thumbnail

Monday, February 01, 2016

Kisah Anak Dara | Solat Jangan Tinggal!!


Korang cuti ke kerja?? Aku cuti tapi kerja~ Wotwotwot :) OT buat tambah-tambah belanje anak makan je.

Ni nak citer, orang kalau 1st time dapat main gunting memang heaven sangat kan? Lagi-lagi budak baru masuk darjah 1 nie, semua benda dia nak try gunting! Nak marah pun tak guna sebab benda pun dah kene gunting T___________T diam je la. Tapi orang nyer yang nangis teruk-teruk sebab tau dia salah. Aku tak cakap ape pun, ehh ade cakap..aku cuma cakap "jawab la sendiri dengan abah, mama tak nak tolong nanti..abah sendiri tak bagi mama usik rambut adik!"  Lepas tu pakat dedua beradik nangis, macam lah abah korang tu marah betul-betul. Y__Y

Nah ko~ Dia potong tengah rambut tu!

Nak kata ape? Diam aje lahhhhhhhhhhhhhhhh~ Sabar je lah anak! Aku "kene" dengan Eady dah confirm lah. Paling tidak pun bising sikit sebab "macam mana boleh tak nampak anak main gunting..." 

Anak dia kot, dah la dia la yang paling tak bagi usik rambut anak..sedangkan aku ni dah banyak kali cakap nak potong rambut Syakirah biar nampak macam cendawan barulah bertambah comel adik mok nie..ha..ha..ha..tapi apekan daya mane lah dia nak bagi aku usik rambut anak-anak dia. Dah kali ni aku plak yang terlepas pandang mase aku yang jaga, jadi marilah berHUHUHUU..ha..ha..ha.. ;) tapi confirm la si kakak tak kene marah sebab anak sayang abah tu~ jadi mari lagi sekali berHUHUHUHUU..hi..hi..hi..

Cett..tipu jek mane de Eady tu nak marah~ Sape-sape yang kenal dia akan pelik kalau Eady marah :) paling tidak pun marah manje je dengan aku. Ohhh ini kejadian sabtu lepas! Mase aku OT jugak.

Dari kiri atas : doa sebelum solat - bawah kiri - rukuk - atas kanan - sujud - kanan bawah - doa lepas solat. Nah ko suruh pakai telekung boleh pulak dia tak nak sabtu tu.

OT pun solat jangan dilupakan tau, tu pesan abah setiap kali jumpe anak-anak ;) setiap kali jumpe anak-anak abah mesti pesan macam nie "solat jangan tinggal, sebab kalau tinggal solat abis semua yang lain takde guna nyer..dari kita jaga solat, Allah akan jaga semua untuk kita.." sampai dah boleh hafal dah pesanan keramat abah nie ;) ehh abah aku la yang pesan..kang confius plak korang~

14 comments:

hainom OKje said...

Betul...betul...setuju sangat. Nasib tak gunting kening Izwa.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Hihihi dah bertambah lawa rambut adik comel tu izdwa..
Tapi lagi gunting kat belakang..
Anak akak si Jeeha masa kecik dia gunting kat depan..
hohoho susah nak oter :)

SYANI said...

Bagus abah sentiasa berpesan2 dengan anak2, terutama bab solat.

Inani Hazwani said...

Hihihi. Lepas ni dah ada tukang gunting rambut kat rumah akak.

Sidratul Muntaha said...

salam alaik
ara dah 3 kali buat kije potong rambut sendiri ni
1 masa umur 4 thun
2 masa umur 5 tahun
3 masa baru - baru ni./...6 tahun.
abis la kena korbankan rambut dia yang panjang mengurai tu sbb gi potong ala2 mad max
huhuhuhu
sedih..

Kakzakie Purvit said...

Masya-Allah.. bertuah anak!
Betul budak kalau dpt gunting mesti nak test power gunting yg dipegang tu
Kalau yg dewasa lalai sikit inilah jadinya...
Tak rambut sendiri rambut org lain.

Adik sebenarnya ikut apa yg ahli dlm keluarga buat. Dia observe dan ikut.

Raihanah Ahmad said...

bertuahnya anak, mujurlah tak apa2 juga sis sbb pegang benda tajam kan

Jueliza Jamani said...

Rmbut qeram pun dah tobek dek gara2 budak darjah 1 si qebal ni.. huhuhu.. pantang tinggai sat ada ja..

aizamia3 said...

hehehe.. camanelah ghupe dua beradik tu menangis beria kan.. ;)
Sweet je tengok dak Adik solat..

Kira Sakura said...

hahahaha confius jugak. ingatkan abah bebudak ni tadi hikshiks. tabah jela mama. mujur jugak kakak gunting tu nampak berseni sikit. buatnya berjerigi lagi berhuhuhuhu la jawabnyaaaaaaaa. adik mok tu suka buat orang geram tgk dia grrrrrrr

Fiza Rahman said...

Style baru tu...hehehe...

Bagus dik mok. Smoga menjadi anak yg solehah.

Lea Ismail said...

sebijik mcm perangai adli. pernah dapat gunting, gunting rambut sendiri depan cermin.

Ati Masrif said...

anak kak ati dulu..lagi le pi gunting bulu mata..fengsann

betul sgt tentang solat jgn tinggal ..sbb itu yang menjaga kita

Julia Johari said...

Hahhahah aduyaiiii lawak adik beradik si adik mok ni tau, habis rambut adik mok jadi stylo kehkehkeh marilah berhuhu haha sekali kak, aduyaiii juju plak suka dandan rambut Qi tu, sokmo ju yg bawa pi kedia gunting sebab taste mak dia tu cerewet sgt...apak dia okey lah pula mak dia gomol rambut anak dia tapi jangan botak...pantang suami hahha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang