thumbnail

Friday, February 19, 2016

Main Masak-Masak


Macam dah lama tak main masak-masak, skill pun ala-ala tahap lauk tu jugek..hu..hu..hu..

Ni la susah nyer kalau suami jenis tak makan yang susah-susah nie, asyik mintak lauk sama last-last isteri tau masak yang itu jek >_< ha..ha..ha..sokahatiakujek salahkan Eady ;) tapi memang ye Eady pesyen makan bukan yang rendang ke masak asam pedas ke..memang tak laaaaa...sudah nyer sampai ke sudah isteri tak pandai masak rendang bagai! Nak kari kiter cari mamak je suh masak kan..ha..ha..ha... :)


Hati goreng cili padi kicap dengan sambal tempe tauhu

Sardin & Sambal Ikan bilis

Sambal Ikan dari kuali hitam ku berdengut! Hahaha..

Nasi goreng pandai ;) idaman Sufiya..mama dia tak berapa gemar!

Paling win!

Perasan tak? Hampir semua masak sambal!! Hu..hu..hu..kalau masak sambal tok laki dengan anak lelaki makan bertambah uuuuu..cuma anak dara je la out! Ade je lauk lain macam masak lemak udang, kari ikan, ayam masak kicap tapi rase tak cukup seksi nak amik gambar..he..he..he...yang tak merah lauk anak dara.

Paling sempoi paling win paling mudah lauk yang biase Eady mintak ialah Ikan Bilis Masak Air Asam gu kan dengan Telur Dadar atau pun Telur Dadar campurkan dengan ikan bilis dan cili padi jek! Arghh...senang nyerrrrr jadi sampai ke sudah laaa bini ni pandai masak simple jek!

Bento pun dah lama tak amik gambar sebab pagi-pagi waktu lipas kudung! Tak sompek nak amik gambar~ Kadang-kadang pakai celak kat cermin dapur okeyhhh..so jangan nak banyak citer :) 

Dan jadi 1 kewajipan di hari minggu adalah suap anak-anak makan dengan tangan walaupun dia orang dah besar! Aku rase aku suka sangatttt buat benda tu sebab dulu-dulu arwah opah dan makcik-makcik aku suap makan sampai darjah 6 tau koranggggg..dah masuk remaja pun ade mase semua orang dia org suappp..ohhh best nyer la zaman dulu! ;)

16 comments:

Kakzakie Purvit said...

Kakak semalam pun buat sambal sardin sebab kakak gu kan dgn ubi rebus (ubi dari kampung).

Suap anak makan kakak pun masih buat sampai sekarang ni Izwa.
Mungkin sedap dari tangan kita ni kan..

Nurzakiah Hanum said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaa

HeNRieTTa JoSe said...

yummy....air tangan ibu mmg sedapkan....

Kak Nieyl said...

Ala...kira ok la tu kak...walaupun masak lebih kurang sama je..suami makan,anak² makan..naikkan selera..Alhamdulillah... betul² makan bersuap memang sedao..nieyl pun kdg² suka kacau kakak nieyl makan..suruh dia suap..kdg² mak..ha..ade seorang yg rajin minta di suap..en.husband..

Zul Fattah said...

alhamdulillah. rezeki keluarga bhagia. sy orang bujang, makan nasi, telur dgn budu ja. itu dah cukup

makchaq said...

Makchq pun memang masak lauk2 simple macam ni jugak je... cepat dimasak.. sedap dimakan..
Yang penting ahli keluarga suka..

Dulu muda2 semangat jugak salin resepi masakan yang susah2 tu... tapi bila buat macam biasa2 je respon semua orang makan... jadi lebih baik balik ke lauk simple...

- dieyana - said...

hahha, aka pun suka msk sambal2 ni, sbb hak ni je yg pandai kihkhihk. lauk lain...kureng pandai..sesekali buat jugak lah..nk nunjuk pandai..wakakkaka.

tp okey sgt lah tu idzwa...bila dpt msk kat rumah, rs mcm hepi sgt, ..w.pun goreng telur Nasik kicap...kita sama! ;-))

Kakcik Nur said...

Dah dapat idea nak masak apa - sambal sardin, yeayyyy... :)

Ezna Ahmad Khalili said...

mama akak pun pernah suap makan jugak hehe....berkat tu tangan ibu suap makanan kat anak-anak...

eima said...

fahim dah tak nak aku suap ... hahah malu katenye .... tp aku suap jugak ..sambil jegil mata ... kah kah kah


laki ko jenis suka mkn lauk kering2 ... tak suka kuah2 sgt ni kan ... mudah la wei ..simple2 je ..... tak pe la tak tunjuk skill msk mcm org lain pun .... janji sihat dan berkhasiat

Mantri Jamal said...

Jadi ngiler sob lihat gambar di atas hiks,,, hiks,,, hiks!!!

Fiza Rahman said...

Heiiiii!!!...terliur hokay even lauk simple jer. Cari sardin lah balik nih.

Zaza Abdul Latif said...

habis2 idea jalan paling mudah adalah masak sambal.. nak best sket sambal sardin.. nak bodoh2 sikit sambar telur hancur je.. hahah samalah mcm aku.. hujung2 malas nak masak..

Nora Karim said...

Senangnya nak jaga encik suami idzwa... encik hubby saya pulak lauknya mesti ada kuah... saya pulak jenis tak berapa suka makan santan hari2.. huhuhu

Eh betul saya dulu sampai remaja arwah mak dok suapkan makan...

hainom OKje said...

Suwitnya suap anak Izwa, mak tak kuasa hihi....tp sebenarnya itulah yg depa akan ingat sampai beso tau.

Hihi....Eady tak nak susahkan bini tu, senang keje mak ek....
Tp sambal buh kicap mmg win tau

Kira Sakura said...

Senang keja siang malam hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang