thumbnail

Wednesday, February 24, 2016

Perumahan Penjawat Awam


Ni nak membebel la nie..ehh jap jap..apesal asal rabu je nak membebel? Hu..hu..hu..

Nak bebel pasal Perumahan Penjawat Awam yang tengah digebang-gebangkan tu..aku ni jenuh la apply semua Perumahan Penjawat Awam yang di offer tapi semua nyer tak lepas! Sebut je ape saja RUMAWEP, PR1MA, PPA1M, Rumah Pertamaku Selangor ehh ade lagi tapi aku lupa dah! Tapi jawapan semua sendu giler! Ade yang offer kalau nak lock unit kene bayar sekian-sekian harga..mampus ko mane nak cari 15k untuk lock unit?? Itu belum tentu dapat okehhhhh...kalau loan ko tak lepas ape unit pun ko tak dapat. Huh..

Ni la susah nyer jadi orang pertengahan, nak kata banyak duit sangat tidaklah nak kata miskin benor tu tidaklah jugak tapi yang marah nyer kau offer rumah 300k ke atas mane mampu wehhh, aku apply yang 150k ke bawah kau cakap gaji aku lebih dari pengiraan! Masalah nyer atas kertas je gaji tu nampak banyak walhal nan hado! Gaji aku mampu hat 150k kebawah jek tapi takde satu pun nak lepaskan nak offer! Phuiiii~ 

Macam orang PR1MA call aku suruh cabut undi mase PM rasmi kan kat PWTC haritu memang aku tak pegi lah sebab 1 aku kat Labuan mase tu, 1 lagi aku tau kalau buat loan rumah gaji aku tak lepas untuk rumah 300k keatas! Aduhhhh...kata tolong penjawat awam, kata nak tolong rakyat tapi yang kau offer rumah 300k tu dah kenapa?? Kalau lepas aku tak mintak la rumah penjawat awam tu aku beli je rumah kat luar-luar tuh...

Peliklah..kenapa tak buat cara sewa beli? Duduk membayar cukup masa rumah tu kau punyer, macam yang kat Putrajaya buat untuk staff dia orang tu [edit : pasal Putrajaya ni ade yang komen terangkan, sila rujuk komen. TQ my fren Eima sebab betulkan aku!]. Hmmm..susah tau korangggggg duduk kat KL ni. Duit gaji tu nampak je banyak (nampak jek!) tapi komitmen sebenar-benar nyer LAGI BANYAK dari itu. Kalau tersenarai la komitment tuh silap-silap lebih dari gaji. Giler sangat. Kalau ade la kat sini untuk penjawat awam duduk sewa & beli aku orang pertama nak! Serius wehh..

Kenapa la kan tak nak dengar keluhan rakyat? Kita sendiri tau berapa kita mampu bayar, berapa mampu loan kiter lepas tapi tetap lah buka harga rumah tu dari 300k keatas. Korang tak caya cuba la masuk ke mana-mana web Perumahan Penjawat Awam tu, tengok kat PR1MA dah cukup korang telan air liur tengok harga rumah! Dari 200k-300k ke atas okeh! Yeeee DARI..
Kot iye pun nak offer kene la pertimbangkan komitment lain. Macam la gaji ni bersih tak bayar ape..hmmm...

Tu belum cakap pasal usia plak..lagi giler..nak buat loan kire usia, potongan bulanan dah tentu lah banyak dari orang umur 20-an betul tak? Terus tak lepas loan..sedangkan kiter sendiri mampu bayar tapi disebabkan ATAS KERTAS tak lepas maka terkubur lagi nak beli rumah..sangat giler. Maka sampai biler aku nak berumah? Tunggu mati kot, bayar permit kubur murah giler dari 300k tu ye dak? Ha..ha..ha..

Macam-macam hal lah..hati aku ni lately ni asyik membentak jek nak beli rumah, aku tak kisah apartment nak lelong pun aku rase nak beli! Nak beli rumah lelong pun banyak sangat cengkadak nyer..nak kene ade cash puluh ribu dalam tangan untuk deposit, pastu nak kene buat loan cepat-cepat (yang ni pun belum tentu kau lulus buat loan!) tu belum masuk part kene tipu plak, deposit hangus ntah kemana rumah pun nan hado gaks. Hmmm..hmmmm...

Nak suruh aku menyewa yang kene bayar RM550-700 setiap bulan tu? Baik aku bayar loan rumah je kalau macam tu! Kire aku mampu bayar betul tak? Sebab nyer dari aku bayar sewa yang beratus-ratus kat orang lain yang dah tentu bukan rumah aku, baik aku bayar kat rumah sendiri..paham ke dak? Aku tau aku mampu takat had mane tapi selalu tak lepas atas sebab aku ni golongan pertengahan. Duduk diantara orang gaji banyak dengan orang gaji tak banyak..ke atas tak lepas ke bawah pun tak lepas, sebab tu BR1M pun tak lepas..eh? Ha..ha..ha.. 

Sakit hati okey tapi ape nak buat..hari-hari kene kerja keras, kene doa kuat-kuat  supaya ade duit turun dari langit! Aku nak beli rumah cash tak nak hutang..wahhhh berangan kata kau! Ehh..berangan itu free tau.
Ntah la..tak keruan plak rase. Kene duduk bertenang dulu la ye dak..chill chill layan coffee sambung angan-angan.. Doa banyak-banyak! Kerja keras-keras! Tu je la kot kunci kehidupan ;) Okeh..abis membebel dah yok kiter kerja!! Jyeahhhh ;)

20 comments:

eima said...

betui golongan pertengahan cam kite mmg tersepit .... hmmm


tp aku betulkan tang staff gomen putrajaya dapat rumah sewa beli tu ... itu tak betul .... kami dok kuarters .... sewa dgn kerajaan bila dah pencen kena keluar la ...
yang beli rumah pp1m atau pr1ma dapat la stay putrajaya bila dah pencen ... cam kami ni kena keluar dr putrajaya la ...

ros_reeza said...

iya kak.. bila tengok harga rumah baru sekarang ni, Ros pun hanya mampu tengok je.. sebab tahu tak lepas nak potong gaji loan tu. huhu.. tengah usaha mencari juga yang mampu milik.. memang kena kerja kuat lagi nampaknya..

Kakzakie Purvit said...

Usia dan gaji kita selalu membataskan keperluan tapi pihak yg 'duduk atas kayangan dan kerusi goyang-goyang' buat tak nampak izwa. Kakak rumah yg kakak duduk aje yg beli terus dari pemaju. Yg lain-lain semuanya kakak beli 2nd hand.

Apa pun kena usahakan utk dpt rumah milik sendiri sebab harga rumah akan terus mencanak. Kalau ada rezeki lebih beli sekali utk anak-anak. Akan dtg anak kita lagi tak tahu macam mana. Kita beli utk mereka samada akan dtg dia nak duduk ke tak terpulang.

Siti Rohaida Yusof said...

memang sakit hati kan..kat jb ni pun camtu jugak..

lieyalatif said...

tu laaa izwa..disebalik pung pang pung pang offer rumah murah la, rumah penjawat awam la tapi sebenarnye disebaliknya tak le seindah yg dikabarkan.... hurmmmm ntah leh...kang ckp lebih2 kang 'kene' plak....payah ler...

Mrs Puex said...

rakyat marhein pertengahan ni yang selalu ditindas dan golongan ni jugak yg boleh dikatakan paling tegar miskin bandar sebab semuanya nak mohon tak lepas.. even brim tu pon semua sangkut..

pasal rumah tu pon mampu tengok jee... 300k kott!!! habis semua gaji utk tanggung bulan2...hoh!!

sedeiihhh!!!

aizamia3 said...

Macam best je kan offer untuk penjawat awam tu tapi bila tengok harga DARI tu.. terus bahu jatuh ke bawah..
Sedih.. apa kerajaan kita ni hanya mendongak ke langit ke.. tak cuba pandang ke bawah ke..?
Apa yang boleh dibuat oleh mereka yang bekerja yang sah2 tak lepas nak membeli rumah tu selain mampu tengok dan terus klik button X tu..
Menangis dalam selimut.. sobsob.. sedih sebab tak mampu nak beli rumah tu.

Nurzakiah Hanum said...

mari la kita bekerja plak

Daddy Ziyyad said...

Saya setuju, harga rumah PRIMA tu gila lahhhh...starting price 300 ribu...tu bukan rumah mampu milik!

Memang rugi kalau sewa lama lama, tapi saya faham ukt golongan macam awak, mmg takde option lain selain kena sewa.....kita tau la komitmen kita macam mana kan...tapi nak beli rumah <200 ribu tak layak pulak....Yg gomen kena betul2 pantau ialah golongan real estate company ni, yg beli in bulk, lepas tu jual balik pada harga tinggi..mereka inilah yg menyebabkan harga rumah naik mencanak sebenarnya

Akak Kembang said...

betul sangat diknon...gaji kat slip je nmpk byk tapi dah bayar tu dah bayar ni..dah jalan sana jalan sini .. adalah skit buat simpan. Rumah skrg dah mahal2 ... huhuhuhu

Lea Ismail said...

tulah kan. dengan gaji, harga barang , harga rumah pulak takdenya murah2 sekarang.kena betul2 perkiraannya...

DamiaAreesya MikhailaSofea said...

Tu rumah mampu tengok...

Ahmad Hasif said...

pasni kena try duk umah sewa dbkl la pulak. eh ada lagi kosong ke erk? -.-

nak beli umah mmg kena ada cash almost 20k min. tuk deposit dan blabla.. tah la. mcm2 hal.. kena beli umah cash la pas nie.. haha

Blogwalking sini...

Jom baca lobak merah bagus untuk kesihatan

https://www.biskutsemperit.my/2016/02/lobak-merah-bagus-untuk-kesihatan.html

wahida said...

isu rumah ni isu yang dah lama tapi kerajaan tak boleh nak handle...
sedih la...malas nak citer...

beli rumah kat rawang la nok...area rawang consider murah lagi...huhu...

Fiza Rahman said...

Herga rumah memang sentiasa naik. Harga studio jer rm400k++. Rumah yg gomen offer tu rumah mampu tengok jer lah. Nak rumah murah jauh plak.

Insya'allah...ada rezeki tu nanti.

el said...

bukan PRIMA tu nak tulun kita2 yg gaji ciput ke..lorr
susah lah gini..offer rumah lebih dari kemampuan kita..bodoh ke ape ni..geram plak kita..

Julia Johari said...

kak izwa, takpe sis pelan2 kumpul duit nak bayar pendahuluan duit rumah, kami pun tengah berdikit2 simpan juga ni sis...hmmmm nak cerita pasal rumah ni memang julia seram sikit...sebab melibatkan duit yg banyak...now duduk rumah teknik sewa beli...tp sekarang nak let go rumah ni...nak duduk rumah bawah...mampu ke juju huwaaaaaaaaaaaaaaa KL ni semua mahal...majuk!

Khir Khalid said...

Sekarang ni kalau rumah yg betul2 selesa di tengah2 KL terutamanya mmg mimpi je nampaknya utk org2 pertengahan mcm kita ni... klu yg dah memiliki sebelumnya tapi kadar pendapatan tak mantap dan bertambah, terpaksa berdepan dgn cabaran2 lain spt kenaikan cukai pintu dll... mmg cabaran sungguh hhmmm...

adianiez AIDA said...

sabo la izwa.
kan dlm berita semlm da kata PM akan campur tgn dlm hal harga umah melampau mahal skang ni kan.
in shaa Allah ada la rezeki izwa ekk :)

Kira Sakura said...

sama lah kak. Sini pun rumah yg baru naik semua 250k ke atas. Mana mampu nak belinya!!! Yg murah semua luar kawasan. Jauh pulak tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang