thumbnail

Wednesday, June 08, 2016

Tips Banyakkan Susu Badan Lagi-Lagi Masa Berpuasa

Tips Banyakkan Susu Badan

Gambar throwback ;)

Terpaksa guna gambar 3 ketul budak hasil susu badan sepenuhnya sehingga 2 tahun..ehh dik mok terlajak bulan..hu..hu..hu..2 tahun 4 bulan kot ! 

Aku tengok ramai orang kat FB duk cari-cari tips lah, petua lah nak banyakkan susu badan..kadang cari tips susu badan tak kurang mase bulan puasa. Sebenar nyer senang sangat okey nak banyakkan susu atau tak nak bagi kurang! Bukan bulan puasa je boleh minum tapi bulan tak puasa pun boleh minum hari-hari. Sedap pun sedapppppppppppp ;) Nyums~

Gambar ihsan google

Senang sangat-sangat lah ! Korang beli susu coklat/strawberry/whatever susu kotak ikut selera korang tu, then kurma banyak-banyak dapat free tu, pegi beli kismis segenggam atau kismis budak minta derma tu pun boleh pastu beli badam sepeket dekat kedai pak arab tu..ehh tak kedai pak arab pun boleh je..hehehe..

Balik korang blend je semua dalam blender bersih takde kesan-kesan cili tu..amik no ganjil ntah kenapa aku pun tak tau.. Susu 5 gelas, 7 biji kurma, 7 biji kismis, 7 biji badam - blend campurkan air segelas dua (sebab susukan pekat giler) pastu simpan bagi sejuk ! - ikut la sukatan berapa biji kurma kismis badam yang korang nak, sebab buat air ni untuk selera sendiri jugak. Macam aku memang letak banyak la sebab buat 1 jug terus ;)

Dah waktu berbuka tu teguk lah, sedap dan kenyang. Lebih afdal mase bersahur, kenyang dekat sehari. Dah tu boleh share sekeluarga air nie. Simpan bagi sejuk semalaman...nyumssss lemak-lemak manis berkrim disukai ramaiiii ;) Buatlah insya ALLAH susu tak kurang. Badan dan otak pun janganlah stress sangat. Asyik fikir takde susu takde susu asyik cakap susu drop susu drop memang drop terus lah! Kata-kata tu kan doa. Cuba positif sikit. 

Ohye ibu nandung pun elok minum air nie. Semua kebaikkan dari zat susu kurma kismis badam tu ade. Elok untuk ibu elok untuk anak. Aku share ni sebab ramai sangat plak tanye dulu kau macam mana eh mase puasa..ye la dia orang kenal aku sebagai ibu menyusu tegar okehhh kat office ;) Ingat lagi mase menyusu Syahmi sambung pregnant Sufiya sambung menyusu Sufiya dapat aku puasa penuh 5 tahun tauuuuuuuuuuuuu ! Tapi mase Syakirah hape pun tak bleh..sibuk je dia nak keluar mase puasa ke -11 maka gigih la aku kene ganti haritu..ha..ha..ha..

So korang..sila beli susu, kismis, badam, dan kurma. Blend, sejukkan dan minum ! Zasss..

15 comments:

Fiza Rahman said...

Good tips. Kurma memang terbaik.

Gieyana said...

Bestnyer..sy bb dh x brp nk direct bf..so makin hari makin drop..leh try ni..:)

mama tisya said...

rindu zaman breastfeeding dlu2...ms dlu pn msk kj lps tu tklama puasa...nasibaik pengeluaran susu tk jeja walaupun puasa...dlu kita mkn kurma, oat & minum susu..alhamdulillah smp 2thn 1/2 nyusu si tisya

Mia Kassim said...

Bagus tips ni .. 😊

Rozita Abdul Rahman said...

sedapnya... selalu dgr tapi malas nak buat..haha..makan kurma je la rajin...

Amanda Suria said...

Nampak sedap..ibu x menyusukan Anak pun bleh minum kan?

Nurzakiah Hanum said...

great tips

el said...

sedap tu..mmg ada simpan resepi ni
tp tu lah simpan tp xde buat pun hihihi

Hanis Azla said...

As-salam Izwa..

Alhamdulillah.. beruntungnya dapat menyusukan kesemua anak-anak sampai umur 2 tahun..

NUNU EERA said...

tpi bulan puase ni mmg drop lgi plk.. ke mmy yg mls nk usaha ni.?
mmy please rajin ckit.. :'(

Nooriah Abdullah said...

thanks Idzwa
nanti nak bgtau anak kaknoor heeee
dulu dia ada masaalah jugak masa IMan lahir tkde susu

Julia Johari said...

Kurma ni macam antibiotik semulajadi kan kak izwa...bagus untuk kesihatan dan produk susu ibu

Inani Hazwani said...

Bagus ni tips untuk ibu ibu :)

wahida said...

terbayang kesedapannya...nyum nyum...

Kakzakie Purvit said...

Yg dah tak susukan macam kakak ni pun boleh juga tau
Sihat, sedap senang nak buang air hihi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang