thumbnail

Thursday, January 29, 2015

Anak Masuk TV Dua Minit Je Pun!


Ye laa..kalau selalu keluar aku tak heran kot, ini 2 minit harus lah aku kecoh.kah..kah..kah..

Ha..ni la sedikit sedutan rakaman tv3 tu. Actually aku tak tau pun keluar tv ape ke biler ke..yang aku tau tetibe pagi-pagi ade orang wasap bagitau anak keluar tv sekarangggg...

Aaaaaa...dah kenapa sekarangggg...?Aku dalam kete on d way pegi keje kot..grrrr...
Okey fine..balik tengok kat utube laaa..pastu laki cakap buka la tonton.com.
1st time buka tonton.com ni dek kerana anak..

Mase tengok tu dalam hati cakap "nasib baik anak pakai baju lawa haritu..!" kahkahkahkah..
Ye la korang..mane tau nak shoot bagai nie..Charity event ni jemput main masak-masak jek, jumpe dan memeriahkan event Abang Brian..tak tau pun ade shoot. Kalau tau aku pasang badan siap sekali haritu..ha..ha..ha..ha..ha...

nampak sipi pun jadi la..kehkehkeh..

Korang mesti tanye event ape ehh..lupa la tuh..
Charity event untuk anak-anak fight kanser la. Nak tengok gambar diaorang main masak-masak tu boleh tengok kat entry ni. Penuh cerita dan gambar.

Wednesday, January 28, 2015

WW : Minggu Lepas


Minggu lepas..ehemmmm...

Ohhh pada yang tanya pasal shooting Syahmi Sufiya tu keluar pagi tadi di MHI Tv3.
Oh mak dia pun tak tau..yang tau bila ade orang kat FB bagitau..uhuks...
Nak kene cari ulangan la pulok dah ler tak tau nak cari kat mane..adeh...

Busy week sebab baru tukar unit kerja. Budak baru belajar benda baru maka paham-paham je la situasi nyer..mood pun nan hado lagi..

Monday, January 26, 2015

Family Day Out Dengan Abang Brian (Masterchef Malaysia) Yang Super Awesome!!


Julung-julung kali aku rasa event ni antara yang terbest buat aku sebab anak-anak sangat seronok! Bila tengok anak-anak happy aku rasa puas.Happy to the max! Ehh..takde pembuka kata terus nak bagitau rase gembira..keh..keh..keh..

Sabtu lepas aku dijemput untuk hadir dalam 1 charity event yang diorganized oleh Kids Helping Kids untuk kanak-kanak yang fight for kanser. Event Family Day Out with Abang Brian tau, syok giler sebab ade mini cooking workshop untuk anak-anak! Thank's a lot to Abang Brian, to YCA Malaysia dan juga kakak pink kiter tu.. Diya Nadia. 1st time jumpe u! Nebes i jumpe u dari jumpe Abang Brian..kehkehkeh..


Kemain semangat

Korang..tempat masak-masak ni comel giler penuh warna warni! Jangan kata anak-anak suka mak-mak pun teruja tengok tempat dia! Cantik giler kot deko dia sampai rase nak kunyah-kunyah simpan kat umah..hahaha..serius cantik giler kelas masak-masak ni.

meja cheese tau.nyums!

Dalam kelas masak

Ha..ni gambar amik dari luar cermin tau, orang dewasa tak boleh masuk sebab nanti takut anak-anak hilang fokus..ke takut mak-mak teruja lalu masuk masak sama..hihihiii..
Ye la comel sangat deko dia geram je tengok.

Cikgu masak menari.

Semua staff YCA Malaysia ni sangat friendly, sangat pandai amik hati budak-budak sampai dia orang rase sangat selesa dan tak malu-malu pun. Even Syahmi yang pemalu ya amat tu pun tak berapa nak malu mase event tu. Well done staff YCA Malaysia! Big Clap.

Nampak muka dia teruja!

Abang Brian yang super friendly & down to earth sangat.

Orang nyer sangat peramah, kelakar dan mesra alam. Baru 1st time jumpe pun ko dah rase macam dah selalu jumpe. Sembang kemain macam kawan-kawan. Eh..tetibe ade shooting untuk tv3. Kalau ikutkan, budak-budak ni masak 1 kelas je, tapi nak dijadikan cerita tetibe Abang Brian masuk kelas dan cakap kiter nak shooting dan anak-anak uolls akan jadi celebrity kejap..hehehe..mak ape lagi..so over excited la..sampai rase ya ampun best nyer event ni! Nasib baik mama pakaikan korang baju cantik..hahaha..gitu.


Untuk shooting tu budak-budak diberi peluang masak sekali lagi dan masak secara exclusive dengan Abang Brian! Kalau tak kene bayar okey.. ;) thihihii...

Eh..? Mase ni nebes nak mati..ha..ha..ha..

Interview sebab charity event ni tersenarai dalam Malaysia Book Of Record untuk Largest Food Art Mural tuh. Lebih 1000 food art mural terbesar di Malaysia yang disiapkan oleh kanak-kanak yang diusahakan oleh Abang Brian (Masterchef Celebrity, Masterchef Malaysia) bersama anak-anak fighter kanser, anak-anak sekolah & tadika yang terpilih dan sekaligus merasmikan buku Cooking With Kids dari Abang Brian.

Buku Cooking With Kids yang di ilham sendiri oleh Abang Brian dan charity event untuk kanak-kanak kanser ni yang mendapat ilham Abang Brian selepas ayah beliau diserang kanser. Kalau teringat balik sebak pulak sebab mase ucapan Abang Brian berkenaan ayah beliau, Abang Brian menangis mase bagitau buku ini didedicate untuk ayah dia..sobss..

Abang Brian yang periang giler!

Oh korang, jangan lupa dapatkan buku Cooking With Kids ni kat MPH ye. Mane tau boleh guna idea masak-masak untuk bento sekolah anak-anak ;)

video
sedikit sedutan video anak-anak memasak ;)

Selain dari tu korang boleh la jengah-jengah web Abang Brian atau IG dia ;)
Haishhh rase seronok sangat sampai Syahmi Sufiya asyik tanye biler nak pegi masak-masak lagi. Uhuks..tersedak mama tau!

Friday, January 23, 2015

Review : Burger Bakar Kaw Kaw


Salam jumaattt..semangat ni! Ehh..semalam kiter terlupa blog kiter tau sebab kiter syok dengan dating laki kiter..syok gilerrr..takde pun adegan gaduh-gaduh manja tau, yang ade manje-manje setiap mase..ehiks.. *silapegimuntahsekarang* keh..keh..keh..macam orang gile.

Takde citer pasal dating semalam ye.. ;) cuma hari ni nak share dengan korang Burger Bakar Kaw-Kaw yang kat Ampang Waterfront tuh..Eady la tetibe gatal tekak nak makan burger lagi pun memang nak belanje anak-anak makan sebab kami tinggalkan dia orang semalam.

He..he..he..padahal dia orang sekolah tapi rase macam bersalah pun ade. Terpikir jugak macam mana la orang boleh pegi sambut anniversary ke hanimunan ke luar negara tinggalkan anak, kami memang tak la..sepanjang dating tu (dating la sangat..padahal pagi tu ade urusan keje..tak lama mane tapi disebabkan malas nak curi waktu kerja terpaksa gak la cuti..ehhh..) ibu Fatin adik siap wasap gambar adik tau sebab tau mama rindu tak pegi menyusukan dia semalam..1st time kot tak pegi menyusukan dia..rase bersalah giler..huhuhuuu..tapi tengok muka laki lupa kejap rase bersalah tu..ha..ha..ha..

Ehhh panjang kemain mukhadimah ko izwa! Ok back tu cerita Burger Bakar Kaw-Kaw.
Actually Burger Bakar Kaw-Kaw ni ade banyak cawangan tapi kami ke cawangan Ampang Waterfront sebab dekat dengan rumah kami. Sehala menghala balik.

Air 3 jek. Share 

Smokey Burger Kaw-Kaw (RM12.50 kalo tak silap)

Close-up - Eady punyer

Nampak sos dia pucat-pucat lesi macam tak selera kan? Tapi bila rase aduhaiiii mak kenapa sedap sangat ni?? Sos dia creamy manis-manis skit pastu ngan plak dengan rase smokey burger tu..oii telan air liur pulak aku! Sedap laa burger nie..

Meatball Pasta (RM11) yang bapak sedap!

Percayalah korang, Syakirah makan burger ok! Banyak pulak tuh

Meatball Pasta kot nama dia, sedap giler!Sedap sangat..

Mushroom Burger Kaw-Kaw (RM12.50)

Close-up, Eady punyer 2nd burger.

Nora nak bagi 5 bintangggggggg untuk semua makanan kat Burger Bakar Kaw-Kaw ni!
Hoii..bapak sedap kot! Eady pun cakap sedap giler sebab tu sampai order 1 lagi burger. Tak cukup burger yang 1st tu sebab Eady kene share dengan anak-anak.he..he..he..
Kire kalo korang penggila burger memang berbaloi arrr makan kat sini walaupun harga dia quick mahal. Jangan la makan selalu, kopak poket kecuali korang orang kaya ok ;) 

Setel hal pagi semalam yang mana terikat selama 9 tahun dah selesai. Lega dah setel 1 perkara dengan bank ;) jadi disebabkan ade duit terlebih sikit tu yang niat belanja Eady & anak-anak. Alhamdulillah sedap giler kot makan semalam sampai licin semua makanan tak tinggal ape pun.

Total damage : RM45.60.

Eh, ini entry takde nyer berbayar ke ape tapi setiap entry dalam blog aku ni akan dishare kalo sedap jek..tak sedap tak masuk blog aku. Korang mesti tanye mana makanan aku? Ha..aku tak order aku punyer sebab aku makan cukai anak sikit, Eady punyer burger sikit lagi pun aku nak makan nasi kat umah..ha ha ha..pegi balik pegi balik aku tetap cari nasi kat umah. Perut melayu la kate kan.

Kalau rajin nak tengok burger ape lagi ade atau kat mana cawangan lain boleh la terjah ke web Burger Bakar Kaw-Kaw ni. Confirm telan air liur ;)

Cuma 2 je ketidaksukaan aku makan kat sini ialah : 1 - radio/lagu yang dibuka memang bapak kuat dan bising sampai ko rase mcm terpekik-pekik kalo nak bercakap, kalo ade anak kecik taraf baby tu memang kesian giler ar & 2 - dia punyer waiter semua tak pandai cakap melayu!!Huwaa..makan kedai melayu tapi ko kene speaking London okehhh..stress mak tanye different burger tu dgn burger ni ape pun dia tak tau nak explain mcm mana..hmm..so main try & error je la kami semalam..grrr...nasib baik sedap dan tengok semua review bagitau semua burger kat sini sedap sampai di pilih masuk dalam Jalan-Jalan Cari Makan tu sebab kami berani main pilih je.

Wednesday, January 21, 2015

#throwback 5 : Labuan - Pasar Basah


Hah..sambung..sambung cerita Labuan..hahahaha...ape ke giler sebulan pun tak abis lagi nie..banyak part lagi tapi gigih aku nak letak gak dalam ni buat bahan cerita mase aku takde idea.mihmihmih...

Tapi sebelum tu mane yang tak baca lagi part 1 - Muzium Marin Labuan dan part 2 - Mandi manda di pantai Labuan sila la terjah ye.

Sekarang kiter cerita pasar basah Labuan. Tempat ni baru dibuka, dah duduk dalam bangunan yang elok skit..alaaa lebih kurang macam pasar borong kiter tu je , dulu tempat open air tapi berbumbung gitu..atau nak lebih trill beli je ikan dari nelayan yang naik dari laut. Memang bapak murah..ikan tenggiri amik part ekor je, dapat la 4 potong besar baru RM18 jek..haaa menganga la ko tengok harga sebab kat KL tak dapat der harga macam tuh.

Pastu mula haaa besar nyer ikan..haaa besar nyer ikan..hahaha..ko dah kenapa izwa tak pernah tengok ikan eh!? Almaklum laaa orang bandar shopping pun kat Tesco jek..ehiks..
Sampai mak mertua aku pun gelak-gelak tengok kejakunan aku. Dia tunggu je aku menghayati ikan-ikan kat situ..kejap dia tunjuk ha tu..haa tgk ni..mak mertua sporting kate ko!

Malas la cerita korang tengok sendiri la..ke aku sorang je yang baru tengok ni..kehkehkeh..

ikan ape ntah

sotong bapak besar

adik badik sotong

adik badik ikan

ikan tuna besar yang fresh..baru naik dari laut.

Kejakunan aku kat dalam ni tau sampai mak mertua aku pun gelak-gelak tengok aku..hahahah..almaklum la kan kat KL ko tak jumpe ikan fresh macam ni kecuali ko pegi pasar borong Selayang tu. Jauh plak dari umah aku. Jadi jangan salahkan aku kalau membesar tengok ikan kat pasar malam & Tesco jek.

Setiap kali balik Labuan memang semua jenis binatang ko akan dapat rase. Binatang laut la sebab sana binatang laut murah giler. Ayam daging plak mahal kat sana. Kalau mak masak udang memang puas la sebab udang besar saiz mak yang mak masak..kekeke..udang yang besar la! Kat sana dia orang tengok ikan kecik-kecik main tolak-tolak tepi jek..fuh..

Aduhhh entry ni buat aku rindu Labuan sangat tau..hmmm...

Monday, January 19, 2015

Cara Masak Hati Unta Untuk Ubati Lelah/Asma


1st time tengok & pegang hati unta.

Actually aku post kat FB tanye, sape ade buat umrah dalam masa terdekat ni atau ade tak sape-sape yang masih berada disana sebab aku nak kirim hati unta #hatiunta untuk makcik aku yang lelah teruk sampai masuk wad. Tak sangka, kakak office aku ade #hatiunta ni, mak beliau sedekahkan hati unta nie. Dia terus komen akan bagi aku hari ni. Alhamdulillah..Makcik aku tu kakak sulung abah..dah 60 lebih dah kot umur nyer..tengok teruk sangat sampai nak bercakap pun lelah..hmmm..

Semoga pemberian dari seorang kakak di office ni dapat membantu makcik aku dengan diberi kembali kesembuhannya. (amin~) Dalam pada tu terpaksa aku google cara macam mana nak makan atau nak masak hati unta ni. #hatiunta

Okey, meh aku paste kan dari web Hati Unta Dot Com.

Cara-cara pengunaan ( 1 ):-
Hati Unta ini diambil sekeping dan direbuskan bersama 3 cawan air sehingga ia menjadi satu cawan. Kemudian air itu diminum samada sekali gus ataupun jika tidak boleh, minumlah sedikit sedikit sehingga habis, air rebusan ini boleh disimpan didalam peti sejuk. Baki hati unta yang direbus tadi hendaklah disimpan didalam peti sejuk juga untuk mengulangi proses rebusan tadi sehingga 3X dan kemudian baki hati unta tadi bolehlah dimasak bersama sama makanan untuk dimakan, jangan dibuang hati unta yang baki itu.

Cara-cara pengunaan ( 2 ):-
Hati Unta ini diambil sekeping dan digoreng tanpa minyak sehingga ianya betul betul garing dan kemudian ditumbuk halus lalu ditaburkan dalam nasi/bubur yang hendak dimakan.

*note : Hati Unta bukan sahaja penyembuh penyakit Asma tetapi boleh juga memberi tenaga setelah penat bekerja dan melancarkan peredaran darah.* 
*note lagi : hati unta tak boleh dibuang..tak habis atau rosak kene tanam*

Senang je, cuma antara boleh telan dengan tak boleh telan je la kot..hehehe..kalau tengok feedback ramai yang cakap okey sikit lelah/asma lepas minum/makan hati unta nie. #hatiunta . 
Harap-harap kesakitan makcik aku pun reda sikit lepas iktiar ni.

Aku Tanya Apa Khabar?


Aku tanya apa khabar? Aku tanya apa khabar semua?keh..keh..keh..kang pagi-pagi ade yang sarapan kaki nie ;) relax ar..ini pertanyaan betul ni. Korang ape khabar hari ni?

Aku macam biase, bangun pagi mandi bersiap gosok baju seluar laki solat siapkan anak-anak siapkan bekal  dan lagi dan lagi...macam-macam la kerja pagi hari. Lambat 5 minit menderita ko sampai lewat hampir setengah jam dari MRR2 tu.

Oh yang gelakkan kan aku pasal entry lepas, takpe..TQ ;) tu penguat semangat aku tu.
Antara impian yang harus aku capai jugak satu hari nanti dan yang penting aku nak pergi bersama Eady dan anak-anak. Biar gembira dan bahagia bersama kat sana.(amin~)

Aku sihat hari ni, alhamdulillah..anak-anak suami semua sihat macam biase..alhamdulillah.
Cukup dah buat aku gembira. Sometime benda kecil pun boleh buat kita gembira dan bahagia sepanjang hari tau tak.


budak paling bahagia kat dunia!

Ko mampu, berdukung dalam rumah ke depan ke belakang..hahahaha..lagi budak ni dah berjalan lagiiiiiiiiiiiiii dia malas jalan korang tau! Kadang tu geram giler tau tak..biar je dia nangis sambil duduk sebab dia tak nak bangun berdiri berjalan.

Dia perasan dia ringan la kot padahal dah sekampit lebih sikit beras 10 kg tu..apekemalas nak ke dapur pun hulur tangan suruh orang dukung T___T yang rajin jalan laju bila nampak kucing jek! Grrr...kucing pun takut dengan ko dik..

Nampak senyuman gembira dia? Yup..ini antara yang buat aku bahagia..

Anak syurga kami (yang tengah paling taiko..kehkehkeh..)

Cukup..takde yang lebih baik dari melihat wajah anak syurga kami. Semoga kamu sentiasa dibawah lindunganNYA ye anak-anak.

Oh hari ni terlebih bahagia sebenar nyer sebab pagi-pagi Eady ajak cuti 22hb ni..nak setelkan ade benda sikit-sikit tapi yang penting dapat dating berdua dengan dia. Giler lama kot tak dating berdua weh...Perrgghh...masuk keje semangat giler buka pc terus apply HRMIS..hahahahaha...kemain semangat isnin aku!



Friday, January 16, 2015

Mekah, Madinah & Masjid Biru


Assalammualaikum..jumaat dah kan? Lega.

Saje nak borak..aku kan sejak dua menjak ni sesiapa yang buat entry pasal umrah laju-laju je aku buka dan baca setiap perkataan. Lama mata aku tengok gambar, kadang tu sampai baca 2-3 kali ulang. Hati aku ni asyik meronta-ronta je nak kesana.

Ade hari ape ntah aku sembang-sembang dengan Eady, aku cakap aku nak ke Mekah nak ke Madinah. Aku suruh dia bawak aku sambut anniversary ke-10 atau yang ke-15 nanti kat sana (semoga dipanjangkan jodoh & usia kami sekeluarga, amin~). Gitu permintaan aku, siap mintak balik nak singgah Istanbul nak pegi solat dalam Masjid Biru. Ha..kerlas ko nak tikam laki ko izwa. Aku cakap aku tak teringin pun nak ke London ke Spain ke tapi kalau New Zealand aku nak la. eh!hi..hi..hi...

Heh..tak la..entah la lately ni aku suka sangat tengok orang pegi umrah, suka sangat baca pasal umrah. Allah..nak sangat ke Raudah, nak sangat ke Makam Rasulullah saw, nak sangat solat dalam Masjid Biru, sampai tahap aku minta Eady buat tabung untuk kami anak beranak untuk ke sana. Lambat pun takpe asalkan 1 hari nanti aku nak jugak jejak ke sana.

Aku tak teruja pun baca entry orang pegi bercuti kat sana sini oversea tu..baca pun sekadar ooo ok..ooo best jugak tapi tak teruja sampai tahap nak pegi pun. Tengok orang main salji pun aku rase ooo ok..syok jugak..gitu tapi bila baca entry orang pegi umrah aku like Ya Allah best nyer!! Ya Allah syok nyerrr walaupun sekadar gambar tu tunjuk padang pasir ade unta je pun..he..he..he..teruja tak terkata!

Kalau ikut kire-kire tahun depan tahun 2016 kita orang sambut anniversary kawin yang ke-10 tapi rase macam tak sempat penuh je tabung bank rakyat yang dapat free tu..hehehe..mungkin anniversary yang ke-15 la kot ye, (amin~) waktu tu anak-anak pun dah besar. Lagi pulak impian aku nak bagi Syahmi Sufiya Syakirah lancar baca al-quran dulu baru syok baca sama-sama kat Mekah, Madinah & di Masjid Biru tu. Wahh..kemain besar impian aku ni. Korang doakan aku ye..

Aku pun banyak lagi "kesesatan" diri ni..huhuhuuu..kene suci kan diri dulu kot kalau nak kesana. Dosa pun berkodi-kodi nie..errmm..tu belum kire dosa dengan laki sendiri..dengan mak sendiri dengan orang lain..huwaa..banyak nyer! Takut.. Y__Y Quran pun dah lama tak baca, takat baca yassin je tetiap minggu..adeh laaa..ape nak jadi ni izwa?

Teringat aku dulu-dulu mase arwah opah & arwah mak ngah aku balik dari umrah, dia orang cerita..dia orang jumpe aku (orang yang menyerupai aku) kat sana..sebijik sangat sampai arwah opah panggil nama aku kat orang tu, arwah opah cakap "aku" pandang je opah" sampai hilang..mase tu aku rase macam Allahhuakbar..petanda apekah itu? Petanda aku akan jejakkan kaki kesana ke..

Allah korang, doakan aku ye dapat jejakkan kaki ke 3 tempat idaman aku nie..aku nak jejakkan kaki sangat sekarang ni di Mekah, Madinah & Masjid Biru. Korang doakan lah untuk aku anak beranak ye.

Thursday, January 15, 2015

#throwback 4 : Labuan - Mandi Pantai, Lepak-Lepak & Gosipping


Sambung lagi #throwback Labuan, pada yang belum baca part sebelum ni sila pegi baca ye.
Entry lepas pasal Muzium Maritim Labuan.

Semua orang tau kot yang Labuan ni di kelilingi dengan pantai. Tau kan? Ala serupa Langkawi la jugak Labuan ni, nama pun pulau bebas cukai serupa la walaupun sentiasa di anak tirikan. Langkawi je gah Labuan sunyi sepi. eh? Tak caya tanye orang lain ape yang diaorang tau pasal Labuan. Confirm ramai duk aa..aa..a...

Eh..emo plak..kekekeke..jom la mandi pantai! Dah kata cuaca cantik mase kami balik sana dengan duduk KL ni mane ko nak jumpe pantai jadi peluang keemasan haruslah tidak dilepaskan! Berkelah okey kita orang semua. Mak cakap dah lama tak berkelah macam ni.
Nampak sangat la mak abah happy. Sempat la gosipping dengan mak citer pasal anak dia yang nama Suhaidi tu, sampai syahdu aku dengar mak citer..uhuks..

Anak beranak ni memang hantu air

Aku cuma pemerhati dan penjerit bila anak macam dah jauh sangat dari darat.ha..ha..ha..tension je eady dengan aku! Time ni pantai tak berapa bersih tapi air tak kotor.

Baju hijau ni adik Eady no.4, tengah tu biras aku dan hujung tu semestinyer aku la ;)

Mak masak, biras masak, adik ipar masak..aku tukang makan jek..mihmihmih..menantu hantu gitu. 
Eh takde la..jarang balik dilayan macam puteri gitu..phuiii..kehkehkeh..

Dengan mak mertua, ni waktu gosipping.Muka pun tak make up..

Pakai spek tu adik Eady yang bongsu, tahun ni SPM
  
Yang kiri sekali adik Eady no.5 

aktiviti ape lagi..macam biase la kalo kat pantai.

Syahmi pun happy sangat :)

Memang hitam bedengut anak-anak semua. Hehehehe..
Aku pun dah lupa yang ni hari ape, Krismas day kot. Masak-masak macam sambut raya tu, makan duduk tepi pantai memang sempoi abis la ;) Seronok tengok mak senyum je, abah ade tapi on off sebab abah bawak teksi kan. Pusing-pusing kejap lagi ade balik abah.

Nama pantai korang jangan tanye aku, aku lupa tapi kalau jejak ke Labuan pegi je sekeliling ade je tempat nak mandi, ade je port nak amik gambar cun cun. Ntah aku suka Labuan bukan sebab mak abah mertua aku kat sana tapi aku suka sebab orang tak ramai.

Pakai baju nenek belikan ;)

bawak anak-anak buah lepak-lepak makan-makan.

Kemain diaorg hi-tea..ehh..nampak plak budak tak berbaju tu..hahaha..tutup mata koranggg..budak tu main air liur sampai baju dia basah. Abah dia x bagi pakai sebab nanti dada anak sejuk..abis yang bogel tu tak sejuk kot..hahaha..nasib baik umah dekat.

Main la korang dalam airport terminal.hahaha..gambar kabur pun aku nak letak jugak sebab aku seronok tengok diaorang happy waktu ni :)

Actually kat airport terminal tempat biase kitaorang jalan-jalan lepak kalau tak ke Ujana Kewangan (shopping kompleks di Labuan). Airport ni dekat sangat dengan umah mak abah mertua, sampaikan kalau waktu kitaorang balik sana bagitau je waktu dijangka tiba then nampak je kapal lalu atas umah baru diaorang siap start enjin kete jemput kitaorang kat airport. Dalam 5 minit je kot dah sampai.

Lepas ni kiter masuk entry makan-makan eh..saje aku simpan last-last baru cerita ;)
Seronok sangat abah asyik bawak pegi makan sampai naik 4kg mase balik sana. *nangis*

Wednesday, January 14, 2015

#throwback 3 : Labuan - Muzium Maritim


#throwback 1 - Program Back2school

Pulau LABUAN bersaiz 72km persegi.

Dah masuk #throwback 3 dah, setengah bulan 1 baru nak cerita ko.Mihmihmih..
Sambungan dari balik Kuantan tu, aku cuma keluarkan baju kotor je baju bersih semua aku biar je dalam beg besar dan tambah sikit-sikit lagi je baju budak-budak. Ye la..aku ke Kuantan isnin sampai rabu, sabtu pepagi buta kene shoot ke KLIA sebab flight pagi pukul 11.30. 

Korang jangan tak tahu, seminggu tu kan hari-hari hujan siang malam. Dengan kat Labuan pun sama asyik hujan lebat je setiap hari. Hmm..aku kan fobia naik flight! Aku dah rase air pocket yg teruk & mendarat agak tergelincir sikit. Seram nyer sampai rase nak muntah-muntah..kerkerker..sejak tu memang aku takut sangat.Seminggu okey aku doa siang malam jangan la hujan waktu flight take off, aku asyik doa biar la cuaca elok dari KL sampai Labuan. Alhamdulillah ALLAH SWT tu dengar kot doa org penakut nie. Hihihi..
Cuaca sangat cantik sampai langsung takde awan kepul-kepul atau awan berat. Clear.

bersih sangat

Ehh..pada sape yang tak tahu kenapa aku ke Labuan ni, aku balik rumah mak abah mertua la. Mak mertua orang Labuan, abah mertua orang Johor. Abah bersara askar terus menetap kat Labuan. Merasa la anak menantu (yang penakut ni) dan cucu dia ni naik kapal terbang setiap tahun ke sana.

8 hari balik sana, itu pun rase sekejapan sangat. Tahun ni nak balik lama sikit lagi, kalau ade rezeki nak lajak ke Brunei. Ehemm.. ;)

Macam biase balik Labuan, kami suka pegi ke Muzium Marin Labuan. Ala-ala aquaria bersaiz mini. Ade la anak ikan yu, ade ikan buntal, ade belut yang membesar saing kami kawin. Ha..ha..ha..tetiap tahun melawat belut ni tau.

kat sini boleh celup tangan kalo nak.hihihi..

kenal kan?

belut kuning tapi bukan belut ini yang membesar sama kami.

bagi peluang kat anak-anak, orang pun takde kat sini.

ni bagi peluang mama nak selfie..kehkehkeh..

Jalan-jalan kat dalam Muzium Marin Labuan ni pun tak lama. Masuk free, jadi boleh keluar masuk keluar masuk lagi..esok pegi lagi dan lagi. Kitaorang bape kali pegi bape kali keluar masuk kat sini. He..he..he..seronok walaupun tempat dia kecik.

Lepas tu lepak kat luar amik angin pulau dengan panas berdeting macam nak giler.
Selambe je kitaorg duk bergambar, orang sana pun mungkin pelik tengok org KL ni.
Ha..ha..ha..org KL giler bergambar dalam panas. Gigih kemain.

cantik kan view dia? tengok awan.

eh..amik kesempatan jugak nie..kehkehkeh..

Selftimer jek pakai hp buah apple. Gambar wallpaper pc aku skrg nie.

Allahuakbar, cantik sangat tau mase nie.

Biras aku bagitau, memang rezeki kitaorang time ni sebab tak hujan siang hari.
Kalau tak dari pagi membawa ke malam asyik hujan lebat je. Dapat la kitaorang meraban merata-rata walaupun Labuan ni kecik je. Ade la separuh Langkawi je kot. Pusing 1 pulau sekeliling laut ;) syok giler.

Ehh..sambung lagi la nanti. ye.

WW : #muahciked


#muahciked sebab sudi singgah sini


Smile ;)

Tunggu aku bw nanti ye!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang