thumbnail

Friday, November 07, 2014

Anak Aku Ikut Cara Aku


Jumaat dah kan? Maafkan aku dengan entry semalam tu. Sekadar bergurau. Hehehe..

Oh ye..aku ni walaupun anak dah 3 orang (dan mungkin 3 orang aje lah kan) maka aku tak berani nak mengaku blog aku ni blog parenting, sebab rase macam tak layak la pulak nak ajar orang begitu begini. Pendapat aku anak sendiri maka ajaran dan didikan sendiri lah. Gitu. Tak pernah pulak aku ikut-ikut orang ooooo buat mcm ni..oooo buat mcm tu..tak. Go with the flow. Lain anak lain keistimewaan nyer. Setuju?

Uii..ini bukan bermakna aku kondem korang yang berparenting blog ye, aku baca juga sebagai tambahan ilmu. Ilmu kan perlu dicari sampai ke hujung nyawa. Cuma aku je yang tak berani mengaku. 
Jangan salah paham ok.

Wahh..kemain intro aku melalut merata. Ha..ha..ha..

Aku ni sebenar nyer tak suka dengar orang bercakap pelat dengan baby atau budak kecik..Oh noo..bunyi memang sweet ok tapi impak nyer arghh..aku tak kisah la kalau korang nak cakap dengan anak korang macam tu, itu hak korang tapi dengan anak aku please la jangan cakap pelat ye. Memang aku cakap direct je aku tak suka. Aku dan Eady memang tak cakap pelat dengan anak dari diaorang baby. Cakap mesti perkataan penuh. Takde nak "alaaa nak chuchu ke?alaaa nak nenen ke?" erkss..memang tak laaaaa.....

Setakat ni Syahmi Sufiya memang di train dari kecik cakap perkataan full maka dia orang membesar tak pernah pelat. Selagi aku atau Eady tak paham selagi tu aku suruh ulang ape dia nak. Sekarang dengan Syakirah pun kita orang buat benda yang sama.

Macam tu jugak dengan nama diaorang. Aku dan Eady tak pernah panggil pakai nama glem!
Sayang tau, penat perah otak 9 bulan cari nama anak sekali panggil Amie (Syahmi) je?
Memang tak laaaa...lagipun abah aku, arwah opah aku dah pesan panggil nama penuh kat anak. Oh ye, aku memang ortodoks sikit bab anak nie. Hahaha..almaklum la kan membesar dengan opah dan makcik-makcik kan. Yang mana elok aku ikut la takde la membabi buta ikut orang dulu-dulu punyer pesyen.

Ingat lagi dulu mase Syahmi umur 2-3 tahun macam tu, ibu yang jaga dia panggil Amie, Amie..grr..mengelegak je telinga aku. Hahaha..punyer la teruk aku jadi mak weh!
Tapi aku cakap elok-elok la dengan ibu tu, bagitau kita orang tak panggil anak dengan nama macam tu ;) kalau boleh panggil nama penuh atau panggil Syahmi je.

Penat je beli buku nama-nama anak, tu belum kira lagi google sana sini kemain cari makna nama anak tapi panggil setakat nama glem je? Nama yang baik membawa maksud yang baik kan? Jadi ape salah nyer kita panggil anak dengan nama penuh dia yang makna dia sangat baik.

Again, ini aku ye bukan korang. Anak kita, kita didik ikut cara kita sendiri okey. 
Takde nak banding-banding. Jangan banding-banding kan.

Selingan budak dedik.

1. Syahmi : mulia, bijak, berani | Irsyad : panduan
2. Sufiya : Sufi - ahli tasawuf (tapi saya tambah ya untuk anak perempuan) | 
Irdina : kehormatan kami.
3. Syakirah : yang mensyukuri, syukur | Irneena : pemimpin

Semua nama aku dan Eady rujuk pada ustaz & ustazah dulu sebelum daftar surat beranak.
Pilih dalam buku dan tanya pada ustaz & ustazah.

Walaupun aku mak bandar tapi otak tak berapa nak kenan dengan nama glemer bandar. Tak sanggup pulak nak letak anak sama macam retis! Tak sanggup nak bayangkan anak dah tua tapi orang panggil pakai nama glemer! Ha..ha..ha..

23 comments:

Jueliza Jamani said...

nama ada makna baru ok.. mcm aku jueliza.. nama zaman jahiliah tok aku kata.. mana ada maksud nama aku.. hahah so nama anak2 aku baiklah ada maksudnya..

Lynda Che Lah said...

ye setuju..cara kita terpulang masing-masing.
I is bila marah panggil nama penuh anak! ahaha..
tp mmg takde nama panggilan..panggil nama penuh anak kan doa..

nooraini zubir said...

true!

anak kita cara kite... dan anak kita adalah cermin kita kpd semua orang..
elok didikan kita, elok la anak tue.. jadik mak ni mmg kene sentiasa belajar benda baru pasal anak anak ni..banyak anak banyaklah ragamnya..

tetibe seriau anak nak masuk darjah 1 tahun depan..nak tips plisss.. heeeee..

Nurzakiah Hanum said...

betul tue terpulang masing2

faraherda.razalan said...

Lain orang, lain cara. Bila kita cakap macam ni, jangan orang lain pula rasa sentap. Sy setuju dgn awak. Penat cari nama anak, panggil nama timangan. Nama sedap dan makna baik tapi panggil nama glamer, hilang makna baik. Dah tu, nama timangan diambil dari nama anak yg dipelatkan. Oh, no!

Sy tak ajar anak ckp pelat. Sy pun sound org yg ckp pelat dgn anak tp Aydin tetap ada pelatnya bila ada perkataan yang dia susah nak sebut. Hahahahaha! Tak pelah. Practice make perfect.

~Beb~ said...

agree! sebab tuh anak aku nama sarah. senang aku sendiri nak nyebut and no koner2 nak panggil shortpom2. dah short dah tuh! bab parenting tuh aku pon suka ikot kepala hotak aku ni je. tapi kdg2 aku sll sedar aku slh! lol. aku pon tak penah rasa aku dewasa kot. bdk2 lagi rasanya.. wlaupon dah 30. haih! tapi takpa.. bak kate ko.. kite pnya anak, kite pnya suka lah. blog pon blog aku. aku pnya sukalah! blasah la labuuuuuuuuuuu..

Fiza Rahman said...

True indeed. Anak kita...cara kita. Suka hati kita nak bentuk anak tu macam mana sebab kita parents dia. Kita tau apa yang terbaik untuk mereka.

Sebab tu nama anak aku senang nak sebut. Bagi nama panjang² tapi nama pendek gak yg di sebut buat apa kan. Tapi kalau tgh marah memang nama penuh siap bin/binti skali aku laung...haha...

Tina Othman said...

Heee yg bab pelat saya setuju, mmg tak ajar anak ckp pelat, yg nama tu kekadang aci dan je nak panggil cmana

Kakzakie said...

Sebaiknya begitulah. Kakak pun tak ajar anak pelat sebab sebaik boleh bercakap dah nak mengaji. Usia 2-3 tahun sebaik boleh membunyikan kenalkan dgn Idqa' jadi senang nak mengajar. Kalau pelat susahlah sikit...

Nama yang baik kenalah gunakan sebaiknya. Rasulullah pun tak suka panggil nama seseorang tak kiralah anak ke siapa dgn panggilan yg tak ada makna atau yg buruk..

- dieyana - said...

kihkihhkih...dieyana pun dr anak2 baby tk pernh ckp pelat dgn dia..dan Alhamdulillah..anak2 bila boleh bercakap..tak de pelat...amik ujung, ada...contoh..makan-kan, minum-num, tapi bila dia dah dpt sebut, mmng tk pelat, Alhamdulillah....hiihih...

el said...

hahaha lau dah ramai anak..kdg2 tersalah sebut
anak pun kdg2 ckp..apalah mama ni..itu pun lupa kahhhhhhhhh

iols panggil ngan panggilan pendek je
tp lau tgh marah panggil penuh

pelat..ermm iols pun kdg2 suka ckp pelat2 ngan anak2..tp ms time diorg tgh kecik xtau nak sebut lagi..nak manja2 ngan diorg..tp elok je diorg dah besar cam tu dah boleh sebut penuh

tp lau dah pelat smpai masuk sekolah tu kes lain lak...huhu

misz sheyla said...

masing2 ada cara didik anak...terpulang pd masing2...tapi kite memang suka ckp pelat ngan budak2...seronok rasa borak pelat2 ngan diorang..hihi...tang nama anak pulak ...dulu2 pun saya cukup tak suka bila orang pgil nama pendek ni...nama tu kan doa..tapi ntah nape skang panggil anak pun dgn nama pendek...

Liyana said...

wahh lama x singgah sini sekali meletup blog.. cantik.. hehe.
saya pun pesen mak2 zaman dulu tak suka org pelat2 cakap dgn anak. hasilnya anak cakap lancar. org pun puji anak cakap jelas. hihi.

Eda Ejai said...

terima kaseh dear sebab mengingatkan.. nak panggil name anak betol2 ni.. tak mo pkai mane glem..

Tihara said...

haah betul tu, nama anak-anak idzwa sedap2 belaka :)

LadyBird said...

Comelnye bby... btl tu kak.. sebut betul2.. nnti samoai bsr pelatnye.. nnti die sendiri xth mn satu yg btl sebutannya..

Jazz Lover said...

Betul tu. Cakap pelat tapi bagus nanti anak terbawa2 sampai ke besar. Angel Love Soldier

Abang Bear said...

di mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi... kalau tumpah ke lantai sakit lah jiwa jadi nya kan...hehehe

hainom OKje said...

Yelah...anak kita sendiri mestilah ikut didikan kita....yer dak.... Apa pun mana yg baik ikut tak salah...

LYAfrina said...

setuju tu,,
ank kita.. kita punya cara
kita tahu y terbaik buat mereka.
jgn compare ank kita /cara kita dgn anak org n cara org lain
insyallah.. cara kita y terbaik utk ank..

Aziela said...

Setuju sangat2. Anak kita cara kita. Akak agak strict dan tegas dengan anak. Garang, yes. Ramai yang komplen. Tapi itu cara kita. Ada masa kena tegas, ada masa kita bermesra. Setiap individu tak sama. Setiap sel otak dan tubuh badan berbeza kromosomnya, maka itulah yang perlu kita sesuaikan. Kalau ada yang membesarkan anak dengan cara lemah lembut, akak membesarkan anak dengan cara tegas tetapi reasoning dengan motivation. Kita yang corakkan dia. Apa hasilnya, berbalik kepada kita sendiri. Allahu'alam.

Kira Sakura said...

kan sama la kita kak. tak suka org panggil nama anak pendek. susah payah kita pk perah otak cari nama anak yang pendek dan bermakna supaya org panggil nama penuh dan bermakna tapi sesuka panggil anak kita "wais" ape ke susah sgt nak U tu kat depan? siap mengajar lagi org lain panggil wais tu. eeeee menyinga je rasa.

Zaza Abdul Latif said...

Yesss setuju!!
Kalau x nak glem sangat letak nama sameon.. nickname meon.. ok what??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang