thumbnail

Wednesday, February 18, 2015

Review : Me'nate Steak Hub yang dikatakan mahal giler tuh!

Permintaan birthday boy nak makan steak kat Me'nate Steak Hub yang duk viral kat FB tu. Alaaa yang viral pasal steak harga 1k tu laaaa...tak tau? Aku pun tak tau..keh..keh..keh..

Aku memang tak tau la bab-bab steak nie, almaklum la kan aku kan kampung dot com, kalau nasi tu aku laju la. Bape hari dah kot Eady duk cakap-cakap pasal steak ni macam best sangat je. Nak jadi citer semalam kita orang cuti kekonon nak dating tapi macam-macam hal plak nak kene setel..pegi JPJ la sana la sini la ko mampu dating pun sempat singgah hardware..derrr...sudah nyer habis mase dalam kete jek.. Y__Y

Pegi JPJ kat Setapak terus ternampak ehhhh..tu kedai yang abang cakap tuh! Dia pun ha'ah laaa tapi waktu tu pagi memang la tak buka lagi. So korang Me'nate Steak Hub yang area Setapak tu ondaway ke JPJ Setapak je. Dari tepi jalan dah nampak Restoran Me'nate Steak Hub nie.

Cawangan Setapak.

Ini cawangan baru, korang jangan tanye aku ade bape cawangan Me'nate Steak Hub ni memang aku tak tau langsung. Kene pulak mood aku malas nak google so korang google la sendiri.


Menu dan harga


Wa'gyu antara daging yang terbaekk...


Yang penting diyakini halal okeh. Banyak sangat kes duk pertikai halal ke tidak, aku pun tak paham. Kalau was-was jangan makan, simple. Ini duk pertikai end up lepak C***s or T*i  F***ay yang ade hidangan arak tu, dah macam mana tuh? Eh..sori, ini bukan kutuk mane-mane restoran ini cuma cakap bab halal haram jek.

Ok, next..malas bebel.



Nampak harga nyer?

Telan air liur & gigil tangan nak bayar kot..kekeke..


Dah pilih bagitau dia nak masak cara mana.

Kami langsung tak rare, orang kampung dot com mesti pilih medium aje. Lain ar kalau Chef Gordon tuh confirm pilih rare punyer.

Tadaaa...besday boy punyer!

Rase jangan tanye. Tekak aku tak berapa nak western. Kene pulak semalam aku masih lagi kenyang, jadi aku takat makan sesuap dua je. Eady makan sorang steak nie. (giler skema ayat aku..kakaka..) 

Eady setakat cakap OK. Tak pulak puji-pujian melangit. Jadi ade harapan datang setahun kemudian kot. Ha..ha..ha..

Medium cook - just nice.

Kuah blackpaper tu memang berangin mulut ko makan. Mash potato tu pun sedap jugak Eady cakap. Ntah bagi aku biase-biase je. Ke sebab aku kenyang semalam? Korang try la sendiri sebab aku tak berani pulak nak cakap sedap giler atau tak sedap. Lain orang lain citarase dan lain selera. Okey?

Kids menu

Ha, yang ni kemungkinan besar sedap giler! Sebab set meatball untuk kiddos ni aku order 2 kali. 1st round Sufiya makan licin sampai kene order lagi. Sufiya ni bukan pemakan orang nyer tapi bila kene dengan selera dia memang dia makan beria-ia. RM9 untuk 1 set kiddos.


air refill la ko sampai muntah.

Sebenar nyer harga air termasuk dalam harga steak, ini staff dia sendiri yang bagitau ye.
Jadi sukahati lah nak minum bape banyak kali. Macam-macam jenis air ade. Dekat 8 jenis kot. Kami minum White Coffee & Iced Mocha je semalam. Hantu coffee la kate kan.

Budak kuat makan..tengok la kat tangan dia.

Hah, nak jadi citer kata dating kan? Tapi ade pulak budak 2 orang tu? Hmm..Syahmi takde duduk rumah dengan maktok sebab cuti sekolah kan. Dah petang malas nak patah balik masuk KL, jadi sebelum pegi makan amik dulu 2 orang princess abah nie.

Abah pun mithali sangat semua benda nak relate dengan anak. Sekali suap duk cakap "ni adik mesti suka kalau makan nie.." suap lagi.."kakak suka nie.." derr..dating pun anak tak lari dari mulut. Jadi berhangkut la semua dalam dating..takpe nextime kiter dating macam last month okey..

Lepas ni sila mengidam makanan lain ye. Boleh kiter terjah restoran lain.


Alamat.

Restoran Me’nate Steak House D-02-01 Starpac Point 
Jalan Genting Klang, Taman Ibu Kota 
53300 Setapak, Kuala Lumpur 
03-4251 3460

Overall tekak nora takat 6 bintang je kot. Ha..ha..ha..
Kalau korang letak nasi panas + ikan siakap stim limau + tom yam pedas + sotong masak sambal ker laju je nora bagi 9 atau 10 bintang okey! Total kita orang makan RM72 jek, tak sampai pun seratus.

Harga ikut kemampuan, ade yang masih lagi mampu poket ade yang masih mampu telan air liur je. Pokok pangkal tengok pada kemampuan diri sendiri ye. Sesekali raikan yang tercinta takkan nak berkire berbanding dengan pengorbanan dan kebaikan diri dia tu. Cewahh ayat aku tak menahan betul. Eh..malas nak cakap lagi..senang citer korang pegi cuba sendiri la! ;)

44 comments:

Nuriesya Nadia said...

Ohhh ! Ingatkan takde steak yang harga affordable. Hahaha. Seram jah nak pergi mengenangkan ribu ribuan. So , ni tengok ada harga mampu milik. Bolehla try.

p.s : menu siakap stim limau tu mengundang !

Nurzakiah Hanum said...

hehehe tue la dgrnya mahal amat
tunggu ada duit lebih leh cuba

ain.ya.nun. said...

Wow, kalau kita lagi kampung betul, kena ambil yang well done. Haha.

Harga mampu milik tu. Takat family kecil masih mampu lagi.

Nur Inani said...

Ohhhoii laju laju rasa nak terjah. hahahah :P

sudipVSsenduk said...

biasa pergi Me'nate ni dkt area Ampang je... tu pun setahun sekali. huhuhu

Mia Kassim said...

Steak2 ni tak berapa nak masuk. Tetap nak nasi2 juga. Hehe tapi kalau ada orang belanja memang bedal jugalah. :P

Mrs Puex said...

hehee..nasib baik tak berapa nak terliur sebab kitorang pon jenis kampung dot com..hahahaa..

sesekali try makan western pon ok jee...

Ha Md said...

Wah.. harganya standard T**, T***R***
tgk org sebarkan harga 9 K , tu mmg fikir byk kali nak g. i is takut terkopakkan.. hihi..

Nad MamaZN said...

mmg viral ritu kedai makan ni.. sbb rege mahal.. dah tu org tu p amik daging yg rege paling mahal, mendapat la bayar pun riban2 kan? hehe..

teringin gak nak merasa kt kedai ni.. nnt la, bebila sampai kl tu bleh la kot terjah :) nmpk cam sedap je tu hehe

Mona Lea said...

oklah tu harganya. Kalau poket tebal snagat-sangat bolehlah order yang ratus2 punya kan. Kita ikut kemampuan kan

Julia Johari said...

Dokat dengan rumah mak juju ni akak...huwaaaaaaaaaaa huwaaaaaaaa best yer...adik mok byk ye dia makan hahahhaha...mengancam la entry ni...nak gosok hubby la lanjer hehehhe...happy birthday bro...best yer sambut mcm ni meriahhhhhh

Fiza Rahman said...

Kalau ko tak bagitau aku pon tak tau steak nya harga ribu riban. Tengok yg ratus2 pon dah juling bijik mata. Tapi sekali sekala apa salahnya kan...hehehe...

Dik mok, kiri kanan tangan ko ada makanan yer dik.

❤Kamsiah❤ said...

yg bestnya..air boleh refill hehe

el said...

betul yg best air boleh refil byk kali heaven no haha

shukran TQ said...

waa sedapnyerr...

#visit me on shukranzahari.blogspot.com
#happy blogging

Jueliza Jamani said...

Wahh boleh try ni...

Lea IsNawi said...

kira murah dah coz air tak payah bayar
nak minum bergelen gelen pun takpe..
kira nk cover kena bayar steak mahal
kekekeke

wahida said...

daging wa'gyu mmg terbaek..tapi dia mahal...tapi kalau nak yang terbaekk mmg lah kena kuar duit lebih sikit...

tapi pada aku, tak lah mahal sangat...aku rasa logik je kot harga dia...

anyway bagus review ko ni, at least supaya org luar tak salah anggap lagi kedai ni...hehe...

Hanis Azla said...

As-salam izwa..

dating bawak anak pun best he..he.. akak selalu teringin nak makan steak tapi bila masuk kedai steak manjang order fish & chips ha..ha.. balik aje rumah terus teringin steak balik..

uncle gedek said...

RM88...?

ini pon uncle tak mampu! (malu)

mama tisya said...

ada bc gk psl restoran ni yg jd viral tu...mmg ada yg mhl..tp ada gk yg mampu order..tp sbb dh viral tu jd org riso sbb ribu riban...slalu mkn western mesti soh masak well done

Nao Mei said...

Bolwh tahan gak harganya dik.hihi..

aizamia3 said...

walla.. eemm.. melting daging tu.. ;)

Diana Rashid said...

restoran apa yang ada *.*...* tu??heheh.

Diana Rashid said...

restoran apa yang ada *.*...* tu??heheh.

Bin Muhammad said...

Owner kedai ni orang Melayu Islam, pakar daging kat Istana di Britain. Bila kedai melayu yg berjaya...ade jer yg cuba nak sabotaj.

Sham said...

Ada bc kisah pemilik restoran ni...mmg quite inspiring...

Sham said...
This comment has been removed by the author.
aishah nin said...

Bole try ni...hihi

Kakzakie said...

En Eady dah dpt menikmati yg dihajati oklah..

Kakak tengok si comel tu makan amboi bukan main adik ni... kiri-kanak ada makanan:)

Kira Sakura said...

kannn depa ni saje je viral yang bukan2 padahal boleh aje makan ikut kemampuan poket sendiri. haishh marah pulak kita hahahaha

akak sama la kami pun. kalau ke mana berdua kat mulut mesti sebut pasal anak kihkihkih

::EIDA:: said...

ida suka steak! nak terjahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Mime MF said...

steak harga beriban-riban gini..wuuu..takut nak masuk makan pun...

hainom OKje said...

Apa yg mahal sangat tu Izwa.... seram mak weyh kalau cenggitu. Kedai tepi jalan dan lebih murah pun sedap gak...

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

tengok tang harga mmgtak masuk la kedai ni ..hahha tapi bila tengok bil yang last tu o.k lah ..

mass salim said...

Saya pun baru je masuk kedai ni Walaupun sblah rmh je.. Nk celebrate anniversary la katakn. Dari segi harga mmg mahal sekali sekala tukar angin boleh la. Tp mmg puashati. Layanan baik dari staf yg x sombong rajin mmbantu. Part yg paling masa pilih daging sbb kita tau daging apa yg kita pilih. Nk yg bnyk lemak ke nk daging saje ke pilih je.Brbanding klu kita g kedai biasa. Selalu di beri part2 yg liat..bnyk lemak. Rasa rugi bayar walaupun murah sdikit..yg paling best masa kita pilih daging dah leh budget brape yg kena bayar.. itu pengalaman saya la.

Nur Zayyani Liman said...

Wah bestnye..coffee bole refill..heehee

suhaila Johar said...

ada rezeki esok2 nak mai jgk sini..tgk steak dia tu mcm sedap bangat je:-)

fauziah helmy said...

Tingin gak nak gi sini mcm best jer tp nampak gaya mcm kena menabung dulu.. huhu

www.maipilih.com

Nor Marshaliza Shaidan said...

Tq sharing...mmg plan nak try kat sini sempena wedding anniversary.

jemput singgah blog sy MARSHA SPORTING MUMMY

Irfa said...

Halamak, mlm2 gugel ni
Mmg boleh buat mimpi derrr

Nurul Zakeyah a.k.a Jacky Bass said...

kedai Me'nate ni dah jadi kedai fav saya kalau nak makan steak. highly recomendded!

checkmate Grill said...

Kalau sudi, jengah2 lah kedai western kami, CHECKMATE GRILL N PASTA di Kg. Baru KL. Takdelah standard Menate, tapi dari segi rasa dan harga insyallah lah....

Cik Puan Eka said...

rasa maca nak pegi try yang baru buka kat Bandar baru bangi tu. Ternampak lak akaknya entry lama ni. Nnti leh try hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang