thumbnail

Monday, July 13, 2015

Resepi Biskut Raya Paling Mudah | Coklat Ball


Tajuk tak menahan. Niat dihati memang taknak beli kuih raya banyak-banyak tahun ni sebab taknak membazir. Makan tak seberapa pun.

Gigih la google & scroll FB cari resepi biskut raya yang paling mudah, lagi-lagi untuk orang paling pemalas macam aku..keh..keh..keh..Lagi pun saja nak cari resepi biskut raya paling senang sebab nak buat dengan anak-anak.

So nah..
 

Bahan-bahan

Bahan pun abis sikit la guna! 
1. Biskut Oreo
2. Cream Cheese
3. Coklat Bar
4. Manik warna warni untuk perhiasan


1

1. Blander biskut oreo sampai hancur (pakai blander kering arr..jangan pakai blander basah kang rasa cili kering plak.) Oh ye..aku takde mixer moxer tu semua.

2. Biskut yang dah hancur tu masuk kan je dalam cream cheese tu. Aku pakai half je cream cheese tu.
 
 

3. Uli biskut hancur tadi dengan cream cheese sampai jadi macam doh.
 
4. Coklat bar dicairkan (double boil)
 

 

1. Pastu paksa buruh comel tu gentel bulat-bulat ikut suka hati bulat kecik ke bulat besar. Hihihiii..
2. Dah bulat, celup dengan coklat cair tadi & masukkan je dalam cup tu

 

 
 
Dah siap semua simpan je dalam peti ais bagi Coklat Ball tu keras. Dah keras boleh la makan anak-beranak. Senang wehhh..he..he..he..senang laaaaa bagi orang yang malas nak buat keje remeh macam aku nie.

Setakat ni anak-anak makan banyak gak pagi tadi. Sufiya & Syakirah makan tak berhenti, Syahmi sempat makan 2 ketul mase sahur tadi, dia cakap sedap nanti nak bawak pegi sekolah mase jamuan raya nanti.
 
 
Dalam pada tak nak beli biskut raya, ade je rezeki aku orang bagi biskut raya. Nanti aku cerita sapa yang bagi tau..ehh kene la cerita untuk kenangan sendiri sebab terharu sangat sebab aku ade ramai kawan yang baik..

35 comments:

safurara said...

alaaaa terliur nyaaa.nk buat gak lahh! hehehe

Shahida Dzulkafli said...

Betul tuh.. senang jer.. sha guna biskut Cream-O... Senang sangat2..

lieyalatif said...

senang sgt2.... kalo oreo2 ini mmg peberet anak2 nieh...leh try nanti...

**************

Assalamualaikum…

Selamat hari raya aidilfitri dari lieyalatif buat izwa sekeluarga….moga syawal dirai dengan penuh meriah dan dlm keberkatan Allah taala….

Terlebih bias tutur bicara,
Disimpan jangan ampun dipinta,
Syawal dinanti akan kunjung tiba,
Ikhlas dari hamba yang cantik jelita.

Hati-hati dlm perjalanan moga raya tahun ini dirai gembira….

Jueliza Jamani said...

wehhh aku sndiri pun tak pernah cuba resepi ni.. hahaha.. mcm sedap jer.. nanti aku nak raya umah hang..

Mrs Puex said...

memang mudah giler ni..
wajib try tambah koleksi sekut raya..

*padahal satu sekut pon tak buat lagi..adoiii..

eima said...

ok mmg mudah .. nanti nk try la buat hehehe lps raya klu rajin .....

Nurzakiah Hanum said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaa

Liyana said...

sng sgt lah gini.. nak buat gak lah

Azura Aziz said...

alahai senang je nk buat...

Julia Johari said...

Pandai buruh2 comel tu buat kuih raya...senang plak tu tak payah bakar pun wowwwwwwwww...i likeeee rasa nak suruh buruh comel kt rumah lah buat nanti senang sangat...kak izwa julia pun xd kuih raya...sebab mmg x mkn sgt kuih raya...tp bila tgk kak izwa up resepi ni mcm wowwwwwwwwwwwww nakkkkkkkkkkkkk

Syira Lokman said...

nak backlink free ? sila tinggalkan link di page BLOG SYIRA LOKMAN :D

HeNRieTTa JoSe said...

yummy....nmpak sangat sedap....mcm nak buat jugak nnti...

Kakcik Nur said...

Memang mudah sangat nampak cara membuatnya tu... tapiiiiii, mak memang tak pernah buat biskut pun... tahun ni nampaknya beli pun tak ada...

Nad MamaZN said...

senangnya....! nak try buat gak la

eMMe said...

rajinnye..mujur le ade anak2 yg boleh diharapkan... senang idzwa..boleh wat keje lain kan...

Salam Lebaran Maaf Zahir Batin Idzwa sekluarga..

Cik Kumbang said...

Nyam nyam sodapnya
Ada chef cilik yang membantu

Boleh buat biskut cornflakes madu pula pasni hehe~

Farah Waheda Wahid said...

tengok pun sedap nih....

Sue Bee said...

best ada pembantu tolong buat..

Fiza Rahman said...
This comment has been removed by the author.
Fiza Rahman said...

Sedap nih. Bley lah try nanti.

Kuih pon tak start buat lagi ni. Baru go beli barang smalam. Seramai2 umat dalam kedai bakery tu.

Nieyl said...

Thanks akk..
nant nieyl pegi carik buah kiwi tu...
wah!hopefully suami sihat cepat...
sbb nak buat kuih raya jugak...

Lynda Che Lah said...

tp mcm malas gak kak nak buat..hehe

remeh..

- dieyana - said...

bagusnya anak2 tolong juga..
senang resepi ni, tp tk sempat nk buat dah..;-))

Ezna Ahmad Khalili said...

Nampak sedap.....

Nor Azimah said...

Mmg mudah sungguh ni, terasa nk cubalah, tapi bergantung kpd tahap kerajinan juga, hi hi

mama tisya said...

senang jugak tp kdg2 yg senang pn malas nk wat..hehe..tp nk mkn lajuu

Inani Hazwani said...

Ok. nak try buat. Hehehe :D

adianiez AIDA said...

menarik!
simple....

MyLife Ria said...

Bab-bab mudah, simple dan senang ni memang sangat dicari-cari...hehehe
Thanks for sharing

Khalid Kyle said...

Sedapnya nampakkk, mmg nak kene cuba nih!
Btw, Selamat Hari Raya sy ucapkan buat tuan blog ya :)

LYAfrina said...

nak buat jugak!!

Siti Yang Menaip said...

uish senang je tu.. samalah kita.. CT malas jugak and memang tak kan le nak buat kuih2 ni.. tau makan je.. mesti sedap la tu kalo anak2 pun ulang2 makan.. mesti kena ngan selera diorang..

Fatimah Bt Tony said...

Wah.. perkongsian yang sangat bermanfaat. Terima kasih admin. Resepi Biskut Almond

Niza Ahmad said...

menarik! saya biasa guna kek coklat buat coklat ball ni. Bole try resipi ni nnt guna oreo! =)

Kira Sakura said...

senang je xyah bakar2 kan. nk buat jugak la nanti dgn uwais. biskut oreo ada lagi. tinggal nk beli cheese je haaaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang