thumbnail

Friday, November 06, 2015

Check-List Rakyat Marhaen Untuk Anak Nak Masuk Sekolah



Jerebu menjelma kembali..pffftttt..abis semua program aku jadi carca merba..hek, malas la cakap pasal jerebu!Buat sakit kepala je lagi..

Aku jarang letak tajuk sepanjang nie tapi harini rase macam kene letak jek untuk sampaikan tujuan. Seminggu dua ni aku busy buat check-list untuk semua benda supaya aku tak terlepas pandang setiap benda yang kecik-kecik..almaklumlakan semua nak kene manage sendiri. 

Ehhhh..jangan cakap Eady tak buat walaupun memang tak..ha..ha..ha.. bab-bab ni Eady memang serah bulat-bulat kat aku sebab dia tau benda macam ni memang kene ikut cara aku, dia tau ni adalah kepakaran aku untuk handle dan dia takkan masuk campur kecuali aku minta pandangan dia. Lagipun lelaki mana nak fikir benda remeh khen~ Ek elehhh..kemain melalut ko Izwa! 

Okey back to business. Kembali ke tajuk Check-List Rakyat Marhaen Untuk Anak Nak Masuk Sekolah! *ko nampak aku merahkan..?*

Check-list secara kasar

Benda ni normal bagi aku untuk setiap hujung tahun. Macam tahun lepas check-list aku tak teruk sangat macam ni sebab Sufiya tak sekolah lagi, lagipun tahun lepas baju sekolah Syahmi tak berganti pun..dia pegi sekolah pakai seluar senteng tahun nie..ha..ha..ha..sori abam! Tapi tahun nie perghhh...amikkooo..macam mase zaman Syahmi memula sekolah ok! Tak caya tengok sini.

Dulu ayang Nooraini pernah minta aku buatkan senarai untuk anak-anak nak masuk sekolah. Cuma aku tak berapa nak pandai sangat lagi time tu..he..he..he..sekarang dah bijak sikit sebab dah ade pengalaman anak yang sorang tu sekolah dulu. Ni check-list kasar untuk rakyat marhaen macam aku buat kira-kira okey. Yang tak berapa nak marhaen sila to the left to the left sekarang. 

Check-list anak masuk sekolah darjah 1 (ehhh..tak kira lah untuk darjah berapa sekali pun!) :-

1. Baju sekolah kebangsaan/sekolah agama - sekurang-kurang nyer 3 pasang setiap sekolah (anggaran sepasang RM80-90, kalau campur tudung dekat RM90 jugak) - tips ~ nak murah beli kat Mydin atau pun Hari-Hari okey! Kain pun elok, senang nak gosok.
2. Kasut sekolah : sila beli 2 pasang dulu sebab nanti tengah tahun akan kene beli sepasang lagi.. Kasut zaman sekarang tak tahan lasak walaupun mahal cepat rabak..grr..(anggaran RM30 sepasang, tips ~ hujung tahun BATA akan buat sale RM5 je seketul! tapi jauh kat Klang hokey kene pegi beli!)
3. Baju sukan sekolah : sepasang sudah! (sediakan RM30 tau)
4. Baju dalam seluar dalam jangan lupa atleast 3 pasang (anggaran dalam RM30 jugak la..amik yang murah-murah sudah..nanti tengah tahun beli la lagi)
5. Yuran sekolah keb / sekolah agama : anggaran RM350 tau.
6. Buku tulis, buku aktiviti : dekat RM100 jadi pakai la duit yang gomen bagi tu..hahaha..
7. Stokin jimat dah sebab kadang ade offer beli kasut dapat free stokin. Kalau tak, beli je kat kedai Hari-Hari RM12 je kot dapat la 3 pasang.
8. Untuk anak lelaki jangan lupa songkok, tali leher sekolah : anggaran RM25
9. Beg sekolah : anggaran RM 79.90 - RM99.90

Okeh meh kiter totalkan : RM300 (baju sekolah keb/agama) + RM60 (kasut) + RM30 (baju sukan) + RM30 (baju dlm seluar dlm) + RM350 (yuran) + RM100 (buku) + RM25 (songkok, tali leher) + RM79.90 (beg sekolah) : RM 974.90 sorang anggaran kasar. Jadi sekarang kali 2 sebab anak ade 2 ;) ala baru RM 1949.80 ! Kalau kali 5 confirm aku pitam~

Tu belum kira lagi bab tambang bas/van sekolah yang tetiap tahun naik dengan alasan minyak tol naik..pftt..transit taska lagi..bayar cikgu amik dari sekolah lagi..baju kadet bomba la tunas puteri la..*pening*

Ha..ha..ha..watlek watpes arr..biase hujung tahun kan PM kesayangan kita *sangat* bagi orang gomen duit poket khennn...ala duit celah-celah gigi jek lagi-lagi yang kerani bape sen je dapat, ye dak? Pastu beluuuum lagi duit tuh masuk dalam bank semua benda naik 3 kali ganda dari yang bakal dapat..ceh...pusing-pusing rakyat gak sakit! Orang swasta? No komen..tak berani nak komen. Takut bakal dapat maki.hu..hu..hu..

Ko hape tau? Makan kat meeting free, minyak tol semua kami yang tanggung..jem pun tak pernah redah..pengangkutan awam lagi la tak payah citer silap-silap korang tak kenal Rapid Bas tu yang mane! Pandai cakap tapi tak pandai tunaikan..shame on u, hidup rakyat yang tanggung! Phuiii~ Eh termarah pulak..ha..ha..ha..

Alaa..jangan la cakap setiap anak ade rezeki dia nanti..yeye aku tau tu cuma ini cara aku buat kire-kire, bajet sana sini supaya tak terlebih, mana boleh jimat aku jimatkan mane tak boleh jimat aku layankan aje ;) Percayalah nak pegi bercuti pun aku rancang kemain berbulan buat kire-kire siap main duit kutu lagi sebab aku niatkan semua yang aku buat adalah untuk gembira dan bahagiakan anak-anak.

Sampaikan Eady pun dah masak dengan perangai aku bab ni. Dia tak pernah tanya mana pegi duit yang dia bagi dan mana pegi duit aku. Malah dia sendiri dah tahu kalau aku ajak pegi bercuti makne nyer semua dah cukup tersedia dah untuk dia terus jalan bawak aku ke bulan..eh? keh..keh..keh.. ;) 

31 comments:

ain.ya.nun. said...

Time jerebu ni, kesian kat parents yang anaknya sekolah kebangsaan. Menteri declare cuti je, menggagau fikir mana nak hantar/tumpangkan anak.

Thak you Wa, share list ni. Even anak tak sekolah lagi, tapi bila anak sulung nak masuk tadika, dah terasa dah tempias anak nak bersekolah dah. :p

Nieyl said...

yela kak..jerebu teruk sgt pagi nie...
ishh..bila la nak okey agaknya nie...
baru nak nyaman skit...dah jadi kembali...
mengada² btul...huhu...
wah²..bagus akk nie...sbb tu ar en.suami makin sayang..hihihi..

Jueliza Jamani said...

sama mcm aku la senarai sampai pening fikir.. pehtu fikir pagi petang sekolah kesian pulak.. adeh...

Kakzakie said...

Itu anak-anak yg baru sekolah rendah Idzwa
Kena kakak ni tahun depan semua sekolah menengah dan U
Masing-masing buat list sendiri -mama-papa juga yg melopong tengok

Kakcik Nur said...

Untuk tahun depan rasanya mak takmperlu beli pakaian seragam untuk Budak Sepet. Yang dibeli untuk tahun ini belum dipakai. Masih pakai tahun lepas punya walau sudah agak 'nipis' dan sedikit singkat. Berbaloi jugalah beli di Professor - tahan dua tahun tu. Cuma kasut sekolah je tak tahan - haus tapaknya...

Fiza Rahman said...

Beginilah nasib rakyat marhaen. Bonus untuk swasta plak bergantung pada KPI. Klo KPI tak capai target, memang tak dapat bonus. Paling sikit pon dapat tak sampai sebuln gaji. Increment pon tak dapat tau kalau KPI tak capai target. Sadis sangat. Company lain aku tak tau.

List aku tak buat lagi. Baju memang nak kena beli baru sebab hitam legam tu memang tak boleh nak hilang dah. Shopping baju skolah pon kat Hari2 jer. Tu yang mamou poket. Daftar tadika qahirah pon ratus2 gak tu. Dengan skolah agama lagi. Pitam wei.

Julia Johari said...

cantik sungguh tulisan kak izwa, pandai lah buat foot note cantik2 mcm ni, bagi contoh dekat julia juga ni sesibuk anak sekolah pun tetap rancang untuk plan bercuti...good job kak izwa...insyaAllah semoga semua dipermudahkan.

Cik Kumbang said...

Baru seronok ronok jerebu dah hilang
skali 'beliau' datang kembali T_T

bagus buat checklist macam ni
lebih sistematik
nak2 zaman skrng
sapoloh sen pun kena berkira ooo hohoho

selagi boleh jimat, kita jimat

Mrs Puex said...

hahahaha.. ok very the details.. I like..
masuk checklist utk ujung tahun prepare barang sekolah aireen..

tqsm fren sebab upkan nama iols kt sini..terharu terharu terharu.. jemput singgah ye.. *eyh terpromote plak..hehehe..


xoxo,
ayang nooraini a.k.a mrspuex

nurfadilah suardi said...

Bagus tips ni.. Nak buat checklist gak lah.

Chekgu Azrine said...

Blm pernah bt ceklist..
Nati blh cuba..
Bkn apa..takut pitam je sbb 3 anak bersekolah...kehkeh

ZaLina BLank said...

bagus2. saya 44 orang sekolah tahun depan. skrg pun 44 dah skola. nak2 thn depan. skrg pk perbelanjaan pun dah pening. inikan pula nak pk perbelanjaan tahun depan. fenin fenin fenin!!

Nooriah Abdullah said...

baru nak puji tulisan idzwa cantik..
dah ada yg puji kenyataan lah tu kan
dah ujung tahun mmg bnyk lah ceklist tu keluar, kalau anak ramaii hmm makin fenin lahh

Falsya said...

Falsya nie anak belum boleh berckp dh start pening2 bile tgk yuran sekolah..canner tuh..mcm mana la lg 6-7 tahun kan..

Nad MamaZN said...

idzwa, trus migrain dah ni tgk nombor2 tu huhu..!

nohas said...

terbaik..budget lengkap...

Inani Hazwani said...

Bagu buat list macam ni, baru tak terlepas pandang

JMR said...

Baca sambil imagine akak ngah mengomel sorg2 kat meja kerja sambil taip entri ni..

Melissa Muklis said...

Nice, kak. Lissa mau buat checklist la juga. senang mau organize :)
semoga semuanya dipermudahkan, kak hehe

Hanis Azla said...

As-salam izwa..

Salam jerebu.. ;)

memang penting buat list macam tu agar kita tak terlepas pandang.. paling penting tak lari bajet dan ada peruntukan khas untuk perkara yang penting2.. Dulu2 mcm tulah akak.. semua benda akak buat list.. atur segala belanja keluarga.. tapi setelah bertahun2 akak mcm tu.. kini akak dah main redah aje.. yg penting setiap bulan ada saving.. dah penat agaknya akak dengan list2 ni selama bertahun2.. tapi satu yg pasti.. bajet keluarga sangat terjaga bila kita ada list macam tu.. teruskan izwa..

Siti Rohaida Yusof said...

hoh!! ngeri tengok checklist tu idzwa..makin lama makin besar budget untuk checklist tu kan..

Kira Sakura said...

ni tahun depan punya nak masuk sekolah. time syakirah dengan uwais nak masuk sekolah entah ekonomi kita naik macam mana punya lagi dasyat. adoiiiii dah kena menabung nak masukkan uwais sekolah lah nanti ni. menabung sikit2 dari sekarang. boleh la jugak kan huhuhu

Zaza Abdul Latif said...

Ya. memang panjang check list kau..
kalau pakai kertas kajang rasanya tak muat apa yg kau listkan tu.
Apa2 pun pepandailah kau me-manage!!

Proud Babah said...

Skali masuk school, byk gak baes. Leh jadik for my reference coz my kids are still small. Masa tu, sure jenoh. Kene start saving from now kot.

Bunda_nora said...

Salam ukhuwah dari BUNDA....singgah dipagi hari..

Cikna said...

Betul tu seluar dalam kena masuk dlm list,bdk llki kat kelas Cijna majoriti xsuka pki suar dlm katanye xselesa, geli kot....

♥TheOnlyFarah♥ said...

kak izwa,,itu pun bergantung pada pembentangan bajet nie jugak.. kot2 buat la kata dia tak nak bagi..apa nak kata.. so back up plan kena ada..huhuhu.

NUNU EERA said...

kite pn ank dua.. nnti dorg sek tah brp kali ganda plk dri budget skrg ni? aiehh..

hainom OKje said...

Setuju...setuju...org lelaki mmg malas nak pikir benda remeh gini, mmg diserahkan bulat bulat kat kita....itu normallah Izwa...

Budak nak masuk sekolah mmg banyak pakai duit. Kalau anak ramai boleh tepuk dahi mak ayah hihi

::EIDA:: said...

hmm bertabahla akak. hmm sian kita kan.. hmm ... semoga ade rezeki terpijak tuk akak ! duit turun dari langit ke? hahhahaha

Ezna Ahmad Khalili said...

Setiap anak ada rezeki memasing. Wahhh rajin arr Izwa buat checklist bagai....akak kalau baju dania tu suka beli yg besar sikit so boleh pakai lama. Tapi idok la gedeboh beno. Bebudak kan cepat besar. Cuma kasut je kena ikut size bebetul. ;) Kasut lak beli yg tak payah kapur tu. Sonang....hehehe......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang