha..

Takat gaduh salah cakap gaduh lagu siapa, aku biarkan je tapi kalau teruk sangat sampai bersepak-sepak memang kene denda la 2 orang tu. No tv, no ipad, no hp kecuali tido awal je. Memang setakat ni denda yang paling merunsingkan dia orang la..he..he..he..anak zaman sekarang! Ermm...

Cuma gajet ni bukan seharian dapat (waktu cuti la). Aku tak nak biasekan dia orang hidup bergantung dengan gajet. Kalau keluar pegi jalan, pegi makan memang tak bawak Ipad. Waktu makan kita makan macam manusia biasa. Aku tak suka sambil menunggu tangan masing-masing pegang gajet. Waktu berjalan jauh dalam kereta tu aku bagi la. 

Kalau tak bagi kang aku yang pening dengar diaorang bergaduh. Ohh..pegi kenduri pun aku tak bagi bawak Ipad tau! So ortodok aku ni. Aku mengaku.

Nak asuh, kene asuh dari kecik kan? 
Syakirah pun aku tak ajar sangat dengan gajet ni. Kat umah penuh buku dan flash kad je. Suka hati, nak baca ke nak gigit ke :)

Aku, asuh ikut asuhan kami sendiri. Hari biase isnin hingga jumaat memang busylah. Balik dah pukul 6, mandi masak makan sama-sama dah maghrib then Syahmi Sufiya solat mengaji buat kerja sekolah dah pukul 8 lebih. Setel isyak baru diaorg dpt tgk tv atau main ipad sampai 9.30 mlm. Then kene tido dah. Biase pukul 10 masing-masing dah lena.

Tu je rutin, cuma jumaat dan sabtu dapatlah diaorg tido lambat sikit. Kadang-kadang ni je waktu kitaorg tgk movie sama-sama. Setakat ni kalau takde gajet masing-masing okey je. Pegi jalan pun aman tanpa ape-ape drama. Boleh je bertahan takde gajet.

Aku nama je budak bandar tapi ade benda aku ni kampungdotcom sikit ye.
 Nak didik anak bukan senang oi..

Jadi orang aku boleh jadi gila-gila, poyo and whatsoever tapi jadi mama aku jadi seorang yang garang, tegas tapi penyayang (?) eh..ye ke penyayang? Macam tak je..hahaha... Bertanggungjawab, perkataan yang tepat.


So, aku bertanggungjawab selfie dengan anak-anak selalu..

Ha..ha..ha...ha.. pun boleh!



28 comments:

Jueliza Jamani said...

hehehe tang garang tu spesies sama macam aku la.. baru angkat hanger diam.. ckp mulut berbuih2 tak leh gak.. aku suka tengok mata hang wa.. sebab mata hang besaq.. ngeeee

nieda said...

budak2 skrg ni mmg dengan gadget. Sebagai parents mmg kena control kan. saya pun kalau outing mmg tak bagi anak2 guna gadget. spent quality time dengan dorang je. kalau terlalu addict payah juga

Fiza Rahman said...

Aku pon garang tapi dorang tak takut, acaner tu...hehe...

Memang no gadjet skang ni. Kalau habis bateri memang aku tak charge.

Nurzakiah Hanum said...

happy family :)

Nuriesya Nadia said...

Bagus time makan jangan main gajet , itu je quality time yang ada. ^_^

Mia Kassim said...

Betul tu Idzwa ... kurangkan gadget2 moden .. wlu duduk lahir di bandar, didik ala2 kampung tu harus ada.... :)

Nieyl said...

bgs la klu cmtuh...kdg2 klu terlebih gajet pun payah..mcm anak buah nieyl,selalu gak nieyl marah..bukan ape...24jam dgn gajet..sesekali tuh balik kg...klu boleh tuh x kasi bawak gajet balik..sbb nnt tak bercampur ngan sepupu nyer main..:)
boleh je gajet nie tapi kena pantau gak kan... :)

Lynda Che Lah said...

erm..tu lah kak Izwa..
ajet pun kena ikut jadual..tp kalau tak bg ngarut pula kan..
tgk tempat dan keadaan..tp terkawal..

Aziela said...

Akak pun sama...dari kecik tak nak layan diorang dengan gadget. Eh, macamlah ramai..sorang jer pun anak..hahahaha. Dah besar sikit, baru bagi hp pada dia sbg hadiah. Tapi hp yang sangatttt basic...hehehehhe...kejam kan. So, bila dah terbiasa tanpa gadget, walaupun ada S4 sekarang, dia selalu tertinggal hp kat rumah sbb bagi dia tak penting nak usung kehulu kehilir. Back to basic katanya. And yes, kami mmg org kampung. Maybe sebab tu. Kat kampung ada banyak aktiviti lain kot.

el said...

el bg gak anak2 main gadget ni..tp just tuk weekend sj lah
lau sekolah mmg x bagi...
cam izwa gak lah lau g mn2 mkn ke kenduri ke mesti xbw gadget kecuali berjalan jauhh..yelah kita pun nak aman skit dlm kete xmau dgr anak2 gaduh bising..lau dpt gadget tu diam skit sopan sikit...yg sulung tu je yg suka main game yg 2 lagi tu suka tgk movie je

Kakzakie said...

Macam ini lagi best kan...
Ini bukan selfie Idzwa tapi groupfie - lebih meriah & ceria.

hainom OKje said...

Izwa....awak nampak kurus..... ye ke?
Biasalah Izwa namnya pun mama.... boleh jadi macam macam karekter...

Mrs Little Voice said...

Kak Alin pun hadkan penggunaan gajet untk anak2...waktu sekolah no...kalau buat salah pun no gajet..hehhee

Azian Elias said...

i agree with you.. kena lagi kecikk.. dah besar susah lah..
but since anak2 akak dah besar, dah payah dah nak tegur pasal gadget nih.. heee... ye lahh..kalau dah umur 17 tahun.. susah gak tu.. tapi berpada2 lahh..

faraherda.razalan said...

Sy biarkan Aydin bwk tab masa pegi rumah bbsitter. Kesian sebab dia takde kawan. Kat rumah kalau ada masa lapang, dia main. Kalau tak, dia tgk TV or tulis-tulis or main bola. Tapi sy strict bila pegi jln2 atau waktu makan berdamping dgn tab/gadjet lain. Bukan dia je tapi apaknya pun sy akan membebel dan hasut anak bebel sekali. Hahahah!

Apapun, sy setuju dgn awak yg strict ni. Kurangkan penggunaan tab kalau boleh. Tapi parents kena rajin melayanlah. Sobs!

Jazz Lover said...

Kalau dibagi hari2, memang tak adanya dye owg nak layan kita lagi. Heheh.

Di sini, saya nak perkenalkan sebuah kedai online yang wajib anda kunjungi terutamanya adik2 akak2 yang suka beli secara pukal atau agent2 dropship seluruh Malaysia ^_^

http://angellovesoldier.blogspot.com/2014/10/esgesee-korean-fashion-online.html

~Beb~ said...

Dulu org ikot apa yg ank mau aku kte kan manja kan ank sgt. Now i know. Bkn manje ye. Tapi mak pak malas nk tanggung pokpek soksek anak. Bg ipad. Bkn bdk tu mtk. Bkn bdk tu reti pon. Tp mak pak yg nak senang. X de ciak miak if bg ipad. Kekekeke. X le suap tu x le suap ni. Org tua akn sound syg nau ank sume xle. Bkn stakat syg je tp malas nk tanggung risk if die skt perot demam bagai. Ahaks. Now i know! I know babe! LOL. Oh tidak

nooraini zubir said...

bagi gadjet bila keadaan dah sangat tak terkawal hendaknya..
sebelum mama n papa dorang ni bertukar kaler biru..heeeee...

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

saya setuju! x yah biasakan sgt ...sy dulu umur 19 tahun baru dpt rasa pakai 3310 :P

Ha Md said...

sokong cara awk izwa. sy pun nak buat mcm awk, insyaAllah. Nak mereka membesar dalam buku. takkisahlah nak baca, nak gigit juga.. hihi.. bukan apa, nak beri otak mereka bekerja dgn membina imaginasi melalui bacaan..

Daddy Ziyyad said...

Penggunaan gajet mmg tak boleh di elak, dah mmg zaman mereka.
In fact gajet itu perlu.
Cuma kita kenal kawal berapa lama mereka guna, apa yg mereka download

Ainim Suju said...

elok didik anak tanpa bergantung dengan ipad sangat. kang jadi melarat. buku tah kemana, ipad je memanjang

Julia Johari said...

Apa2 pun kena kawal penggunaan gajet kan...

eMMe said...

DIDIK ANAK IKUT CARA KITA, JGN IKUT ORG LAIN...BTOL TAK WA.. BTUL DAH TU WA... DUNIA GADGET SKRG NI, TAK IKUT SGT... BYK BURUK DARI BAIK KOT...

Kesuma Angsana said...

x slah tp berpada2 lah, garang2 tu tanda sayang kan !

CT Humairah said...

bagus akak.. tak payah kenalkan anak-anak dengan gadget sangat..
CT penah tengok sorang budak kecik hentak kaki merap depan kedai apple and jerit jerit
nak ipad. saaangat apekah..!? macam baru tiga o empat tahun gitu lah
kasi aje buku o main kat luar hihi.. eh pandailah aku plak nak kasi nasihat hehehe

Zaza Abdul Latif said...

mmg kena kawal.. kalau dah jadi habit mmg susah..

Kira Sakura said...

memang kena kawal dari kecik la kan kak, mcm uwais pun bila dah tgk dia bosan sgt bru bukak tab, sebab kt rumah takde tv. jadi main la ape saja mainan dalam rumah. habis bosan, dia kacau ummi ;')

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang