thumbnail

Tuesday, July 07, 2015

Terima Kasih Hospital Ampang | Pengalaman Duduk Di Wad


Kemain nak bercerita pengalaman duduk kat wad mase Syakirah kene denggi , padahal bukan aku yang sakit pun.Thihihiii...dah 3 minggu lepas punyer cerita #throwback ! Hahahaha...gasak la..aku tetap nak cerita jugekkk...

Okey la nak buat modal update blog..gitu. Lagipun aku asyik teringat benda-benda nie..macam kelakar pun ade macam "ehhh dah kenapa macam nie haaa..." Serius benda-benda macam ni adalah pengalaman sangat berharga.


Nampak tak?

Iye..karpet uolls. Barang anak tu penuh 1 katil. Dengan barang mainan 1 bakul baju besar tuh! Giler hokey..ye la kot mungkin dia berkampung kat situ lebih lama dari aku tapi sampai bawak karpet aku rase macam tak perlu la kot..kesian kat nurse sebab mase pindah wad tu diaorang yang kene kemaskan.. Anak tak duduk dalam katil tapi barang yang penuh 1 katil..

Aku tengok ade mase benda-benda tu yang menyusahkan doktor dan nurse..Mane nak tengok pesakit tetibe nak kene selak semua barang ketepi..hmmm..bila lambat sape yang dipersalahkan?? Doktor, nurse & hospital jugak..mane tidak sampai wayar-wayar tersangkut sana sini payah la kan..

Itu yang pertama, yang kedua agak kelakar tau..

Katil depan aku tu seorang mak yang agak berusia baru dapat baby yang ke-5 rase nyer..almaklum lama tak beranak tetibe ade baby kecik excited nyer lebih laaaaa..."ala tayang tayangggg amma..ala tayang tayangggg ucuk ucukkk amma" Ook fine aku paham benda tu tapi kalau suara ko dah kuat 1 wad pastu 80 juta kali ko tayang tayang ucuk amma aku pun pening gak la..ha..ha..ha..

Itu takpe lagi..aku cuma baring tutup telinga je la walaupun dari pagi sampai ke pukul 10 malam ko "alaa...tayangggg tayanggg amma.." ini dia bantai buka lagu hindustan kuat-kuat kat anak dia yang baby usia 3 bulan tu sepanjang masa sambil bantai sembang gelak-gelak kuat-kuat dengan suami dari pagi sampai malam...dah kenapa...huwaa...tensi mak..so, aku kene bersopan 24/7 sebab suami tu suka pandang-pandang...dah la aku menyusu Syakirah, setiap masa kene tarik langsir tapi nurse tak bagi tutup langsir tu lama-lama...double tensiii...

Dan kemuncak nyer adalah..bila pagi subuh pukul 5.45 pagi aku bangun masuk ke bilik air (bilik air sebelah katil dia) sekali dia marah aku...huwaa...dia sound aku " bising je la ko ni orang nak tido laaaa...!" huwaa..subuh kot..marah sebab dia terjaga dek kerana pintu bilik air tu berbunyi..kakak tu melayu hokey..isk isk..pepagi buta aku kene marah... Y___Y yang ko punyer bising dari pagi sampai malam semua orang diam kan aje..

Dalam wad tu kitaorang cuma pandang sesama sendiri bila masing-masing tension pasal lagu hindustan dan kakak tu asyik " alaaa tayang tayangggg mama..." ha..ha..ha..ha..ha...kelakar tau kalau diingat-ingat balik..macam-macam ragam.

Paling best adalah katil sebelah aku..

Perempuan muda cina, dia jaga anak berusia 8 tahun yang kene semput teruk. Mase puasa pertama tu dia sanggup tak nak makan sebab aku ade kat sebelah. Padahal aku dah cakap dah.."takpe..u makan la i okey je..." pastu dia cakap "malu ma..sebab u tak makan tadi.." maksud dia aku tak sahur pagi tu..Dia beli mekdi tapi dia tak sanggup nak makan sebab aku ade..alahaiii..pastu dia nak tarik langsir pun dia malu sebab nanti tetap berbunyi waktu dia makan..sweet kan? Sudah nyer..aku bawak Syakirah ronda-ronda semata nak bagi dia waktu untuk makan..kesian dia..dah la tido duduk pastu kelaparan plak disebabkan aku..

Aku rase macam ni la benda-benda korang kene hadap kalau duduk kat wad gomen. Nasib-nasib la kan..mase aku bersalin semua okey je mase duduk wad. Pada yang mampu duduk swasta sila kan tapi aku LEBIH PERCAYA pada hospital gomen bukan sebab aku orang gomen tapi sebab kat hospital kerajaan dia orang akan check semua secara detail walaupun keputusan nyer agak lambat. Ntah secara personal aku lebih suka dan percaya hospital kerajaan.

Ehh..tetibe aku TERpromote hospital kerajaan plak..ha..ha..ha...

Nasib baik la sepanjang Syakirah duduk wad 4 hari tu dia langsung tak meragam tak menangis tak melalak..tahap redho sampai doktor cucuk masuk jarum pun dia tak nangis. Malam-malam nurse amik darah setiap 4 jam pun dia pandang je muka nurse (nurse sendiri cerita kat aku ni..) Aku? Tido tak sedar diri dek kerana kepenatan dah banyak malam tido tak lena. Tahap redho yang menyeramkan aku ok! Cuma kadang-kadang je dia merengek-rengek kalau aku bangun dari tepi dia. Nak berbaring berpeluk je..sampai aku nak ke toilet..aku suruh dia pandang aku.."mama masuk sini kejap je tau..kejap je.." "mama kat sini..kejap je.." maka kencing la kau laju-laju..ha..ha..ha..ha...

So nak ucapkan JUTAAN TERIMA KASIH kat semua doktor pakar, doktor, doktor pelatih, pembantu doktor, nurse semua kat Wad 4B sebab bekerja dengan baik, dan layanan adalah sangat 5 bintang. (bajet nurse & doktor Hospital Ampang baca blog ko kan izwa??) 

Oh ye..untuk kes Denggi tak dikenakan bayaran tau kat Hospital Kerajaan! Baguskan Hospital Kerajaan nie? ;) 

25 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow bagusnya

YieN said...

kite pon sokong hosp gomen setakat ni sebab mase bersalin 2 2 anak dulu Alhamdulillah ok je layanan dorang, hehe~

Mama Vogue said...

Cane kencing laju2 tu wa?
Hahahaha
Meh bg tips!
Pasal akak melayu industan tayang2 amma tu, anggap je la dia menghiburkan semua org dlm wad..hihijii

Nieyl said...

kelakar la..yg org depan katil tu...boleh bayangkan apa yang akk cter tuh... pepagi dah kena mrah yea..hihihi..biasa lah tu kak..klu dah dok dlm wad tu mmg ragam kita nampak..:)

Inani Hazwani said...

Macam macam ragam orang boleh tengok kat hosp ni. Part yang pasang lagu hindustan tu memang tak tahan. Hahaha

Lynda Che Lah said...

huhu..
hospital kerajaan ok je kak..
ke sbb kita kerja kerajaan..huhu
tp dorg akan check details dan takdelah kena tolak sana sini
buat ujian macam2 last2 tak tahu sakit apa..
saje je hospital swasta dok lama-lama nak tarik duit insurans byk sikit..
eh..ko kenapa nda tetiba? huhu..

BTW pengalaman dok ngan bermacam org dlm wad boleh buat gelak kan kak..
tp juga boleh buat hangin 1 bdn..
ko nak bising dgr lagu hindustan ke hape ke.
pegi dok wad kelas satu tutup siap kunci..hangin pula..haha

Kira Sakura said...

ewahhhh ko buat bising pagi petang tu boleh pulak, orang nak solat kottt.... boleh bergaduh dengan orang macam ni huuuu sabooooo aje =..=

aah hosp kerajaan memang lebih details kalau check. anak kakak pun masa demam tak kebah2 dlu pegi pakar pegi swasta tak baik2 pun. masuk sepital gomen seminggu kot. terus kebah elok sihat alhamdulilah.

kalau private ni maybe lebih pada untuk keselesaan dan pak budak lebih senang nak datang bila2 masa gamaknya. pak nak tunggu sekali pun boleh hihihihhii

Zaza Abdul Latif said...

hahahhaa.. kalau orang tu bawa kapet, asal kau tak bawak tikar terbang?

Kakzakie said...

Ragam manusia di wad macam-macam. Nasib baik di wad budak jadi yg buat ragam org yg menjaga bukan budaknya. Kalau wad org dewasa laaagi memacam kakak rasa..

Cho Zila said...

selalu baca orang kondemkan hospital kerajaan.. akak ingat akak sorangjer pengemar hospital kerajaan .. yerler asyik cakap tak baguihjer awat aku rasa baguih hospital kerajaan... akak memang suka hospital kerajaan buat masa ini... tiada banyak masalah yang timbul ... lambat sangattu pun idakler juga bolehler ... jadi akak suka entri ini...

Kakcik Nur said...

Kebetulan hari ini hari ulangtahun kelahiran Angah dan mak teringat kisah mak melahirkannya dulu - di Hospital Bersalin Kuala Lumpur (Wad Kayu). Malam tu, wad yang mulanya sunyi tiba2 jadi bising kerana sekumpulan ibu yang baru melahirkan dipindahkan dari 'wad batu' ke 'wad kayu'. Salah seorang ibu itu, baru melahirkan anak sulung. Punyalah dia bercerita pengalaman dia bertemu suaminya dan kemudian menyanyi-nyanyi dengan suara yang kuat (dan sumbang...hehehe...) 'tidurlah anak mama' 'tidurlah sayang mama'... hadoiiiii...tensen twentysen fortysen semua ada....

luqman zakaria said...

fuh..mcm mcm ragam kot..taklh tahan yg maki orang sbb pintu bilik air bunyik..nasib baik akak pnyabar..kalau tak maki balik die yg buat bising lagu industan..haha.

Nad MamaZN said...

siap bawak karpet tu cam tak patut je.. habuk kot! kang lg sakit plak pesakit2 kat wad tu huhu

Julia Johari said...

Bagus hospital ampang ni ye...julia dulu warded seminggu kes denggi kt HKL pun kena bayar...time tu masih sekolah lagi upper 6 school...

sudipVSsenduk said...

pengalaman 'terindah' hahaha.

Chekgu Azrine said...

sy pun suka pergi hosp kerajaan lagi..
sebab anak2 serasi dgn ubat2 hosp gomen...

aizamia3 said...

Fuh.. memang penuh katil.. huhuhu..
tapi part bising tu melampau sangat.. stress hokey..
silap2 kita pulak jatuh sakit..

Masa anak akak yang no 2 warded dekat seminggu di wad pediatrik,PPUM, Alhamdulillah layanan superb.. doctor, nurse an staff semua baik2 belaka.. akak cuma bawak bantal, baju sejuk dan selimut untuk anak bujang akak tu..
Seminggu ting tong kepala tak cukup rehat tak cukup tidur.. Alhamdulillah dapat bilik ada 2 katil je.. so rileks tenang sikit..

mawar_berduri said...

adoiyai ..nak layan kerenah org sekeliling tu yang x menahan ...tapi bagus la hospital tu tak kna kan bayaran pun....alhamdulillah Syakirah dah sihat ....

Eye_nee said...

warna warni di hospital gomen...tp hospital gomen tetap dihati...

ain.ya.nun. said...

Bestnya lahai dapat non muslim yang memahami kan. Kita satu malaysia tamo gaduh-gaduh gitu.

So, far dapt rawatan kat hospital gomen pun semua ok je. Lagi-lagi hospital seremban utk wad kanak-kanak dah building baru ;)

Fiza Rahman said...

Macam² ragam manusia kan, Tapi sweet lah Chinese lady tu. Tak menahan kencing laju² tu..hahaha...Aku siap bawak kimi masuk toilet lagi sambil seret tiang masuk air tu sebab dia tak nak tinggal...ppffttt...

Tapi spital gomen memang terbaik. Teringat masa arwah ayah warded kat sana. Layanan memang tip top.

Mrs Little Voice said...

Teringat jaga Qayyum kat spital gomen gak 20 hari dulu...tp wad kanak2 memang doktor2 n nurse baik2 belaka

iduraz said...

HEHE..MEMACAM PERANGAI..MASA ANAK KITA WARDED DULU, ADA SATU FAMILY ORG VIETNAM KOT..LAKI BINI DOK TIDO ATAS KATIL..4 BERANAK OK..X TAHAN TUII..SUKATI DIA JER,,KIKIKIKI

eMMe said...

Alhamdulillah...syaqirah dah sihat yea... Syukur... mama dia la yg hadap ragam pesakit-pesakit kt wad tu... huhuhuu.. mmg kne byk sabar la kan Idzwa... mcm tu gak la saya dok kat Wad NICU hampir seminggu juga, tunggu Aurel... sampai dah cam adik bradik.. nasib baik, sume okey... n faham... kalo anak2 memasing merengek meragam tetengah malam...huhuhuhu...kalo bahagian baby2 je dgr seharian dowg nangis...

Siti Yang Menaip said...

hahahah akak tayang tayang ucuk amma tu lawak.. mmg le spesis cenggitu semak sungguh. dia tak apa tapi kalo orang lain tak boleh.. dah kenapa ? patutnya bila dia memekak lagu hindustan tu akak pun sound dia balik.. kalo rasa nak tayang tayang ucuk amma baik duduk first class pi sana..

ter emo =P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang