thumbnail

Monday, February 23, 2015

Hari Negara


Kemain korang kan, cuti sakan kat sana sini balik kampung lagi.Amboi sangat ni.
Aku ni dah la takde kampung, cuti duduk rumah sampai sakit kepala.Punyer teruk! 
Tak bleh jadi, terus merayu kat Eady bawak la jalan bawak la jalan Tesco pun takpe la. Ha..ha..ha..lagi giler teruk! :D

Eady macam biase bawak aje ler. So memula target nak ke Ikea sebab ade tempat main budak free sambil tu boleh la kita orang makan meatball tu. Sekali sebelum sampai Ikea terberhenti kat Tugu Negara..tapi malu nak cakap ni, 1st time aku sampai Tugu Negara tuh *malujadirakyatMalaysia* thihihiiii..nak buat canne takde sape nak bawakkan.

panas pun selambe je

Serius weh, panas giler kot sekarang nie. Kalau korang nak pegi baik pegi petang-petang skit. Kitaorang ni pegi pukul 10 pagi tapi panas nyer macam pukul 1 tenghari.

Datang sini pakai topi atau payung dan bawak banyak air masak ok. Panas nyer yarabbi..

nyampah sebab aku kene jadi cameraman.

Yang ni nak gelak sebab budak cenonit tu dengki!

Nyampah lagi sebab dia dengki lagi.ha..ha..ha..
Bukan dia kisahkan aku sebenar nyer tapi dia kesahkan abah dia tuh.

Yang ni tak nyampah, sayang sangat. :)

Yang ni pun sayang sangat walaupun sikenit tu pandang kat tempat lain.

Kita orang pegi Tugu Negara tu sekejap jek, setengah jam je kot. Dah la panas, air yang jual kat sana pun bapak mahal. Grrr..nasib baik kita orang bawak bekal air sendiri. Jimat sikit.

Then terus ke Ikea.

Selftimer aje, letak kat stroller.

Lepak Ikea pun sejam je kot. Lepas budak-budak tu puas main kita orang terus ke Pusat Sains Negara. Nak mandi kat pool Pusat Sains Negara yang free tu.

Dah sampai kat sana terus Eady offer nak masuk tak dalam Pusat Sains tuh? Sebab waktu pun baru pukul 3. Nak mandi pool macam panas sangat. Aku pun apa lagi, pucuk dicita ulam mendatang la! Tiket Pusat Sains Negara pun murah jek. Dewasa RM6, kanank-kanak RM3 jek. Murah kan? Murah gilerrr..dah la bawah 6 tahun free pulak tuh. 

Jadi kami 3 beranak je bayar, Sufiya Syakirah masuk percuma.

Kat pintu masuk

Adik dah serabai sebab dia cabut getah rambut.

seronok tau kat dalam nie.

abah pun tak kalah!

Pusat Sains Negara ni besar tau, banyak benda boleh belajar dalam Pusat Sains Negara nie.
Kat dalam Pusat Sains Negara ni ade jugak tempat permainan kanak-kanak. Besar dan berbaloi. Malas nak letak gambar banyak-banyak.

Dalam Pusat Sains Negara ni ade surau kecik tapi panas nyer ya allah.
Dah la kat dalam aircond kurang, tak rase pun tempat solat pun berbahang giler. 
Mencabar macam solat kat padang pasir. Keh..keh..keh..nak pahala so kene la sabar.

Setel asar terus ke swimming pool Pusat Sains Negara yang free tuh. Amik ko, disebabkan cuaca panas air pool pun panas! Grrr...takde makne sejukkan badan dah serupa mandi spa.

Tengok la budak tuh!Huh..

Swimming pool ni besar! Agak dalam bagi budak usia macam Syakirah tu. Kene ade pemantauan lebih untuk kanak-kanak bawah 3 tahun.

Syahmi dan Sufiya dah pandai berenang sendiri.

Lama jugak la kita orang lepak pool nie, memula cadang nak pegi pool KLCC tapi pikir-pikir orang mesti ramai terus cancel. Pool Pusat Sains Negara ni besar dan orang pun tak ramai sangat. Puas hati la budak-budak tu mandi tanpa bersesak. Air pun bersih.

Kat sini aku nak tekan kan, bahawa nak gembirakan anak tak semesti nyer guna pakai duit yang banyak tau. Ye laa...lama sangat dah dengar orang asyik berkumandang kat telinga cakap aku ni asyik berjalan sana sini macam orang kaya. Kaya? Aminnnnnn..aku amin kan aje sedangkan aku belum lagi kaya malahan aku cuma miskin bandar. 

Kalau nak kire, pegi Tugu Negara free, bawak budak-budak tu main kat Ikea tu free, bayar parking cuma RM2. Then pegi Pusat Sains Negara mandi swimming pool pun free.
Kita orang punyer konsep sekarang ni, nak lepak mandi-mandi macam ni kita orang bawak bekal. Ye, bekal ok. 

Nak bercuti kat hotel kumpul la duit, cukup duit cukup time pegi la gembirakan anak-anak. Tu je. So doa kan lagi aku kaya tau! Aku akan amin kan panjang-panjang ;)

31 comments:

Nurzakiah Hanum said...

enjoy

Jueliza Jamani said...

Izwa.. kami g putrajaya jer hari sabtu tu.. wehh memang panaih lain macam la skrg ni.. bahang gilerrr... tapi pedulik apa snap jer tengah2 panaih..

el said...

iols pun dah rs sakit perut sakit jiwa sakit badan sakit duk umah cuti CNY tu..dahlah cik asben keje..penatttttt..so ari ni keje ganti sabtu lepas..rs best giler dpt keje ari ni..dpt lari dr jaga anak ngan wat keje umah hahaha

weols pun dah lama x kuar jalan2 ni..sbb cuti x sama ngan cik asben huhu

Nad MamaZN said...

btul, tak semestinya org kaya je bleh jalan sana sini.. tal berapa nak kaya pun bleh je, tp kena la pandai pilih tempat...janji anak2 hepi.. kan? :)

Nuriesya Nadia said...

Kite pernah pergi Tugu Negara pun sekali je. Haha. Zaman zaman gonjeng dengan family dulu. Tapi memang panas & air mahal gila kat situ. Asal tah. Pffttt.

SYANI said...

hari tu gi bird park.. konon nk singgah tugu negara sekali. tp sbb panas sangat, terus tak jadi.

Mia Kassim said...

Betul tu idzwa. Nak gembirakan anak tak perlu pun duit banyak, yg penting kita bijak. :)

Inani Hazwani said...

dah lama kot tak pegi tugu negara tu. ^^

Falsya said...

Baru tau kat pusat sains tuh ade pool..

Kite nak gembirakan anak senang jer..bentangkan pool kat car porch, bg berendam pun dh buat anak happy kemain dh..

PinKy MoMMa said...

yer sangat panas kan skrg ni..dik mok paling win..adoii gepren abah sangat ni dik..ku nak pegi jg pool pst sains tu tapi kenangkan nak turun tanpa apak ke bawah mcm tak jadi hahaha..kena ada apak jg br blh pegi..kalau tak mak jadi tarzan kota hahahaha

mama tisya said...

aritu ayah tisya ada ckp nk bw tisya p pusat sains tp sudahnye tk pegi..tp tisya dh pernah pegi ikut rombongan time tadika dlu...part mandi tu bdk2 mesti suka walaupun panas...tp tugu negara tu mmg panas la...nk2 cuaca skarang kn

Julia Johari said...

Suka layan gambar dalam ig akak...best tau...murah dan free tau...sapa kata dok kl tak leh pi holiday kak...syiokkk pe kalau rajin teroka kan...adik mok saje kan ganggu papa mama nak romantik hahahhahahha

NM03 said...

aku dah besuara kat laki aku nak mandi kat pool sini. hahaha...

ain.ya.nun. said...

Kekehkeh. Sep lima sikit sebab kita pun tak pernah sampai sini. :p

Fiza Rahman said...

Panas berdeting cuaca. Nak kluar pon rasa malas. Bawak bebudak gi basuh keta jer...hahaha...Asal kluar dari umah.

Ha Md said...

mak cenonit macam makin susut je.. ;)

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam wa,
cotik CNY iols pun bawaj fayyadh swimming kat tempat free he3

Diana Rashid said...

Ye ..Amin kan aje apa yang orang cakap.. lagipun orang gitu kalau kita balas2 cakap nanti jadi gaduh..anggap je apa dia kata tu lawak je..heheheh...

Bitt (double IS) said...

anak2 happy haruslah mak ceria kan!! ehhehe

ye la i cuti minggu ni tak p mana-mana, mcm malas je nak keluar kl&selangor...nak keluar rumah pon malas akekekeke dok umah tido je,bangun masak.. hari nak habis cuti baru kemas rumah...budak2 ni boring tapi kena ugut...kalau keluar p jenjalan mama jual semua barang korang...ha gituw... mcm tak larat nak mengemas selepas bercuti dan balik bercuti...ehhehe sok dah sekolah mcm2 kerja nak kena buat..termembebel kat sini plak..hehhe tengok nak tulis dlm blog sendiri pon dah malas ;-)

Kira Sakura said...

sokong kak. nak gembirakan anak2 dan diri sendiri bukan kena keluarkan duit bebanyak aje. sebenarnya kalau kita melayan dorang tu yang buat dorang gembira sgt2 kan

moga kaya kak, aminnn

wahida said...

ala nok, aku hari tu bawak anak2 mandi pool bayar rm2 je...kat kolam tok wan rawang, janji anak2 happy...hehe...

nnt nak try kolam PSN ni la...

wahida said...
This comment has been removed by the author.
::EIDA:: said...

okay letew kak, cuti pergi jugak jalan sikit siki heeee ~ ida ni ha.. kene kerja tahuk!! mencikkk hoiiiii

Miz Eija said...

best jugak tew.. xde kampung pun jalan sakan :)

Kakzakie said...

Nasiblah kalau posing depan adik. Mestilah tak boleh tahan adik tengok abah sayang dia dgn org lain:)

Kakak pun dah berbelas tahun rasanya tak jejak kat tugu tu tau.

hainom OKje said...

OKje pernah jugak sampai Tugu Negara tu tp dah lama dululah....lama sangat dulu....

Amboi mak ngan abanh bukan main lagi hihi peluk tak lepas haha
Setuju tu anak anak ni janji berjalan makan pun dah suka sangat tu

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

kenapa sy suke blog ni..sbb sy suke tngk happy family nih dan semestinya Syahmi, Sufia dan Syakirah yang comel :)

Eye_nee said...

Percutian yg bijak ni beb..belanja kurang kegirangan nya melampau...hahaha...akk suka...

Azian Elias said...

wahhhh!!! sekali keluar jalan, habis rata dijengah nya ye..

tiga lalat said...

Salam. Hee seronoknya dengan famili.

mrs kayrul said...

tak pernah g lagi pusat sains negara...nanti nak cuba g sana gak la...ada swimming memang best la..anak2 mesti suka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang