thumbnail

Tuesday, March 22, 2016

Balasan RM20


Lambat aku bersiaran hari ni. Ade benda menggangu fikiran, tapi yang tu kita biar dulu..bila sampai masa nyer aku hadap je.

Nak cerita.

Semalam dalam tangan aku ade RM40 je..duk fikir dari sabtu lagi cukup ke tak ni nak sampai gaji. Nak minta Eady memang tak la, lagipun dia memang bagi duit belanja setiap hari RM10 kat aku (benda lain tu tak kira la..ni duit makan sehari). Dalam pada berkira-kira..Ibu pesan suruh pegi pasar borong selayang belikan cili merah, bawang besar, bunga kantan, daun kesum..yang aku nie..diam je la dan cakap ok sambil tu telan air liur. 

Sampai sana, aku beli la barang yang tersenarai siap tambah beli pisang sesisir, nenas 3 biji sebab Eady nak buah pulak. Dalam pada beli diam lagi..lagipun mood tak berapa nak ade sebab fikiran terawang-awang sangat. Semua barang tu total ngam RM20.

Petang tu ade pulak birthday party anak kawan office. Duit ada balance RM20 je lagi nie. Tawakal pada ALLAH SWT je la beli hadiah niat nak gembirakan anak yang sambut birthday tu. Dalam pada ondway nak pegi birthday party tu cakap la kat Eady "duit b dah habis langsung dah nie, esok-esok takde duit dah" buat muka sedih..he..he..he..bulan ni kire sakit sikit sebab ade perbelanjaan tak disangka. Eady cuma cakap "takpe esok abang bagi.." dia biase la mane penah tak cool kan ;)

Masa party pun aku banyak diam jek, susah hati duit takde dalam tangan sambil perhati anak-anak main-main dalam party. Perhati je dia orang makan, gelak.

Sekali..

SMS masuk "......... dah bank in RM200 tadi ye.." 

Speechless.

22 comments:

SYANI said...

Alhamdulillah.. itulah hikmah sedekah...

Norhayati Mohd Isa said...

Alhamdulillah..
Rezeki Allah yg tentukan kan Izdwa..
Dalam RM20 terus jadi RM200..
Betul kan dah berganda Allah berikan..

Itulah kuasa sedekah..
Kita beri 1 Allah gandakan 10..

Blog Akak Kembang said...

so sweeeeetssss.....

Jueliza Jamani said...

dont worry ada la tu rezeki.. mcm aku ni lagi la dgn tak keje.. nak byr det keta hutang oiihh lagi bnyak kot.. tp mcm smooth jer walau aku duk umah.. hahahah..

Nurzakiah Hanum said...

alhamdullilah

Kak Nieyl said...

lambat bersiaran hari ini...
Alhamdulillah...ade rezeki nyer tu...Amin...

Raihanah Ahmad said...

hikmahnya sedekah..

Kakcik Nur said...

Alhamdulillah...banyak tu...cukup sampai hari gaji, kan? :)

Qhaifa Nur said...

rezeki tuh...alhamdulillah

Aziela said...

Bila ikhlas..yg sedikit akan jadi banyak. Tahniah. Keep up being sincere and bersedekah.. Allah dah janji...yakin lah.

JMR said...

rezeki boleh dtg bila-bila masa, kot mana2..

Inani Hazwani said...

Alhamdulillah. Rezeki :)

Siqah Hussin said...

Alhamdullilah. Ada rezeki awak yang lain :))

Nurhidayu said...

Alhamdulillah..hikmah bersedekah ^__^

hainom OKje said...

Tulah yg dinamakan rezeki tak disangka sangka dari Allah. Lagi lagi bersedekah utk mak ayah. Sekelip mata jer Allah bagi balik 10x ganda.

Kakzakie Purvit said...

Itulah berkat berbelanja utk mak-ayah sebenarnya.
Alhamdulillah...

Khir Khalid said...

Alhamdulillah, rezeki di tangan Illahi... berkat ibu dan ayah... syukurlah... :)

eima said...

alhamdulillah dpt husband baik gitu faham je masalah isteri dia kan ,,,,

untung la wei rm50 je ...

aRz MoHa said...

alhamdulillah rezeki....hanya orang yang pernah lalui scene ini saja akan memahami...

el said...

niat kita tu penting
Allah nampak tu
buat baik pada org lain
alhamdulilah rezeki

iols pun pernah gak jd mcm ni

Siti Yang Menaip said...

ini namanyaaaa rezeki jangan ditolak ahak ahak..

Kira Sakura said...

alhamdulilah rezeki yang tak dijangka kan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang