thumbnail

Friday, March 11, 2016

Diet Oh Diet! Nak Kene Diet Lah!!


Sekarang ni asal bergerak sikit je atau jalan laju sikit je dah termengah-mengah! Tu belum kire naik tangga setingkat pun amik kauuuuu biler sampai atas semput sesak nafas! Uhhhh...serius tak suka sangat keadaan macam nie! Haishh..bayangkan biler duduk boleh rase perut berlipat! OH HEMMM GEEE sangat nie!

Orang marah biler aku upload gambar kat IG then letak caption gemuk! Oii..aku gemuk dalam kategori aku la..jangan la compare dengan diri korang. Aku sendiri yang terasa berat, letih, mengah, tak fit, sesak nafas! Contoh macam kene kat Dairy Farm Castel Sabah haritu! Boleh pulak nak pitam lepas naik anak bukit dan tangga sebab sesak nafas dan tak fit punyer pasal. Grrrr...

Diet pun dah ntah kemana lately nie. Haish...tak salahkan sesapa, salahkan diri sebab tak control sebab tak jaga kuantiti makanan yang dimakan. Haishh..aku ni diet bukan sebab nak kurus tapi aku nak sihat! Aku tak suka mengah! Aku tak suka penat! Aku tak suka sesak nafas! Haishhh..tak suka laaaaaaaahh...

Nampak kuruskan?? Sebenar nyer tak! Langsung tak kurus dan tak fit!

Kalau time bergambar aku ni tau je macam mana nak posing nampak kasi kurus weh..serius cakap! Tapi sebetul nyer tidak! Kalau dulu pakai baju saiz S tu masih besar sekarang ni sori sangat lah! M pun dah hampir sesak nak pakai..oh hemm gee sangat! Giler nak masuk part ketiak dan lengan tu kemain payah. Tu apa makna nyer?? Make nyer dah gemuk larghhhhh...

Sekarang setiap pagi terpaksa amik masa yang lebih lama nak pakai baju kurung yang ade. Dah semua nyer macam sesak-sesak belaka memang aku awal-awal dah tolak ketepi! Giler hape nak pakai ketat metat? Memang tak lah! Sungguh pun aku ni tak alim mana tapi tak nak la pakai sampai nampak lekuk buntut tu semua.

Senaman dah ke laut! Lama giler dah tak bersenam! Uhuks..takde geng hokey..ajak Eady..hmm..hmm..malas nak cakap..kang cakap aku yang merajuk! So baik diam. Makan pun aku nak kene start control balik apa yang aku amik setiap hari. Kalau dulu sesukahati aku je biler nak makan nasi! Kadang pukul 3 pagi pun makan nasi..ha..ha..ha..

Sekarang dah tak boleh buat macam tu dah, faktor usia pun memain peranan gak nie! Pembakaran metabolisma dah rendah dah kot. Kalau ikutkan setiap pagi setiap tengahari aku berjalan laju sebab uruskan anak-anak tapi tetap lah tak turun berat nie. Lebih kepada statik jek. Huh! 

Aku nak kene mula dengan kurangkan pengambilan nasi, kene amik buah lebihhhhhhhhhhh..kene minum air masak banyakkkk-banyakkkk..kene start senaman balik lepas waktu solat! Dulu lepas solat kat umah aku akan amik masa 5-10 minit bersenam dalam bilik solat tapi sekarang dah busy langsung tak sempat buat! Ni pun mungkin salah satu sebab naik mencanak-canak sebab terus stop senaman.

Haishhh..serius tak suka la keadaan macam nie! Rasa macam ade sekampit beras dekat perut, dekat paha, dekat lengan...huarghhh...tak suka laaaaahhhhh~ Y________Y

20 comments:

Shahida Dzulkafli said...

Kena kurangkan minuman berais juga.. Chayook!! Chayook!!

Kakcik Nur said...

Malas fikir....malas fikir....malas fikir....

Sebabbbbbbb

kegemukan mak dah tak terkawal! huhuhu

Sally Samsaiman said...

Ajak la anak-anak menari kat rumah kak..hihihi..tak yah pergi bersenam bagai :)

Kak Nieyl said...

Makan makan seimbang...:)jgn over... :P
senaman tu hari² saye rasa akk senam dah...
berjalan tu kira senaman jugak ;)
kita nie bukan apa...makanan tu pantang depan mata,semua nak ngap..ngap...

- dieyana - said...

jom sihat! hiihih..

jom lompat bintang ... utk permulaan 50 kali sehari..buat pagi 25x
petang 25x amacam..ihiihih...

safurara said...

KAKKKKK! sama lah kitaaa! sy pun dh x fitttt. penat sgt skrg ni. peha pun dh mcm hape. bila nk mula ni kak/.

Lea Ismail said...

diriku diet..diet..ngelat
turun 5kg naik 3 kg...aduh..stress

aizamia3 said...

Masalah yang melanda kebanyakkan dari kita..
Part senaman tu.. nak start jogging balik lahai.. liat betul rasanya.. badan tak fit rasanya, cepat mengah.. huhuhu..
Part perut berlipat tu nak buat sit up yang mudah tu pun malas..

Kena ada disiplin dan semangat yang kuat, pedulikan orang nak kata apa, yang menanggung bebannya diri sendiri.
Nak turunkan berat senang, nak maintain tu yang payah.. Go go Idzwa go.. u can do it.. ;)

Chekgu Azrine said...

nampak gaya kita gang la...kita skang ni dh takut nak timbang berat...pastu semalam tertimbang la jugak..berat mcm tu tak truun2..rasanya mcm dh cuba jugak diet2...huwaaa...

Hanis Azla said...

As-salam izwa..

samalah kita ni izwa.. dh gemuk betul dah ni.. (gemuk untuk diri sendirilah bukan compare dengan orang lain kan) mmg kena diet untuk kekal sihat dan fit.. mcm akak dulu lepas dapat anak tiga pun berat boleh maintain 58kg selama beberapa tahun.. lepas tu naik 60kg buat2 cool lagi.. naik 63kg masih cuba cool.. sudahnya terus naik dan naik sampai dah langsung tak boleh turun dan stuck dekat 69kg selama beberapa tahun sehinggalah skrg.. jadi skrg akak control agar tak lebih 70kg.. sebab akak tahu kalau dah naik 70kg dan akak masih cool mmg akan teruslah berat naik lagi.. jadi kalau sesiapa yg sibuk kata badan dah naik dan sibuk nak diet memang akak menyokong sangat usaha tu.. all the best izwa..

Kakzakie Purvit said...

Kalau boleh semua org nak kurus dan jaga kesihatan.
Tapi itulah kakak ni mata tak boleh nak kawal nafsu
Nampak apa pun sedap - macamana?

Ajak Syahmi/Sufiya/Adik gebus jogging sama.
Kejar adik puas-puas hari minggu mesti kurus hihi...

SYANI said...

Dah tua2 ni [aku la..] memang badan kurang fit dah.. Memang kena istiqomah buat exercise, baru ok kot..skrg rajin turun naik tangga... itu je la exercise yang rajin dibuat..jadi la tu daripada takde kan..

Akak Kembang said...

samalah kita iwa...akak pun rasa cam iwa ras tu...hy diri sendiri yg tau part mana gemok tu kan...nak diet makin lapor pla...hehehe

Jueliza Jamani said...

izwa oihh aku lagi gemuk sampai bulan 10 nanti tauu.. huwaaaa

Nurhidayu said...

Wa..aku jenuh zoom bagai..mana ada gemuk laaa..hehe..ok je weh..

el said...

jgn kau sebut diet2 ni..nyampahhh kbai

Kira Sakura said...

Kita pun tak suka kak kalau tak fit. Kurus pun kalau tak fit bahaya jugak tau. Kita ni asal ptegnant je mula la jadi gemuk. Berat terlebih2 huwaaaa

Zaza Abdul Latif said...

kalau nak kurus ajak aku skali.. bleh gi jog sama2.. hehehe
aku rasa kalau kita gi jog sesama tak jadi apa weh.. silap2 lepak tepi borak je.. hahaha

Inani Hazwani said...

Jangan makan malam kak boleh turun berat. Hehehe

LYAfrina said...

haha.. nk buat camner..asal stress..mulut mntak dikunyah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang