thumbnail

Tuesday, December 16, 2014

Homecook, Hotelcook Dgn MultiCooker aka Lunch Box


Sebelum ape-ape kene mengaku awal-awal..YEEE..saya orang kampung! Bangga kot..he..he..he..

Dah jadi mak-mak ni memang kene kreatif, inovatif dan segala tif yang ade ok. Anak-anak bangsa bangun subuh hari maka waktu makan pun tetaplah awal walaupun ko duduk hotel ye izwa! Dah jadi mak takde istilah cuti walaupun ko tengah bercuti. Uhuks..
Ye, bangun pagi minta nasi! Mane nak cari anak macam ni? Y________Y

Nasib baik TERgoda dengan dik ju haritu beli periuk doraemon tu, sangat berguna. Big TQ dik ju sebab sudi goda akak. Kat hotel dapat breakfast untuk 2 orang, Sufiya still free jadi jom la masak sarapan sementara tunggu nak tunggu waktu sarapan kat hotel.

Ko mampu pegi hotel bawak cili padi?ha..ha..ha..very the org kampung uolls!!

Periuk doraemon digengkan dengan termos lunch bottle.

Dah masak, simpan dalam termos tu untuk kepanasan berpanjangan. Boleh jugak buat makan tengahari, kan dah jimat.Ikan tu goreng halfcook dari rumah semalam. Bahan mentah potong kecik-kecik, bwk sikit-sikit dari rumah. Simpan dalam cooler beg. Bawak sardin tin kecik, beras sikit, meggi. Telur dadar tu goreng dari rumah, giler sangat kalau aku nak bawak kuali sekali. Hehehe..

Langsung takde bau masak-masak ye bila guna periuk doreamon ni. So jangan risau bab-bab bau ni.

Terpulang korang, ade yang cakap leceh giler kene bawak semua benda ni! Ye memang sangat leceh sedikit tapi hasilnya sangat memuaskan aku sebagai mama ni. Korang bayangkan dah mandi pool dah letih mula la masing-masing nak buat perangai kalau ajak keluar makan, jadi dari aku stress baik aku masak sikit-sikit. Jimat masa, jimat duit, kurang stress. Win-win situasion gitu. Anak tak meragam mak tak stress. Yang lebih suka makan luar, silakan. Pilihan ditangan sendiri. :)

Oh ye, aku dah ade kat Sempurna Resort Hotel Kuantan. Pagi ni hujan pulak. Kesian budak-budak nak tunggu hujan reda skit sebelum nak turun pool.

Begini punya pool jadi bayangkan TAHAP sabar nak tunggu hujan reda?

Later aku akan review hotel ye! Cuma hari ni nak lauk & tayang periuk doreamon yang dah guna secara rasmi di hotel :) ehiksss.

26 comments:

Nuriesya Nadia said...

Kemain gigih kan usung periuk doraemon tu ! Hahahaha. Uish , sadin makan hujan hujan pun sodapppp. Enjoy your holiday kakak.

Nad MamaZN said...

tu la kita mak-mak ni.. riso memanjang anak sendiri kelaparan dan dalam masa yg sama nak berjimat gak kan? :)
anak2, tabah menanti hujan reda ok! have fun! :)

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

Aziela said...

Barulah cemerlanggg...hihihi

SalbiahM said...

ish..kalau saya pun tak sabar nak terjun tengok pool cantik macam tu

Farah Waheda Wahid said...

Terbaik... memang seorang mama yang rajin... Selamat bercuti darl...

Aimie Mokhtars [ BLOG ] said...

wah....nanti boleh la try beli gak :D

Julia Johari said...

Kak wa!
Saya bangga dengan kak wa ni sebab pandai gunakan masa emas utk masak di hotel...kagum tau sis, saya suka gaya macam ni, siapa kata periuk doraemon tu tak leh merantau jauh2...best kan sis, masak2 dalam opis, dah la jimat pastu kalau anak2 meragam haaa tak yah keluar bilik, masak je dalam opis tu, kan jimat duit.....dlu cm tu la kak saya masak dalam bilik umah mertua, nak kongsi dapur dah la bz time raya nak masak nasi kt anak...so diam2 masak dalam bilik...anak pun kenyang baru keluar dengan senyuman, tak yah susahkan orang...kak wa, kak wa pengguna periuk doraemon yang berjaya...kalahhhh adik hehehhe...adik mok suka la tu mama dia masak sedap2...laukkkk meriahhhh....saluteeeeeeeee kak wa

Mayang ABDUL RAZAK said...

salam kenal...bestnyer periuk ni.... camne nak beli.. amat sesuai untuk akak yg anak ramai ni..

Kakzakie said...

Hmm.. mcm ini manalah en Eady tak sayang - banyak tive-tive-tive dan yg pasti tive yg positive:)
Syahmi, Sufia dan adik memanglah nak airtangan mama dia baru sihat sepanjang waktu
Selamat bercuti...

Falsya said...

kalau jadik gie berjalan bulan 2 nie mmg kite akan beli periuk doremon nie kak..utk masak bubur mek..

Mrs Puex said...

weldone mama!

thumbs up!

memang terasa bahagia kalau anak anak tak stress.. so kite pon boleh enjoy moments makan together berebut2..perghh..nikmatt woo!!

Fiza Rahman said...

Air tangan mama lagi terbaik dari air tangan kat kedai ☺

yoorin melacolea said...

tu diaaaaa... periuk doraemon katanyaa... =) abes swimming makan sardin pon dah marbelesss

siti natrah said...

assalam..bestnya kalau dpat periuk macam ni..macamana nak beli?huhuhu..
best lak tengok swimming pool kena jer ngan sardin memang makan nasi 3 pinggan lah hahahah

HeNRieTTa JoSe said...

bernas idea nie...kdg kdg selera kita ngn kdai pown xsma...kat mna nk cri periuk doreamon nie?

ain.ya.nun. said...

Gigih nau ni tapi berbaloi2 tak payah nak layan drama anak-anak :)

Pool tu memang menggoda sungguh. Memang tak tentu arah jadinya lah kan bila bebudak nampak. Cepat reviewww, tak sabar i nak baca

el said...

best best best
sukalah tgk msk2 kat hotel
iols suka lah mcm ni
nti iols pun nak buat gak
iols penah masak megi kat hotel dlm kettle hotel pya hahahahaha
sedap giler baq hang

safurara said...

ini paling thorrbaikkk kak.hahaha

Mas Zull said...

assalamualaikum izwa...mmg terbaik la...mama yg prihatin susah sikit x apa janji anak2 tetap makan masakan mama die...:)

Kira Sakura said...

memang best ada periuk tu kak. tambah kita ada baby kecik ni. kadang kt kedai mana ada bubur. lagi pun selalu klu kt kedai ada bubuh ajinomoto lah ape lah. tak bagus untuk dorang kan.

pool tu achik kira kat sini pun terujaaaaaaaaaa

Amanda Suria said...

senang la ada periuk ni ...akak dah terjebak dah ni...nak log in Lazada jap lagi...akan ku cari jugakkkkk

Jueliza Jamani said...

ehh aku nyer komen tak keluar kemarin.. uhukk.. aku pun nak rembat seketul benda alah ni.. heheheh

dalila said...

wahh..nk beli jgk laaaa..senang cni..klu ade baby nnt lg senang nk msk2 klu travel..air tgn sendiri lh terjamin dr mkn kt luar..

LYAfrina said...

terbaik la..nnti nk kena beli jgk ni

Mar Mansor said...

kete kecik nak bawak macam2..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang