thumbnail

Friday, November 06, 2015

Tips : Petua Putihkan Baju Sekolah


Meh nak share petua untuk mak-mak! Ke korang dah tau ni?? Ke aku yang ketinggalan? He..he..he..takpe lah nak share kan jugak untuk orang yang tak tahu lagi ;)

Tengok kat siku baju sekolah agama & leher baju sekolah kebangsaan. Putih bak hangggg~
Ok fine, petua ni takde lah sampai putihkan balik baju sekolah macam baru beli tuh tapi serius cakap baju jadi cerah dari warna putih kusam ala-ala coklat siku dan lutut hitam tu la! Hitam keladak kat siku, tengkuk & lutut tu hilang bak hang!

Senang je dengan rendamkan baju sekolah/baju putih/kasut sekolah dengan PERAHAN LEMON selama 10 minit. Yup seploh minit jek tau. Lemon pakai setengah biji atau kalau baju tu ade lebih dalam baldi pakai la sebijik lemon. Perah kuat-kuat lemon dalam air paras baju, pastu campak sekali lemon tadi dalam baldi tuh, tapi kene INGAT jangan lebih 10 minit tau! Nanti baju ade tompokan hitam dari lemon tuh. Setkan jam mase buat okey~

Dah seploh minit, buang air tu semua tadi pastu basuh je baju dalam washing machine macam biase.

Putih wey baju anak! Ibu aku siap cuba kat t-shirt putih baju bengkel adik aku, memang putih! Baju korporat aku yang warna cream tu ade hitam-hitam tang ketiak sebab deodorant pun dah hilanggggggggg! Saya suka! Saya suka! :)

Alaaaa..lemon mahal?? Memang laaaaa..barang elok kan biase nyer memang mahal sikit. Bukanlah bermakna kene buat setiap hari rendaman tu, seminggu 2 kali atau seminggu sekali dah cukup! 6 biji lemon tak sampai seploh hengget kat Tesco. Tips lain, lemon yang dah dipotong pun boleh mewangikan peti ais dan menghalau cicak dengan letak sedikit potongan lemon kat atas meja.
Okey mak-mak selamat mencuba! Dan ingat...jangan rendam baju pastu pegi tido atau pun pegi jalan plak memang confirm la baju ade tompokan hitam! Oh ye..boleh dicuba pada baju lain yang putih atau pun telekung pun boleh jek asalkan berwarna putih ok!
Selamat mencuba! ;)

33 comments:

Siti Rohaida Yusof said...

boleh la try nanti..baju fiyah tu dekat leher memang nampak kotoran..nak buang sayang,sebab masih elok..cuma kotor di bahagian tu sahaja.,..

Chekgu Azrine said...

serius??nanti nak cuba.yeahhhh

YieN said...

Wahhh.. Ilmu utk masa depan sy ni sbb anak blom bersekolah lagi, hehe ~

Nurzakiah Hanum said...

bagus petua nie

Mas Zull said...

assalamualaikum izwa...petua yg elok ni...:)

Jueliza Jamani said...

aku rendam dgn sabun hai o jer.. uhukk..

Qisya Khadeeja said...

wah.. leh try kat jeans putih i.. dan seluar khaki i.. kaler coklat cair.. hehehehe

Falsya said...

haaaaa, baju putih kite byk kuning dh kak..boleh cube try test uji nie..hehe..nak try kat baju sekolah anak, anak xsekolah lagi...hahahahaha..

mama tisya said...

tq share info...10 minit je ye..hehe

Eye_nee said...

Boleh try ni...selalu duk rendam chlorox jer...mereput baju...

Nad MamaZN said...

haa bleh try ni
tq share :)

Mrs Little Voice said...

wahhh...boleh terai ni...hehehe

Mrs Puex said...

wonderful tips..

anak pompuan ni tudung sekolah die lagii jahanamm sebab kesat mulut/hingus semua pkai tudung..saputangan yang dibekalkan tu elok cantek suci murni la pulak..

kadang tu klo hujan zapppp disapukan hujung tudung kalau kene tempias kt meja.. ini tak tipu sebab tuan tudung tu yang bagitau...hahahahaaa...

pitammmss!!! tang siku, hujung lengan dan bahagian ponggong tu toksah cakap ahhh... sedeihhh!!!

boleh prektikkan nii.. 10 minit yee... takmo lebih yee?? ok ok ..noted!

Melissa Muklis said...

nanti bagitau mama Lissa.. sebab mama Lissa selalu bising baju adik kotor. hehehehe

Cik Ecah said...

good sharingggg ;)

Kakzakie said...

La... kakak ni dah mak-mak tua pun tak tahu lagi.
Lemon kat rumah sentiasa ada tapi utk tekak hihi..
Anak kakak pakai baju biru dan pink jadi tak ada masalah utk baju sekolah.

el said...

kalau pakai limau kasturi boleh ke..kat umah ni adalah pokoknya
lemon mahal..kita cuba dulu kan
thanks for the info

QasehnyaRania said...

boleh la try nti
tenkiu kak
nice sharing

✿LiyaNa RoHazi✿ said...

Good info ..nnti bleyh try ..btw slmt ptg ..cik yana blogwalking sini sambil follow2 ..

- dieyana - said...

tq info..baru tau gak ni..kikiki..

Pantun 2 kerat yang poyo:
sebiji lemon 2.50,
bru beli semalam, ok bai! ^__^

Qhaifa Nur said...

Nak try...moga putih

kakyon said...

agaknya boleh tak hilangkan taiklalat kekuningan pada muka telekong.nk rendam baju sekolah takde anak sekolah dah..

sal ya said...

Bgs ni. Selalu beli lemon buat mandi anak je. Hehe.. Tq utk petua

Farah Arina said...

thank you eh for this :)

Mia Kassim said...

Wahhh boleh dicuba petua ni ..

dalila said...

tq sharing kak izwa..
bole amalkan bila ank dh mula skolah nnt..
br ni beli lemon kt aeon big rm1.20 je sebijik..ok laaa..eh! tp lemon skang mmg dh mahal..kene tggu offer..hihi

Zaza Abdul Latif said...

aku nak buat lebih dari 10 minit sebab baju anak jantan aku berkerak macam bontot kuali.. kalau aku rendam lebih seploh minit kau rasa baju tu akan reput tak?? pfffttttt!

Fiza Rahman said...

Kalau baju kimi sebiji lemon tak jalan kot. Baju hitam legam.

hainom OKje said...

Tulah jenuh okje fikir camne nak hilangkan benda tu. Tq lah Izwa....nanti nak try. Kalau kaler lain boleh ke

LYAfrina said...

menarik & sgt2 membantu

adianiez AIDA said...

tq for sharing.
moga berguna utk aida thn depan.
thn ni nak abis dah.
lantak ko la baju putih.
nak buang dah :)

Mawar Melati said...

Bestnya..nak try jgk la nanti

JunAina said...

Lepas ni try guna air coke untuk hilangkan tahi lalat pulak...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang