thumbnail

Thursday, May 28, 2015

Resepi Telur Goreng Planta #telurgorengplanta


Seperti yang dijanji kan..mesti lah kene share resepi  Telur Goreng Planta yang jadi idaman si manja hebat ;) #telurgorengplanta

Langkah mudah yang pertama, dimulakan dengan sesudu planta di atas kuali yang telah dipanaskan,

Langkah 1 dan 2

Langkah ke-2, pecahkan sebiji telur ke dalam kuali tersebut dan tidak perlu ditambah garam ok! See, dengan Planta rasa dah cukup enak sehingga tak perlukan garam sebagai perasa tau.

Nampak kan Planta mula menggaringkan tepi telur?

Langkah ke-3, goreng telur sehingga naik aroma dan garing ditepi. 
Pasal aroma tak boleh citer la, letak je atas kuali panas terus bau Planta tu naik menjulang-julang sampai 1 dapur boleh berbau harum dan enak. Bagai memanggil-manggil bau Planta nie sampai anak-anak pun tak sabar nak makan #telurgorengplanta !

Tada! Hidangan telah siap ;)

Langkah 4 hidangkan untuk si manja hebat tu. Eh manja saya ade 3 orang maka terpaksa buat lagi untuk diaorang tau, kalau tak berebut-rebut makan #telurgorengplanta ni sebab sedap sangat! :)

Ternyata, terbukti :

•         Beraroma yang memikat rasa
•         Garing (hujung telur tu nampak kekuningan tanda garing)
•         Rasa yang lazat
•         Warna yang menarik (yellowish-golden egg yolk color)
•         Kurang berminyak

Semudah 1234!

Gunakan Planta, untuk telur goreng yang garing, lebih wangi dan lebih lazat! Yummehh~
Korang jangan lupa cuba dirumah ya!

20 comments:

Kakcik Nur said...

Sangat mudah, kan? :)

mama tisya said...

blum try lg

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

Miz Eija said...

boleh try untuk imanina... :) sedapnyaa

Nieyl said...

Singgah pagi....
semudah 1,2,3...hihi..

Kakzakie said...

Kalau anak kakak dia akan tambah kicap utk makan dgn nasi
Kalau dgn roti letak atas dia dgn cheesdale apit dua keping roti - sedap:)

Mia Kassim said...

Sedap dan mudah gitu

Inani Hazwani said...

Sedap dan mudah :D

Mas Zull said...

assalamualaikum izwa...sedap n mudah jer :)

Falsya said...

mudah sgt..makan ngan nasi panas letak kicap lg mabeles..hehe

izzeyda said...

sedap dan menyelerakan walaupun hanya telur goreng jer..

Fiza Rahman said...

Baru jer buat scramble eggs goreng planta utk breakfast pagi tadi ☺

Ipah Kholipah said...

mudah banget iya mba siap mencoba nih :)

Daddy Ziyyad said...

Baca pun terliur...camane ni?
hahahhaa..
ok,nak try!

nohas said...

sunny side up n garing ditepi..kombinasi menarik..bubuh kicap di kuning telur..perghh..yummy..

safurara said...

yeay! nt nk try lah! ehehehe.

el said...

iols lau buat sandwhich telur sebijik2 tu mesti pakai planta
sbb bau dia wangi
lau wat scramble egg pun pakai planta lagi power hehe

LYAfrina said...

simple & sedapp

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam izwa,
iols memang selalu kalo goreng telor pakai planta
tak kira la telor mata ka telor dadar ka
wangi n sedap lagik :)

Kira Sakura said...

ok balik buat dekat uwais hikhikhiki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang