thumbnail

Wednesday, January 21, 2015

#throwback 5 : Labuan - Pasar Basah


Hah..sambung..sambung cerita Labuan..hahahaha...ape ke giler sebulan pun tak abis lagi nie..banyak part lagi tapi gigih aku nak letak gak dalam ni buat bahan cerita mase aku takde idea.mihmihmih...

Tapi sebelum tu mane yang tak baca lagi part 1 - Muzium Marin Labuan dan part 2 - Mandi manda di pantai Labuan sila la terjah ye.

Sekarang kiter cerita pasar basah Labuan. Tempat ni baru dibuka, dah duduk dalam bangunan yang elok skit..alaaa lebih kurang macam pasar borong kiter tu je , dulu tempat open air tapi berbumbung gitu..atau nak lebih trill beli je ikan dari nelayan yang naik dari laut. Memang bapak murah..ikan tenggiri amik part ekor je, dapat la 4 potong besar baru RM18 jek..haaa menganga la ko tengok harga sebab kat KL tak dapat der harga macam tuh.

Pastu mula haaa besar nyer ikan..haaa besar nyer ikan..hahaha..ko dah kenapa izwa tak pernah tengok ikan eh!? Almaklum laaa orang bandar shopping pun kat Tesco jek..ehiks..
Sampai mak mertua aku pun gelak-gelak tengok kejakunan aku. Dia tunggu je aku menghayati ikan-ikan kat situ..kejap dia tunjuk ha tu..haa tgk ni..mak mertua sporting kate ko!

Malas la cerita korang tengok sendiri la..ke aku sorang je yang baru tengok ni..kehkehkeh..

ikan ape ntah

sotong bapak besar

adik badik sotong

adik badik ikan

ikan tuna besar yang fresh..baru naik dari laut.

Kejakunan aku kat dalam ni tau sampai mak mertua aku pun gelak-gelak tengok aku..hahahah..almaklum la kan kat KL ko tak jumpe ikan fresh macam ni kecuali ko pegi pasar borong Selayang tu. Jauh plak dari umah aku. Jadi jangan salahkan aku kalau membesar tengok ikan kat pasar malam & Tesco jek.

Setiap kali balik Labuan memang semua jenis binatang ko akan dapat rase. Binatang laut la sebab sana binatang laut murah giler. Ayam daging plak mahal kat sana. Kalau mak masak udang memang puas la sebab udang besar saiz mak yang mak masak..kekeke..udang yang besar la! Kat sana dia orang tengok ikan kecik-kecik main tolak-tolak tepi jek..fuh..

Aduhhh entry ni buat aku rindu Labuan sangat tau..hmmm...

29 comments:

Mrs Little Voice said...

sotong ke yg besar sangat tu?

wahida said...

ya ampunnn...aku kalau ikan besar rupa gitu mmg tak gamak lah nak makan...huhu...tetiba meremang bulu tengkuk...

Mrs Puex said...

perghh..bapak besar sutun dan adik beradik ikan tuh..

paling tak tahan ikan tuna ...x penah tgk live uolss..

kagum kagum kagum..

nanti nak balik labuan nak ikut bolehh??hahahahaa..

Kakzakie said...

Eh... kalau kakak pun jadi jakun juga ni Izwa. Besar size org pun ada.

Sotong yg kakak geram. Kalau bakar sedapnya. Puas membeli kalau macam tu:)

hainom OKje said...

Geramnya tengok sotong tu idzwa....
Buat goreng tepung sedak tu....

aizamia3 said...

Samalah dengan kita.. ekekeke..
Dah kalau pergi pasar macam tu, selain dari teruja tengok besar2 ikan yang ada, tangan tak lepas selfie sekali.. ;)

Kira Sakura said...

tapi bila orang sana datang sini diorang pulak terkejut tengok harga kat sini yang bapak mahal hewhewhew

Lynda Che Lah said...

amboi..tp balik labuan apa barang mkn ayam..kat semenanjung byk.hehe..
sedapnya lah mknan laut..fresh plak tu

Nuriesya Nadia said...

Kalaulah sotong yang gems2 tu buat kerabu. Sodap oi. Besar gilaaaa semua benda. Memang boleh jakunla camni. Hahahaha.

Ha Md said...

rasa mcm murahnya sotong itu..

PinKy MoMMa said...

besauuunyerrr sutun diaaa..kak wa tunjuk lah pasar jual barang shopping2 hahahaha..mesti lagi sawann ni

Nurzakiah Hanum said...

besarnya sotong

Nur Inani said...

semua besar besar. memang sedaplah kalau makan kann :D

Fiza Rahman said...

Sotong apa beso sangat tu. Best dapat beli lauk basah fresh².

Diana Rashid said...

untung la kalau duduk sana..kan??
dapat makan maknanan laut segar2..murah pulak tu..

Umi Nazrah Pengedar Shaklee Sik said...

pasaipa semua besaqqqqq besaqqqqq??? nak beli pun takut ni :O

Mas Zull said...

assalamualaikum izwa..besonya ikan tu...:)

ewanthology said...

dengarnya area labuan, sabah dan sarawak harga seafood nya jauh lebih murah ye

Mimi Azirah said...

sy pun jakun hahh tgk ikan besar2

Falsya said...

Kemain besau lagik ikan tuh..tp murah2 nyeah kak semua seafood kat sana..mmg heaven betul..

fayreen mizan said...

Sotong tu sekali pandang macam anak kucing!!! :)

Aida Salleh said...

akak pernah gak jadi jakun macam tu masa duduk menetap di Kota Kinabalu masa sekolah dulu. Teringat lagi peristiwa abah bawak balik ikan parang besar2. Mak cakap nak seketul kecik jer sbb anak-anak tak makan, yg makan mak dengan abah jer. Tapi bila abah balik pasar bawak balik besar2. Mak kata kenapa beli besar2 beli kecik dah lah. Bah kata nak buat macam mana besar2 tu cuma RM2. heheheeee....Tu tak masuk udang yg nala punya besar. memang puas makan seafood masa dok Sabah.

Aziela said...

Kat sana laut dalam dik...memang ikan dan hidupan laut besar2. Tapiiii...jenis kerang-kerangan ni mahal sikit kan. Eh...silap. Mahal banyak la akak rasa...hehehe.

Kesuma Angsana said...

Maaf lama x singgah ke sini. Tapi blog ni tetap di hati KA.. menarik sungguh kat sini yer

Ati Masrif said...

Bestnya..
Puas mkn Seafood

el said...

besonye sotong tu..tu wat BBQ best tu kan hahaha
mmg ada kwn kat belah2 sabah tu kan diorg sllu cite mcm2 tangkapan laut diorg dpt..yg best ada yg kalerful tu..kat labuan ada x ikan kalerful boleh mkn?

LYAfrina said...

waa..mmg bapok beso sotong tu

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

mmg fresh betul la.. ishhh tengok sotong tue kalau dpt goreng tepung mesti sedap!!!=D

CT Humairah said...

CT tingin nak tengok pakcik2 balik dari memancing ke tangkap ikan then naik boat ikut skali.. candat sotong pergh menarik la..

boleh bungkus bawak balik tak kak ikan2 ni? macam kat kk kan boleh bawa balik.. mak mak mesti suka..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang