thumbnail

Wednesday, November 12, 2014

Persediaan Anak Darjah Satu


Sebenar nyer kan, aku tak berani sangat nak cerita pasal benda ni sebab aku rase macam kelakar plus over sebab anak baru nak masuk darjah satu kot. Dulu la, tahun depan si abang tu dah masuk darjah 2. Tapi disebabkan dah banyak kali kawan tadika aku tu asyik minta tips what to do persediaan untuk anak masuk darjah satu terpakse jugak la aku buat entry nie. Ketar ni nak taip..keh..keh..keh..

Ayang, sikit-sikit je ni almaklum la kan kiter sebagai mak-mak ni memang selalu OVER dari laki kan..hahahaha..tak caya sila tanye diri sendiri!Hahaha...aku ngaku!

Okey ye mak-mak..1st sekali kiter buat list ape yang perlu dibeli & yang penting ajak anak sekali pilih. Jangan kiter syok sendiri ye mak-mak.

Contoh : nak beli kasut sekolah kan, anak suka yang bertali la kate kan tapi kiter ni sebagai mak-mak pagi-pagi adalah sangat kritikal (like tarzan..hahaha..) maka pilihan kiter kasut sarung atau yang berpelekat satu tu je kan? Alaa ngaku je la..sebab aku macam tu jugak. Maka..kat sinilah kuasa kiter bermula. Kiter pujuk-pujuk anak tu cakap kasut ni lagi cantik, lagi senang nak pakai.. Itu contoh..dan, kalau anak dah setuju kita puji dia melangit kekonon pilihan dia tu (padahal pilihan kiter ye..hahaha..) cantik sangat, puji dia pandai dia pilih kasut sekolah tu. Gitu ye mak.

Oh sebelum tu ini list ye mak : 

1. Baju sekolah kebangsaan / sekolah agama- sekurang-kurang nyer 2 pasang untuk setiap sekolah, lepas tu tengah tahun tambah lagi sepasang. Jangan beli 3 pasang sekaligus sebab nanti rase terbeban. Ini kene lengkap dengan tudung 3 pasang jugak la kalau anak perempuan. Nak tudung murah sarung je tak komot sila beli kat Jalan TAR. Senang keje.
Jumlah perlu dibeli RM 120 (untuk 2 pasang sek keb, 2 sek agama)

2. Kasut sekolah : pun sama..sekurang-kurang nyer 2 pasang sebab kasut sekarang mahal je lebih tapi ketahanan nyer tahap zero ok! Ini serius, lebih baik ko beli kasut murah sikit tapi berganti setiap 3 bulan lagi tak sakit hati. Beli kasut RM29.90 pun tak sampai bulan 3 dah koyak ape kes?? Baik ko beli kasut belas ringgit bulan 3 tetap berganti lain. Kurang sikit sakit hati mak nie. Hahaha..
Jumlah perlu dibeli RM 59.00 (2 pasang)

3. Stokin - 3 pasang (RM19.90)

4. Baju singlet - 3 pasang (rm29.70 - sehelai RM9.90)

5. Beg sekolah - 2 beg (RM79.90 1 beg ye - total RM159.80)

Yang lain tu pandai-pandai la..like anak tudung, seluar kecik (dalam), lencana..etc. tapi ni semua duit jugak nie. Aku masukkan jugak dalam list untuk dibeli ye. Kat sini around RM 40. 

Jumlah besar secara kasar kat sini ialah : RM428.40.

Yang paling penting yuran ye..kalau dapat list dari sekolah tu sila nangis-nangis dulu pastu baru tepuk-tepuk atm kat bank tu. Sekali setahun je pun nak nangis nyer, tahun depan nangis sekali lagi. Bhahaha...

Yuran untuk sekolah kebangsaan & sekolah agama ialah RM 333.30.
Aku tak ingat berapa pecahan dia tapi secara total untuk dedua sekolah ni lah jumlah nyer. Yang ni yuran buku, yuran sekolah ntah ape-ape la lagi.

So total besar untuk sorang anak sekolah rendah nak masuk darjah satu untuk sekolah kebangsaan biase yang dapat bantuan buku teks dari kerajaan tau, ialah : RM761.70

*peralatan tulis, pensil box dah jimat sebab mase tadika/taska bnyk dpt gift*

Ini belum lagi cerita masuk sekolah ye mak-mak.

Zaman sekarang pesyen mak bapak tak boleh tunggu ye kat sekolah. Takde macam zaman kiter dulu ayang, abah bertenggek kat tepi tingkap. Hahaha..aku la tu ko tak! Sampai kesudah hari-hari abah jugak kene hantar kalo tak tak pegi sekolah. Teruk punyer anak.

1st day tu masih lagi boleh ronda-ronda kat sekolah, cikgu tak kejam sangat la sebab waktu tu buku pun nak kene beli. Sementara nak tunggu turn kiter beli buku tu, kiter boleh la tinjau sana sini, kat mane toilet kat mane kantin kat mane library kat mane bilik guru.

Ni nak cerita, dulu mase Syahmi masuk sekolah minggu pertama ok, minggu ke-2 ok tetibe masuk minggu ke-3 K.O! Asal masuk je pagar sekolah mula la nangis, asal hantar masuk kelas je nangis. Ko dah kenapa anak?? 1 st day tinggalkan jek, 2nd day nangis sekali, 3rd day aku dah menyinga..bhahaha.. 

Selidik punyer selidik rupe nyer dia takut ade sorang cikgu lelaki ni, garang & selalu bawak rotan. Kadang-kadang cikgu tu jerit kat orang lain pun dia terasa cikgu tu marah dia. Ape penyelesaian nyer? Aku pegi jumpe sendiri cikgu tu, cerita, bawak Syahmi jumpe cikgu tu dan tunjuk bahawa cikgu tu hanya garang pada budak yang tak dengar cakap je. 

Serius weh..emosi anak mental anak kene jaga untuk tahun pertama sekolah ni. Dulu kat taska/tadika boleh la cikgu-cikgu/ibu-ibu sayang sayang manje-manje bila dah kat sekolah keadaan dia lain sangat. Anak-anak akan terkejut sendiri dgn keadaan tu. So amik mase nak serap semua tu. Kat sini la kiter kene main peranan besar, kene ajar dia kire duit belanje cara spend duit belanje.

Kebiasaan kiter mak-mak ni paling risau kalau anak tak dapat beli waktu rehat.
Ke aku sorg ni? Hahaha..tapi jangan risau! Sebab sekolah sekarang ni, di minggu pertama cikgu yang akan ajar macam mana budak-budak nak berbelanja kat kantin. Eh..kene check dengan sekolah anak ye yang ni, sebab sekolah abang Syahmi memang cikgu yang ajar beli dan bayar waktu rehat selama 2 minggu.

2 minggu je la Syahmi belajar selepas tu memang dia bawak bekal setiap hari sampai sekarang nie. Ape lagi ye nak cerita? Later aku tambah kalau aku ingat ye.

Ini jumlah besar untuk abang Syahmi sekolah rendah, dan nak bagitau yuran taska/tadika Sufiya yang sebenar nyer lagi mahal dari Syahmi. Tahun lepas mase Sufiya nak masuk tadika 5 tahun jumlah untuk dia sorang ialah RM486.60 ye! Ini jumlah yuran, buku, buku latihan, 3 pasang baju tadika & 3 tudung.

Total awal tahun aku kene spend untuk anak-anak ialah : RM1248.30.
Okey dah boleh pegi nangis sekarang. Hahahaa..

35 comments:

babYpose said...

info bermaanfaat bole la refer nanti, thanks

Kakzakie said...

Buat kakak semua itu tinggal kenangan. Anak-anak dah remaja kos berganda-ganda huhu...
Tapi kakak dpt berjimat sebab kakak jahit semua pakaian anak-anak dari dulu hingga sekarang.
Anak-anak kakak pulak jenis suka bawa bekal (takut kasut kena pijak - biasalah budak perempuan kan...)

Jueliza Jamani said...

bahahahah aku tak tahan nanti cmner.. ntah2 sama jugak menyinga melion king kot.. tambah2 aku tak penyabar,. 2016 aku fenat Qebal darjah 1.. Qeram 5 tahun.. phewww matik den.. jenuh tepuk2 atm tu.. kahkahkah..

nooraini zubir said...

hoiii menangess aku baca ni... terkebil kebil tengok amaun die.. hmmm...
baiklah kawan tadika ku, terima kasih sgt2..info sangat berguna..senang nanti print out jek entry ni pastu trus gi kedai..hahaha... rasanya blom lg kes ilang alat tulis..btol ke idok?? kene add on gak nih..

btw,
abahmu sama macam abahku suka jenguk kat tingkap sekolah masa ku darjah 1..tapi kejap je die jenguk aku..selebihnye die jenguk abangku yang terlebih otai tu..abah balik die pon ikut balik..lagik parah dariku..hihihikk..

Nurzakiah Hanum said...

sangat berguna entry ini

Farah Waheda Wahid said...

he he he, paling tak menahan sila nangis-nangis dulu tepuk tepuk atm tu...drama sangat tau... baik, noted, akan kuhadapi di kemudian hari nanti... nampak-nampak gaya kenalah menabung terlebih awal ni...he he he...thanks darl for the great piece of sharing...

Falsya said...

Ayoooooo..pening kepala tgk nombor2 tuh..tp anak baru sethn dh start nangis dh tgk total damage tuh canner tuh..;(

Daddy Ziyyad said...

TQ for the tips!
Anak saya pun masuk darjah 1 tahun depan :)

AGak agaknya mmg muka cikgu lelaki tu garang kot...tambah pulak bawak rotan ke hulu ke hilir...hahaha

Norizan J said...

Fuh.. dasat gak jumlahnye tuh.. boleh nangis bagi pihak huhu

NM03 said...

aku akan rujuk n3 ni 5 tahun lagi. hehehe

Irma Putri said...

kira2 mmg pening aje kepala .... hjg tahun nak holiday kan... ni baru total damage anak masuk tadika..cash bg kt school je rm2+++ rabak ...baru tadika 5thn

- dieyana - said...

apa pulak yg kelakarnya...bagus buat entri cenggini, panduan utk kwn2 yang anak2 nk masuk sekolah...hihiih..

ermm...mmng kena standby duit bnyk bila nk buka sekolah ni dik, akak ni ...tahun depan dua ank sekolah rendah...bg akak..tahun depan rs lega skit (skit je la..hihi)...sebab anak masuk tadika lagi bnyk kos dia (itu pendapat akak la)..

semoga dipermudahkan..insya-Allah...

nabilah_2908 said...

seronok lak baca....bab tepuk2 atm tu...hahaha...
zaman sekarang...semuanya mahal...semuanya duit..bermati-matian lah nak cari duit tuk anak2..besar pengorbanan ibu ayah tuk lihat anak2 berjaya... :)

salam kenal... first time landing sini.. :)

aizamia3 said...

Pengalaman berharga buat anak yang baru nak masuk sekolah rendah..
Macam akak.. tahun lepas agak kelam-kabut waktu nak beli buku sebab en. suami tak dapat cuti.. huhuhu.. bayangkan nak handle anak2 yang hyper.. fuh.. lap peluh kejap..

Kira Sakura said...

memang nanges kak tengok nya sobssss nanges dari sekarang lah boleh T.T

Julia Johari said...

1248.30 tu adalah pelaburan akak di dunia. Akak izwa tau tau Allah tengah mencongak pahala kebajikan akak terhadap anak2 akak sekarang...tak ternilai...alhamdulilah semoga dipermudahkan urusan nanti...julia tak sabar la nak tgk Qi sekolah another 5 years more...tahun 2019 QI masuk darjah 1 yeyyyyyyyyyy

Fiza Rahman said...

Good info & tips. Kasut skolah tu memang tak der makna nak belikan kasut bertali.

Nangis wei. Tahun depan anak dara masuk tadika plus si abang masuk darjah 2. Registration fee & yuran tadika memang naik tiap² tahun.

el said...

x reti nak bajet tuk brg2 persekolahan ni
mayb bg anak2 yg nak masuk darjah 1 ni byk gak brg2 kena beli..tp if ada brg2 yg boleh dipakai ms diorg tadika tu
jimat skitlah..jgn membazir..beli apa yg perlu :)

SYANI said...

Betui..betui..betui... Memang setuju dengan entry ni..
Persediaan anak sekolah sekurang2 1000 nak kena spare..

Mas Zull said...

assalamualaikum izwa...yer la walau bape harga yurannya kita tetap kena bayarkn..itu kita sebagai ibubapa harus menyediakan semua keperluan utk anak2...nasib baik anak mama dah besar2 hanya tinggal sorang lagi yg masih belajar diIPTA itu pun masih perlu menyediakan yuran setiap semesternya nanti...:)

eMMe said...

nangis dlm hati jugakla..walaupun anak2 baru nak naik taska je... hurm.. makin lame jumlah tu akan berubah..akan naik2..tak mungkin turun.. huhuuu....

Nazayiena Ayiena said...

Kak nurul thn dpn ada sorang anak msk thn 1,memang besarkan belanja nak bukak sklh awal thn...

Afasz said...

bila kite pregnant, persedian utk baby new born, bila anak dah 6 bulan persedian tuk baby makan solid food, bila dah 6 thn , persedian ke sekolah, smua akan di lalui oleh ibu .. :D

tq sharing walaupon lambat lg anak sy nak sekolah darjah satu. hehe

Etuza Etuza said...

hidup kan memberi, apa lagi untuk anak saham kita di dunia dan di akhirat

LYAfrina said...

sgt berguna.. lagi pon next year asya msuk darjah 1. lya pon xreti nk mula dari mana.. nk sediakan baju..klo ikut naks ediakan 5psg baju..sehari selai.. xyoh la gaduh mlm2 nk iron..huhu. tp tu la..kna tgk budget jugak kan. wa.wa..tinggi gak kos ank msuk sekolah ni kan.. nk beli sikit2 dari skarang tkut bnjir.. insyallah..adalah tu rezeki anak kan...

**awak nk share entri psl Kula Cakes tu OK je.. saya x kisah pom ;-)
satu lagi..lps sari2 nk msg awak ..tp lupa... awak mmg cnfirm mginap kat resort y bg tau aritu ke? sy rsa jauh gak dari KKTM tu

Zaza Abdul Latif said...

Itu batu sorang punya calculation.. yg mak dua anak ni cuba total kan sket..
tp kalau anak yg lebih dari 2 org tu lg sakit babe.. bantuan yg dpt pun x serupa bantuan dah.. nagesss sepabjang tahun dibuatnya..

Mrs Little Voice said...

Teringat zaman anak sulung baru masuk sekolah dulu...kalaun7 hr sekolah...7 psglah baju sekolah...hihihi

Lin Alin said...

Anak baru nk masuk 2 thn... Tp ak rasa cm nk nangis jugak tngok amoun ni., sobsobsob... Bayangkan lg 5 thn akan dtng .. Berapa la total y akan up lg. Huhu

lieyalatif said...

bagus izwa ko buat mcm nie...leh jadi rujukan kasar pada parents2 yg tercari2 info nieh...lieya ni anak dah darjah 4 ngan 3 mmg lupe dah kos mase darjah 1 dulu huhuhu...

Bro Framestone said...

Banyak juga kosnya tue... Tgu Baby Fisha besar nanti, sure kosnya makin bertambah.

Tapi best juga teman anak kejab.. leh usha2 cikgu2 memuda dekat sekolah... Kot2 boleh jadi mak angkat Baby Fisha nanti he..23x

www.broframestone.com

Bitt (double IS) said...

ooo rupanya ayang nooraini tu kawan sekolah kamu....hhehehhee i dengan puex husband dia kawan kolej gituw...berpusing2 bumi ni hehehehe

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Huhuhu...ok nak saving dari skrg... pitam tgk..

Mama Myja said...

mamamyja akan mengalaminya tahun depan. Coz anak sulung baru masuk darjah 1. uuuwwwaaa

hainom OKje said...

memang banyak belanjanya Izwa bila bebudak nak sekolah ni...sediakan duit ajelah....hihi

adianiez AIDA said...

memang hakikatnya byk gitu...
aida da beberapa tahun belanja lebih rm1000 utk anak-anak masuk skola / tadika.
memang kalau dpt bonus tu khas utk persediaan skola aje la hu hu hu
tak sempat si ibu ni nak shopping!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang