thumbnail

Tuesday, December 15, 2015

Fish Farm Sungai Tagal, Kundasang Sabah


Dari The Desa Dairy Farm tu kita orang terus ke Fish Spa Sungai Tagal. Hah ni pun sama tempat tak dapat pegi..mati la kat semua entry nak bagi tau pasal sakit hati 2 tahun lepas tak dapat pegi semua tempat..ha..ha..ha..

Dari The Desa Dairy Farm tu ke Fish Spa Sungai Tagal ni amik mase 40-45 minit. Ye lah bentuk macam 3 segi ke setiap perjalanan jadi perjalanan ke satu satu arah amik mase 40-45 minit menempuh kona kona. Kat gunung kan, takkan nak harap jalan lurus pulak ye dak.

Tiket Fish Spa

Harga tiket macam yang tertera. Kami amik yang rendam rendam kaki jek..tak lalu pulak mandi dengan ikan yang lebih besar dari paha sendiri.

Berdiri tepi dulu.

Ikan dia besar weyyy...ha..ha..ha..memula nak rendamkan kaki pun macam seram-seram! Tapi sebenar nyer ikan besar tak mengigit pun! Yang menggigit manja tu ikan kecik-kecik jek..

Besar kan? Goreng pun sodap!

Syahmi pun duduk kat tepi dulu sebab seram!

Eady tengah menahan geli! Ha..ha..ha..jarang nampak dia gelak kan?

Sufiya memang tak masuk lah dalam air!! Penakut macam mak dia!

arghh pakwe makwe ni! Nyampah lah..

Berani tu.

Gelak sebab dapat celup dalam air.

Tu aksi melawan nak tarik tangan sebab dia nak mandi! Tak tau takut budak nie.

Aku pun acah duduk kat gigi air jek. Aku penggeli.

Ni lagi acah berani padahal gayat kot! Kalau perasan kat gambar atas ade jambatan kat belakang kita orang. Jambatan berkayu reput boleh naik 10 orang je sekali naik.

Nak beli makanan ikan tu kalau tak silap aku RM1 ke RM3, kalo tak silap lah..tapi takde la mahal sangat-sangat. Cuma yang tak best sekali masuk 15 minit jek. Tiket kene simpan sebab ade nombor kiter. Nanti biler dia panggail "pemegang tiket bernombor bla bla bla waktu anda telah tamat" maka berjalan lah kau keluar! Kalau tak selagi tu dia akan memekak..keh..keh..keh..

Kat luar ade paip untuk basuh kaki, disuggestkan pakai selipar je macam kita orang kalau nak ke sini. Makanan luar tak boleh bawak masuk. Kamera / Hp akan dikenakan bayaran RM2-RM5 untuk sekali masuk setiap group. 

Dari Fish Spa Sungai Tagal ni kami terus ke Poring. Poring ni tempat mandi kolam air panas. Takde pulak gambar kat sini sebab dah penat..he..he..he..lagi pun kat Poring ni ala-ala kolam mandi air panas kat Selayang & kat Negeri Sembilan tu jek. Nak skip pun boleh takde hal. 

Tiket masuk Poring Air Panas

Gambar balik je ade. Sufiya buat perangai sebab tak puas mandi..he..he..he..

Dari Fish Spa ke Poring Kolam Air Panas ni amik mase sama jugak 40-45 minit jalan kona-kona. Habis Poring kami terus turun ke Bandar KK untuk check-in di Kota Kinabalu pulak.

Oh ye ade yang tanye aku kenape tak pegi Kinabalu Park? Memang tak la dengan keadaan mendaki nyer dengan anak-anak nak berdukung nyer..nak pitam lagi keh? Takpe Kinabalu Park tunggu lagi 2 tahun okey.

 Nest entry, entry makan...wahhhhhhh...teruja!

25 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnya

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Besar2 ikannya yer...mmg geli klu nak masukkn kaki....hehe

mama tisya said...

besarnya ikan,...oh ada pakej utk mandi ngan ikan,...hehe

Falsya said...

bosaunye ikan2..seram nak julur kaki kat situ..geliii..hehehe

lieyalatif said...

lieya penah pi sg tagal nie...dah lameee dahh .... tapi mase tu takde plak sistem nombor2 giliran nieh...sbb pelawat dah ramai kot..... tapi mase tu lieya geli n takut kot nak masuk....budak2 ni ngan papa die org jek berani bagi ikan makan.... ngeri aku tgk ikan yg rakus tuuu hahahahahaha

Inani Hazwani said...

Banyaknyaaaa ikan. Kalau Nani arsanya tak turun dah dalam air tu. Hahahhaa

Nieyl said...

Besarnyer ikan...

el said...

ya Allah bykknye fish situ
bestnyeee!!!!
bleh spa kaki ke kat situ haha

Kira Sakura said...

kita nampak ikan yang bapak besar tu kakkkkk. besar nya diaaaaaa. tapi sekali celup2 mesti nak mencelup lagi kaki tu kannnn

PinKy MoMMa said...

oo ingatkan leh ddk lama2 hahahahahaha..sabar je la nak memekak mekak..

Akak Kembang said...

eee....kaqlin pun geli kalau ikan bosar2 camtu...tp syok je tengok....

Julia Johari said...

wowwwww syok ooo jinak betul ikan2 tu semua...goreng pun sodappppp!

Fiza Rahman said...

Fish spa gittew. Beso² ikan.

uncle gedek said...

Eeee... kalau uncle ni geli dengan ikan banyak2 cam tu!

uncle ni penggeli!

wahida said...

ya ampun nok...kalau aku sumpah aku dah gelak mengekek menahan geli...
sedangkan bagi makan gajah pun aku dah bantai menjerit2 sbb mulut gajah kena tapak tangan aku...ni pulak nak hulur kaki...ekekek...

✿ Ina Ainaa ✿ said...

Ikan keli ke tu?? Tak sengat ke ikan keli tu?? Bestnyaaa, serius teringin sangat nak pergi tempat sebegini rupa

Kakcik Nur said...

Poting tu maknanya buluh. Tu yang banyak pokok buluh beso2 kat dalam tu, kan? :)

Masa mak pergi dulu, fish spa tu takde lagi rasanya...

Diya Hanun said...

ala 15 minit je ke blh masuk..huhu..xblh lama2..manjanya ikan tu, tak lari pun

Zool Blogger said...

wah besar ikan tu.. tapi dah kena kaki orang nak tangkap masak rasa geli plak

Etuza Etuza said...

Asalam bro///wah datang d=bercuti di Sabah ya..2013 tagal luanti ni belum berapa tempat di olah..sekarang dah lawa kan..teringin nak ke sana bawa keluarga lah..hehehe

Etuza Etuza said...

oo ya good news..blog ni memikat saya jadi bloglist ya..

Cik Tie said...

besarnya ikan. memang takut la tengok besar2 camtu. tapi part kat atas jambatan tu cam best je :>

Zaza Abdul Latif said...

aku tak sempat ke sini aritu.. lepas balik kl baru tau wujudnya tempat ni..
eh dik mok.. over kan.. asek berkepit je ngan bf dia.. haha

hainom OKje said...

Awat tak cubanya Izwa....rugilah ! Jauh tu nak merasa geli geli cenggini....
Asal nampak air jer nak mandi ye budak kevik comey!

safurara said...

huaaaaaa kalau princess ni, mst suka gilaaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang