thumbnail

Monday, March 07, 2016

Finger Tendonitis | Flexor Tendinitis


Kemain tajuk doktor-doktor pagi nie..hihihi...oh ye..hari ni lambat berupdate sebab kisah ni jugak la. Giler lembab menekan keyborad pakai jari tengah! Cettt...

Finger Tendonitis

Finger Tendonitis / Flexor Tendinitis ni hape? Aku tak tau nak terangkan macam mana..nak tau lebih korang boleh rujuk kat link sana atau pun kau terjah je Doktor paling berkaliber yang juga blogger iaitu Doktor Khairul Faizie Mohammad Kamar tu. Dia paling pakar! Yang aku tau jari aku dah seminggu lebih sakit, sakit sampai ke tengah tapak tangan! Jadi berbekalkan kotak dan saloptape yang ade aku balut je tangan sendiri. Ke..ke..ke..kekonon nak bagi jari tu banyak berehat.

Dalam pada tu aku post gambar ke IG & FB laju-laju je Doktor Khairul komen "finger tendonitis tu..restkan jari tu..awak tgk video online finger tendonitis physiotherapy" maka laju-laju jugak la aku pegi buka Youtube nak tengok macam mana cara fisio jari tu.

Jumpe doktor jugak akhir nyer!

Doktor cakap penggunaan jari yang terlalu lama, paksa jari tu bekerja. Gitu-gitu la..ade-ade orang senang je dapat sakit ni, ade-ade orang tak sakit pun kalau pakai jari tu lama-lama. Tadi jumpe doktor pun sebenar nyer nak minta dia balut elok-elok nak bagi restkan jari tu sebab nyer seluruh tangan dah sakit. Takat aku balut pakai saloptape sampai lebam jari sebab nyer ketat sangat. Ha..ha..ha..

Orang yang menggunakan mouse, keyboard terlalu lama biase nyer dapat sakit ni satu lagi orang yang berbasikal sebab penggunaan jari untuk membrek..tu antara contoh yang doktor bagi tadi. Macam aku dah tentulah penggunaan komputer terlalu lama! Huhuhu...ke sebab dah tua? Pelik gak orang lain tak sakit pun tapi aku sakit kenapa. Hmm..hmm..takpe lah esok esok baik la nie.

Setakat ni okey-okey je..cuma rasa lenguh & sakit pada lengan je yang tak larat nak handle! Rase macam nak cabut tangan letak tepi dulu esok dah hilang rase sakit tu pasang balik tangan.Ha..ha..ha..giler! So terpaksa telan ubat surutkan bengkak & tahan sakit tuh. Hmm..bab makan ubat yang malas nie >_<

Paling tak larat nak handle sakit biler waktu Syakirah tido sebab tangan kanan ni je dia suka peluk dan tindih macam anak koala peluk batang buluh tuh! Sebijik, sampai kebas sangat tangan dibuat nyer. Uhuks..canne nak buat tuh? Tapi lega jugak sebab aku ni lefthanded jadi tak terjejas keje aku yang lain ;)

24 comments:

Akak Kembang said...

takut jugak ek...dahlah hari2 guna keyboard. Smoga cepat sembuh iwa

DamiaMikhaila AreesyaSofea said...

Macam Damia la. Kalau main doktor doktor selalu buat macam ni kat pesakit. Hehehe...

mama tisya said...

smoga cpt baik sbb belah kanan tu byk nk guna kn....kita pernh kena ltk kayu gk tp kt ibu jari kaki ms tu pintu almari jenis slide jatuh terkena kaki huhu

♥ Vna ♥ said...

hmmm my mom bru last year buat minor operation pasal ni..serius jugak la sampai 2-3 jari effect

take care and get well soon laling!

eima said...

HMMM MCM2 KAN .... aku pun baru tau ... tp mmg tahu yg otot kita boleh stress klu kerja teruk sgt

Nurhidayu said...

Take care..moga cpt sembuh

Kakcik Nur said...

Semoga cepat sihat jari tu. Penyakit ni kadangkala kita tak terfikir pun kewujudannya, kan?...

Kakzakie Purvit said...

Ada pulak penyakit ini kakak baru tahu... alahai
Harap-harap tak berpanjanganlah.

Kak Nieyl said...

kakak nieyl hampir setiap tahun dia akan alami mcnie kak..
tapi sekali je setahun...doktor ckp sebab dia terlalu banyak menggunakan tenaga jari..yela..klu dah duduk buat report tak berhenti²..jari mmg boleh jem...semoga cepat sembuh kak...

Daddy Ziyyad said...

nanti, awak cuba gi farmasi, cari " Finger Splint"...elok utk support jari awak tu...kalau guna kayu aiskrim yg doktor tu bagi boleh juga, cuma kurang selesa & tak la cantik rupanya...hihihihi..dan kalau mmg awak hari bekerja menaip/ byk guna keyboard, pakai la sekali wrist splint...sebab kalau kena kat area wrist, lagi payah nanti

Qhaifa Nur said...

Mmg x selesa kn..cepat sembuh

Raihanah Ahmad said...

semoga cepat sembuh

wahida said...

kemain lagi nama penyakit ni nok...tergeliat lidah aku ni ha...

sian ko, cepat baik ye...

Nooriah Abdullah said...

semoga cepat sembuh idzwa, kesian pulak kaknoor tengok jari yang berbalut2 macam tu

Mia Kassim said...

Hari2 keja tekan keyboard juga, kadang2 tu rasa krem juga jari jemari tp belum sampai tahap berbalut camni.
Bg jari tu rehat cukup2 sebab pasni nak menaip lagi .. dah keja namanya kan.

Husna Rahman said...

ooo baru tahu...rasanya kena check jgk la..pernah la jgk jari keras n kejang tiba2.. tp xde ler slalu...apapun moga cepat sembuh..

Ahmad Hasif said...

oooo..kena hati2 la pas ni. saya pun lama juga guna keyboard ni..
Semoga cepat sembuh ya..

Jalan2 sini.. Jom baca,,

Beli Domain Termurah $0.88> site.

Yana MIB said...

ouh first time tau ada sakit mcm ni..ngee alolo jari pn nk manja² gitu..speedy recovery kak! :)

el said...

kena seimbangkan pengunaan jari uols tu..jgn main keyboard je wakakakakbai

Cho Zila said...

gitu tajuknyer sains sangat .... alamak susah gak kalau jari sakit yer.. walaupun nampak keciljer masalahnyer tapi tuler memang payah kan..

adianiez AIDA said...

aiyak!
takut nyer.
aida ni tiap hari menaip.
hu hu hu...

hainom OKje said...

Ohhh....ada gak gitu ek....
Tq sharing Izwa....kadang kadang tak terpikir dik akal ek.

Kira Sakura said...

Sama cara dgn ktorg ikat jari uwais aritu. Ikat semalaman. Haaa baru lah ok. Get well soon kak

Zaza Abdul Latif said...

nasib baik middle finger ko tak sakit.. kalau tak dah macam orang mencarut plak dok tunjuk2 jari sakit hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang