thumbnail

Thursday, December 17, 2015

Kelapa Bakar Dan Lokan Bakar Jalan Sulaman Tersedap!


Yes..entry makan!  Yang dinantikan oleh aku..ha..ha..ha..

Jalan Sulaman (amik dari FB Jalan Sulaman)

Kelapa Bakar.

1st time jugak rase kelapa bakar..takde ape yang special pun, setakat air kelapa tu dibakar kasi panas jek. Tapi waktu-waktu panas mintak la air kelapa sejuk. Manis kepala sabah nie. Isi kelapa pun tebal dan banyak.

Kat sini kebetulan Syahmi demam dari turun Kundasang tu memang kita orang suruh dia minum banyak-banyak la. Syahmi tak tahan jalan kona-kona.

Lokan Bakar

Hoii orang kampung, kalau pegi Kota Kinabalu sila makan Lokan Bakar kat Jalan Sulaman, Sepanggar okeh. Ya ampunnnn aku 1st time rase lokan nie..perghhhh..sedap wehhhh sampai tak cukup!! Nak order lagi takut dah lambat lagipun orang belanje lagi la segan nak mintak lagi..he..he..he...tapi serius cakap sampai sekarang ni terbayang-nayang kesedapan nyer kene plak cicah-cicah cili tuh..

Pergghhh....cili tu pedas pedas manis sedapp...ehh cicah sekali nak cicah lagi..ehh makan sekali nak makan lagi..last-last tak cukup..eventho Syakirah sendiri pun makan banyak Lokan Bakar nie. Perghh...telan air liur kate ko!! Pastu sekarang menyesal alaaa kenapa la aku tak order lagi haritu..huwaa...sedap kot. Sedulang besar RM12, kalau kecik RM7. Kalau order sila order lebih bagi tak menyesal dikemudian hari..he..he..he...

Cara nak pegi ke Lokan Bakar nie, kalau dari Kundasang :

1. Cari singboard ke arah Teluk Sepanggar atau pun Nexus Karambunai..straight je sampai lalu depan Politeknik Kota Kinabalu (Poli KK ni mesti di kiri kiter) 
2. Sampai kat roundabout amik kiri terus nampak penuh kedai lokan bakar tersusun kat tepi-tepi jalan. 

Kami amik kedai kiri paling hujung sekali. Sori takde pulak gambar kedai, tapi rata-rata lokan bakar kat sana memang sedap arghhhh...

  • Waze : Jalan Sulaman
  • 88450 Talipok, Sabah, Malaysia

22 comments:

luqman zakaria said...

dua dua tak pernah rasa lagi..T__T

mama tisya said...

lokan bakar nmpk yummmm

Jueliza Jamani said...

uhuii sedap..

Kakcik Nur said...

Belum pernah makan/minum kedua-dua yang dibakar tu kat sana...InsyaAllah boleh cuba bila pergi nanti kalau ada rezeki... :)

tiga lalat said...

wahh, wak tenok gmbr pon sedap., ;p

Zaza Abdul Latif said...

kelapa bakar kt kl pun ada tak pernah try.. bila ko dah kata dia bakar kasi panas terus tak bernapsu aku nak try.. lokan tu.. sedapnya weh.. dapat bawa balik semenanjung tu bakar depan rumah makan anak beranak.. perggh!

Falsya said...

kak..balas dendam nmpk...saje je tau tayang2 lokan tuh..

Siti Rohaida Yusof said...

sedapnya...actually tak pernah rasa lokan bakar ni...

Kira Sakura said...

alahaiiii tak pernah jugak makan lokan bakar ni haaaaa!!! kt kola perlis kola kedah takde ke ek? hhuhuhuhu

Fiza Rahman said...

Haishhhh...kak zakie tadi tunjuk pau. Masuk blog ko tunjuk air kelapa bakar ngan lokan plak..huhuhu...Tak pernah merasa lagi.

lieyalatif said...

ya Allah izwa teliur aku tgk lokan bakar tu..... takpenah rase seumur hidup...mase pi sabah dulu2 pun mcm tak pemes lagi menu nieh...kalo dpt peluang ke sane lagi mmg harus lieya tiru izwa punye jjcm nieh...

safurara said...

saya lepas ni kalau nk ke kundasang, mmg amik checklist kt blog akk je. dapnyaaa lokannnn~

Julia Johari said...

Lokan bakar satu kak izwa...huwaaaaaaaaa sedapnya oh tidakkk oh tidak jom buat sendiri kak cari lokan kt pasor hahahhaha

Inani Hazwani said...

Aaaaaaa air kelapa feveret forever :D

Mrs Puex said...

tak pernah mkn lokan.. nampak mcm menarik tertarik hoi hoi...


*lapardahhnii*

Nieyl said...

Ok take noted...:)

eima said...

menarik ... ari tu x jumpa plak ... nanti ingat nk pi lagi kk ni boleh la cari

Kakzakie Purvit said...

Waaah.... kakak tengok lokan bakar tu yg tak menahan Izwa.
Sebenarnya sea-food yg ada shell ni kalau dibakar bukan aje sedap aroma dia pun dan menusuk hidung sedapnya. Kakak suka tau:)

el said...

terkejut baca laju2 igtkan kepala bakar tadi haha
lokan tu x nah makan..bak mai nti ok

Mr. Doctor said...

Kelapa bakar tu x ada rsa mcm burnt ka? X pernah rasa...

eynda said...

Kat Shah Alam ni pun ada kelapa bakar tapi tak pernah minum.... memang ramai pelanggannyer... sedap kot hehe... lokan tu terliur je tengok...

Daddy Ziyyad said...

Tengok gambar lokan bakar tu pun dah terliur!
Set.
Dah masuk dalam list JJCM saya..kalau la ada rezeki ke sana!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang