thumbnail

Tuesday, September 13, 2016

Persoalan Yang Selalu Ditanya Pada Aku Sebagai Seorang Blogger.


1. BEST ke kau jadi blogger? Aku tengok best jek..

- Best ke? Sebenar nyer best tak best ni bergantung kat kau jugak lah. Apa pun yang kau buat kalau kau tak jadikan benda tu best maka tak best la hasilnya. Even kerja kat office pun, kalau kau tak seronok  mesti kau rasa tak best je datang kerja hari-hari, ye dak? Tak semesti nyer jadi blogger ni best giler dan tak semestinya tak best. Bagi aku sendiri, BEST lah sebab kawan-kawan blogger pun best giler sekepala. Mana yang tak best kita abaikan je ;)

2. Untung la kauuuu asyik makan free!

- Untung? Untung la jugak..he..he..he..tapi kau ade tahu ke sampingan nyer yang tak best? Macam kau keracunan makan ke? Macam kau salah makan tu? Sakit perut? Untung ke? Silap-silap kene pegi klinik, kene bayar sendiri pastu kene makan ubat pulak! So best ke? Pegi kenduri setiap minggu pun untung wey ;) Terpulang ikut fikiran masing-masing la. Macam korang mungkin untung ade kereta besar, ada rumah. Ada orang untung ada anak ramai, ade orang beruntung sebab masih berdua bercinta jer. Nampak tak keberuntungan tu terletak dimana? Dihati dan difikiran.

3. Kau review produk tu jujur ke?? Aku tengok dak-dak blogger semua produk pun bedal!

- Okey bab ni aku kene cakap jelas sikit. Pertama tengok barang okey. Kebiasaannya aku kalau nak review aku mesti cuba sendiri dulu! Baik yang makan ke yang minum ke yang kene try kat muka ke. Ini mesti sebab aku tak nak orang chop aku ni pentipu! 

Macam orang tanye aku "ehhhh aku tengok haritu dia review skin care ni tapi minggu ni review skin care lain pulak! Korang ni boleh dipercayai keeee??" Okey bab ni aku tak pastilah dengan blogger lain. Aku cuma cakap aku je. Aku tak cakap bagi pihak orang lain tau. Aku kalau aku dah review 1 benda aku tak campur dah dengan produk lain lagi-lagi macam produk muka, produk syampoo ke..kau kene tahu, ade orang memang cari makan dengan review produk, macam aku tak cari makan melalui blog. Duit blog ni sampingan sebab kerja utama aku ialah kerani (je) he..he..he.. Jenis aku, kalau rasa-rasa aku tak boleh buat review tu memang aku tolak walaupun offer tu lebat, aku akan minta dia cari blogger lain. Serius cakap, aku tak berani nak amik pastu review ala kadar. Aku takut bab berkat tak berkat nie. Bagi aku, aku nak share maklumat dengan orang jadi aku akan bagitau yang paling jujur sebab aku terfikir apa yang aku harapkan kalau aku ni pembaca. 

Dan, untuk pengetahuan kau..mana review yang tak okey, tak bagus aku tak masukkan dalam blog nie. Sebab apa? Sebab aku akan pm/dm/e-mail PR/person in charge tu terus. Citer tak best pasal produk orang is tak best to me, lain orang lain rasa dia betul tak? Maka aku takkan citer benda buruk kat dalam ni baik aku direct cakap kat owner lagi sempoi.

4. Banyak ke kau dapat payment blog??

- Takkkkk...sebab aku bukan nyer blogger femes! Ha..ha..ha...tapi lepas la beli pampers anak 2 beg plus susu tepung anak! Apa orang kata, lepas la tol minyak kete sementara nak hujung-hujung bulan tuh. Gituh.


Ade lagi beberapa persoalan yang biase aku dapat kat luar atau kat pm FB. Tapi aku letak 4 je sebab ni antara soalan paling femes orang tanya kat aku! Lagi-lagi kawan-kawan yang bukan blogger, kadang dalam whatsapp pun duk tanya soalan yang sama. Terutama bab  "duit""review jujur" tu la paling glemer ditanya! 

18 comments:

mama tisya said...

biasa juga dpt soklan gtu...nk2 slalu mkn free ...sbb diorang tahu kita suka mkn hehe...tp yg tk bole blah tnya mcm mn nk dpt income ribu2 trus...adoi...kita pn bkn blogger femes dpt ribu2..ratus2 ok lg la...org luar nmpk $$$$$ je

Mrs Puex said...

agreed..

pendapat memasing berbeza mengikut kekdah memasing..
yang penting win-win situation perlu ada.. aterr depa nak kite review depa tp at last kita rugi/sakit hati.. no point la kann..

dpt jugak soklan soklan cepumas begini tapi iols buat senyum senyum je..
kite cari xtra income dgn cara berblogging.. at least kite masig bernapas di hujung bulan ye dakk.. depa apa tau.. komplen komplen komplen.. kalau komplen tingg jadi duit tu oklah sangat..senang keje makk..

ehh terpanjang plak komennye.. hahahaha

Julia Johari said...

Bagus kak izwa!
Korang kalau nak review produk...carilah kak izwa...dia memang review jujur...julia baca pun asyik tersangkut nakkkkkkkk beliii aje tau...dan memang blogger berkualiti...ini yang kita nak...

Falsya said...

kite xde masalah bab2 pertanyaan tuh..mmg ler sebab xde org tanye..hahahaha..kite xpemes mcm akak..hiks..

p/s : haippp, takyah nak ikut kite kurus jugak..akak tuh dh selim-melim dh pun tau..kite nie gemok sbb tuh kene kurus..hahahaha..

JMR said...

untunglah jadi blogger..macam mana nak apply jadi blogger gak?

Jueliza Jamani said...

tu lah pendapat masing2 bab review.. sebab banyak blogger yang review tp ada ker makan produk tu.. memang yang mana buat partime aku rasa income blog hanya just tampung jer.. yang mana full time blogger kena fikir ini jer income yang ada. nak tak nak kena terima dan buat sebaik mungkin.

Dan satu lagi jadi blogger kita upload status pasal anak2 pun kena kecam.. kita citer pasal tu kena kecam.. org akan busuk hati.. aku kalo org dah upstatus gitu mmg aku akan unfollow, unfriend org2 mcm tu.. takder paedah tapi boleh pulak org2 tu stalk ehh.. dah kenapa kan.,.

Norhayati Mohd Isa said...

Akak ni tak femes idzwa..
jadi tak ada lah dapat soalan yg macam tu..
tapi duit hasil berblog tu boleh lah belanja anak jejalan hihihi..

Etuza Etuza said...

Sabar ja di tanya begitu ya. Mereka tak faham..lihat kan ramai blogger jg yang ada bonus tu..Apapun berblog ni macam dairi kehidupan..rasanya satu aktiviti sosial maya yang bukan merapu tetapi dapat tambahan ilmu juga tau.cantik entri ni..Etuza suka baca..

Nadia Nurul said...

mmg lain orang lain pendapatnya mengenai dunia blogging ni..huhuhu

Myluv - Syl said...

malu bertanya sesat jalan. walaupun bosan.. izwa tetap menjawab. tu yg best dan istimewanya blogger. hihihi.. syl blogger picisan. lom ada org offer utk review apa2. tapi rajin buat review percuma. kehkehkhe.. moga suatu hari nanti ada la hasilnya mcm blog izwa ni. (baru nak disiplin buat 1 entry sehari dah berangan)

Nieyl said...

Singgah pagi...
Alhamdulillah..hari ini baru masuk kerja...
setiap rezeki manusia itu Allah beri dalam pelbagai cara dan bentuk...:)
Asalkan kita jujur dan ikhlas...
org lain nak kata apa..biaq lantak p la depa kak.. :)
muaahhh cikit...kita baru masuk keje hariii ni...

el said...

papepun kita enjoy jd blogger kan

Khir Khalid said...

Setuju... apa pun, jadi blogger ni mmg best!!..

Semua benda pasti ada up & down. Tp klu takde minat mmg susah nak berblogging ni.. klu semata2 duit je mmg akan give up... dari minat tu duit dtg, kenal kengkawan blogger yg lain dan dpt yg sekepala hehee...

Kerja lain pun mcm tu jugak ye tak, tak minat lama2 fedup, bila fedup, apa pun tak bleh... rasa akan resign juga huhu...

Semoga terus maju... maju berblogging utk negara!! :) :)

Kira Sakura said...

tak kurang jugak yg ingt kita ni kaya asyik beli barang je. depa tatau yg tu part time kita untuk ank2

diariasma said...

Salah satu yang best jadi blogger ialah beri inspirasi dan kekuatan kepada orang lain selain share informasi.
Duit tu memang tak seberapa berbanding apa yg kita berikan..

Ramai cakap dapat maklumat kat Google, kat Google. Tapi sebenarnya Google takde apa2 pun.. Semua maklumat tu dari blogger dari seluruh dunia..

Itu yg paling best.. ^^

hainom OKje said...

Setuju sgt tu....kalau kita buat dia seronok akan seronoklah jadinya kan Izwa...

Tak pernah dpt job review ni....hari tu adalah sekali produk muka tp mcm takut pulak nak terima ...

Fiza Rahman said...

Best sebab dapat buat side income.

Hanim Hashim said...

ye kak wa, even mak kita pun pernah tanya apa yang kita dapat dari main blog ni hahaha ...tapi jawab je la elok-elok kan. Lagipun tak semua faham bidang tugas blogger macam kita ni. Walaupun part-time tapi kesungguhan dan minat tu la yang menyebabkan kita blogger ni masih di sini setia berkongsi apa saja dengan pembaca ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright © 2014 Reserved to Nurul Izwa
Design with ♥ by Cik Kumbang