thumbnail

Tuesday, February 02, 2016

Tak Takut Ke Kalau Apa-Apa Jadi Nanti?


Ehh..dua 3 minggu ni blog asyik citer pasal anak la pulak! Haruskah blog ini bertukar menjadi blog parenting? Tetttttt~ No komen ;)

Saje nak sembang, borak pagi. Ade yang tanye dengan aku kenapa aku suka cakap anak-anak tu anak-anak Eady? Tak takut ke kalau ape-ape jadi anak-anak dapat kat Eady? Amboiiiii...kemain sangat khenn soalan nyer ;) Nak takut ape, semua pun duniawi je. Anak ni jaga je baik-baik, bela je elok-elok insya ALLAH dia orang takkan lupa siapa ibu bapa dia orang. Simple.

Memang kebiasaan setiap kali bercerita aku suka mention anak dia..anak dia, sebab nyer dah tentu lah dia orang tu anak-anak dia...apa da! Benda kecik tak payah nak fikir besar-besar sangat.

Yang ni anak aku :) #minime sangat nih~

Okey macam nie, kadang-kadang anak-anak ni je anak-anak aku. KESELALUAN KEBIASAAN nyer anak-anak ni anak-anak Eady! Ha..ha..ha..sebab ape? Sebab mama dia orang ni kan singa jadian maka haruslah biar abah dia orang yang lebih banyak sabar dan lebih taqwa nyer handle berbanding aku. ;) aku cuma masuk campur bila anak-anak dah tak boleh dikawal.

Aku adalah orang yang sangat kurang sabar dalam bab handle anak-anak nie. Jujur cakap! Aku cepat berangin biler anak-anak tak nak dengar arahan. Jadi dari anak-anak macam kene dera jek baik Eady yang handle semua bab berkenaan anak. Hu..hu..hu..

Aku boleh handle kegilaan orang besar berbanding nak uruskan anak kecik nie, sebab tu dulu aku tak jadi cikgu! Kalau tak mati anak orangggg...ha..ha..ha...ingat lagi seboleh-boleh abah aku nak aku jadi cikgu okeyyyyyy....giler nak jadi cikgu?? Memang tak laaaa..aku pun seram dengan diri sendiri inikan pulak nak bela anak orang?? Hu..hu..hu...seram okeyyy..

Jujur cakap serius cakap nie, dulu mase sebelum kawin aku terus terang dengan Eady aku tak nak anak sebab aku tak suka budak. Ko mampu jujur macam tu? Ye, kalau tak caya tanya la sepupu aku sampai dia pun tak caya aku ade anak sekarang nie..ha..ha..ha...giler~ Aku dari dulu takde nyer nak "ala comel nyer budak ni, ala nak dukung baby alaaa nak tium tium baby" ha..ha..ha..memang tak lahh. Memang bukan aku.

Tu yang pelik biler tetibe diri sendiri beranak pulak! Dah la tu terberanak 3 kali plak. Ha..ha..ha..confius dengan diri sendiri! Ehhh...melalut panjang plakkkk.... 

Ni, antara contoh-contoh situasi biler mase dia orang anak aku biler mase dia orang anak Eady.

Contoh 1 :

Biase kami solat asing-asing sebab kene take turn jaga minah kecik nie, bukan tak bawak solat sekali tapi biler dia ade abang dan kakak akan main dan tak solat! Abang akan start senyum kakak akan mula gelak last-last ape pun tak jadi T_______T ha..ha..ha..ending semua akan kene marah dengan Eady sebab main-main waktu solat!~

Setiap hari aku akan solat sorang, lepas tu baru Eady solat dengan Syahmi dan Sufiya, dia orang akan terus mengaji.

Contoh 2 :

Bila masuk kedai, aku yang kene masuk dulu kalau masuk dengan abah dia memang semua akan di borong! Pffttt...nanti alasan Eady..sian anak >_< sambil buat muka kesian. Padahal dia tu TERsangat lembut hati dengan anak! Ape saje berkenaan anak memang Eady akan kalah. Grrrr..

Contoh 3 : 

Waktu OT, Eady tak boleh bawak dia orang sebab dia orang akan main tanpa kawalan sebab dia orang tau Eady takkan marah walaupun Eady dah penat cakap suruh duduk diam, tapi kalau dengan aku adelah tersangat behave masing-masing..ha..ha..ha..nampak tak BETAPA singa jadian nyer aku! >_<

Tu baru contoh sikit, belum masuk bab makan mandi semua lah. Kalau nak cerita macam dah bercerita perihal dalam rumah pulak. Malas lah aku. Sikit-sikit boleh la. Anak aku ke anak dia ke suka hatilah sebab semua pun anak aku dan dia jugak. Yang penting aku takde pun kecoh sangat pasal "nanti kalau ape-ape jadi tak takut ke?" Hek..kenapa perlu berfikiran buruk? Andai kata lah kan "kalau TERJADI ape-ape jugak tu" hadap je la tapi sebelum apa-apa tu terjadi kita sendiri janganlah bagi sampai jadi, paham? Tak paham? Takpe abaikan.

Yang penting..berkerjasama bertolak ansur macam-macamlah lagi pandai-pandai lah uruskan rumah dan tangga serta anak-anak sendiri ;) lain rumah lain atap nyer lain rumah lain lantai nyer lain rumah lain juga design tangga nyer..jadi fikirkanlah sendiri~ ;)

24 comments:

Kak Nieyl said...

hu..hu..hu..
anak² bersama..
selama nieyl baca story akk..
tak pernah pulak terfikir soalan tu..huhu.. :P
semoga anak² kak wa menjadi anak yang soleh dan solehah..Aminnn

Nurzakiah Hanum said...

ada gak solana mcm nie ek

Kakcik Nur said...

Wah...jauhnya 'pandangan' orang yang cakap 'kalau jadi apa-apa tu'...

Sikecik tu memang photostat habis muka ibunya, nak nafi apa lagi kan? :)

Sheila Adziz said...

Ya Allah,,, Allhamdulillah... hebat kasing sayang Allah... anak-anak soleh ni....

Jueliza Jamani said...

Lohh cmtu plak.. mcm2 la org ni.. tak leh tgk org senang.. kalo anak2 aku rapat dgn bapak biar la.. mcm aku pun kdg2 jadi singa jadian jugak..

- dieyana - said...

insya-Allah, semuanya baik-baik..andai 'itu' terjadi, semuanya akan baik-baik aje..kite pun pernah gak pikir mcm tu..lps tu buat2 mcm tenang, lps tu dtg balik..mcm erkkk!! ;-))

kita kat rumah pun mcam singa..singa gilo..hahha..

suami kita garang..tp garangnya bersistematik..kite nk kata garang, tidak..tapi mmng singa gile la kalau kt rumah..ahha..skrg ni tgh berazam sgt2..tk mau jd singa gile, setakat singa biasa2 tu..standard la mak-mak...hahha

Sidratul Muntaha said...

salam alaik
ahaha,..
gile kentang berterus terang xnak anak
tapi yang kita tak nak itulah Allah beri sbb seiring dengan kecekalan dan ketabahan kita nak mengatur dn mengurus..
kami dulu pun sama..
kureng sikit dengan anak2 perempuan
end up dpt la anak perempuan sorang yg ari2 mcm racun dalam madu
aahhaha
mudah2han anak2 ini jdi rahmat buat kedua ibubapanya
amin

Inani Hazwani said...

Nani pun dulu dulu tersangatlah tak suka budak budak. Sampai budak pun takut dengan Nani. Hahahah. Sekarang macam dah ok dah, dah mula suka budak2. Hahahaa !

eima said...

BIAR LA SEBUT ANAK SAPE PUN ...JELES LA TU TGK KEBAHAGIAN ORG LAIN ... HMMM ORG MCM NI PUN ADE JUGAK ..AKU DOK BACA HARI2 TIDAK LA PLAK AKU TERPK "JADI APE2 TU" PELIK SUNGGUH ....

KAAANNNN KITA MMG SINGA JADIAN .. HAHAHA
AKU DULU PUN SBLM KAWEN ,,,TAK DE MAKNA NK SENTUH2 BUDAK2 .... AKU TAKUT NGAN KANAK-KANAK ... TP ELOK PLAK TERBERANAK 2 ORG ... TP SKRG PUN AKU JARANG NK USIK ANAK ORG ... PELIK HAHAHAHA

Nurhidayu said...

Sama muka

Kakzakie Purvit said...

Kalau jadi anak en eady tentu-tentu ibunya si izwa tak adalah masalah kalau ditanya soalan tu kan. Pada kakaklah. Cuma menangani anak mama/abah dia sendiri tahu yg mana boleh tolak kat abah yg mana kat mama. Itu baru betul. OKlah tu cantik susunannya. Macam adik mok ni bagi kat kakak sini ajelah... Geram memang tengok dia manalah kakak Sufiya dan abang Syahmi boleh solat sama adik ni - memang gelak ajelah sudahnya:)

Suriaamanda said...

Kadang2 pelik ngan manusia yang kaki komen ni..nak komen tak reti nak pandang kiri kanan..kita tersentuh ke tak...terguris hati ke tak..benda kecik pun nak besar2

Julia Johari said...

hahahhahha lawak akak ni tau singa jadian, julia harimau belang jadian, haaaaaa geng sangat ni hahahhahaha, suka baca pasal hal anak2 ni sebab selalunya banyak mencuit hati

Kira Sakura said...

adoiiiiiii ada je la pulak masanya dorang nak fikir pasal akak sekeluarga ni. macam2 rupanya manusia skang. kira pun biasa je guna perkataan "anak abang" tambah kalau budak tu macam erm erm tak nak dengar cakap sikit. keluar la perkataan anak abang. dah memang anak deme pun. datang dari air mani jugakkkkkkk adoiiiiii

Salina@IbuAqil said...

Anak ibu Anak ayah..
Tetap Aqil Naim..
Biar apa saja org nak kata..
Kita doa yg baik mudahan yg berlaku yg baik2..
Ngeheeee!!

Aida Salleh said...

ishh manusia ni...macam2 ya. ada je diaorg nak kata. biarkan je lah dik.

Raihanah Ahmad said...

takpe biar je apa orang nak kata, life must go on

Cik Puan Eka said...

ada gak yang cakap camtu. peliksss.

kita pon kdg cakap, ha ni anak awk lah ni.

Anak tu kita tahula anak2 kita bersama kan.

Azlinda Azman said...

parenting blogger pun ok apa tu kak Wa !

Bitt (double IS) said...

hehehehe tapi pernah dengar anak muka sama emak tu yg xboleh rapat.. hati panas je..

Aziela said...

Eh..eh...org yg bertanya tu mulut dia x der insurans ek? Ha, mak pulak emosi ni dik.. Itu kan ke terminologi kita. Kita mesra dgn begitu. Anyway...apa yg salahnya. Dh mmg itu bapaknya. Jadi apa2 tu..jgnlah didoakan. Kita xemua akan diuji. Syllabus ujian jer yg berbeza. Idzwa, yg penting kita happy dik.

Fiza Rahman said...

Alahaiiii...macam2 lah peel orang nih.

che mid said...

Takdenya kalau jadi apa-apa.. kalau jadi apa-apa pun takkan semua ikut Eady sebab dipanggil gitu. Islam ada undang-undang kan..

He he, sama dengan Che Mid, tak boleh jadi cikgu.. macam singa hi hi

el said...

hek elehhh ada gak org yang tanya mcm tu!!mental sgt oiii

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang