thumbnail

Wednesday, October 07, 2015

Entry Mari Mengira!


Yeah edisi mari bersembang. Eh salah mari mengira hari dan duit. Keh..keh..keh..ehh gelak pulak padahal kepala serabut.

Ramai tau kan next month aku nak balik Labuan, tapi dalam pada balik Labuan tu panjang langkah nak ke Sabah sebab adik ipar ade majlis bertandang di Beaufort. Jadi dari Beaufort nak la lajak ke Kota Kinabalu nak lajak lagi ke Kundasang (Ranau). Nampak tak betapa banyak nyer tempat nak tuju? Nampak tak berapa $$$ nak kene kire? Ha..ha..ha..macam air terkeluar paip oi! Kene buat kunci kire-kire bebetul nih..giless dengan bulan 12 nak kene shoping barang Sufiya nak masuk darjah 1! Yuran baju sekolah kasut sekolah..yada yada yada....
 
 
1. Dari Labuan ke Beaufort bawak kereta dan naik feri tido sana 1 malam.
2. Esok pagi check-out terus nak ke Kundasang terus. Tido sana 1 malam sebab kekonon esok nyer nak pusing Dairy Farm kat Kundasang, nak pegi Poring Hot Spring nak pegi Kinabalu Park.
3. Turun dari Kundasang terus ke Kota Kinabalu dan menginap kat sana 1 malam atau 2 mlm lagi.

Haiii fikir bercuti memang seronok tapi fikir kos aduh mak..macam nak pitam buat kire-kire. Ha..ha..ha..almaklum kiter orang marheain kene la buat kiraan untuk semua supaya tak terlebih bajet! Dengan lagi 2 minggu Eady nak balik Labuan sorang dulu mase nikah adik dia. Dan dia sekali lagi dengan aku bersama anak-anak akan balik pada 19hb November nanti.

Ohye..23hb ni nak lepak kat Swiss Garden Residence Kuantan. Kemain gigih book sampai 4 hari..ha..ha..ha..kekonon sebab anak dah habis periksa, lagi pun dah lama tak bawak dia orang bercuti. Last bawak bercuti pun bulan 6 haritu (klik sini) pastu belek kalender alamak semua nyer dekat hari la pulak! Mana nak bayar tiket feri ke Kota Kinabalu, mana nak bayar homestay kat Kundasang, mana nak bayar duit rumah rehat *A*A (nasib baik umah rehat gomen murah..hehehe..) mana duit nak pegi Kuantan ni lagi..ehhh..mak pening!

Dalam pada duk PM owner homstay kat Kundasang , sekali alhamdulillah aku  tak tau la samada rezeki aku atau rezeki anak-anak agak nyer owner Jilinieja Homestay Mesilou, Kundasang nak bagi aku menginap kat homestay dia secara percuma nanti..aduhh terharu giler!

Chopchopchop! Ini bukan entry berlagak mahupun aku nak lebih dari orang atau pun aku tak boleh tengok orang lebih mahupun seangkatan dengan nyer lah.. Tu salah tu, FITNAH ok. BERDOSA ye. Sangat BERDOSA. 

Ini cuma entry aku pening kepala..ha..ha..ha..otak tak bleh nak rehat dari buat kiraan. Erghhh...kejap pikir kasut sekolah anak kejap pikir nak beli baju sekolah nanti terfikir kire yuran sekolah anak pulak..ehhh..banyak nyer benda nak kene kire..huwaa..menteri kewangan tu bukan tau nak kire dia cuma sepuk duit je nah pepandai la bendahari kire..ha..ha..ha..i lebiu pak menteri kewanganku!

22 comments:

Jueliza Jamani said...

heheheh aku pun penat nak tekan otak jepun dah.. siap kira2 tu dah bnyak kali.. pak menteri kewangan mmg gitu.. bg jer det.. pandai2 la buat.. nasib dedua keje izwa.. kalo sorang jenuhhh

Nurzakiah Hanum said...

adoiiiiiiiiiii

uncle gedek said...

Alaaaa.... jalan jaoh, banyak la modal / gambar nak update blog...!

SYANI said...

Aku pun pening memikiroakn banyaknya duit kome...hahahahaha

Kakzakie said...

Dah kena lantik jadi bendahari kena hati-hati kira jgn sampai menteri turunkan jawatan haha.. Tapi Menteri awak tu baik hati pandai budget agak lebih dia bagi bendaharinya pun lebih..:)

Mia Kassim said...

Cuti sakan ko idzwa hujung tahun ni ye .. in sha Allah ada kesempatan kita jumpa :)

Julia Johari said...

Swiss garden kuantan tu dekat dengan kg suami ju kak hari2 tgk..mmg lawa gila!!!! untung anak2 sis yeyy

perghhh lajak lajakkkk ke kundasang dapat free penginapan bestnya perghhhhhhhh rindu kundasang...jalan baik2 ye sis...rindu nak baca cerita jln2 akak...happy always yeyyyyy

juju masih dilema...tak tau ke mana hahah AA masih sombong promo masih mahal...hahahhahha

aizamia3 said...

Sampai habis entry ni akak pun turut pening macam akak pulak yang nak ke sana.. ;) tapi memang betul pun.. biasalah bukan selalu..
Pak Kewangan pulak serah pada bendahari.. tu yang menambah pening bendahari.. ekekeke..

Yana MIB said...

amboih kak kemain planning holiday hujung taun..sy hujung taun duk rumah je tahu? pantang punya pasal...harhar tp takpe lah..xyah pening kepala fikir duit keluar masuk...ayat bakar line ni..muahaha :p

luqman zakaria said...

wah rezeki tuh dapat menginap percuma..hehe.. byk plan kena buat kiraan abes abesan..nak nak sekarang nih plak..nilai duit macam apa jer..hehe..apa apa pon selamat bercuti :)

Kakcik Nur said...

Alhamdulillah...rezeki itu dari Allah yang disampaikan melalui manusia... :)

Daddy Ziyyad said...

Untong laaaaa org tu gi Labuan....lepas tu gi Kundasang....gi KK...
Saya tak pernah jejak kaki ke Sabah Sarawak ....hahaha
Nanti ambik gambar banyak2 ok, macam biasa...tepek kat blog

NUNU EERA said...

alhamdulillah.. rezeki anak jgk tu.
xpnh smpi sabah lgi lakak.. tpi aritu da tiup2 jgk jamar ajk g jln sna.. haha

Ati Masrif said...

Bagus buat perancangan gini..boleh kira budget dan rancang cuti

Harap dpt ke sana juga nanti ^____^

hainom OKje said...

Apa yg nak dilagakkan Izwa weyh....mak ok jer hihi....yelah bercuti sakan tu mmg le kena pikir duit. Banyak hari tu....mamam lagi, souvenir lagi....hish.... penin gak kepala ko dik....

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Alhamdulillah. rezeki tu. Seronok pergi bercuti. Boleh rehatkan badan.

Kira Sakura said...

main kutu kak!!!. bulan 12 ambik boleh beli sufiya dengan syahmi kihkihkih :p

memang kan. kita ni kalau nak holiday ke mana mmg kita yang pening lebih nak kira itu kira ini. tak kira lagi nak ngemas beg baju segala bagai tu haishhh

*tumpang pening :p

Melissa Muklis said...

wauu. jauh perjalanan, kak.. hehe semoga semuanya dipermudahkan :D

adianiez AIDA said...

wow best nyer...
bagi aida, kalau da plan, gi aje.
bajet? guna apa yg ada, korek mana perlu :)
sementara ada masa dan peluang bwk anak2 berjalan, redah aje.
duit bleh di cari.
masa? tak boleh ganti tau!

Mrs Little Voice said...

best kampung jauh...takpelah...sesekali balik izwa..belanje lebih pun takpe...penat kejekan....

Hamboi...sampai 4 hari kat SGR Kuantan...kerlasss ko jahh...mesti budak2 tu rentung...hehehe

aRz MoHa said...

semoga selamat semuanya dalam perjalanan.

bestnya dapat ke kundasang...jangan lupa ambil gambar dan kongsi dengan kami

aLiXaL said...

Masa kami pergi Keningau itu hari.... kami tidur di Rusia Homestay.... besar, bagus untuk mereka yang datang ramai-ramai, 2 3 orang family....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang